Şimdi Ara

RTX 5090 krizinde yeni perde: Kablo sıcaklığı 150 dereceyi aşıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.056
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • RTX 5090 krizinde yeni perde: Kablo sıcaklığı 150 dereceyi aşıyor
    Nvidia’nın Blackwell tabanlı amiral gemisi ekran kartı GeForce RTX 5090, performansıyla piyasada rakip tanımazken güç bağlantıları tarafında son dönemde karşılaştığı sorunlar ise ciddi endişelere yol açıyor. Donanım uzmanı Der8auer tarafından yapılan testlerde, 12VHPWR (12V-2x6) bağlantısının güç kaynağı (PSU) tarafında 150°C’ye kadar ısındığı gözlemlendi.

Ayrıca Bkz.Nvidia RTX 5090 güç konektörlerinde erime sorunu: Tarih tekerrür mü ediyor?

Kısa bir süre önce hem RTX 5090 GPU'da hem PSU’da hem de güç kablosunda yaşanan ilk erime vakalarını sizlere iletmiştik. Bu vakalarda sistemi hasar alan bir kullanıcı Der8auer ile iletişime geçerek hasarlı RTX 5090 FE, 12VHPWR kablosu ve orijinal kurulumun bir parçası olan ASUS PSU'yu kendisine gönderdi. Der8auer bunları incelerken kendi sıvı soğutmalı GeForce RTX 5090 FE'sini ve Corsair 12VHPWR kablosunu AX1600i PSU'suna bağlayarak testler gerçekleştirdi.

Kullanıcı hatası gibi görünmüyor

Kendi sisteminde gerçekleştirdiği birkaç dakikalık Furmark testinde oldukça ilginç bir şey keşfedildi. Testin beşinci dakikasında bağlantı noktalarının hızla ısındığı görüldü. Güç kaynağı tarafında 150°C’ye ulaşan sıcaklık, ekran kartı tarafında ise 90°C seviyelerine çıktı. Bu durumun sebebi, bağlantının yanlış yapılması değildi. Der8auer’in analizine göre, 12-pin güç kablosundaki iki telin olması gerekenden çok daha fazla akım taşıdığı tespit edildi. Aktarılanlara göre bu pinlerden birisi 12V kablo üzerinden 22 amperden fazla akım taşıyordu. Bu da tek kablodan 264W güç çekildiğine işaret ediyor. Bu noktada kart 570W güç çekiyordu.

RTX 5090 krizinde yeni perde: Kablo sıcaklığı 150 dereceyi aşıyor
    12VHPWR ve konektör tasarımının revize edilmiş ancak standartlarında herhangi bir değişiklik yapılmamış hali olan 12V-2x6 standardında tek bir pinden maksimum 9,5 amper geçmesine izin veriliyor. Diğer beş pinden geçen akım da ölçüldü ancak bunlardan sadece bir tanesinin (11A) bu eşik değerini aştığı görüldü.

Buradaki yüksek akım ve oluşan ısının PSU’ya, kabloya ve ekran kartına zarar vermesi oldukça olası. Tek başına, bu olay tek seferlik bir olay olarak görmezden gelinebilirdi, ancak sorunun neredeyse birebir olarak yeniden canlandırılmış olması burada başka bir şeyin rol oynadığını gösteriyor.

RTX 5090’ın yüksek güç ihtiyacı göz önüne alındığında, tek bir 12-pin bağlantının yeterli olmayabileceği anlaşılıyor. RTX 4090’da da benzer sorunlar yaşanırken, RTX 4080’de böyle bir durumun olmaması da güç tüketimindeki farka işaret ediyor. Elbette burada akıllara üçüncü taraf güç kablolarındaki kalite sorusu akıllara gelebilir. Ancak Der8auer, ilk vakadaki yüksek kaliteli Moddiy 12VHPWR kablosunu mikroskop altında inceledi ve kalitesinin piyasadaki en iyi kablolarla eşdeğer olduğunu belirtti. Kendi Corsair kablosu da oldukça kaliteliydi. Yani sorun, kablo kalitesinden ziyade güç aktarımındaki dengesizlikten kaynaklanıyor gibi görünüyor.

Nvidia’nın bu durumu testler sırasında fark etmemiş olması da ilginç. Eğer bu sorun fark edilmiş olsaydı firma belki de RTX 5090’da bir adet 12-pin bağlantı yerine iki adet bağlantı ekleyebilir ve gücü iki konektör arasında dağıtabilirdi.

Kaynak:https://wccftech.com/12vhpwr-connector-reaches-150c-on-the-psu-side-when-connected-to-the-rtx-5090/

• Isınır çok doğal. İncecik kablolar ufacık soket vs. sen buradan 12 volt 50 amper akım iletiyorsun. Nvidia bu soketi dayatıyor, dayatıyor ama nedense bir türlü vazgeçmiyor. Hadi tamam gene dayat bari 2 tane yap ? de ki 1 tanesinden gelen akım zorluyor 2 tane yaptık daha rahat oldu de geç yani, kaç yıldır belki 30 yılı geçti anakarttaki kablo sistemi hala daha değişmedi, neden ? e çünkü en sorunsuzu bu da o yüzden değişmedi.
    Böyle olmaz arkadaşım gözünü seveyim. Olmaz yani buradan pansuman malzemesi çıkartamazsınız. 12V 2x6 pin totalde 12 hat var, 12V / 10A üzerinden 120W x 12, 1440W eder eyvallah da, kullanılan kablonun AWG değeri, vs. Neden 10A seviyesine çıkılıyor?

48VDC üzerinden toplamda 30A ile yine aynı güce erişilebilir. Bunu da 12 pine/hata bölersin, etti mi sana hat başına max 2,5A?

Böylece 40 YAPAR VE MİLLİYETÇİ HAREKET PAR...
    4090da da yaşandı benzer sorunlar ama bu sefer sorun kablo değil gibi bu sebeple çözümü de daha zor gözüküyor. 600w limitlerinde olup aib leri de buna zorlarsan olacağı bu. Hatta tek güç girişine de zorlanıyor diye duydum aibler. Ne kadar doğru bilemiyorum

%30 performans için ölü fiyattan 4090 ını satıp 5090 alanlara uv şoku diye özetlenebilir son durum
    Ben videoyu sonuna kadar izledim, sorun hiç bir şekilde kabloda değil, bağlantı standardında. Corsair, asus, msi, fsp vb. gibi üreticilerin kablolarında da bu sıcaklık değerleri mevcut maalesef bu standart olmamış kablo dayanamayacağı Amper ve volt değerleri taşımak zorunda kaldığı için ısınıyor.

4000 serisinde yaşanan yanma sorunlarından sonra bu standarttan vazgeçmeleri gerekirdi. Şimdi sürücü güncellemesi ile 5090 ve 5080’in gücünü düşürerek daha az volt ve amper taşımasını sağlayacaklar.

Yani satarken diyor ki sana ferrari veriyorum al ister 10 ile ister 320 ile git
    Şimdi diyecek ki 10 ile 260 arası git
    Intel’in işlemci probleminde sözde sunduğu çözümün aynısını sunacaklar
  • Böyle olmaz arkadaşım gözünü seveyim. Olmaz yani buradan pansuman malzemesi çıkartamazsınız. 12V 2x6 pin totalde 12 hat var, 12V / 10A üzerinden 120W x 12, 1440W eder eyvallah da, kullanılan kablonun AWG değeri, vs. Neden 10A seviyesine çıkılıyor?

48VDC üzerinden toplamda 30A ile yine aynı güce erişilebilir. Bunu da 12 pine/hata bölersin, etti mi sana hat başına max 2,5A?

Böylece 40 YAPAR VE MİLLİYETÇİ HAREKET PAR...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V4LKyR -- 12 Şubat 2025; 11:27:10 >
  • Çin’li bir marka olsa, şuan herkes Çin malı diye dalga geçiyor olacaktı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Özellikle 2-3 nesil sonra orta seviye kartların bile enerji tüketimi ve buna bağlı olarak çekilen akımın artacağını düşünüyorum. Bu durum artık bir şekilde 24-48V kullanımına geçilmesi gerektiğini gösteriyor bana göre. Geleceği de düşünerek direk 48V geçişi yapabilirseler daha iyi olur. Bu tüketimin işlemci kısmı daha da sıkıntılı.

Evet yüksek voltaj kullanımı transistör seviyesinde elektrik atlamalarına ve bir miktar daha ısı artışına sebep olabilir ama geldiğimiz nokta artık 12V kullanımının limitlerine dayandığını bize kanıtlıyor bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem552 -- 12 Şubat 2025; 11:38:59 >
  • dünya devi nvidia dev kadar sorunlarla kart çıkartıyor :)

• 100.000 TL verip ekran kartı alıcam o da aşırı ısı sebebiyle tüm bilgisayarı bozucak süper iş yaaa.

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    siyah eksi kabloları hariç et.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim gördüğüm bu standart kabloda voltaj değerleri çok sıkı, boş alan yok. O yüzden voltaj yükselmesine karşı oldukça hassas.

Eski 8 pin kablo da voltaj için boşluk olduğu için böyle ısınmalar vs. olmuyordu. 4 tane 8 pin ile bu sorun çözülürdü halbuki.

• Eskisi gibi 2x8 pin 16pin yada 3x8 pin 24pin şeklinde koyarsalar sorun çözülür. Maalesef k.bakmayın ama NVİDİA MÜHENDİSLERİ bunu düşünememiş üzgünüm.

Mühendislikte hata yapmışlar.

Hat sayısını düşürdüklerinde oluşacak sıcaklıgı hesap edemediler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GenqhisKhaan89 -- 12 Şubat 2025; 12:14:52 >
  • Bir kabloda 150 derece sıcaklık olması düşündürücü vede izahı olmayacak bir durum gözüküyor.

Tabi şu gerçeğide es geçmemek gerek bu yaşananlar ne derece doğrudur.
    Tabi bunu ilerleyen günlerde görmüş olacağız.

• kimse videoyu izlememiş belli ki konuşmuş.

sorun voltajda değil. 6 tane live kabloyu eşit şekilde kullanamıyor. bir kablodan 20 amper geçerken birinden 3 amper geçiyor. eşit paylaşsa bir problem yok.

• Isınır çok doğal. İncecik kablolar ufacık soket vs. sen buradan 12 volt 50 amper akım iletiyorsun. Nvidia bu soketi dayatıyor, dayatıyor ama nedense bir türlü vazgeçmiyor. Hadi tamam gene dayat bari 2 tane yap ? de ki 1 tanesinden gelen akım zorluyor 2 tane yaptık daha rahat oldu de geç yani, kaç yıldır belki 30 yılı geçti anakarttaki kablo sistemi hala daha değişmedi, neden ? e çünkü en sorunsuzu bu da o yüzden değişmedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OrcunFix -- 12 Şubat 2025; 12:39:45 >
  • Esxici E kullanıcısına yanıt
    Çin malı artık kalite demek

• Nvidia nın son zamandaki üretimleri hep sorunlu. 5000 serisi bekliyorduk ama 4000 den devam edeceğiz anlaşılan. Yeni kart diye alıcam para dökücem sonra sorun yaşayacağım. Şahane.

• Hem uçuk fiyatlara yazılım sat hem de milletin bilgisayarını yak tekelcilik böyle bir şey işte testi sizin üstünüzde yapıyorlar.

• 4090da da yaşandı benzer sorunlar ama bu sefer sorun kablo değil gibi bu sebeple çözümü de daha zor gözüküyor. 600w limitlerinde olup aib leri de buna zorlarsan olacağı bu. Hatta tek güç girişine de zorlanıyor diye duydum aibler. Ne kadar doğru bilemiyorum

%30 performans için ölü fiyattan 4090 ını satıp 5090 alanlara uv şoku diye özetlenebilir son durum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 12 Şubat 2025; 14:38:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben videoyu sonuna kadar izledim, sorun hiç bir şekilde kabloda değil, bağlantı standardında. Corsair, asus, msi, fsp vb. gibi üreticilerin kablolarında da bu sıcaklık değerleri mevcut maalesef bu standart olmamış kablo dayanamayacağı Amper ve volt değerleri taşımak zorunda kaldığı için ısınıyor.

4000 serisinde yaşanan yanma sorunlarından sonra bu standarttan vazgeçmeleri gerekirdi. Şimdi sürücü güncellemesi ile 5090 ve 5080’in gücünü düşürerek daha az volt ve amper taşımasını sağlayacaklar.

Yani satarken diyor ki sana ferrari veriyorum al ister 10 ile ister 320 ile git
    Şimdi diyecek ki 10 ile 260 arası git
    Intel’in işlemci probleminde sözde sunduğu çözümün aynısını sunacaklar

• galiba en mantıklısı rtx5080 almak.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • su ekran kartini prize takalım sizde bizde rahatlayalin Nvidia

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • :D bende öyle düşünüyordum ta ki elektriklere 1000tl üstü x2 fatura gelene kadar :D Gönül istiyor en azından 5070 filanda 5060a düşecez herhalde :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SilenthillDream -- 12 Şubat 2025; 14:12:26 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.