Şimdi Ara

ROMA mı OSMANLI MI? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
278
Cevap
3
Favori
24.568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: KızıL_Shaman

quote:

Orijinalden alıntı: eypenseypen

Dönemine göre Roma daha güçlüydü çünkü tek büyük devletti..

Bazı arkadaşlar osmanlının hala döneminin tek büyük imparatorluk olduğunu sanıyor ama öyle değil arkdaşlar, siz Türk kitaplarından bakıyorsunuz sadece yansız olarak okuyun derim, Osmanlı elbette süper güçtü ama asla savaşmadığı güçlü ülkeler vardı ve birbirlerine dokunmuyorlardı, tartışmasız açık ara farkla eski Roma daha büyük bir güçtü bu açıdan bakarsak çünkü karşısında rakip bile yoktu kabile gibi rakipler vardı.
    Mesela ingilitere en geniş topraklara yayılmış imparatorluktur ancak sömürü olarak kullanmıştır tamamen yerleşmememiş ancak istese yerleşirdi, bu durumda dünyaya dilini yaymış..ispanya bile bir dönem süper güç olmuş, almanya olomuş, fransa olmuş olmayan yok...ancak kurulup tekrar tekrar yükselen Türk imparatorlukları olmuş ancak neticede başarısız olduk bir bakmışsınız 200 yıl sonra Türkiye ismide değişir, ama çin, ingiltere falan değişmiyor..artık ülkenin çok büyük olması birşey ifade etmiyor, kazakistan varingiltere var önemli olan yönetmek bu devirde, itediği gibi kullanıyor neden işgal etsin değil mi?

Hocam Partlar Romalıları ardı ardına yenilgiye uğratmıştır ve Romalılar İran'ı ele geçirememiştir.
    Siz kabul edin veya etmeyin, osmanlı döneminin en güçlü imparatorluğudur. Askeri olarak, toprak bütünlüğü olarak.
    Germen imparatorluğu parçalardan oluşan ve birliği olmayan bir devlet idi.
    fransızlar ve ingilizler birbirlerinin ordularını yok ettikleri için uzun zaman güçlenememişlerdir.
    Yani osmanlı döneminin en güçlü en söz sahibi imparatorluğudur.
    Ayrıca neden Türk kaynaklarında verilen her şeyi yanlış buluyor forumdaşlarım?

Ben cevap vereyim uydurma çok fazla yanlı bilgi var.Dünya medeniyetinin merkezi olmuştur roma tonozlu yapılar iki katkı binalar hamam yapilari sabun gibi temizlik malzemeleri hatta ve hatta cami olgusunun kökeni bile romaya aittir.

Alıntıları Göster
    Ben cevap vereyim uydurma çok fazla yanlı bilgi var.Dünya medeniyetinin merkezi olmuştur roma tonozlu yapılar iki katkı binalar hamam yapilari sabun gibi temizlik malzemeleri hatta ve hatta cami olgusunun kökeni bile romaya aittir.

Hocam o zaman avrupanın tarihinde yazanlar ne kadar doğru? Avrupa merkezli bir tarih anlayışımız olduğu için avrupalıların her dediğine doğru diyoruz.
    Tarihte bilgiler çatışır. Tarihçilerde bilgiler arasından en mantıklı olanları çıkarmak zorunda olurlar bazen. Bazen bizimki yanlış olur, azen avrupalınınki. Tarihi avrupalı, türk diye ayırmanın yanlış olduğunu düşünmeye başladım.

• quote:

Hocam o zaman avrupanın tarihinde yazanlar ne kadar doğru? Avrupa merkezli bir tarih anlayışımız olduğu için avrupalıların her dediğine doğru diyoruz.
    Tarihte bilgiler çatışır. Tarihçilerde bilgiler arasından en mantıklı olanları çıkarmak zorunda olurlar bazen. Bazen bizimki yanlış olur, azen avrupalınınki. Tarihi avrupalı, türk diye ayırmanın yanlış olduğunu düşünmeye başladım.

Benim meslek Arkeoloji Avrupalı aşmış bunları artık.Kanıt olmadan ilelemiyor zaten kendi sistemine ihanet eder ilerlese romayı en çok yerende keza kendileri hiç sanmayin bizim tarihçiler bulacaklardı bunları.Bir spartaküs dizisi yapmışlar dişe dokunur tek romalı yok alayı sapık hadi Osmanlı ile ilgili yapta görelim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Benim meslek Arkeoloji Avrupalı aşmış bunları artık.Kanıt olmadan ilelemiyor zaten kendi sistemine ihanet eder ilerlese romayı en çok yerende keza kendileri hiç sanmayin bizim tarihçiler bulacaklardı bunları.Bir spartaküs dizisi yapmışlar dişe dokunur tek romalı yok alayı sapık hadi Osmanlı ile ilgili yapta görelim.

Alıntıları Göster
    Spartaküsü izleyin

adamlar allaha şirk koşuyor paso sevişiyor,namaz yok,fıkıh yok,kan şiddet var ama inşallah spartaküs ve adamları islamı yayacaklar orada yani görüces ben izliyorum bölümleri.

birde muhteşem yüzyıla bakın.fenna bildiğin cennet.

• quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

Spartaküsü izleyin

adamlar allaha şirk koşuyor paso sevişiyor,namaz yok,fıkıh yok,kan şiddet var ama inşallah spartaküs ve adamları islamı yayacaklar orada yani görüces ben izliyorum bölümleri.

birde muhteşem yüzyıla bakın.fenna bildiğin cennet.

Alıntıları Göster
    Her imparatorluğun kendi özelliği vardır.

Sınır olarak Roma imparatorluğu Osmanlıdan büyük olsa gerek. Ama güç olarak Osmanlı daha güçlüdür.(Askeri olarak değil)
    Neden?
    Anladığım kadarıyla Roma imparatorluğu zamanında bu imp. karşı duracak bir devlet yokken Osmanlı zamanında her yer devlet dolmuştu.(Düzenli ordulara sahip)

• yavuz sultan Selim komutasındaki osmanlı ordusunun önünde kimse duramaz (bence)

• quote:

Orijinalden alıntı: vasago

Düşündümde adamlar insanların zevk için öldürüldüğü ve bunu binlerce kişinin izlediği, el attığı her yeri köleleştirmekten başka birşey yapmamış romayı medeniyetin beşiği olarak bizlere empoze ediyorlar. Biz ise fethettiği her yere yatırımlar yapıp halkını asimile etmemiş Osmanlıyı barbar görüntüsünden kurtaramıyoruz. Sizcede ortada bir yanlışlık yok mu?

Bunu yapmış olsalarda dünyada modern hukukun kurucusu da Roma İmparatorluğu'dur. Medeniyetin beşiği olarak görünmesinin sebebi de budur. Adamların hukuk kuralları bugünün kurallarına çok yakındır ve o dönemin diğer ülkeleri ile karşılaştırdığımız zaman da belki 100 kat daha ileri bir hukuk anlayışı vardır. Sözleşme, hak, mülkiyet, adil yargılanma hakkı vs. Hepsi vardır.

Bunlar Osmanlı'da da vardır ancak Osmanlı Devleti'nde genelde Şeriat Hukuku baskın gelmiştir. Yani hukuk kendini pek yenilememiş ve genel kurallar ile varlığını sürdürmüştür. Bunun dışında Osmanlı'ya barbar diyen avrupalılar da genelde Osmanlı'ya yenildikleri için böyle düşünmektedirler

• quote:

Orijinalden alıntı: leon420

Osmanlı'nın Viyana'da bozguna uğramasının sebebi askeri yetersizlik değil Kırım Hanı ve Erdel Kralının ihanetidir.

Bu tespite katılmakla beraber birşey de ben ekleyeceğim:

Ordu komutanının Viyana'yı ele geçirme arzusunun olmamasıdır. Avusturya ve Belçika'da eğitim görmüş bir Hocam'a göre (Hukuk Profesörü): "Osmanlı'nın başındaki o komutan Viyana'ya aşıktır ve bilir ki Viyana ele geçirilirse Asker hakkı olan ganimetleri almaya çalışırken şehre zarar verecektir. Bu sebeple de kuşatmayı uzatmış ve Viyana'yı hiçbir zaman almamıştır. Kışa doğru da Kanuni bu komutanı idam ettirir. Ancak kış geldiği için sefere devam edilmeyerek geri dönülür.

Bu türk'ün heykeli bugün Viyana'da dikilidir."

• toprak açısından roma daha büyük ama o zaman gittikleri yerde kaç insan vardı ki.osmanlının işi daha zordu

• quote:

Orijinalden alıntı: the_gunner

quote:

Osmanlı'nın Viyana'da bozguna uğramasının sebebi askeri yetersizlik değil Kırım Hanı ve Erdel Kralının ihanetidir.

Ordu komutanının Viyana'yı ele geçirme arzusunun olmamasıdır. Avusturya ve Belçika'da eğitim görmüş bir Hocam'a göre (Hukuk Profesörü): "Osmanlı'nın başındaki o komutan Viyana'ya aşıktır ve bilir ki Viyana ele geçirilirse Asker hakkı olan ganimetleri almaya çalışırken şehre zarar verecektir. Bu sebeple de kuşatmayı uzatmış ve Viyana'yı hiçbir zaman almamıştır. Kışa doğru da Kanuni bu komutanı idam ettirir. Ancak kış geldiği için sefere devam edilmeyerek geri dönülür.

O hoca acaba bilmiyormu ordu sefere çıkarken Avrupa' içlerinden geçerken gayri müslim köy ve bahçelerinden yiyecek içecek çalan bazı askerler padişah emri ile ibret olsun diye idam ettirildiğini ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

quote:

O hoca acaba bilmiyormu ordu sefere çıkarken Avrupa' içlerinden geçerken gayri müslim köy ve bahçelerinden yiyecek içecek çalan bazı askerler padişah emri ile ibret olsun diye idam ettirildiğini ?

İyi de ele geçirilen bir şehirdeki mallar zaten kazanan askerlere haktır. Bu mallara ganimet denir. Ganimet başka şey, hırsızlık başka şeydir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

İyi de ele geçirilen bir şehirdeki mallar zaten kazanan askerlere haktır. Bu mallara ganimet denir. Ganimet başka şey, hırsızlık başka şeydir.

Bahçeden elma armut çalıyor, hak edilmiş olmayan haram mala el sürüyorlar diyerek ibret olsun diye idam emri verilen bir yerde şehre zarar verilmez emin ol. Osmanlı ordusu gayet sistematik çalışır bu İstanbul için de geçerliydi. Fetih yapılan yerde ganimet olarak elde edilen malların bir kısmı devlet gözetimi altında askerlere dağıtılır, sonrasında devlet gerekeni alırdı fakat şehre veya yöre halkına zarar verilmezdi. Verenin cezası gayet net; idam. Osmanlı ordusu öyle haçlı ordularına benzemez gittiği şehirde sokaklarda bilek yüksekliğini geçen ve oluk oluk akan kan nehirleri, görülen her kadına veya çocuğa tecavüz etme huyumuz olmamıştır. Bu bahsettiğim şeyler arşivlerde geçen şeylerdir. Haçlıların Kudüs'e giderken ve Kudüs'te yaptıklarının sadece ufak bir bölümü. Cesetlerden oluşan tepecikler, kesik kafalardan oluşan yığınlar, caddelerde bileği geçen kan nehirleri vs. Osmanlı ordusunda göreceğiniz şeyler değildir yağmacılık yasaktır.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Britanya İmparatorluğu' nun en büyük başarısı tüm dünyaya dillerini kabul ettirmesidir.
    Bunu da latin harfleriyle dillerini yazılı hale getirdikleri için başardılar. Yazı sözden daha kalıcıdır.

Oysa Osmanlının 500 yıl hüküm sürdüğü yerlerde bile Türkçe' den eser kalmadı. Yazma dili olarak Arapça kullanıldı. Zaten öğrenilmesi zor olan bir yazım dilini de Araplar haricinde kimse benimsemedi.

Atatürk tüm bunları iyi analiz etti ve Türklere yazma dilinde özgürlüğü de verdi.

Zaten islamla birlikte Türkler de araplaştırıldı osmanlı döneminde.. Bugün Türkiye'de dahi en çok kullanılan isimler hep arap isimleri.

Aynen keşke asimile etse idik diyenler olmuş.Sen kendin asimile olmuşsun kimi asimile ediyorsun.

Atatürk sayesinde kimliğimizi bulduk.Ilerleyen zamanlarda icimizde ki arap hayranlarınıda pasifize ettik mi osmanlının yaptığı yıkımdan kurtulacağız.

Özümüze mi döndük Avrupaya mı?

Belki Osmanlı zamanındada öz Türk değildik.
    Zaten senin "öz" Türklükten kastın ne ki? şu anda hiçde "öz Türk" olduğumuzu düşünmüyorum Avusturyada İsveçte Amerikada yaşayan bir insandan hiçbir farkımız yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Deep Impact

quote:

Orjinalden alıntı: vasago

Düşündümde adamlar insanların zevk için öldürüldüğü ve bunu binlerce kişinin izlediği, el attığı her yeri köleleştirmekten başka birşey yapmamış romayı medeniyetin beşiği olarak bizlere empoze ediyorlar. Biz ise fethettiği her yere yatırımlar yapıp halkını asimile etmemiş Osmanlıyı barbar görüntüsünden kurtaramıyoruz. Sizcede ortada bir yanlışlık yok mu?

gayet haklısın. bir de başımıza ermeni soykırımını sarmaya çalışıyorlar. bizdeki insanlık kimde varmış ki tarihte ...

Bizdeki en büyük hata da bu işte yabancıları ezilenleri koruruz ama kendımiz dısında bu hala da devam etmekte

• quote:

Orijinalden alıntı: y4zu

quote:

Orijinalden alıntı: Deep Impact

quote:

Orjinalden alıntı: vasago

gayet haklısın. bir de başımıza ermeni soykırımını sarmaya çalışıyorlar. bizdeki insanlık kimde varmış ki tarihte ...

Bizdeki en büyük hata da bu işte yabancıları ezilenleri koruruz ama kendımiz dısında bu hala da devam etmekte

Alıntıları Göster
    Şöyle bir durum var toprak açısından soruyorsan Roma çok daha fazla toprak elde etmiş ve daha köklü bir devlettir. Devlet gelenekleri, diplomatik ve askeri güçleri öyle azımsanacak derecede değildi. Gayet ileri seviyede bir devletti. Fakat devletin sosyal yaşamı sapıklık ve ayrımcılık üzerine kuruluydu. Osmanlı'da ise bu tam tersidir. Evet kölelik vardır ama batı tandanslı bir kölelikten söz edilemez. Osmanlı'da hü bir insan köle olamaz. Ancak savaşta ele geçirilmiş kişi köledir. Yada korsanların başka ülkelerden ele geçirip sattıkları kişiler köledir.

Batıda köleyi azad etme yoktur. Özgürlüğünü verme vardır ama o adam daima köle olarak hatırlanacaktır. O damga ile yaşamaya mecburdur. Osmanlı'da ise azad kültürü vardır. köle belli bir dönem sonra azad edilir. azad edilen köle devlet kademelerinde en üst mevkilere gelebilme hakkına sahiptir. Ayrıca batının aksine köle Osmanlı'da işçi muamelesi görmektedir. Sahip olarak bilinen kişiden düzenli olarak hizmeti karşılığı para, giyecek ve yiyecek alır. Sahibi ile aynı yemeği yiyebilir. Aynı giysileri satın alabilir. Ayrı bir pazarı yoktur batıda olduğu gibi.

Kısacası Osmanlı İmparatorluğu; Roma devlet yapısını, Selçuklu gelenekleri ile birleştirmiştir. Osmanlı için çoğu batılı tarihçi 3.Roma İmparatorluğu tanımını kurmaktadır. Nitekim son roma imparatorluğunu yıkan devlet Osmanlı olduğu için Ceasar ünvanı Osmanlı padişahlarının ünvanlarındandır.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Osmanlıda da kölelik varmış

Kaynak?

Kaynağa gerek yok Hürrem Sultan dahi köle olarak getirilir. Fakat güzel olduğundan doğruca saraya gönderilir. Ayrıca Osmanlıda köleliğin yasaklanması için bir sebep yok. İslam köleliği yasaklamaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Çağrı Jackson

quote:

quote:

Kaynak?

Kaynağa gerek yok Hürrem Sultan dahi köle olarak getirilir. Fakat güzel olduğundan doğruca saraya gönderilir. Ayrıca Osmanlıda köleliğin yasaklanması için bir sebep yok. İslam köleliği yasaklamaz.

Kölelik ile cariyelik aynı şey değildir yanlız. İsim olarak aynı olabilir yani erkeğe köle kadına cariye denir fakat kavram olarak batılı köle kavramıyla bizdeki sistem çok farklı.

• quote:

Bahçeden elma armut çalıyor, hak edilmiş olmayan haram mala el sürüyorlar diyerek ibret olsun diye idam emri verilen bir yerde şehre zarar verilmez emin ol. Osmanlı ordusu gayet sistematik çalışır bu İstanbul için de geçerliydi. Fetih yapılan yerde ganimet olarak elde edilen malların bir kısmı devlet gözetimi altında askerlere dağıtılır, sonrasında devlet gerekeni alırdı fakat şehre veya yöre halkına zarar verilmezdi. Verenin cezası gayet net; idam. Osmanlı ordusu öyle haçlı ordularına benzemez gittiği şehirde sokaklarda bilek yüksekliğini geçen ve oluk oluk akan kan nehirleri, görülen her kadına veya çocuğa tecavüz etme huyumuz olmamıştır. Bu bahsettiğim şeyler arşivlerde geçen şeylerdir. Haçlıların Kudüs'e giderken ve Kudüs'te yaptıklarının sadece ufak bir bölümü. Cesetlerden oluşan tepecikler, kesik kafalardan oluşan yığınlar, caddelerde bileği geçen kan nehirleri vs. Osmanlı ordusunda göreceğiniz şeyler değildir yağmacılık yasaktır.

Hocam katılıyorum tecavüz, katletme vs. olmamıştır ama yağma her zaman vardı. Bu askerlerin en büyük hakkı zaten o dönem. İstanbul dahi 3 gün yağmalanmıştır (bazı önemli yerler dışında Ayasofya vs). Halka kasten zarar verildiğini hiç duymadım ama şehirler yağmalanırken tabi ki zarar olmuştur.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Kaynak?

Kölelik ile cariyelik aynı şey değildir yanlız. İsim olarak aynı olabilir yani erkeğe köle kadına cariye denir fakat kavram olarak batılı köle kavramıyla bizdeki sistem çok farklı.

Kraven sistem farklı olabilir ancak ana tema aynı. Cariyelik ve kölelik Osmanlı içinde vardı. Elbette Batı'daki gibi yapamayınca kırbaçlayın deyip arenalarda dövüştürmüyorlardı lakin yine de vardı.

Kölelik, insanın temel haklarının başka bir insana (genelde statü olarak ondan üstün) devredilmesidir. Şimdi aynı şekilde Osmanlı sarayında bir cariye bir paşa ile evlendirilirken rızası alınıyor muydu? Ya da ağa olanlar ben saraydan gitmek istiyorum diyebiliyorlar mıydı? Bırak karar verebilmeyi bunları düşünebilmeleri bile yasaktı.

Elbette yemekleri veriliyor, bakımları yapılıyordu lakin bu onların köle olduklarını değiştirmez. Türk insanı sever süslü kelimeleri. Sen sanıyormusun ki saray ve yüksek mertebede olan konaklar ve barınaklarda çalışanlar kendileri gelip beni işe alın burada çalışayım diyor. Köle pazarlarından para ile alınan kişiler buraya getirilip çalıştırılıyor. Onlara sorulmadan. İradelerine başvurulmadan.

Osmanlı evet büyük bir devletti güçlüydü, istikrarlıydı, bürokratikti. Ancak bunun yanında kötü tarafları da vardı o zamanlar normal olarak kabul edilen. Hani aklamaya çalışmak bir abes kaçıyor bence.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

quote:

quote:

quote:

quote:

Kaynak?

Kraven sistem farklı olabilir ancak ana tema aynı. Cariyelik ve kölelik Osmanlı içinde vardı. Elbette Batı'daki gibi yapamayınca kırbaçlayın deyip arenalarda dövüştürmüyorlardı lakin yine de vardı.

Kölelik, insanın temel haklarının başka bir insana (genelde statü olarak ondan üstün) devredilmesidir. Şimdi aynı şekilde Osmanlı sarayında bir cariye bir paşa ile evlendirilirken rızası alınıyor muydu? Ya da ağa olanlar ben saraydan gitmek istiyorum diyebiliyorlar mıydı? Bırak karar verebilmeyi bunları düşünebilmeleri bile yasaktı.

Elbette yemekleri veriliyor, bakımları yapılıyordu lakin bu onların köle olduklarını değiştirmez. Türk insanı sever süslü kelimeleri. Sen sanıyormusun ki saray ve yüksek mertebede olan konaklar ve barınaklarda çalışanlar kendileri gelip beni işe alın burada çalışayım diyor. Köle pazarlarından para ile alınan kişiler buraya getirilip çalıştırılıyor. Onlara sorulmadan. İradelerine başvurulmadan.

Osmanlı evet büyük bir devletti güçlüydü, istikrarlıydı, bürokratikti. Ancak bunun yanında kötü tarafları da vardı o zamanlar normal olarak kabul edilen. Hani aklamaya çalışmak bir abes kaçıyor bence.

Aklamaya falan çalışmıyorum aklayacak bir yönü yok zira şimdiki kafamız ile değerlendiremeyiz. Tarihi dönemin şartlarına göre değerlendirmek zorundayız.
    Osmanlı'da uygulanan köle sistemi İslami sistemdir haliyle Avrupalıların uyguladığı insanlık dışı uygulamalar ile alakası yok. Öncelikle köle istediği zaman parasını verip özgürlüğüne kavuşabiliyordu ve her parası olan köle sahibi olamazdı. Köle sahibi olmak için aldığın kölenin ihtiyaçlarını yerine getirmek zorundasın aksi taktirde bunun idama varan cezaları mevcut.
    Saraydaki cariye sistemi ise çok farklı. Öyle her önüne gelen sarayda cariye olamazdı, sarayda cariye olmak demek çok büyük bir prestij demek. Saraydaki cariyelerin zaten her türlü ihtiyacı karşılandığı gibi eğitim en önemli husustur ve eğitimlerine çok önem veriliyordu. Ve evlenme konusunda da her isteyen gelip bu kadın benimdir evleniyorum diyemiyor tabiki.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Kaynak?

Türk korsanlar diğer ülkelerden getirdiği insanları köle olarak satar bazıları ise devlet tarafından ya Hürrem gibi cariye olarak ya da asker çalışan memur v.b olarak kullanılır. Sarayın almadıkları ise köle olarak halka satılır. Hürrem örneği biraz yanlış oldu. Şimdi toparladım sanırım.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.