Şimdi Ara

S. M. Banko ve Ekşi Sözlük arasındaki mücadele. YETER ARTIK!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
5.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle S.M.Banko olayını bilmeyenler hakkında bilgilendirme yapmak isterim.

S. M. Banko ve Ekşi Sözlük arasındaki mücadele. YETER ARTIK!

S. M.Banko, ki tam adını yazmak istemiyorum, çünkü bana göre özel hayata saldırı manasını taşır, çünkü bu kadının artık haklı olduğunu düşünüyorum. Bu kadın bir avukatmış söylendiği kadarıyla. Ve periskopta bir videosu varmış. Ben görmedim yine Sözlük yazarlarının iddiası. Ve bu videoda uyurken gaz çıkardığı söyleniyor! Vay vay vay!

Neyse özet, bir avukat kadının uyurken gaz çıkartması ve bu sırada da periskop yayınını açık unutması imiş mesele. Ve bu kitlesel linçin başlangıç nedeni.

Asıl sorun ise adı soyadı yazılarak ve bu sanki yüzyılın en günah ve çirkin olayı gibi yıllardır devam edecek Sözlük başlıklarına taşındı bu olay.

Ve bu avukat da bence haklı olarak kendisi için yazılan bu başlık ve yazıları savcılığa şikayet ederek kaldırttı. Sonuçta ünlü biri değil sıradan bir vatandaş. Ve sırf kamerada yellendiği kast edilerek adına yazılan onlarca alay ve çirkin imadan rahatsız olarak bunu kaldırtması da gayet normal. Bir taraftan da yellenmek suç olmadığı gibi periskop içinde çok daha vahim ve utanılacak şey yapan kişilerin adı ve sanı yazılarak Sözlükte ifşa edilmezken bu kadın tam bir günah keçisi seçilerek adına her yazar aşağılayıcı şeyler yazmaya devam etti.

Sanırım bir milyon sınırına dayanıyor yazılan aşağılayıcı entry sayısı. Guinnes Dünya rekoruna doğru gidiyor bu vahim linç olayı.

Konunun asıl üzücü ve önemli yanı ise, yasalarda birini aleni bir şekilde aşağılamak, kin ve nefret içerikli yazılar ile itham etmek ve hedef göstermek büyük bir suç hapis ve para cezası var iken Sözlük bu konuda sorumluluk altına girmeyerek bu yazıların yayınlanmasına devam etmektedir. Oysa Sözlüğün bir otosansürü var istese kapatabilir yasaklayabilir başlığı.

Benim kafamı kurcalayan sorular şunlar, bilmiyorum siz ne düşünürsünüz:

1- Ünlü olmayan normal bir vatandaşın adı ve soyadı kullanılarak aşağılamak, küfür etmek ve hedef göstererek ifşa etmek bir suç değil midir? Bu suç karşılığında yasalar bu yazıların kaldırılmasını emrediyor ise, tekrar yazılması daha büyük bir suç ve para ve hapis cezasını gerektirmez mi? Eğer suç değil ise neden mahkeme kararı kaldırılması yönünde karar vermiş?

Üstelik başlıkları kararı alınsa bile iki gün sonra tekrar yazılıyor ve mahkemeler "emsal karar" ellerinde olduğu için hızla yine kaldırtıyor ama Sözlükteki bazı yazarlar bu karar niye bu kadar erken verildi bu kadının ayrıcalığı nedir diye bu sefer daha vahim ve çirkin başlıklar atmaya devam ediyorlar. Emsal karar nedir bilmiyorlar.

2- Bir insanın uyurken gaz çıkartması aşağılayıcı bir şey midir? İstemsizce yapılacak her şey toplum karşısında itham edilip linç edilmeyi gerektirir mi?

Bu olayın bir erkek yapsa kesinlikle bu kadar itham edilmiyeceği biliniyor. Çünkü bırakın yellenmeyi alenen sokağa işerken bile videoya çekilseniz, erkek bunu yapar ve normaldır derler gaz çıkartmasını hele kimse önemsemez hatta mide bulandırdığı için sözü bile edilmez. Asıl haber olan belli ki bir kadının sokağa işemesi veya yellenmesi nedense. Burada kadını aşağılama ve ahlaken rencide etmek tamamen bir cinsiyetçi şiddet değil de nedir?

Bir kadın annedir, eştir ayrıca çalışan bir kadın bu. Bu tür internet ithamları ile ailesini, çocuklarını eşini veya kariyerinin zedeleneceği biliniyor ise bunu yazmak ahlaken doğru mudur?

Bu bir ev kadını olsa biliyorum ki bu ithamlar çocukları ve eşi ailesi düşünülerek asla yazılmaz. Ama bir avukat, doktor, bir hakim, ayakları üzerinde duran güçlü mesleği olan bir kadın olunca mı aşağılanmayı hak ediyor?

3- Bir insan kendisi hakkında yapılan asılsız ve çirkin ithamları google üzerinden çıkartma hakkına sahip. Haber siteleri üzerinden de çıkartma hakkına sahip. Çünkü eğer yaptığı bir suç değil ise, internette yüzyıllar boyunca durmasının da manası yoktur iş ve aile hayatında geçmişe dönük bi çirkin ithamlar size zarar verir.

Peki bu kadının ayrıcalığı nedir ki bu derece aşağılanmaya maruz bırakılıyor ve inatla ve ısrarla internet geçmişine adına kara bir leke çalınmaya çalışılıyor? Bence bu cezalandırma insanca değil.

4- Sözlükler, forumlar bir ahlak kuruluşu ve kadınların nasıl giyinip nerede geğirip yelleneceğine karar veren bir merci bir kurum mudur, sosyal sorumluluk etkinliği midir, kendilerinin ahlaken doğrulu kanıtlanmış yazarlar mıdır, insanları ifşa ve tehdit eden bir cemaat, tarikat, örgüt bir mafya mıdır?

Son sözüm "Yeter" diyorum. Bir kadına bu kadar zulüm yeter. Bir erkek olarak bir kadına, kediye, ağaca, çocuğa, bitkiye kendini güçlü görenler tarafından yapılan zulme dur diyorum.

Not. Ekşi Sözlüğü seviyor ve her zaman takip ediyorum. Özgürce yazı yazmak, düşüncelerini paylaşmak bir erdem bir haktır. Tıpkı benim şimdi düşüncelerimi yazıp eleştiri hakkımı kullanmam gibi.

Ama bazı yerlerde bazı yazıların konusu, özellikle kadına, hayvana, ağaca, doğaya, zayıf olana şiddet ve topluca bir linç ise, o zaman eleştiri hakkını kullanırım sonuna kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 26 Temmuz 2018; 13:7:18 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

S. M. Banko ve Ekşi Sözlük Arasındaki Mücadele: Yeter Artık!

Son zamanlarda, Sabire Meltem Banko ve Ekşi Sözlük arasında yaşanan tartışmalar, geniş yankı uyandırdı. Bu tartışmalar, ifade özgürlüğü, sosyal medya etiği ve çevrimiçi zorbalık gibi önemli konuları gündeme getirdi.

Sabire Meltem Banko, Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinden biridir. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımlarla tanınır. Ekşi Sözlük ise Türkiye'nin en büyük çevrimiçi topluluk platformlarından biridir. Kullanıcılar, sözlük formatında çeşitli konularda tartışmalar yapar ve yorumlar paylaşır.

Tartışmalar, Banko'nun Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla başladı. Banko, Ekşi Sözlük'te kendisi hakkında yapılan olumsuz yorumlara değindi ve sözlük yönetimine bu yorumları kaldırması için çağrıda bulundu. Ekşi Sözlük yönetimi ise Banko'nun talebini reddetti ve yorumların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğini belirtti.

Bu olay, Ekşi Sözlük kullanıcıları arasında Banko'yu eleştiren ve onun ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalıştığını iddia eden yorumların yapılmasına yol açtı. Banko ise bu yorumları "siber zorbalık" olarak nitelendirdi ve konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı.

Bu tartışmalar, ifade özgürlüğünün sınırları ve sosyal medya platformlarının sorumlulukları konusunda önemli soruları gündeme getirdi. Bir yandan, kullanıcıların düşüncelerini özgürce ifade etme hakkı varken, diğer yandan bireyler çevrimiçi zorbalık ve hakaret içeren yorumlara maruz kalmaktan korunmalıdır.

Bu tartışmalar, sosyal medya etiketinin önemini de vurgulamaktadır. Kullanıcılar, çevrimiçi ortamda başkaları hakkında yorum yaparken, saygı ve nezaket sınırları içinde kalmalıdırlar.

Ekşi Sözlük yönetimi, platformlarında yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Ancak, kullanıcıların yaptıkları yorumların sonuçlarına katlanmaları gerektiği unutulmamalıdır.

Bu tartışmaların kısa sürede çözüleceğine inanılmaktadır. Ancak, bu tartışmaların ifade özgürlüğü ve çevrimiçi zorbalık konusunda önemli adımlar atılmasını sağlayacağı umulmaktadır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • ben tarafsız olarak ekşi sözlük haklı diyorum. oyum ekşiden yana.
  • Burada bu kadın Avrupada ve dünyada da uygulanan "Unutulma Hakkı"nı kullanıyor. .

Adalet bakanlığı bu hakkını makul görüp yazıları sildiriyor. Ama yazarlar inatla tekrar yazarak onu ve bilinmeyen viral olayı ölümsüz kılmaya çalışıyor.

Ama Unutulma Hakkını yasal olarak kazanmış birinin elinden yasa dışı bir şekilde almak da suçtur bence.

Unutulma Hakkın nedir? Herkese lazım olur diye koyuyorum.
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Unutulma_hakk%C4%B1

Unutulma hakkı
    Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Unutulma hakkı", kısaca kişi ve kurumların internette kendi adlarıyla arama yapldığında derlenen sonuçlar arasında kendileriyle ilgili bilgi, fotoğraf, belge gibi verilere yer verilmemesini isteme hakkıdır.

Söz konusu kanûnî hak kapsamında, kişi ve kurumlar, kendisi hakkında internette yer alan toplanılma veya işlenilme amaçları ışığında gereksiz olan, yetersiz veya ilgisiz bilgi içeren ya da bu amacı taşımıyor olarak görünen, yayımlanmasından sonra aradan geçen zaman ve yayımlanma amaçları ışığında kendisiyle aşırı ilişkili olan kişisel verilerin arama motorlarında yapılan aramalarda çıkan sonuçların kendi adıyla olan bağlantısının kesilmesini talep edebilir.

Unutulma hakkının istisnaları vardır. Özel hükümlere aykırı olmamak koşuluyla; tarihsel, istatistiksel veya bilimsel amaçlarla kişisel verilerin işlenmesine devam edilebilir. Ayrıca, edebi veya sanatsal ifade veya gazetecilik amaçları kapsamında işlenen kişisel veriler unutulma hakkının istisnasını teşkil edebilir.[1]

Bu hakkın düşünce özgürlüğüne olumsuz etkileri olduğu yönünde endişe ve görüşler de vardır. Bireyin geçmişte yaptığı bir eylemin internet gibi bir ortamdan silinmesinin düşünce ve bilgi alma özgürlüğüne de olumsuz etkisi olduğu konusunda tartışmalar vardır.[2][3]

Bu yasanın Türk hukuk sistemindeki karşılığı, kişinin özel hayatının korunması anayasanın ilgili maddesinin genel kapsamı gereği uygulanmalıdır.[4] Aksi halde bu işlemi yapmayan site yönetimi hakkında bilişim suçları ceza hüküm ve yaptırımlarına tabi olunur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 26 Temmuz 2018; 19:20:33 >

• Periskop olayından öncesi vardı bu olayın. Bazı yazarları mahkemeye mi vermişti, başka yazılar mı sildirmişti hatırlamıyorum şimdi. Periskop olayına oluşan kötü şöhretini düzeltmek için çıkmıştı hatta.
  • hetşat kullanıcısına yanıt
    Ben aralarındaki husumetin geçmişini bilmiyorum.

Eğer sözlük yazarlarından bazıları sırf kendileri ile uğraştı diye bunu bir intikama dönüştürmüş ise bu vahim.

Ben tek şey ile ilgileniyordum. Dünyada olduğu gibi "unutulma hakkı"nın bu kadının da kullanmasına izin verilmesi.

Ama bu kadın 5 yıldır bunu başaramadığına göre Türkiyede böyle bir yasanın uygulanması mümkün değil.
  • İyi oluyor,avukat olmasina ragmen boş işlerle ugrasan bir hanimin boş hezeyanlari sadece.Unutulma hakkini kullansin da,bu yaptigi ve kaybetmeye devam ettigi anlamsiz inat yuzunden akillara daha cok kaziniyor ve dalga konusu oluyor.İnternet her zaman kazanir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle akpli değilim. Kadın akpli olduğu için sürekli olarak yeni entry giriyorlar ve yazık günah artık sınırı aştılar. Kendilerine aynı hareket yapılsa olur mu insanlık mıdır bu? eksisozluk yönetimi de bunlardan yoksa bu kadar izin vermezlerdi. eksisozluk.com'un engellenmesi ve bir daha açılmaması gerekiyor. İnşallah da englelenir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bir şey soracağım bilen varsa yazsın Sertaç Banko bu kadının bir akrabası mı acaba bir bağ var mı? Sorma nedenimin bu konuyla hiçbir alakası yok, belki bazıları anlamıştır neden sorduğumu.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Periscope’ta yayın yapan biri başına gelecekleri peşinen kabul etmiş demektir.

• celades kullanıcısına yanıt
    Pardon da ne demek şimdi bu? Bu ülkede kadınların periskopta internette sosyal medyada nasıl oturup kalacağına ne giyip giymeyeceğine karar veren kazara yellenince onları linç eden bir ahlak zabıtası mı var üstelik bunlar sözlük ve forum yazarları mıdır?

İkincisi sen ben o kimse bu videoyu görmedi, hadi gördü kimse uyurken yaptığı şeyin ona ait bir ses olduğu hukuken de bunun bir suç olduğu ispatlandı mu?

Erkeklerin hosurması neden sorun olmuyor da hadın hosurunca vay efendim perispokta hosuranın cezasını biz venirizciler çıktı ortaya? Kim bu erkekler kadınlar? Ahlak abideleri mi kendileri, din adamı mı?

Hadi bakalım Donanım Haberde bunu yapmaya kalkın? Anında mesajlarınız silinir ısrar ederseniz de üyelikten atılırsınız, çünkü bilinir ki bu bir şahısa hakarettir ve forum kurallarına aykırıdır. Demek ki bir edebi ahlakı var bu işin.

Bu olay beş sene önce oldu neredeyse. Geriye dönük "unutulma hakkını" gasp eden ve bunu bilerek yapan herkes de suçlu ve adalet karşısında da bir cezayı hak ediyordur. İster sözlük olsun ister DH forumları.

Bu ülkenin vatandaşları böyle bağnaz ve ahlak düşkünü şantajcıların eline düşecek kadar sahipsiz değildir. Hele kadınları, çocukları, ağacı, bitkisi, hayvanları hiç değil.

Olmuş bitmiş bir küçücok olayı hala yıllara yaymak ve yasanın bu yazıları silin kararına rağmen silmemek inadı birilerinin yasanın hukukun ve adaletin üstünde olduğunu gösterir.

Bunu da sadece yasa dışı örgütler, cemaatler, tarikatlar, mafya veya şantaj çeteleri yapar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 28 Temmuz 2018; 9:21:12 >

• Lüzumsuz Adam kullanıcısına yanıt
    İnternet değil hukuk kazanır.

Unutulma Hakkını gasp etmek kimsenin haddine değildir.

Unutulma hakkını kullansın diyorsun, e kullanıyor. Geriye dönük mesajları silinince sözlük tekrar aynı mesajları yazarak bu hakkını elinden alıyor. Bu durumda alakasız bir şekildre işi uzatan sözlüktür. Yazarları demiyorum bak çünkü sözlük istemese bu başlığın açılmasına engel olur. Yazarlar ise sürü psikolojisi ile hareket edip bildiğin katliama giden eli meşaleleli taşlı satırlı bağnazlar gibiler. Gaza gelmiş linç ediyor ne olduğunu sorgulamıyorlar. Sanki olay çok popülermiş gibi davranıyorlar. Ortadoğudaki bağnaz kafası. Bir kadın uyurken hosurmuş periskopda gördüm diye kadının evini basıp neredeyse evini yakıp kadını linç edecekler, bu ne yaa!

Kendini sırf internete saklanarak kimliksiz mesajlarla her tür şantajı yapacağını sananlar da her zaman kaybeder. Eğer tabii gerçek adalet ve hukuk var ise bu ülkede.

AHIM'e kadar gider bu durum. Artık ülkedeki adalet sistemi bunu çözemiyor çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 28 Temmuz 2018; 9:35:38 >

• Ekşi de BANKO bu başlıkları takip ederim, çok esprili şeyler yazılıyor. İşin ciddi yönüne bakılacak olursa eğer bu şahıs açılan ilk konuyu görmezden gelse yada umursamasa olay bu kadar uzamayacaktı hatta kısa sürede hatırlayan bile kalmazdı fakat işsiz gibi her konunun ilk mesajını mahkeme kararıyla sildirdiği için üyeler ve s.m.b. arasında kısır döngü başladı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • damn2u kullanıcısına yanıt
    Bence konuyu sulandırmaya gerek yok. Bir kadının adını soyadını yazarak binlerce aşağılayıcı mesaj yazıp sonra da aa ama çok komik şeyler mahkeme kararı ile silinince tekrar yazalım ki daha da maskara olsun demenin manası ben mafyayım yasa tanımam demekten başka bir şey değlidir.

Buyrunuz o kadar komik ve doğal ise adını soyadını yazarak aynı mesajları DH forumda yazın anında kaldırılmaz veya silinmez ise demek ki yaptığınız normal.

Bence bu davranış ahlaken de doğru değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 28 Temmuz 2018; 10:26:5 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MonitörKertenkelesi

Pardon da ne demek şimdi bu? Bu ülkede kadınların periskopta internette sosyal medyada nasıl oturup kalacağına ne giyip giymeyeceğine karar veren kazara yellenince onları linç eden bir ahlak zabıtası mı var üstelik bunlar sözlük ve forum yazarları mıdır?

İkincisi sen ben o kimse bu videoyu görmedi, hadi gördü kimse uyurken yaptığı şeyin ona ait bir ses olduğu hukuken de bunun bir suç olduğu ispatlandı mu?

Erkeklerin hosurması neden sorun olmuyor da hadın hosurunca vay efendim perispokta hosuranın cezasını biz venirizciler çıktı ortaya? Kim bu erkekler kadınlar? Ahlak abideleri mi kendileri, din adamı mı?

Hadi bakalım Donanım Haberde bunu yapmaya kalkın? Anında mesajlarınız silinir ısrar ederseniz de üyelikten atılırsınız, çünkü bilinir ki bu bir şahısa hakarettir ve forum kurallarına aykırıdır. Demek ki bir edebi ahlakı var bu işin.

Bu olay beş sene önce oldu neredeyse. Geriye dönük "unutulma hakkını" gasp eden ve bunu bilerek yapan herkes de suçlu ve adalet karşısında da bir cezayı hak ediyordur. İster sözlük olsun ister DH forumları.

Bu ülkenin vatandaşları böyle bağnaz ve ahlak düşkünü şantajcıların eline düşecek kadar sahipsiz değildir. Hele kadınları, çocukları, ağacı, bitkisi, hayvanları hiç değil.

Olmuş bitmiş bir küçücok olayı hala yıllara yaymak ve yasanın bu yazıları silin kararına rağmen silmemek inadı birilerinin yasanın hukukun ve adaletin üstünde olduğunu gösterir.

Bunu da sadece yasa dışı örgütler, cemaatler, tarikatlar, mafya veya şantaj çeteleri yapar.
    Tamamını okumadım bile ilk cümleden feminazi olduğun çok belli. Yazdığımı bir daha oku bakalım belki anlarsın. Kadınları mı kastetmişim acaba sadece?

• celades kullanıcısına yanıt
    Bu olay bir kadın periskopda hosurduğu iddia edildiği için bu kadar dalge geçilip büyütülüyor kimse laga luga etmesin.

Kimse periskopda hosuran bir adamı kaale almaz kaleme bile almaz çünkü erkekler sokağa bile işiyor onlara ahlak dersi verilemez.
  • Sabire Meltem Banko avukatlar camiasında bayağı ünlü biridir.

Yıllardır ekşi sözlükteyim sataşılmasının tek bir sebebi var o da siyasi kimliği yani o kadın solcu olsaydı hiç kimse bir şey demezdi ekşide, bende doğru bulmuyorum ama maalesef ekşi sözlük böyle

• Böyle olmaması gerekiyordu. Sözlük ve forumlar benim için insanların düşüncelerini özgürce dile getirdiği yerlerdir.

Zaten üç beş yıl oluyor bu periskop olayı. Söylenen söylenmiş okunan okunmuştur ama hala gündemde tutulması veya internet tarihinde silinmemesi uğraşı artık insani hakları aşıyor.

Kanunlar karşısında Unutulma Hakkının gasp edilmesi AHIM'e kadar gidebilmeli. Ben olsam giderdim. Benim ülkemin yasaları bu işin sonunu getiremiyor ise konuyu dünyaya taşırdım.

Böyle şeylere tanık olmamak için sözlük forum okumayalım o zaman. Bu mu kaçış yolumuz?
  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    Dediğim gibi sataştıkları kişi sıradan bir avukat değil çözümü olsa muhakkak yapardı fakat sosyal medyayı durdurabilmek ne kadar mümkün ki? Yüzlerce hatta binlerce kişi bu kadına antipati duyuyor hangisiyle ne kadar mücadele edilebilir? Kendisinin tek hatası orada yazılanları ciddiye almak yani sürekli sildirmese şimdiye çoktan unutulmuş olacaktı ama kendisi sürekli hatırlatıyor.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.