Şimdi Ara

Ryzen 3700x Turbo Frekansına Çıkamıyor İşlemci Alev Alıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
101
Cevap
0
Favori
4.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yıllarca intel kullanmış biri olarak. Amd işlemciye geçince bende şaşırdım ve afalladım. Aniden yükselen sıcaklık sürekli frekans düşmesi. Cidden ileri seviyede verilen fazla voltaj değeri. Sanki bu işlemci beta seviyesi gibi yani uğraşmak gerekiyor. Beta seviyesinde çıkan oyun gibi hataları var. Sistem otomatik ayarda 1.450 voltaj ile bu işlemci kısa sürede degrade olur. Ben bu voltajların altında 4.8 ghz işlemci kullandım. İstesem 5ghz yapabilirdim gerek duymamıştım. Bu fazla voltaj işlemcinin ömrünü azaltır. Amd bunu kasten mi yapıyor anlamıyorum. Para kolay kazanılmıyor. 3 nesildir Amd anakart ve işlemcilerin fazla voltaj değerleri düzelmiyor aksine artıyor. Bu işlemcinin 7 nm enerji verimliliği nerde göremedim. Bende r5 3600 işlemci var. Stabil yapana kadar çok uğraştım. Bios ile çok vakit geçirmek gerekiyor. Yine çektiği voltajtan pek memnun olmasam da otomatik ayarda iyidir diyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • badmobil kullanıcısına yanıt
    ben de bunu düşündüm ama amd mühendisi de düşünmüştür

düşük sıcaklık (50 altı), düşük amperaj (50a altı) yüklede yüksek voltajın bir manası yok

yani bu işlemcileri eski işlemci mimariyle bir tutmak yanlış, yeni bir şey denenmiş

mantıken 2700xlerde de bu var (ben de 2700xe geçtim ve aynı davranışla karşılaştım. boşta işlemci sürekli 1.4v+ çalişiyor)

şimdi düşünürsen bu işlemci nisan 2018de cikti. düşük sıcaklık yüksek voltaj teorisi gerçek olmasaydı şu an 2700x 2600xler birer birer ölüyor olurdu. sonucta b işlemcileri alip biosa dokunmayan tonla insan var

bu gerçeklerin ısıgında bu tür söylemleri hatali buluyorum. ha ben bizzat güvence veremem. ama ben amd'ye güveniyor ve işlemcimi stock haliyle birakiyorum. biçok yere de danıştım aldıgım cevap bu oldu.

işlemciyi degrade eden gerçek faktör; yüksek sıcaklık seviyelerinde yüksek voltajdır. zaten bu islemciler yük altında voltajlarını düşürüyorlar.

her rzyzen chipinde içinde bir FIT reliability modülü var. bu islemcinin ihtiyacıı olan o anki şarta en uygun voltajı veriyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 18 Nisan 2020; 12:48:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DonanımcıAhmetD

4790k 6700k 7700k 5960x 5930k vs vs daha bilimum bir sürü işlemci kullandım. Mini itx de 7700k kullandım. Hepsi boost hızına çıkarken 3700x çıkamıyor. Şimdi ben mi bilgisiz oldum ?
    Yanlış anlamanızı istemem ama malesef evet. Her işlemcide yazan boost hızı en yüksek olan yani single core boost hızıdır. Bazi intel bioslarda core enchancement (default aktif olabiliyor) ile single core boostuna tüm çekirdekleri zorlayabiliyorsunuz, belki bu olaydan kafanız karışmıstır.

Onun dışında boşta gelen voltajın hiçbir zararı yok. Bu binevi bir otomatik overclock teknolojisi sürekli sizi max ayarlarda tutuyor.

Pbo açıksa voltaj 75mv civarı fazla olabilir. Mini itx bi sistemde ben de kapalı tutmanızı tavsiye ederim. Precison Boost Overdrive'ı biostan oc sekmesinden kapatabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmettsezis -- 18 Nisan 2020; 15:47:15 >

• quote:

Orijinalden alıntı: melek12345

bnde pbo açık rastgele 1.45v civarı ama 65 70dc yi geçmediği şekilde kullanıyorum 7 3700x i. dediğiniz cipset ve ryzen powerplan olayını nası hallederimn, detay verir misiniz. ne işe yarar tam bir de
    Teşekkürler
    Ryzen Power Plan' amd nin sitesinden chipset driverınızı indirip kurarark edinebilirsiniz. Windowsun işlemciyle olan uyumunu düzenliyor denebilir.

Pbo ise, (Precision Boost Overdrive) işlemcinizin stock halde kaldırabileceği yükten fazlasını anakart sınırlarınız dahilinde arttırmayı sağlıyor.

• Tüm çekirdeklerin mi 4.4'e çıkmasından bahsediyoruz? 4.4 ghz tek çekirdeğin çıkabileceği en yüksek seviyedir. Cinebench'ten single core testi yapıp 4.4'e vurup vurmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • wolwes kullanıcısına yanıt
    Hocam feci voltaj vermişsin işlemciye tabi ki degrade olur. 7/24 1.350v verip ne olmasını bekliyordunuz? 1.325in bile bazı çipler için güvenli olmadığı konuşulmaya başlandı. İşlemci autoda 1.4lerde çalışıyor diye insanlar manuel oc yapınca daha iyi olacağını zannediyor ama tek yaptığınız ortalama voltajı yükseltmek olduğu gibi, işlemciyi üzerinden geçen akım fark etmeksizin sürekli aynı voltajda çalıştırıyorsunuz. Degrade dediğin şey sadece yüksek voltajda olmaz, yüksek akım geçerken gereğinden fazla voltaj verirsen olur. 40 yıllık amd'nin binlerce mühendisi bu dengeyi ayarlayamamış mıdır sence? İşlemci 1.4lere sadece hafif yüklerde ve anlık boost gerektiren durumlarda çıkıyor ve bu iniş-çıkış milisaniye seviyesinde olduğu için çoğu monitör programı bunu doğru ölçemiyor bile. Sen de işlemciyi sürekli 1.35de çalışmaya zorladığın için ağır yüklerde olması gereken voltaja düşememiş ve degrade olmuş.

• OMEGALUL O kullanıcısına yanıt
    Bios üzerinden manual overclock demek işlemcinin sürekli aynı voltajda çalışması demek değil biosdan manual overclock yaptıktan sonra cpu-z indirip çalıştırırsanız an başına voltaj tüketim değerleri yazıyor bu intelde de böyledir amd dede zaten biosda en üst ve en alt voltaj limiti belirlemenizi istiyor ben en alt voltaj limitini autoda bıraktım sadece üst limit değeri olarak 1.350 verdim zaten benden önce anakart autoda 1.450v olarak ayarlamıştı daha önce hiç bios üzerinden overclock yapmadığınızı varsayıyorum.
    Siz öyle yazmamışsınız ki 4.3 ghz 1.350v kullandım lafından bu anlaşılmıyor. Override modda kullanmışsınız gibi anlaşıldığı için öyle yazdım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: wolwes

Bios üzerinden manual overclock demek işlemcinin sürekli aynı voltajda çalışması demek değil biosdan manual overclock yaptıktan sonra cpu-z indirip çalıştırırsanız an başına voltaj tüketim değerleri yazıyor bu intelde de böyledir amd dede zaten biosda en üst ve en alt voltaj limiti belirlemenizi istiyor ben en alt voltaj limitini autoda bıraktım sadece üst limit değeri olarak 1.350 verdim zaten benden önce anakart autoda 1.450v olarak ayarlamıştı daha önce hiç bios üzerinden overclock yapmadığınızı varsayıyorum.
    Hangi markanın biosu bu hocam alt üst limit olayını ilk kez duydum.

Manuelden kastım offset mode yine elle ayarlandığı için anakartın manual kısmında bulunuyor. Ki bende günlük kullanılacak bir işlemcinin sürekli aynı voltajda çalışmasını doğru bulmuyorum. Ancak voltaj düşürdüğüm halde işlemci degrade oldu stokda bıraksaydım daha kötüde olabilirdi. Zaten şuan frekans hızını autoda bıraktım voltajıda offsetden yine 1.250 ye kadar düşürdüm frekans hızı kafasına göre dolanıyor. Ancak forumda çeşit çeşit konular açıldı ryzenler için 1.420v nin güvenli olduğu stok ayarların bile 1.450v olduğuna dair bu yüzden böyle bir mesaj yazma ihtiyacı duydum. Çünkü hala işlemcilerini 4.4 ü görebilsin diye 1.40v da kullananlar var ilerde sorunlar yaşamamaları açısından.
  • Arkadaşlar tekrar ediyorum. Bios tamamen default ayarlarda işlemciye 1.400v 1.450v veriyor ve buna rağmen sistem ağır yükde işlemci hızını 4.0 4.1 ghzye düşürüyor. Bende buna istineden manuel olarak girip denedim ve işlemci 4.4 ü kaldırmadı. Ben mi anlatamıyorum yoksa siz mi dediklerimi anlamıyorsunuz. X99 un en karal kartını kullandım oc ile işim yok. Sadece beklediğim stabil olması deli gibi voltaj yememesi ve ısınmamasıydı. 6700k z170i mini itx sistemimde default ayarlarda. Hiç bir sorun yok.

Neyse son durum paylaşayım 1.220v 4.0 ghz yapıp bırakdım.

Bazılarınız beni anladı bazıları ise anlamamayı seçip bağırıp çağırmak hoşuna gitmiş. Neyse sorun yok. Burası forum her kafadan insanı dinlemeye alışığım.

Aynen öyle default ayarlarda 4.1 4.2 falan takılıyor. 1.400 1.450v veriyor bu benim kafamı karıştırdı neyse sorun yok

• saimertug kullanıcısına yanıt
    Yaptım 4.4 e vurmuyor fakat youtube da işlemcisi 4.3 de çalışan 7800 puan almış. Ben işlemciyi 4.0 da çalıştırmama rağmen 7800 puan aldım.

Onu kim yazdıysa foruma mesaj atma kabiliyeti elinden alınmalı o da ayrı bir konu zaten.

Yabancı forumlarda manuel 1.325v girmenin bile bazı işlemciler için güvenli olmadığı yazıyor işlemcileri degrade olan olmuş. Şöyle bir konu var mesela:https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/ejd5c9/1325v_is_not_safe_for_zen_2/

Bu forumda garip bir algı var malum büyük ryzen konularında çok yüksek manuel voltajlar tavsiye ediliyor korkum birçok kişi gözü kapalı bunlara uyup işlemcilerini degrade edecek.

Hocam 4.0 ghz 1.250v iyi mi ? Sistem stabil bu şekilde. Fazlada ısınmıyor fakat cpu-z den baktığımda voltaj hep 1.250 ve işlemci hep 4.0 da çalışıyor. Bunu nasıl engelleyebilirim.

• DonanımcıAhmetD kullanıcısına yanıt
    Bu soru her silikon için değişiyor fit voltage denen bir kavram var her işlemci için bunu tespit edip ona göre manuel voltaj vermek lazım %100 emin olmak için.

Tüm değerler autoda, pbo açık halde prime95 small fft yaparken işlemci voltajı hangi değere düşürüp sabiltiyorsa, senin işlemcinin maximum yükte dayanabileceği voltaj odur ve onun üstüne çıkılmaması gerekir deniyor.

İşlemciler ilk çıktığında adamın biri 1.325 güvenli dedi diye bu aldı başını gitti ama öyle değil kimi işlemci için güvenliyken kimini degrade ediyor. Yeni üretim silikonlar daha kaliteli sanırım benim gibi çıkar çıkmaz aldıysanız çöp silikon gelmiştir muhtemelen.
  • Birde arkadaşlar şunu denedim. 1.250v verdim frekans hızını otomatikde bıraktım. Stres testini açtım işlemci 2.7 ghzde kaldı.

Bende tırt işlemci geldiğini düşünüyorum. X570 ile denemek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DonanımcıAhmetD -- 18 Nisan 2020; 17:46:34 >
  • 1.25v da stabilite olan en üst frekansa kadar zorla. Normalde 4.2 ile 4.3 arasını rahatlıkla görmen lazım. eğer msi b450i gaming plus ac kullanıyorsan herhangi bir x570e ihtiyacın yok. Anakartın vrmleri r9 3950x modelini bile rahatlıkla kaldırır.
  • brokengineer kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.