Şimdi Ara

Röle ark ve yapışma engelleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
3.130
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba. açılışta yüksek akım çeken amfi için röle kontrolü yapıyorum fakat ilk açılışta amfi kondansatörleri (10000 uf x 6 35 v) trafoya yüklendiği için aşırı Akım çekiyor . Dolayısı ile 12 amperlik rölebile dayanmıyor. Röleleri ark a karşı korumak için ne yapabiliriz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İki role kullan aralarında zaman gecikmesi olsun, birici role direnç üzerinden kondansatörleri şarj etsin gecikme suresi sonunda ikinci röle direnci kısa devre etsin

• quote:

Orijinalden alıntı: evren kılıç

İki role kullan aralarında zaman gecikmesi olsun, birici role direnç üzerinden kondansatörleri şarj etsin gecikme suresi sonunda ikinci röle direnci kısa devre etsin

Hmm. Dediğiniz de mantıklı. Öyle bir deneyeyim. Teşekkür ederim.

• Röle kullanmayın, anfinin veya smpsnin remote girişini kullanın.

• quote:

Orijinalden alıntı: TuRkiShCowboy

Röle kullanmayın, anfinin veya smpsnin remote girişini kullanın.

Amfi yi kendim yaptım. Dolayısı ile Remote Girişi yok.güç kaynağı ise klasik toroid trafoya bağlı. Bir de bu röle bacaklarına kondansatör ve direnç bağlayın diyenler olmuş. Bu nasıl oluyor acaba.

• Röleye giriş-çıkış kontakları arasına 1uF kutupsuz kondansatör koyun. Kıvılcım azalacaktır.

• role yi iptal et trafo çıkışı direk anfi yi beslesin, besleme trafosunu aşağıdaki linkte bulunan devre ile besle on/off kontrolünü bu devrenin beslemesi ile yap
    http://320volt.com/basit-220v-soft-start-devresi/
  • quote:

Orijinalden alıntı: evren kılıç

role yi iptal et trafo çıkışı direk anfi yi beslesin, besleme trafosunu aşağıdaki linkte bulunan devre ile besle on/off kontrolünü bu devrenin beslemesi ile yap
    http://320volt.com/basit-220v-soft-start-devresi/

sistemde tek trafo kullanıyorum. kontrol bölümünü trafonun 12 çıkışıyla, amfi kısmını ise trafonun 27 çıkışıyla yapıyorum.dolayısı ile 220 giriş bölümüden kontrol edersem kontrol kısmı için ek trafo kullanmam gerekir. benim amacım power amfi kısmının elektriğini kesip açmak. çünkü asıl gücü onlar tüketiyor.

• biraz farklı bi yaklşım olucak ama transistör ile neden denemediniz ustam role yerine transistör takmayı
  • quote:

Orijinalden alıntı: tayfun601

biraz farklı bi yaklşım olucak ama transistör ile neden denemediniz ustam role yerine transistör takmayı

eğer röle ile istediğim sonucu alamazssam mosfet çözümlerine bakacağım.
  • hım hadi hayırlısı ozaman kolay gelsin
  • açıkçası transistörler ile hep dc akımı kontrol ettim. ac akımı kontrol etmem lazım ki mosfet ya da transistörler ile nasıl yaparım bilmiyorum
  • Amaç nedir dc üzerinde anahtar koymanızın. Ani akım darbesi mi yoksa remote on/off için mi?

Kondansatörlerin akım darbesi yaratmaması için ise 10-47 ohm arası wattlı direnci köprü diyot çıkışlarına koyup 1-2 sn sonra bunu kısa devre eden bir röle ekleyebilirsiniz.
    Ayrıca çift kontakt 10 A lık bir rölenin kontaklarını SERİ bağlayıp akımı kontrol edebilirsiniz. Transistör de mümkün ama pwm ile soft start sürmek akıllıca olur yani 3 sn de tam voltajı verecek şekilde örneğin.

Böyle kalkışta çok akım çekmesi sorun olmaz ben de sizin gibi kondansatör delisiyim. 40-50 bin lik kondansatörler de kullandım ama sıkıntı yaşamadım ama sadece şebeke sigortasını attırıyorsa yüksek güçlü amplilerde bahsettiğim direnç 220VAC hattına konur röle ile 2-3 sn sonra kısa devre edilir. AC tarafına konan sigortayı attırıyorsa sigorta akımını arttırın ve yavaş atan sigorta koyun. Sigorta bile anfinin distorsiyonunu tek başına arttırabiliyor düşük tel kesitli olursa.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

Amaç nedir dc üzerinde anahtar koymanızın. Ani akım darbesi mi yoksa remote on/off için mi?

Kondansatörlerin akım darbesi yaratmaması için ise 10-47 ohm arası wattlı direnci köprü diyot çıkışlarına koyup 1-2 sn sonra bunu kısa devre eden bir röle ekleyebilirsiniz.
    Ayrıca çift kontakt 10 A lık bir rölenin kontaklarını SERİ bağlayıp akımı kontrol edebilirsiniz. Transistör de mümkün ama pwm ile soft start sürmek akıllıca olur yani 3 sn de tam voltajı verecek şekilde örneğin.

Böyle kalkışta çok akım çekmesi sorun olmaz ben de sizin gibi kondansatör delisiyim. 40-50 bin lik kondansatörler de kullandım ama sıkıntı yaşamadım ama sadece şebeke sigortasını attırıyorsa yüksek güçlü amplilerde bahsettiğim direnç 220VAC hattına konur röle ile 2-3 sn sonra kısa devre edilir. AC tarafına konan sigortayı attırıyorsa sigorta akımını arttırın ve yavaş atan sigorta koyun. Sigorta bile anfinin distorsiyonunu tek başına arttırabiliyor düşük tel kesitli olursa.

Hocam detaylı açıklama için teşekkür ederim. Sistemi çözdüm gibi. İki tane çift kontak röle kullandım. İkisini de mikroişlemci ile kontrol ediyorum. İlk aaçılış anında birinci röle devreye giriyor. Bu besleme devresine akımı watlı direnç üzerinden yolluyor. 2 sn gibi bir süre sonra bu röle kapanıp diğerine geçiyor. Bunda direnç yok. Direkt besliyor. Bu şekilde çözdümsayılır.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.