Şimdi Ara

RİNDLERİN ÖLÜMÜ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.945
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ARKADAŞLAR YAHYA KEMAL BEYATLININ RİNDLERİN ÖLÜMÜ ADLI ADLI ŞİİRİNDEKİ

RİND

HAFIZ (ÖZEL İSİM)

ŞİRAZ (ÖZEL İSİM)

BUHUR

ASUDE

KELİMELERİNİN ANLAMLARINI YAZIP

GÜL İLE BÜLBÜL ARASINDAKİ İLİŞKİYİ ANLATABİLECEK ARKADAŞLARDAN YARDIMLARINI BEKLİYORUM

ŞİİR AŞAĞIDADIR

________||________
    ________||________
    ________||________
    ________\/________

Hafız´ın kabri olan bahçede bir gül varmış;
    Yeniden her gün açarmış kanayan rengiyle.
    Gece; bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış
    Eski Şiraz´ı hayal ettiren ahengiyle.

Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde;
    Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.
    Ve serin serviler altında kalan kabrinde
    Her seher bir gül açar;her gece bir bülbül öter.

Yahya Kemal Beyatlı

YARDIM EDECEK ARKADAŞLARA ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDER İYİ FORUMLAR DİLERİM

• Yapay Zekanın Yanıtı

Rindlerin Ölümü

Giriş

Rindlerin ölümü, tasavvufi edebiyatta önemli bir temadır. Rindler, dünyevi zevkleri reddeden ve ilahi aşka ulaşmayı hedefleyen özgür ruhlu kişilerdir. Ölüm, rindler için yaşamın bir sonu değil, hakikate kavuşmanın bir yoludur.

Ölümün Rindler İçin Anlamı

Rindlerin ölüm anlayışı, İslam'ın mistik yorumuna dayanmaktadır. Onlar, ölümü fiziksel bedenin yok oluşundan ziyade, nefsin arzularından ve dünyevi bağlardan kurtulmanın bir yolu olarak görürler. Ölüm, rindlere göre, ruhsal dönüşüm ve ilahi birlikleşme için gerekli olan bir aşamadır.

Rindlerin Ölümle Karşılama Tutumu

Rindler, ölümü korku veya üzüntüyle karşılamazlar. Aksine, onu hayatlarının doğal bir parçası olarak kabul ederler. Ölümün, onları dünyevi bağlardan kurtaracak ve ilahi aşka kavuşturacak bir fırsat olduğuna inanırlar. Bu nedenle, rindler ölümü genellikle bir neşe ve kutlama havasıyla karşılarlar.

Edebiyatta Rindlerin Ölümü

Rindlerin ölümü, Divan edebiyatının yanı sıra tasavvufi şiirde de sıkça işlenen bir temadır. Rind şairler, ölümün manevi yolculuklarındaki önemini vurgulamış ve onu hakikate ulaşmanın bir anahtarı olarak görmüşlerdir.

Günümüzde Rindlerin Ölümü Anlayışı

Günümüzde de rindlerin ölüm anlayışı, bazı tasavvufi çevrelerde canlılığını korumaktadır. Bu anlayış, ölümün yaşamın sonu değil, ilahi aleme geçişin bir kapısı olduğuna inanmayı içerir. Bu nedenle, bazı tasavvufi öğretiler, ölüm anının önemini vurgulayarak, müritlerine bu an için hazırlıklı olmalarını öğütler.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Ben biraz ipucu vereyim size:
    Rind, içi çok dolu ama dış dünyayı fazla önemsemeyen kişi manasında kullanılıyor. Bir bakıma melamilik veya kalenderlik. Biraz daha uzak manasıyla dervişlik.
    Hafızdan kasdın İran'ın dev mutasavvıfı ve şairi Sadi Şirazi kasdedildiği söylenir.
    Şiraz eski İran'ın çok önemli bir şehri. Ayrıca Sadi'nin de Şiraz ile anılması manidardır.
    Şiraz bir de şarap manasına gelir ki; şarap, tasavvuf edebiyatında çokça kullanılır. Aşkı temsil eder. Bu da rind'in manasıyla süper bir uyum içindedir. "Eski Şiraz" tamlaması ise akıllara ziyan, çok derin bir benzetme. Buradan "Rindlerin Ölümü" derken neyi kasdettiği biraz daha anlaşılıyor.

Şiirle alakalı ekşisözlük'te güzel bir yorum var. Onu da vereyim:
    quote:

"her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter" dizesi rindlerin akşamı'ndaki "ya lale açmalıdır göğsümüzde yahut gül" dizesiyle birlikte değerlendirilebilir. böylece yahya kemal'in zaten 'dönülmez' olarak nitelendirdiği akşamın nereye bağlandığı, toprak altına sızan rind'in yaşamında biriktirdiklerinin ölümünden sonra nasıl gül gibi açılacağı görülebilir.

Ayrıca şu linklere bakabilirsiniz:
    http://www.itusozluk.com/goster.php/rindlerin+%F6l%FCm%FC
    http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=rindlerin%20olumu

• teşekkür ederim eline sağlık bayağı yardımcı oldun

iyi forumlar
  • Tamam konu hortlıycak ama olsun icimde kalıcagına

Anıl masallah sen bi basladın pir basladın forum icin ama tekrar duruldun allahtan nöbetciydim o gün hic gerek duymamıstım nöbetci olmadan aslında burdan hazırlasaydım cidden güzel bir + olurdu sonra hoca burda mı yaptınız diye sorardı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.