Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (32. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
277.538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şef 34 Hocam öncelikle moral verdiğiniz için tşk ederim. tekrardan işe koyuldum devam ediyorum inş sonuç alırım buradada paylaşmaya çalışırım yapabildiğimi. yanlız ben 3 fazlı yapacağım yani aktif bobin 6 olacak dolayısıyla 6*0,88V= 5,3 V seviyelerinde olacak.(her bir faz için. sizin vermiş olduğunuz değerler düşünüldüğünde.) ozaman desenize benim 24v seviyelerini görmem için 360 devir mertebelerini görmem lazım.:)
    bu projede yola çıkarken ben 400w lık bir güç elde etmeyi planladım. Faz başına yaklaşık 130w düştüğünden, 24Volt çıkış alır isem yaklaşık 5,4 amper seviyelerinde akım çekersem bu gücü alacağımı buradan yola çıkarak bobin telinin ölçülerini değerlendirdim ve 2*1,15 mm kesit alanlı bobinin bu akımı(5,4 amperlik) taşıyabildiğini hesapladım.(sizlerin tavsiye ettiği, kesit alanının 3 katı kadar akım taşıması uygun olacağı fikrinden yola çıkarak). ancak burada 5,4 amperi akünün çekebilmesi için nasıl bir düzenek kurmam gerektiği 2. bir problemi getirecek sanırım. çünkü ben devir sayısı ile ve spir sayısı ile oynarak sadece voltaj üzerindeki kontrolü sağlıyorum. ancak akımı nasıl kontrol edeceğim veya nasıl bir kontrol devresi kuracağım şu aşamada bilgim yok. şu aşamada da sormam doğru değil sanırım.
    siz tecrübeli hocalarımız olarak yanlış gittiğim veya bu şekilde yapmış olsaydın daha doğru olurdu şeklinde düşünceniz var ise bildirebilirseniz tavsiyelerinize ayrı bir önem veriyorum çünkü. tekrar teşekkür ederim.

• Rüzgar türbünü yapıyorum konu başlığında aşağıda alıntıları görünen iletileri göndermiştim.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Drokya Bugün; 0:49:04
    Yüzbaşı
    [X]

IGBT, ve GTO ların henüz ÇOĞUNLUK tarafından bilinmediği dönemlerde yazılmış,
    ilk Türkçe kaynak kitabının yazarı olan bendenize bile,
    çeyrek bilgisiyle elektrik elektronik dersi vermeye kalkanların olduğu bu sohbet masasında,
    kimbilir size ne dersler vermeye kalkanlar olucaktır.

Bazı dolmuşçu dostların gazıyla bazı kişiler;
    Ben neymişim be abi moduna geçiyor.

Bunda sorun yok.
    Belki gaz veren dostlar eğleniyor,
    gazı alan ise kendini ve etrafını telef ettiğyle kalıyor.

Benim üzüldüğüm nokta,
    birşeyler öğrenme derdinde olan iyi niyetli katılımcı dostlarn durumu oluyor.

Maalesef ülkemde çok bağıran,
    çok konuşan kişi,
    çok bilgili kabul gördüğü için olsa gerek.

Oldukça uzun iletilerin olduğu bu konuyu tam okumadan konuya balıklama dalan dostlar,
    geriye doğru en fazla üç beş sayfayı hızlıca gözden geçirip ileti popüleritesi yüksek olan kişiyi çok bilgili sanıp soruyu yapıştırıyor.

Soru alan kişi de,
    doğal olarak kendini bilgiliyniş sanısına kapılıyor.

Oysa en büyük erdem bilmediğini söyleyebilme cesaretidir.

30 yıllık Meslek hayatımda bir kaç kez karşılaştım bu durumla.

Felaket zeki, bir kaç öğrencimin konu ile alakasız ama yerinde sorularına,
    içtenlikle;
    Bu konuda bilgim yok ama araştırıp size bilgi vereceğim yanıtını verdikten bir kaç gün sonra detayları öğrencilerime aktardığımda,
    Öğrencilerim tarafından daha bir saygı ve sevgiyle karşılandığımın farkına vardım.

Ve böylesi öğrencilerim beni hep diri tuttu.
    Keşke böylesi öğrencilerim meslek hayatımda üç beş kere karşıma çıkacağına haftada bir çıksaydı diyorum,
    meslekte geride kalan 30 yıla dönüp baktığımda.

1- Ben her dem diri kalacaktım
    2- (Fazla mütevazi olmaya gerek yok, bazıları gerçek sanabilir.) Ben hep diriydim de,
    bilgilerimi sarsacak düzeyde öğrenci yoğunluğu son yıllarda maalesef fazlaca yok.

YAŞAM KUZEY GÜNEY ARASINDA TÜKENİYOR. HERŞEY N Φ S ARASINDA GİZLİ

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Drokya Bugün; 0:58:19
    Yüzbaşı
    [X]

Ne hikmetse yazdığım kimseyi hedefe koymayan atasözünden oluşmuş iletim şikâyet üzerine silinmişti.

<<Bu sohbet masasında iyi kötü günlerim geçti.
    Kırdıklarım varsa haklarını helal etsin.
    Benden yana her şey helal olsun.

Bundan böyle Bu sohbet masasında yazmayacağım.

Zaman olarak fırsat bulduğum anlarda,
    Mehmet Turhan kardeşime verdiğim sözü yerine getirene kadar,
    Rüzgar Türbini Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar !!!
    konusunda bildiğim kadarıyla, bildiklerimi paylaşmayı sürdüreceğim.

Son bir söz söylemeden gitmek de istemiyorum.
    Kimseyi hedef almadan ortaya söyleyeceğim son söz;

Göllenmiş, At Sidiğinde Yüzen,
    Saman çöpüne konmuş Sinek;

Sidik birikintisini okyanus, Saman çöpünü Kadırga,
    Kendini de kaptanı derya sanırmış.

Sidik deryasından ve sineklerden uzak,
    mutlu, sağlıklı bir yaşam dileğiyle.

Sevgi ve saygıyla >>

Demiştim,

Sevgi ve saygıyla

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Drokya Bugün; 1:16:50
    Yüzbaşı
    [X]

Gelen şikayetler üzerine lütfen titizlikle inceleme yapmadan;
    Ne şiş yansın ne kebab mantığıyla ileti silmeyin.

Okuduklarınızı anlayamayacak kapasitede iseniz sözüm yok.
    Ancak bu durumda iseniz,
    bırakın bu bilabedel hizmeti, başkaları yapsın.

Bu konu başlığı sırasıyla;
    DONANIM
    TEKNİK
    ELEKTRONİK alanında.

Bu konuda,
    maşallah, inşallah, hallederiz mantığı,
    malesef tehlikeli bir yaklaşım.

Bilmeden biliyormuşcasına davranan kişilerin yazdıklarını denemek,
    her an bir cana mal olabilir.

Bakın bu konuda yazan paylaşan sevgili kardeşimiz Mehmet TURHAN,
    tüm iyi niyetine, tüm önlemlerine, bilime ve tekniğe uygun tüm donanımlarına rağmen bir anlık boşlukta yitti.

Böylesi yeni bir olay karşısında belki hukuki sorumluluktan sıyrılabilirsiniz,
    ancak, bir ömür boyu vicdani sorumluluk sizleri yer bitirir.

Sevgi ve saygıyla.

Dedim ve formdan çıktım.

Ardından baktığımda aşağıda alıntımda görünen iletim
    gene silinmiş.

quote:

Orijinalden alıntı: Drokya

6 ocak günü
    aşağıda ki iletiyi yazmış ve bu sohbet odasında ki dostlara veda etmiştim.

Ne hikmetse yazdığım kimseyi hedefe koymayan atasözünden oluşmuş iletim şikayet üzerine silinmişti.

<<Bu sohbet masasında iyi kötü günlerim geçti.
    Kırdıklarım varsa haklarını helal etsin.
    Benden yana herşey helal olsun.

Bundan böyle Bu sohbet masasında yazmıyacağım.

Zaman olarak fırsat bulduğum anlarda,
    Mehmet Turhan kardeşime verdiğim sözü yerine getirene kadar,
    Rüzgar Türbini Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar !!!
    konusunda bildiğim kadarıyla, bildiklerimi paylaşmayı sürdüreceğim.

Son bir söz söylemeden gitmek te istemiyorum.
    Kimseyi hedef almadan ortaya söyleyeceğim son söz;

Göllenmiş, At Sidiğinde Yüzen,
    Saman çöpüne konmuş Sinek;

Sidik birikintisini okyanus, Saman çöpünü Kadırga,
    Kendini de kaptanı derya sanırmış.

Sidik deryasından ve sineklerden uzak,
    mutlu, sağlıklı bir yaşam dileğiyle.

Sevgi ve saygıyla >>

Demiştim,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drokya -- 14 Şubat 2013; 2:42:58 >

• Bu atasözü içeren iletimin üçüncü silinişi.
    Herhangi bir hakaret,
    bir kişiyi hedef gösterme yok ama üçüncü defadır silinmekte.

Yukarıda tekrar yazdığım da silinirse dördüncü olucak.

Niye bu kadar korkuyorlar bu iletinin okunmasından anlamış değilim.

Gerçeklerin buz gibi kamçısından ürküp şikayet etme yerine;
    Ortaya ciddi bir birikimle ciddiye alınabilir bir şeyler konur ve sinek olmadıklarını kanıtlarlar.

Bence bu şikayet ve ardından eş güdümlü silme eylemi
    -Şıracının şahidi bozacı.
    atasözünü hatırlatmakta.

Sanırım buralarda atasözlerinden nem kapan dostlar tetikte beklemekte.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

quote:

Orijinalden alıntı: travianlion

Şef 34 Hocam öncelikle moral verdiğiniz için tşk ederim. tekrardan işe koyuldum devam ediyorum inş sonuç alırım buradada paylaşmaya çalışırım yapabildiğimi. yanlız ben 3 fazlı yapacağım yani aktif bobin 6 olacak dolayısıyla 6*0,88V= 5,3 V seviyelerinde olacak.(her bir faz için. sizin vermiş olduğunuz değerler düşünüldüğünde.) ozaman desenize benim 24v seviyelerini görmem için 360 devir mertebelerini görmem lazım.:)
    bu projede yola çıkarken ben 400w lık bir güç elde etmeyi planladım. Faz başına yaklaşık 130w düştüğünden, 24Volt çıkış alır isem yaklaşık 5,4 amper seviyelerinde akım çekersem bu gücü alacağımı buradan yola çıkarak bobin telinin ölçülerini değerlendirdim ve 2*1,15 mm kesit alanlı bobinin bu akımı(5,4 amperlik) taşıyabildiğini hesapladım.(sizlerin tavsiye ettiği, kesit alanının 3 katı kadar akım taşıması uygun olacağı fikrinden yola çıkarak). ancak burada 5,4 amperi akünün çekebilmesi için nasıl bir düzenek kurmam gerektiği 2. bir problemi getirecek sanırım. çünkü ben devir sayısı ile ve spir sayısı ile oynarak sadece voltaj üzerindeki kontrolü sağlıyorum. ancak akımı nasıl kontrol edeceğim veya nasıl bir kontrol devresi kuracağım şu aşamada bilgim yok. şu aşamada da sormam doğru değil sanırım.
    siz tecrübeli hocalarımız olarak yanlış gittiğim veya bu şekilde yapmış olsaydın daha doğru olurdu şeklinde düşünceniz var ise bildirebilirseniz tavsiyelerinize ayrı bir önem veriyorum çünkü. tekrar teşekkür ederim.

Sayın travianlion.
    Sardığınız bobinlerin kalınlığı ve genişliği kaç mm. oldu ? Ben şöyle kabaca bir hesap ettiğimde 25 sipirin 5 sıra yatayda, 5 sıra dikeyde sarılırsa 25 sipir eder. Bobin genişliğini de 10 mm. düşünürsem, kalınlığı da 10 mm. gibi olur. Bobin kalınlığını 16 - 17 mm. yapabilirseniz bir kaç sipir fazladan sarabilirsiniz. Bu durumda alınan gerilim biraz daha artar.

Bu alternatörü zaten 3 faz olarak sarıyoruz. Ama sizin düşündüğünüz gibi 6 bobin aktif olmayacak. 12 bobin aktif olurken 6 bobin nötr konumda olacaktır.

Akımı nasıl kontrol edeceğimi bilmiyorum demişsiniz. Sizin böyle bir derdiniz olmayacak. Sizin yerinize bu işi akü şarj kontrol cihazı yapacak. Sistemin 24 v. olduğunu düşünürsek, alternatörümüz 28 voltun altında ise herhangi bir şarj söz konusu olmayacak. Ne zaman 28 voltlara ulaşır, işte o zaman şarja başlar. Diyelim ki 200 devirde 28 voltla şarja başladı. Devir 250 - 300 lere çıktığında ne olacak ? Gerlimde bir değişiklik olmayacağı gibi üretilen akım artarak aküye verecektir. 200 devirde 2 amperle şarj ediyorsa 250 devirde 8 - 10 amperle şarj edecek demektir. Tabii bu verdiğim devir-akım örneği farazi dir.

Size bir önerim de ;

Madem 2 x 1,15 telden sardınız, böyle sarmaya devam edin. Yalnız bobinleri birbirine bağlarken her iki teli ayrı ayrı bağlayın, gerektiğinde 1,15 telden 50 sipirlik bobin elde etmiş oluruz. Statordan toplam 12 adet teli dışarı çıkarın, böylece çok farklı kombiasyonlarda deneme şansınız olur.

abi takildigim bi noktayı daha aydınlattın sagol :)

benim sıkıntım da şu şimdi yılan sarım yapıcam. (Serpentine) bobin kalınlığım 11mm civarı. Bu kalınlığı 16ya çıkarmakmı faydalı, 11 yapıp mıknatısları daha da yaklaştırmakmı bu noktada tereddütüm var. Stator kalıbım hazır derinliği toplam 12mm olduğu için biraz uzak kalıyorum bobin kalınlığını arttırmaya. Yinede önerilerinizle kalınlığı arttırabilrim cok fazla verim artacaksa. Miknatıs kalınlığım 5mm yalnız. 10mmlik miknatis degil benimkiler o nedenle bobinleri biraz ince tutmaya çalıştım.

• ŞEF 34 Hocam Merhabalar;

evet yükseklik ve genişlik değerlerini sizi dediğiniz gibi almıştım.
    ancak şu zamana kadar 8 adet bobini 25 spirli yapmış ve ara vermiştim. ama sizin tavsiyelerinize uyarak zararın neresinden dönersek kar kardır dedim ve 35 spirli yapmaya karar verdim bugün 1 adet numunelik çıkardım daha hoş gözüküyor.(önceden sarmış olduğum bobine 1adet daha 25 spirli bobin daha sarar 9 bobin 12mıknatıs altarnatörde test ederiz onlarda boşa gitmesin değilmi :))

böylece voltajda daha az devirde istediğim voltaja ulaşabileceğim.şuan da 24 volt çıkış düşündüğüm değeri 48V çıkış a çıkartmayı planlıyorum.(şarj etmek için 52 diyelim) sanırım çalışmada bir sıkıntı yaşatmaz bu düşüncem değilmi.
  • quote:

Sayın WebFaresi.
    Diğer sayfada sorduğunuz kuyruğun açılı olarak bağlanması olayını açıklamıştım. Furling kuyruk kaçırma sistemidir.
    Bu sistem her ne kadar iyi görünse de 2 ayrı dezavantajı var.
    Birincisi, kuyruk kaçarak kanatları rüzgardan kaçırdığında üretim tamamen durur. Düşünsenize, biz elektrik üretmek için rüzgar bekliyoruz, fırtına çıktı diye üretim yapamıyoruz. Halbuki kanatları rüzgar hızına bağlı olarak hafif hafif kaçırsak, kanatlarda bize lazım olan rüzgarla üretime devam ederiz.

İkincisi ise, kuyruk ve kanatlar rüzgardan kaçıpta tekrar eski haline gelirken kütt diye çarpma sesi oluyor.

Bunun en iyi sistemi,

Alternatörden üretilen voltaja göre elektromekanik bir sistemle kuyruğu istenilen kadar kaçırmak. Alternatörden üretilen voltajı referans alan bir elektronik sürücü devresi. Bu devrenin kumanda ettiği bir servomotor. Servomotorun milinde bir sonsuz dişli. Sonsuz dişli de kuyruk milinin ortasında bulunan bir somuna takılı. Servomotor döndükçe milindeki dişli somunu kendine doğru çekecek ve böylece kuyruk kaçırılmış olacak. Aslında kuyruk kaçırırken kanatları rüzgardan kaçırmış oluyoruz. Tabii bu kuyruk kaçırma hemen şak diye kuyruğu sonuna kadar çekmiyor. Alternatörden gelen voltaj yükseldiğinde sürücü motora sinyal gönderiyor, motor hafifçe dönerek kuyruğu ve haliyle kanatları biraz kaçırıyor. Kanatlar rüzgardan biraz kaçtığı için alternatörde üretilen gerilim de azalmış, istenilen gerilime düşmüş olacak.
    Rüzgar gücü azalıp, tekrar normale döndüğünde ise üretilen gerilim düşük olacağından, motor bu kez tersine dönerek kanatları normal konuma getirerek üretime devam edecek.

Eskiden şebeke voltajlarının çok düşüp, kalktığı zamanlarda hemen hemen her evde otomatik regülatör vardı. Bir yerde onun mantığı gibi çalışacak.

1000 w.lık yeni bir sipariş aldım. Şimdiye kadar yaptıklarımı silindirik nüveli yani asenkron motordan yapmıştım. Bunu ise flanş tipi yapacağım. Bu bahsettiğim servomotorlu kanat kaçırma sistemini de bunda uygulayacağım. Sürücü devresi elimde hazır. Sadece bir servomotor almak kalıyor.

Hayırlısı olur inşaallah.

Çok doğru bir sistem sayın şefim benim planımdada var ben pıc ile yapacağım ayrıca kuyruğada gerek kalmıyor her şeyi pıc hallediyor rüzgar yönü voltaj hatta deviri bile ölcebiliriz tek sıkındım mekaniği ile uğraşaçak zamanım ve yerim yok ama planlarımda var herkese tavsiye ederim çünkü çok sağlıklı bir sistem saygılar

• quote:

Merhaba sayın Drokya hocam, nasılsınız ?
    Hocam ben şu an yeni bir flanş alternatör yapıyorum ama bu alternatörde çift sıra bobin olacak.
    Bir tanesi 1,50 mm. telden 75 sipirli olacak, diğeri de 1 mm. telden olacak. İkinci bobinin sipir sayısını şu an bilmiyorum. Deneme yaptıktan sonra belli olacak.

Hocam sorum şu ;
    Altta 1,50 mm. telden yapılmış, bobin kol kalınlığı 15 mm. olan bir bobin ve onun hemen üstünde 1 mm. telden yapılmış tahminen 3 mm. kol kalınlığı olan bobin. Bobinlerin bağlantısı tamamen birbirinden bağımsız olacak. Alttaki kalın bobin alttaki mıknatısa yakın, üstteki ince bobin üstteki mıknatısa yakın olmuş oluyor. Bu durumda bobinlerde oluşacak indüklenme de bir anormallik olurmu ?

Bir sorumda mıknatısların bobini kesme açısıyla ilgili.
    Sizin 2. sayfada verdiğiniz e = B. L. V. sin a formülündeki sin a'nın 90 derece olduğunda verimin en yüksek olduğunu yazmıştınız. Bu açı tam 90 derece değil de biraz farklı açıyla kestiğinde nasıl bir formül uygulayacağız. Diyelim ki 80 veya 70 derece ile kesilen mıknatıs-bobin ilişkisinde değer olarak kaç almalıyız ?

Hoşçakalın.

Merhaba Sayın Şiranlı,
    iletinizi geç gördüm affola,

ikinci sorunuzdan başlayalım.

sin 90 = 1
    sin 80 = 0,984
    sin 70 = 0,939
    sin 60 = 0,866
    sin 50 = 0,766
    sin 40 = 0,642
    sin 30 = 0,5
    sin 20 = 0,342
    sin 10 = 0,173
    sin 0 (yani hareket eden iletken, kuvvet çizgilerini kesmiyor onlarla paralel hareket ediyor) = 0

sin fi değerini formülde yerine koyduğumuzda 90 derece kestiği anda en yüksek çarpan
    0 derece de iken yani paralel hareket halinde iken sıfır volt

Kesme açısı düştükçe yukarıda görüldüğü gibi sonuç ta dolayısı ile elde edeceğimiz gerilimde düşmekte.

Ancak bu flanş alternatör için böyle,

Normal alternatörlerde Kesme açısı sinüsoidal dalganın oluşmasını sağlayan bir etken olarak karşımıza çıkar.
    Yani alternatif akımın oluşması işte bu sin fi kesme açısının değişimi ile mümkün olur.

Sıfırdan başlar 90 derecede artı maksimum yapar 180 derecede tekrar sıfır olur
    180 dereceden hareketle 270 derecede eksi maksimum yapar 360 derecede tekrar sıfır olur.

Böylelikle alternatif akımın tanımı ortaya çıkar = Her an yönünü ve şiddetini değiştiren akım

• Birinci sorunuz için bir şekil çizerek durumu anlatırsanız daha kapsamlı yardımcı olabilirim.

Sorunuzdan anladığım kadarı ile flanş alternatörde iki ayrı bobin grubu kullanmak istiyorsunuz.
    Çöp kolları da sisteme dahil etmek isteğiyle sanırım.

Her iki bobin de de uzunluğuyla ilintili bir gerilim indüklenir.
    Ancak N S arası açılacağı için attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyecektir.

İlaveten bobin gruplarında oluşan zıt e.m.k. nedeniyle birbiri üzerinde dengesiz salınımlara yol açacaktır.

Yukarıda ki açıklamalarım sorunuzdan anladığım kadarına yanıt.

Dediğim gibi ne yapmak istediğinizi tam olarak şematik olarak ya da fotoğrafla belirtirseniz daha detaylı olarak bilgi sunabilirim.

Sevgi ve saygıyla.
  • quote:

Bu mesaj silindi.
     Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Sayın Şiranlı temiz bir işçilik çıkartmışsınız elinize sağlık.
    Araya kağıt presbant ya da elyaf kullanın.
    En üst kısmına da elyaf koyduğunuzda oldukça mükavim ve düzgün bir statorunuz olucaktır.
  • quote:

Hocam,
    Yukarda verdiğim resimdeki bobinlerin tam üstüne denk gelecek şekilde ikinci bir bobin grubu yerleştireceğim. Aralarına presbant koyarak yalıtacağım. Kol genişliği, iç boşluk ölçüsü aynı olacak, sadece bobin kalınlığı 2-3 mm. kadar olacak. Bu bobinlerden farklı gerilim almayı düşünüyorum. Şöyle anlatayım ;

Aşırı rüzgarda sistemi korumak için kuyruğu kaçırmayı düşünüyorum. Bu ince bobinlerden alacağım gerilimi referans alarak bir motor aracılığı ile kuyruğu kaçırmaya çalışacağım. Hani bazı motorlarda encoder vardır ya, onun gibi bir şey yapacağım.

Anladım geri besleme mantığıyla kalibrasyon gerilimi kullanacaksınız.

Ancak daha önce bahsetmiş olsaydınız,
    normal bobin gruplarında yüksek hızlarda devreye girecek şekilde alt eşik ve üst eşik ayarlamalı
    TCA tipi diskriminatör entegresiyle bir devre kurardık. (Aynı devre iki trimpot iki opampla da kurulsada TCA ile daha derli toplu oluyor)
    Diskriminatör entegreli devre ile aynı sonuca daha az masraf ve daha az zahmetle ulaşabilirdiniz.

Böylede güzel bir çalışma olmuş kolay gelsin.

• quote:

Bu mesaj silindi.
     Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Sayın Şiranlı güzel olmuş elinize sağlık.

Sanırım dişliler ve trigel kayış eski tip yazıcı dan olmalı.
    Yazıcı motorunu da kuyruk kaçırma sisteminde adım motoru olarak değerlendirebilirsiniz.

İzninizle bir uyarıda bulunayım.

Bazı tip turmetreler hem ileri hem de geri döndüklerinde sayarlar.

Sarma esnasında iletken uygun yerleşmediğinde,
    düzeltmek amacıyla çıkrık kolunu geri döndürdüğünüzde de turmetre saymaya devam eder.

Sözgelimi 40. spirde bir sorun oldugunu gördünüz,
    5 tur geri alıp sorunu düzelttiniz, sonra beş turu tekrar sardığınızda normalde bobinde 40 spir varken;
    Turmetreniz 50 spir gösterecektir. Buna dikkat etmek gerekir.

• bu arada ismim (mehmet) :) memnun oldum
  • quote:

Çok teşekkür ediyorum hocam, sağolun.
    Demek ki ben şimdi değeri 0,939 veya 0,984 olarak alacağım. Açıyı tam olarak açı ölçerle ölçmedim ama yaklaşık 70-80 derece civarı.

Yapmaya çalıştığım alternatörün bobin yerleşimini bugün bitirdim. Kısmetse yarın polyesteri dökmeye çalışacağım.
    1,50 mm. telden 75 sipir sardım. Bobin kol kalınlığı 13 mm. kol genişliği de 16 mm. Kullanacağım mıknatıs 40x34x5 mm. ölçülerinde olduğu için kol genişliğini 16 mm. yaptım. 2 bobini yanyana koyduğumda kol genişlikleri tam 34 mm. oldu. Aslında her bobini 2 mm. daha fazla sarabilirmişim.

Sayın SEF34.Yaptığınız flanş alternnatör deki mıknatıs genişliğini 34 mm olarak, bobin kol genişliklerini 16 mm vermiştiniz.Vermiş olduğunuz bobin resimlerine baktığımda,bobin kol genişiği ile, bobinlerin iç kısımlarındaki boşluğun alt kısımları yani V nin dar olan iç kısmı birbirine yakın ölçülerde görünüyor.Mıknatıs bobinin birinci kolunu terk etmeden ikinci kola basmamalı değilmi.Bobinin karşılıklı kolları aynı yönlü manyetik akıya maruz kalınca tersyönlü akımların birbirini sıfırlayacağı kuralı burada bir miktar voltaj kaybına neden olmayacakmı. Mıknatıs genişligi 34 mm olduğuna göre 34-16=18mm yani mıknatısımız bobinin birinci kolunu tamamen terk ettiği anda aynı bobinin diğer kolu na 18 mm basmış olacak.Burada büyük bir kayıp yaşanacağı kesin görünüyor.Tabi eğer resimler beni yanıltmıyorsa.

Selam ve Dua ile

• quote:

Orijinalden alıntı: ali_kocak

quote:

Orijinalden alıntı: musa_ay

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

kanatlarda tıkanıp kaldım kaynak bulamıyorum. kanat hakkında bilgiler verilmiş fakat
    ortalama 2.5 - 3m kanat yapmak için gerekli ölçüler neler bulamıyorum.

ölçüler olsa tasarımını yapip makinada işleyecez.

1 hafta daha bulamazsam
    http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-ruzgar-turbini-ruzgar-generatoru-icin-air-x-kanatlari-1,5-metre-capinda-92358999/detay/
    şu ilandakinden alıcam başka çare kalmadı.

sayın webFaresi

şu anda 2 metrelik pal için kalıp yapıyorum. biraz beklerseniz verim toblosunu burdan paylaşacam. uygun görürseniz size de yapabilirim.

iyi forumlar

Sayın ali_kocak kanat sonuclarını bekliyoruz yanlız tek kana mı 2mt yoksa çap mı tek kanat olarak bina üstü biraz büyük gibi amatörlere pek hitap etmez sanırım en azından benim için kolay gelsin.

tek kanat 2 metre. orta bağlantı flanşıyla birlikte toplam 4.5 metre olacak. kanat modelinde sona yaklaştım zaten. 2 hafta içinde kalıpları çıkaracam muhtemelen. son halinin fotoğraflarını paylaşıyorum.

iyi forumlar

Sayın Ali bey merakla bekliyoruz.

Selam ve Dua ile

• Merhaba arkadaşlar bende flans alternator yapmak istiyorum
    elimde ki malzemeler 48 adet 40x20x5 N42 2kg 0.90 emae teli var 24 kutuplu yapmak istiyorum acaba disk çapını ne ölçülerde yapmalıyım 36 cm uygun mudur yoksa daha mı ufak olmalı

yapmak istedim güç 1.5 veya 2kw
    sizce iki kat 0.90 tel ile 70 spin sarsam uygun olurmu elimde ki mıknatıs lara göre

yardımcı olursanız çok minnettar kalırım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Yorum için teşekkürler sayın Sinkro.
    Şu an için sistemi anlatamıyorum. Ama bir kaç gün sonra sonuçları aldığımda burada yazacağım.

Sayın sevgin_167 arkadaşım. Öncelikle aramıza hoş geldiniz.
    2 adet 0,90 mm. tel 1,25 mm. ye tekabül eder. 3 adet sararsanız 1,55 mm. eder ki ehh işte. 2 kg. tel yetmez, belki 1 kg. daha almak gerekebilir.

Ben derim ki önce bobinleri sarıp, yanyana getirerek bir daire oluşturun. Bobinlerin dış kalınlıklarını düştükten sonra kalan ölçü flanş ölçüsüdür.
    Diyelim ki bobinleri yanyana getirip 40 cm.lik bir daire meydana getirdik. Gene diyelim ki bobin kol genişliği de 1 cm. her iki taraftan birer cm. düştükten sonra 38 cm. kalır, bu flanş ölçümüz olur.

Bu alternaörü 48 v. olarak kullanırsanız istediğiniz gücü alabilirsiniz.

Teşekkür ederim abi tavsiyeleriniz için
    peki 48 volt için nasıl bir bobin sarmam gerek 0.90 tel ile iki kat 70 spin olurmu

• quote:

Madem illa 2x0,90 mm. sarayım diyorsunuz, 70 sipirden daha fazla sarmaya çalışın. Bobin kol kalınlığı 17-18 mm. kol genişliği de 12 mm. kadar olsun. Artık kaç sipir çıkarsa bahtınıza.

Amacım illaki 2x70spin sarmakdegil abi
    amacım düşük devirli yapmak
    siz nasıl bir sarim onerirdiniz ?

• sayın hocalarım internetten you tube birçok görüntüden sonra sitenizi buldum. ben sizin ilk basamak olan konulardan2 sorum olacak bana yardımcı olursanız memnun olurum.nasılsa takıntıkaldı 4 bobin yaptım.bağlantısı nasıl olacak.örnek.1. bobın başlangıcı uç giriş 1.bob.çıkışuç 2bob.çıkış uç 2.b.giriş uç3.b.girişe 3b. çıkışı 4.b.çıkışına 4.bgirişi çıkış mı olacak.(başlangıç a çıkış uca z dersek a zz aa zz a bağlamalıyım uçları yada seri a za za za z mi bağlayayım. yardımcı olursanız memnun olurum
  • quote:

Orijinalden alıntı: sinkro

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: musa_ay

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

kanatlarda tıkanıp kaldım kaynak bulamıyorum. kanat hakkında bilgiler verilmiş fakat
    ortalama 2.5 - 3m kanat yapmak için gerekli ölçüler neler bulamıyorum.

ölçüler olsa tasarımını yapip makinada işleyecez.

1 hafta daha bulamazsam
    http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-ruzgar-turbini-ruzgar-generatoru-icin-air-x-kanatlari-1,5-metre-capinda-92358999/detay/
    şu ilandakinden alıcam başka çare kalmadı.

sayın webFaresi

şu anda 2 metrelik pal için kalıp yapıyorum. biraz beklerseniz verim toblosunu burdan paylaşacam. uygun görürseniz size de yapabilirim.

iyi forumlar

Sayın ali_kocak kanat sonuclarını bekliyoruz yanlız tek kana mı 2mt yoksa çap mı tek kanat olarak bina üstü biraz büyük gibi amatörlere pek hitap etmez sanırım en azından benim için kolay gelsin.

tek kanat 2 metre. orta bağlantı flanşıyla birlikte toplam 4.5 metre olacak. kanat modelinde sona yaklaştım zaten. 2 hafta içinde kalıpları çıkaracam muhtemelen. son halinin fotoğraflarını paylaşıyorum.

iyi forumlar

Sayın Ali bey merakla bekliyoruz.

Selam ve Dua ile

sayın sinkro

işlerimin yoğunluğu nedeniyle projeyi yazın devam etmek üzere rafa kaldırdım. mayıs-haziran gibi tekrar devam edecem. Tabi ki paylaşımlara da ;)

• Sayın ihtiyar yıldız.
    Yaptığınız alternatör flanş tipi alternatör mü yoksa nüveli sistem alternatör mü ? Bir de 4 bobin yaptım demişsiniz, alternatörün tamamı 4 bobin mi yoksa 4 fazlı mı yaptınız ? Bunları açıklarsanız hatta bir resim yükleyebilirseniz daha çok faydalı oluruz.
    Bir de kaç mıknatıs kullanacaksınız ?

sayın Hocam Şef 34:
    Bilgi paylaşımlarınızı okumama ragmen .Takılı kaldım.mıknatısları kalıba dökmüştüm.NdFeb mıknatıslardan çap 3*0.5 8 adet. 2adet diske 4 er 4 er 1.diskte N .N.N.N 2.diskte S. S. S.S. çeko rapıt 310 la (çift karışımla)yapıştırdım. polyester kalıbla sabitleştirdim.disklerin çapı 12cm.
    - Flanş tipi alternötör yapacagim
    - tek fazlı olacak
    -4 bobin 0.32*3 telden 80 spir sardım. (fikirleriniz doğrultusunda bobin spir sayısını değiştire bilirim.yanlız şimdilik 0.32lik 1kg telim var.)
    -Pimaş 50lik borudan yarıcap 42. Çap 97 cm 4 kanatlı pervane yaptım.
    Benim şimdik bobinleri nasıl bağlayacağım. bağlama işindenden sonra kalıba dökeceğim.Bu benim ilk portatifim olacak. Gördüğüm okuduğum teori bilgileri pratiğe geçirmek. Pratiktiğe geçirirken karşıma cıkan olumsuz lukları nedenleri bulup el becerilerimi geliştirimek.fotoğraflarını daha sonra çekip sayfa yerleştirmeye çalışacağım.
    Teşekkür ederim.

• 
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.