Merhaba Yaklaşık 10 gün önce dizdiğim yeni sistemimde sürekli sorunlar yaşıyorum. SİSTEM: -R7 5800X -AORUS RTX3080 XTREME -AORUS B550 PRO AC -8GB CORSAIR DDR4 3200MHZ RAM Sorun: -Sistem açılırken çok yavaş açılıyor. (Fast boot aktif) -Bazen açılışta Windows Düzgün başlatılamadı hatası alabiliyorum. -Açılırken "Kişisel bilgisayarınızda tanılama yapılıyor" ekranında kalıyor. -Bazen ise cpu fan ışığı yanıp sönerek bilgisayar güç kaynağı tarafından sürekli resetleniyor ve güç kaynağını kapatmazsam bitmiyor. -Mavi ekran verip farklı hata kodları görebiliyorum. Kısacası bilgisayarı açana kadar birçok deneme yapıyorum ve ortalama 1 dakika gibi çok uzun bir sürede açılıyor sistem. Olası olarak gördüğüm sorunlar ve denemelerim: -Ram yanlış slotta olabilir dedim ve 2 kez kontrol ettim. -Ssd veya hddnin ömrünü yitirdiğini düşünüyorum (kontrol edemedim ama galiba test programları varmış) -BIOS sürümüm son sürümdü ve 1 eski sürüme çektim ve temiz kurulum yaptım yinede aynı sorun devam ediyor. HERKESE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER |
RYZEN SİSTEM AÇILIŞ SORUNU
-
-
mem test yapabiliyorsanız bi mem test yapın bi de güç kaynağının özelliklerini paylaşır mısınız kaç watlık bir güç kaynağı aldınız. modeli nedir. bütün güç bağlantılarını doğru şekilde yaptınız mı.
-
mavi ekranı da paylaşırsanız faydalı olur bir de ram in sadece markasını yazmanız bir şey ifade etmiyor parçaların modellerini de paylaşmalısınız
-
hocam güç kaynağım 1200w thermaltake ve bağlantıları sorunsuz yaptım. Ram modelim ise Corsair Cmk8gx4m1e3200c16 8gb. Bazı kişiler RTX3080 min 16gb ram ile çalışır diyorlar ama çözemedim. Pubg ye girmem 5 dakikadan fazla sürüyor. Performanstan yana sıkıntılarda var maalesef.
-
ram işlemci ve voltaj ayarlarıyla oynadınız mı ? bencmark testi yapın deperleri ne kadar olacak
-
hiç oynama yapmadım. bios bile çok kasıyor . benchmark olarak ne önerirsiniz? -
Merhaba,
Bios da kasma varsa anakart işlemci ve ram modüllerine odaklan hocam.
İlk olarak cmos yaparak biosu sıfırla ve xmp devreye alarak dene, bu sorunu çözmezse ramin voltajını biraz arttırarak deneyebilirsin. Test edebileceğin çevrende ekipman varsa işlemci ve farklı ramlerle deneyebilirsin.
-
-
-
sata kablosunu değiştirip slot değiştiricem bugun. Biosta 2 cihazıda görüyorum. Gün içinde deneyip dönüş yapıcam :) bu arada ssd ve hdd sağlığını test ettim herhangi bir sorun yok. -
Bilgisayarınıza hard disk sentinel programı indirip kurun. Program açıldığında sağ tarafta disk için performans, sağlık bilgileri ve varsa sıkıntıların olduğu kısım gözüküyor. Sol taraftan ssd ve hdd'nizi seçip sağ tarafta her iki disk için gösterilen performans sağlık bilgilerinin olduğu sayfanın resmini çekip buraya atın. Disklerinizde bir sıkıntı varsa anlamış oluruz.
Siyah ekranda aldığınız hata ve bahsettiğiniz sıkıntılar disklerden kaynaklı durumlarda meydana gelen hatalar. Her ne kadar programlar sağlam demiş olsa da tamamen emin olmak için imkanınız var ise elinizdeki diskler dışında farklı bir diske windows kurup o disk üzerinde bilgisayarınızın nasıl çalıştığını kontrol etmeniz iyi olur.
Kolay gelsin.
-
Sonuçlar bu şekilde hocam
-
Görsellerde gözüktüğü üzere ufakta olsa disklerinizin sağlıklarında bir düşüş var. Her ne kadar performansları mükemmel diye gösterse de ve sağlıkları 90 üzerinde olsa da sizin anlatığınız sorunların kaynağı bu diskler olabilir. Benim de daha 1 senelik Samsung ssd'im %99 sağlık oranına sahipdi ama sistemin ara ara donuyor ve tepki vermiyordu.
Sizin durumunuzda o tanılama yapılıyor ekranında büyük ihtimalle zayıf sektörü olan disk içindir bu.
Eğer içinde program falan kurulu değilse o zayıf sektörlü diski çıkartın sadece ssd'niz takılı kalsın ki windows onun üzerine kurulu sanırım, o şekilde kullanmaya devam edin bi. Bakalım sadece ssd takılı iken bahsettiğiniz sıkıntıları yapacak mı? Gerçi ssd sağlığınızda %93'lerde. Sistem açıkken büyük ihtimalle elektrik kesintilerine veya voltaj dalgalanmalarına maruz kalmış olabilir. Bu da diskler üzerinden pek de iyi bir etki bırakmıyor.
Velhasıl siz sadece ssd takılı iken bilgisayarını bi kullanın. Sorunların devam edip etmediğini gözlemleyin. Eğer aynı sorunlar devam ediyorsa mecbur yeni bir disk almanız gerekecek.
Kolay gelsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 4 Nisan 2021; 13:32:4 >
-
Cevabınız için öncelikle çok teşekkürler. Bir arkadaşım ram voltajı artır dedi ve 1.2V olan voltajı 1.42V yaptım. Sistemin aklı başına geldi. Boot olmama sorunu ortadan kalktı. Ama SSD gidici maalesef. Uzaktan eğitim olunca sistemi köye kurdum ve derslere burdan devam ediyorum. Maalesef burda günde 2 kere minimum elektrik kesintisi yaşıyorum. SSD'den umudu kestim yani :)
-
Boot olmama sorununu disklerinizin durumu ve şimdi bahsettiğiniz elektrik kesintileri yüzünden yine yaşayacaksınız büyük ihtimalle. Ram voltajı ile doğrudan alakalı bir durum olduğunu sanmıyorum. Elektrik kesintileri sadece disklerler üzerinde değil en başta power supply'niz üzerinde de baya olumsuz etkisi var. İleride power supply kaynaklı bilgisayarın güç tuşuna bastığınızda açılmama sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu sorun meydana geldiğinde bir süre bilgisayar açılmıyor ama sonradan normal çalışıyor. Ama elektrik kesintileri bilgisayar açıkken meydana gelmeye devam ederse power supply'niz çalışmamak üzere bozulabilir.
Velhasıl sorununuz bu şekilde çözüldüyse sevindim. Umarım ileride bir sıkıntı yaşamazsınız.
Kolay gelsin.
-
çok teşekkür ederim :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X