sabah namazının nasıl kılındığını google amcamızdan araştırdım ama iki farklı bilgiye rastladım. Bazı sitelerde önce sünnet kıldırılıp sonrasında kamet getirilip farz kıldırılıyor. Bazı sitelerde ise önce farz kıldırılıyor ve farz kıldırılırken niyet ediliyor ama kamet getirilmiyor. Bunun hangisi doğrudur ?
Sabah namazında önce farz kılınır
Hanefi mezhebine göre önce sünnet kılınır 2 rekat, sonra kamet getirilerek 2 rekat da farz kılınır.. bayanların kamet getirmesi gerekmiyor belki onlarla ilgili bölüm karışmış olabilir. Ayrıca bildiğim kadarıyla şafii mezhebine mensup olanlar da sünnetleri kılmıyorlar..
quote:
Orijinalden alıntı: trustem.111
Hanefi mezhebine göre önce sünnet kılınır 2 rekat, sonra kamet getirilerek 2 rekat da farz kılınır.. bayanların kamet getirmesi gerekmiyor belki onlarla ilgili bölüm karışmış olabilir. Ayrıca bildiğim kadarıyla şafii mezhebine mensup olanlar da sünnetleri kılmıyorlar..
snneti kılmadan önce niyet edilip kılınacak. sonrasında farz içinde niyet eilecek mi ? niyet edilecek ise kametten önce mi yoksa sonra mı ?
quote:
Orijinalden alıntı: azazel85
quote:
snneti kılmadan önce niyet edilip kılınacak. sonrasında farz içinde niyet eilecek mi ? niyet edilecek ise kametten önce mi yoksa sonra mı ?
Alıntıları Göster
Bir diğer konuda namaz sürelrinden biri okunulur diye belrtilen kısımlarda hangi sürelerin okunacağı belli midir yoksa herhangi bir namaz süresi mi okunmalıdır ? Mesela sabah namazının sünnetinin ilk rekatı kılınırken Fil süresi mi okunmalıdır yoksa başka bir sürede olur mu ?
quote:
quote:
Şimdi her rekat grubu için ayrı ayrı niyet etmek gerekiyor. Mesela sabah namazı için 2 rekatlik sünnetten önce 'niyet ettim Allah rızası için sabah namazinin sünnetini kilmaya' denilir.. Sünneti kılarız, sonra kamet getiririz ve farz namazı için de niyet ederiz.. Yani kamet bittikten sonra niyet edilir.
quote:
quote:
quote:
Şimdi her rekat grubu için ayrı ayrı niyet etmek gerekiyor. Mesela sabah namazı için 2 rekatlik sünnetten önce 'niyet ettim Allah rızası için sabah namazinin sünnetini kilmaya' denilir.. Sünneti kılarız, sonra kamet getiririz ve farz namazı için de niyet ederiz.. Yani kamet bittikten sonra niyet edilir.
Alıntıları Göster
Teşekkürler. Peki sünnetin ve farzın ikinci rekatında Allahümme Barik süresinden sonra "Rabbena Atina" ve "Rabbena Firli" süreleri okunmalı mıdır ? Bazı sitelerde okunmalı diye belirtilmiş ama bazı sitelerde bu süreden bahsedilmemiş. Bir de bu iki sürenin hem kısa hemde uzun versiyonu mu var ? Çünkü bu iki süreyi de farklı sitelerde farklı uzunluklarda buldum.
Bir diğer konuda namaz sürelrinden biri okunulur diye belrtilen kısımlarda hangi sürelerin okunacağı belli midir yoksa herhangi bir namaz süresi mi okunmalıdır ? Mesela sabah namazının sünnetinin ilk rekatı kılınırken Fil süresi mi okunmalıdır yoksa başka bir sürede olur mu ?
Kur'an ı Kerimde kısa sureler var Felak, Nas, İhlas, Fil suresi gibi.. Bunlar 3 ile 10 15 âyet arası oldukları için kolay ezberlenebiliyorlar.. Aslında spesifik olarak mutlaka bu süreler okunmalı diye bir şey yok. Kuran içinden herhangi 3 âyet bir rekatta sure olarak okunabilir. Mesela Bakara suresinin içinden 25, 26 ve 27. ayetleri ezberleyip namaz esnasında okuyabilirsin.. en az 3 âyet olmalı diye biliyorum. 3 ten fazla da olabilir..
Kuran belli bir düzen ve ahenge göre derlendiği için bazı alimler namazlarda belli surelerin Kurandaki sırasına göre okunmasının daha faydalı daha iyi olacağını söylüyorlar.. Dileyen öyle de yapabilir..
quote:
Teşekkürler. Peki sünnetin ve farzın ikinci rekatında Allahümme Barik süresinden sonra "Rabbena Atina" ve "Rabbena Firli" süreleri okunmalı mıdır ? Bazı sitelerde okunmalı diye belirtilmiş ama bazı sitelerde bu süreden bahsedilmemiş. Bir de bu iki sürenin hem kısa hemde uzun versiyonu mu var ? Çünkü bu iki süreyi de farklı sitelerde farklı uzunluklarda buldum.
Bu mevzuları daha iyi anlamak için Namazda yer alan sözcüklerin ne manaya geldiğine ve kaynaklarına dair öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığının çözümlemelerine bakmanızı öneririm hocam.. pek bayılınası bir kurum olmasa da belli başlı temel konularda mutedil, yani orta yolu tutan net bilgiler veriyor..
Namazlardaki oturuşlarda dua edilir hocam. Tahiyyat, Salli Barik yani salavatlar ve Rabbena; esas itibariyle 3 duadır.. Yani kıyam ettik; rükûya gittik, alnımızı secdeye koyduk ve sıra geldi namaz içerisinde dua etmeye.. Dediğiniz gibi Rabbena uzun ve kısa olarak ayrılıyor olabilir, çünkü dua.. Namazdaki Rabbena duası için özel bir durum var. Rabbena duası Kur'anda geçen bir dua. Dedigim gibi kısa ve uzun okunabiliyor.. Tercih ve alışkanlık meselesi olsa gerek bir muddet sonra insan kıla kıla alışmış oluyor..
o mezhebe göre böyle buna göre şöyle... hiç anlayamadım bu işleri
quote:
Orijinalden alıntı: montevo
o mezhebe göre böyle buna göre şöyle... hiç anlayamadım bu işleri
önce niyet edersin niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya uydum Kuran'a diye , imamla cemaatle veya camide kılarsan Niyet Ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya uydum hazır olan imama dersin
2 rekat kılarsın
sonra kalkar kamet getirirsin
sonra farza niyeet getirirsin kılarsın 2 rekat
Yeni namaza heveslenen kardeşim şu yazıları okusa vallahi namazdan soğur.Ah şu mezhepler.Ah şu reçete gibi namaz tarifleri.Ne diyim ki.Beni alıntılayıp namaz şöyledir böyledir diyecek varsa hiç yorulmayın bütün olayları biliyorum.Din çok kolaydır zorlaştıran insanlardır
Ne kadar çok boş insan var, karşınızda aktif olarak cevap verecek muhatap olmadığı için ortaya sallamak işinize geliyor tabii. Gören de mezhepler keyfe keder ortaya çıkmış zannedecek. Aksine coğrafi ve sosyolojik bazı farklılıklardan ötürü ortaya çıkıyor. Ama adamlar Nato kafa Nato mermer, gider Hülya avşarın her gün ne haltlar yediğini, çuvalının kaç cm olduğunu o güzel beynine yazar ama konu İslami bir şey olunca iyy biynim yindi ni girik vir biyli zirliştirmiyi filan.. Zor olan bir şey yok mevzuyu zorlaştıran tek şey insanoğlunun anlamamak için direnmesi. Kaçmak anlamaktan daha kolay, doğrudur. Beynini kullanmak istemeyen adam için kaçmak her zaman daha kolaydır..
trustem.111
kullanıcısına yanıt
Dostum büyük ihtimal konu kapanır.zaten dini bi forum değil.ben de burda sevap kasan tebliğ yapan tiplerden değilim ama bi mezhepin helal dediğine başka mezhep haram diyo.aç araştır oku.vay efendim nüans farkıymışta kolunun ortasına kadar bileğine kadarmışta.hiç öyle nüans değil boru gibi farklar var ve bunlar kulaktan kulağa 300 500 seneye yayılmış mevzular.bugün bi dedikodu 8 farklı şekilde yayılıyo.500 seneye yayılan olay kaç kola ayrılır sen hesap et.nakleden miş sahih miş bilmemneymiş.ama hepsinin ortak adı rivayet.gerisi boş.Dini böyle 88 parçaya bölersen adam sabah namazını bile kılamaz.şia mısın hanefimisin diye etiketlemekte cabası.sanki cennette tabelalar var sünnisi burdan şiası burdan diye
quote:
Orijinalden alıntı: mobilephone
Dostum büyük ihtimal konu kapanır.zaten dini bi forum değil.ben de burda sevap kasan tebliğ yapan tiplerden değilim ama bi mezhepin helal dediğine başka mezhep haram diyo.aç araştır oku.vay efendim nüans farkıymışta kolunun ortasına kadar bileğine kadarmışta.hiç öyle nüans değil boru gibi farklar var ve bunlar kulaktan kulağa 300 500 seneye yayılmış mevzular.bugün bi dedikodu 8 farklı şekilde yayılıyo.500 seneye yayılan olay kaç kola ayrılır sen hesap et.nakleden miş sahih miş bilmemneymiş.ama hepsinin ortak adı rivayet.gerisi boş.Dini böyle 88 parçaya bölersen adam sabah namazını bile kılamaz.şia mısın hanefimisin diye etiketlemekte cabası.sanki cennette tabelalar var sünnisi burdan şiası burdan diye
Hocam önyargılısın seninle bu konularda konuşacak bir şeyim yok, eğer bir gün seni boyundurugu altına almış bu önyargılarindan kurtulursan belki o vakit konuşabiliriz. Sen böyle bir çizgi belirlemiş, onun hizasında gidiyorsun başka görüşlere başka ifadelere algını kapatarak. Öyle zannediyorum ki hayatının her aşamasında siyah ve beyazı oynuyorsun. Yaşamak iki tondan ibaret değil. Hayatın binbir türlü notası var. Sana dostane uyarı yapıyorum; böyle bir yaşantı çekilir şey değil..
Bir an önce toplumsal yaşantının komplike kimliğinin ayırdına varman dileklerimle.
trustem.111
kullanıcısına yanıt
peygamberin mezhebi neydi?ben şimdi hangi mezhebe geçeceğim?