Şimdi Ara

ROMA mı OSMANLI MI? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
278
Cevap
3
Favori
24.552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: fuducuk

Osmanlının da şimdiki Amerikadan 10 kat güçlü olduğu söyleniyor.

sadece sözde kalıyor ama malesef. türk toplumunun uydurmalarından birisi bu da
  • quote:

Orijinalden alıntı: nasozby

Bende diyorum ki arkadaş yanlış bir yorum yapmış olabilir ama abartı bunun neresinde ?
    Kaldı ki birileriyle emri vaki konuşmaya bayılıyorsunuz. İsteyen kişisel yorumda bulunur isteyen tarihi belgelerle konuşur.
    Kime ne yapacağını söylemek sizin haddinize değil. Ben bu yüzden müdahale ettim.
    Ama daha benim konu hakkında ne düşündüğümü bilmeden , nerde durup durmayacağıma karar vermeye kalkıyorsunuz.

Son mesajınızsa imzanızla birebir örtüşüyor. İki kelam etmekten yoksun bir şekilde kıvranmışsınız.

Belgelendirmeden Osmanlı medeniydi demek Osmanlının medeniyet seviyesin abartmaktır. Bunu anlamak senin için neden bu kadar zor?.

Arkadaşa şunu yada bunu yap demedim ki, yaptığı yorumun abartı olduğu söyledim. Burada müdahale etmeni gerektirecek bir durum yok ki, yazarken de senden icazet alacak değilim.

Asıl emrivakilik elinde delil olmadan, bence geçmişteki bir olay yada konu böyleydi demektir. Eğer senin mantığını kabul etmiş olsaydık Ermenilerin delil bile sunamadan Osmanlıyı dünyanın ilk soykırımcı devleti olarak şuçlamasını direnmeden kabul etmeliydik. Nede olsa belgelendiremeselerde oda onların görüşü!.

Ne yapabilirim ki edesizliği edesizlerden öğrendim.

• Mısır hep kendi topraklarında kalmıştır. sözü doğrudur. 1920'de Cumhuriyeti kurduk ve hep topraklarımızda kaldık. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Hiç kimsenin malında, mülkünde, canında da gözümüz yok. Kendi topraklarından çıkıp, başkalarına ait topraklar fetedenlerin hepsi bize her kötü kelimeyi yapıştırıyor.

Osmanlı, Avrupayı fetetti diyorlar ya, bakın bu yaln. Osmanlı ordusu, İslam ordusudur. Bütün müslümanlarında bu orduda askerleri var. Bugün Avrupa'daki Ortodoks denen hıristiyanların hepsi müslümandı. Bütün müslüman ordularından meydana gelen askeri birliğinin başında da Osmanlı vardı ama yabancı birliklerin başında da yine kendi komutanları vardı. Osmanlı toprak kazanmak için orada bulunmadı. Katoliklere karşı müslüman olan ülkeleri (bugün bunlara Ortodoks hıristiyan diyoruz.) koruyucu olarak bulunuyordu. Katoliklerin yayılımcı politiklarını Osmanlı önlüyordu. Ama zaman içinde bu görevini başaramadı ve o güne kadar KUTSAL ANA HAÇÇI ">"'nı kullanan Ortodoks hıristiyanlar, Katoliklerin Kutsal İsa (Adam) HAÇÇINI kullanmaya döndüler. Bakın hepsinin patrikhanesinin üstünde HAÇ var. Osmanlıdan bu ülkeleri Katolikler kopardılar. Osmanlı da geri çekilmek zorunda kaldı. Osmanlı Macaristan'ı alınca kendi topraklarına mı kattı yoksa, kendinden oranın yönetimine, yönetecek bir kadro mu atatı? Hayır. Katolikler tarafından yönetimden el çektirilmiş olan Eski kıralı tahtına oturtmuyor mu? Bu olaylar ülkeleri fetetmek/almak değildir!

• quote:

Orijinalden alıntı: Deep Impact

quote:

Orjinalden alıntı: vasago

Düşündümde adamlar insanların zevk için öldürüldüğü ve bunu binlerce kişinin izlediği, el attığı her yeri köleleştirmekten başka birşey yapmamış romayı medeniyetin beşiği olarak bizlere empoze ediyorlar. Biz ise fethettiği her yere yatırımlar yapıp halkını asimile etmemiş Osmanlıyı barbar görüntüsünden kurtaramıyoruz. Sizcede ortada bir yanlışlık yok mu?

gayet haklısın. bir de başımıza ermeni soykırımını sarmaya çalışıyorlar. bizdeki insanlık kimde varmış ki tarihte ...

Yaradılış

"Âdem'i yarattık, ondan da eşini yarattık." diyor Kur'an-ı Kerim!

Din adamları diyorlar ki: Âdem'in eşi/Hava anamız, Âdem'in köprücük veya kaburga kemiğinden yaratıldı diyorlar!

Acaba bugün de insanlar Âdem/Adam'in köprücük veya kaburga kemiğinden mi yaratılıyoırlar?

MEVLİDİ ŞERİF
    "Abdullah'tan OLMA, Amineden DOĞMA"!

- Peygamber Hz. Âdem (Abdullah)'den yaratılma, Amineden DOĞMA değil mi?

Doğma, doğmacılık değil mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: shadow006

quote:

Orijinalden alıntı: cautiondrunk
    Hükmettiği yıl, toprak genişligi oalrak Roma tabiki, medeniyet hoşgörü için osmanlı

Ne yani Roma çok mu medeniyetsiz ve hoş görüsüszdü. Mübağla yapacaksanız bari tarihi konularda yapmayın.

Dostum nediyosun sen gözünü seveyim ? . Roma tarihini iyi araştır, orta okul liseden kalma bilgilerle yorum yapmayın. Ben romayı kötülemedim sadece Osmanlı romadan daha hoşgörülü medeniyet açısında daha önde diyorum. Romanın fetettigi yerlere iyi bak katlerederek yakarak yıkarak alınmış. baskı ve şidded yüzüne halk bırak isyanı teşebbüs edecek cesaretleri yoktu. Diceksin ozaman nasıl 1500 yıl götürmüş. oda onların askeri başarısı. bana sorarsan roma askeri açıdan osmanlıdan kat kat üstündür. O disiplini,zırhları savaşlarda az denecek kadar kayıp vermeleri müthiş bişi. Ama gel gör osmanlı bu dedigim konudan onlardan daha iyidir. Lafı başka yere getiren sensin mübağla demişin yazık sana

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: shadow006
    quote:

Hükmettiği yıl, toprak genişligi oalrak Roma tabiki, medeniyet hoşgörü için osmanlı

Ne yani Roma çok mu medeniyetsiz ve hoş görüsüszdü. Mübağla yapacaksanız bari tarihi konularda yapmayın.

Dostum nediyosun sen gözünü seveyim ? . Roma tarihini iyi araştır, orta okul liseden kalma bilgilerle yorum yapmayın. Ben romayı kötülemedim sadece Osmanlı romadan daha hoşgörülü medeniyet açısında daha önde diyorum. Romanın fetettigi yerlere iyi bak katlerederek yakarak yıkarak alınmış. baskı ve şidded yüzüne halk bırak isyanı teşebbüs edecek cesaretleri yoktu. Diceksin ozaman nasıl 1500 yıl götürmüş. oda onların askeri başarısı. bana sorarsan roma askeri açıdan osmanlıdan kat kat üstündür. O disiplini,zırhları savaşlarda az denecek kadar kayıp vermeleri müthiş bişi. Ama gel gör osmanlı bu dedigim konudan onlardan daha iyidir. Lafı başka yere getiren sensin mübağla demişin yazık sana

Bana verdiğin Roma Tarihini araştırma öğüdünü sen yapmış olsaydın "medeniyet hoşgörü için osmanlı" lafını delillendirmeden bu kadar rahat yazamazdın. Osmanlı o medeniyeti ve hoşgörüyu çantasında getirmedi bu topraklara. Herşeyi bize mal etme bencilliğini ve kendini beğenmişliğini ne zaman bırakacaksınız acaba?. Kabullenin artık tarih ve medeniyet bizle başlamadı.

Romanın katliamcı ve baskıcı oluşuna gelirsek. Osmanlı Viyana önlerine kadar çiçek sulaya sulaya gitmedi değil mi?. Hiçbir imparatorluk yokturki buna Osmanlıda dahil kan, şiddet ve zorbalık üzerinde yükselmesin. Emperyal olmanın bedelidir kan ve gözyaşı. Bu vebali ödemeden İmparatorluk kuramazsınız.

• Türk kılıçları eskiden olduğu gibi bugünde avrupa ülkelerinin yaptıkları kılıçları kesiyormuş. Bunu Murat Bardakçı ile İlber Ortaylı, tarihin arka sayfasında açıkladılar.

ab'nin bilim ve kültür merkezi Fransa sayılıyor. Fransadan engizisyon (din) mahkemeleri 1834 yılında kaldırılmış!

1834 öncesi Engizisyonun olduğu ülkelerde rönesan ve reforum nasıl yapılır?
  • En istikrarlısı ÇİN arkadaşlar hala yerli yerinde duruyor.

Tarihte bir dönem dünyanın en güçlü ülkesi olan çok ülke var, bunlardan mesela ingilizler sömürge olarak çok büyük bir alandan faydalanmış ama fethetmediği için gözükmez mesela, dilinide yaymış zaten.

İspanya
    fransa
    iran
    osmanlı
    roma
    makedonya
    Rusya

bir inceleyin hepsi hükmetmiş dünyaya bir zamanlar ama en uzun edenlerden osmanlı öne çıkıyor..ama her ülke elbette kendi ülkesini tutar.

Mesela Malta minicik osdusuyla koca osmanlıyı devirdi, neredeyse askarlerimizin tamamı öldü, tarihe geçti bu avrupa tarihinde bu direniş Türklerin Çok büyük bir orduyla istanbulu fethetmesinden daha önemli yer tutar....viyana kuşatmasından en iyi dönemimizdi mesela alamadık işte bu açıdanbakarsak her ülkenin kahramanlık destanları kendince vardır..

İlber ortaylının karşına koy birtane ingiliz tarihçi yada rus sabahlara kadar tartışsınlar, en keskin kılıç bizim hayır bizim diye..

Bakalım ileride daha neler yıkılıp çıkar Allah bilir, düşünsenize koskoca OSmanlı kockoca Romanın zmanında yaşıyorsunuz 600 yıl sonra yıkılacağız dese biri herhalde gülerdiniz..

Hadiceye değil neticeye baktığımızda, Osmanlı gibi dünya gücünden bu duruma gelmek çok üzücü, ama rusya, ingiltere vb bazı ülkeler eski güçlerini hala koruyorlar, daha iyi yaşıyorlar üzücü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okaaaaaan -- 29 Haziran 2012; 23:28:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: vasago

Düşündümde adamlar insanların zevk için öldürüldüğü ve bunu binlerce kişinin izlediği, el attığı her yeri köleleştirmekten başka birşey yapmamış romayı medeniyetin beşiği olarak bizlere empoze ediyorlar. Biz ise fethettiği her yere yatırımlar yapıp halkını asimile etmemiş Osmanlıyı barbar görüntüsünden kurtaramıyoruz. Sizcede ortada bir yanlışlık yok mu?

İkisi de kendi çıkarları için birçok insanı katletmiş medeniyetlerdir. Osmanlı melek falan değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi I Love Cookies -- 29 Haziran 2012; 23:43:27 >
  • walla geniş toprakları bilmem ama güç olarak roma ezer geçer diyorum.

ama kıyaslama yapman çok yanlış. roma döneminde osmanlı diye bi şey yoktu. belki roma'mı hunlarmı diye sorsan daha mantıklı olabilirdi.sonuçta birbiriyle kaç kez savaşmış ülkeler.

edit:roma'dan kastım bizans kısmı değildir. Sezarlı dönemleridir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kelt -- 27 Mart 2013; 17:43:23 >
  • Roma gelmiş,geçmiş en büyük imparatorluktur. Sadece askeri açıdan da değil, siyasi,sosyal ve kültürel açıdan en büyük imparatorluktur.
    Roma dönemi, şimdiki sosyal yaşamımızın bile temelini atmıştır.
    Ülke cumhuriyetle yönetilir aynı günümüzdeki gibi.
    Halkın gazını almak için arenalar yapılır, aynı bizim statlarımız gibi.
    Sahip/ köle ilişkisi vardır, şimdinin kapitalist patronları ve düşük ücretli işçiler gibi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünya üzerinde hiç bir devlet hoşgörü ile üstün güç olamaz.

ROMA mı OSMANLI MI?

Biz kabul etmekte zorlansak da 3-4 ilden 3 kıtaya 250 yıl gibi bir sürede yayılmanın onlarca açıklaması yok...

Amacım Osmanlı'yı kötülemek değil, dediğim gibi tüm üstün güçler o mevkiye ulaşabilmek için insanlığın dışına çıkmışlardır.

• quote:

Orijinalden alıntı: antonidas

Roma gelmiş,geçmiş en büyük imparatorluktur. Sadece askeri açıdan da değil, siyasi,sosyal ve kültürel açıdan en büyük imparatorluktur.
    Sahip/ köle ilişkisi vardır, şimdinin kapitalist patronları ve düşük ücretli işçiler gibi.

bende üstteki yorumumda romayı savundum ama bence gelmiş geçmiş en iyi devlet roma olamaz.bence gelmiş geçmiş en iyi devlet moğollardır.adamlar az sayıda atlı askerleriyle bütün dünyayı fethetti.ama roma sadece bölgesel güç gibidir.bide sosyal ve kültürel açıdan demişsin ama orda halkın yarısı köleydi?????

• quote:

Orijinalden alıntı: achilles97

quote:

Roma gelmiş,geçmiş en büyük imparatorluktur. Sadece askeri açıdan da değil, siyasi,sosyal ve kültürel açıdan en büyük imparatorluktur.

bende üstteki yorumumda romayı savundum ama bence gelmiş geçmiş en iyi devlet roma olamaz.bence gelmiş geçmiş en iyi devlet moğollardır.adamlar az sayıda atlı askerleriyle bütün dünyayı fethetti.ama roma sadece bölgesel güç gibidir.bide sosyal ve kültürel açıdan demişsin ama orda halkın yarısı köleydi?????

moğollar sadece askeri alanda başarılıydı, roma hem ele geçiriyor hem de yönetiyordu.

• quote:

quote:

quote:

moğollar sadece askeri alanda başarılıydı, roma hem ele geçiriyor hem de yönetiyordu.

ama burda güç karşılaştırması yapmıyomuyuz? güç derken akla asker gelir yani kültürün falan bi önemi yokki.
    moğollarda kültürel ve sosyal diye bişey zaten yok ama askeri güç bakımından romayı yerle bir ederdi aynı dönemde yaşasaydı.

• quote:

quote:

quote:

quote:

ama burda güç karşılaştırması yapmıyomuyuz? güç derken akla asker gelir yani kültürün falan bi önemi yokki.
    moğollarda kültürel ve sosyal diye bişey zaten yok ama askeri güç bakımından romayı yerle bir ederdi aynı dönemde yaşasaydı.

moğollar zamanının en büyük askeri gücüydü, zaten kimse buna itiraz edemez.
    Ben her alanda roma en büyük imparatorluktu demek istemiştim.Siyasi,sosyal,kültürel,beşeri,dini,askeri nasıl desem her unsurun ortalaması alınsa en yüksek roma çıkar.
    Tabiki askeri alanda en güçlü moğollardı, kültür alanında belki çin bir numaradır, mimari de mısır belki en iyidir.

• Osmanlı toprakları 7.5 milyon kilometrekare değilmiydi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burada değerlendirme yaparken toprak olarak değerlendirme sayısal olarak yapılır onda sorun yok.Ama diğer yönlerden karşılaştırma yapmak çok da adil olmaz gibi.Sonuçta aynı döneme denk gelmiyorlar(bizans kısmı hariç) Dünya tarihinde hiç bir imparatorluk sütten çıkmış ak kaşık değildi.Ne kendi tarihimiz ne roma tarihi ne çinliler...bunu önce bir anlamak lazım.
    Medeniyet kısmına gelirsek.Medeniyet epey geniş bir kavram.Ama Roma'nın takdir ettiğim yönü sanat/felsefe türlerine çok önem verilmiş.Türkiye'nin bile bir çok yerinde roma dan kalma tiyatrola mevcut.Öte yandan osmanlı'nın apayrı bir kültürü vardı.

Yani direk bu böyledir şu şöyledir diye nesnel bir karşılaştırma olmaz.Hani başlık ''bizim tarihimiz sizinki döver..pis romaaa'' olayına dönüyor,dönmesin diye

• şimdi, bir imparatorluğun yahut medeniyetin yarar ölçütü sahip olduğu toprakların büyüklüğü olamaz. mısır uygarlığının tarih boyunca hükmettiği topraklar roma'nın ya da osmanlı'nın hükmettikleri yanında küçük bir alan kalıyor ama mısır'ın insanlığa sağladığı fayda çoktur. o yüzden kimin toprağı daha büyüktü tartışması anlamsız. kaldı ki, çok büyük topraklara sahip olmak da bir zaman sonra devleti yönetilmez kılıyor, orası da ayrı tartışma konusu olur.

burada kim daha medeniydi, kim daha hoşgörülüydü topuna girmeyeceğim. sadece, "bu roma dediğiniz aslanların önüne adam atan sapkın ruhlu topluluk muydu" tarzı lise tarih dersi kafasıyla alakalı bir şeyler söyleyeceğim. bu roma dediğimiz topluluk insanlık tarihine damga vurmuş, şu anda hayatımızda olan çoğu şeyin yaratıcısıdır. siyasi, sosyal, kültürel, bilimsel. çoğu şeyin. bugünün avrupasının, bizim büyük, şanlı, dünya gücü, yıkılmaz osmanlımızı tokatlayan avrupa'nın doğmasına vesile olan rönesans'ın temelini oluşturmuş roma'ya, sapık toplum deyip geçmek cidden komik oluyor.

roma'nın yakıp yıkarak o toprakları elde ettiği doğru. doğru da, tarihteki hiçbir imparatorluk da roma'dan farklısını yapmamıştır maalesef. osmanlı oralara sirk kura kura gelmedi en nihayetinde. aynen onlar da roma gibi yakıp yıkarak, kan dökerek geldiler. bu kadar basit.

kim daha iyiydi tartışması da asla sonuçlanmayacak bir tartışmadır.

• İMPARATORLUK DEĞİŞİK BİR KAVRAMDIR. İMPARATORLUK BULUNDUĞU YERİ YAĞMA VE ZORBALIKLA EL ALTINDA TUTAN MEDENİYETLER ARASI HOŞGÖRÜ OLMAYAN BİR TOPLUM KAVRAMIDIR. OSMANLIYA İMPARATORLUK DİYEMEYİZ. OSMANLI DEVLETTİR. ÇÜNKÜ OSMANLI CİHAT ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİP HOŞGÖRÜYLE YAKLAŞMIŞTIRÇ ARASINDAKİ KAVRAMI İYİ BİLELİM BENCE.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.