Şimdi Ara

Sadece işlemcinin oyunlarda 70-80 dereceye çıkması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Asus proart rtx 4060 8 gb ekran kartım,

Kingston 5600pm 16 gb ram'im,

1 tb kingston ssd,

4 stok fanlı ve her şeyi gözenekli açık şekilde Gamepower 750+80psu ile akvaryum kasam var.

Oyuna girmeden değerlerim gayet normal.

Video edit, yahut yüklü dosya indirme ve aynı anda sayısız chrome tarayıcısı, phosotop açık olsa da hiçbir zaman ekran kartı yahut işlemci ısım ne yükseliyor, ne de zorlanıyor.

Fakat Age of Empires 4 yahut God oyunlarına girerken 55 derecelerde seyreden işlemci zamanla 70-80 bandına geliyor. Ara ara düşüyor ama bu seyirde devam ediyor 10-15 dakika geçince.

Ekran kartı ise 55-58 derecelerde.

Buraya cpuid hw monitor uygulamasından görüntü de ekliyorum, anlamıyorum, belki bir voltaj sorunu vardır.

Kasa sıcak değil hiçbir şekilde, zaten iki cam kanat dışındaki her şeyi gözeneklerle açık, delikli. Aldığım gibi kullanıyorum, bir ayar yapmadım. Bilen varsa çok sevinirim ^^

Bunlar da oyun içi GOD iki görsel :

Sadece işlemcinin oyunlarda 70-80 dereceye çıkmasılightshot
    Screenshot
    https://prnt.sc/-Uu4CSkgt0eF

Screenshot
    https://prnt.sc/Tte0kNAOAV5u

• Cpuid hw görüntüsünü eklememiş bir şekilde, ekliyorum onu da

Screenshot
    https://prnt.sc/DW4Zf4Qt8RYp
  • En önemlisi; power testleri olan bir power ama 115v da alınmış onayları var 230v dediğimiz tarafta malesef ki mevcut değil. ben bilinmedik marka almak çok taraftarı olduğum bir durum değil. ikincisi montaj. daha %50 de 13. nesilin ısındığı bir gerçek var. delid yapılabilir. sıvı soğutma tercih edilebilir yada daha iyi bir soğutma tercih edilebilir. ben 2700x silence modda zalman 10x performa ile 70 dereceye getiremiyorum %100 de

• Din Djarin kullanıcısına yanıt

Hocam kasa ve psu aslında güvenerek aldım, insanlar memnun. Kasa soğutması ve iç dinamiğinde sorun olduğunu düşünmüyorum. 2 temper cam dışındaki her yer gözenekli ve hava alıyor. Kapakları tamamen açıp da oyuna girdim, yine 70-75'lerde gezdi. Fark olmadı.

Eskiden intel asla ısınmaz, darboğaz yapmaz idi. Uzun yıllar core two quad kullandım. Aslında bu işlemci de çok stabil, hiç darboğaz yapmıyor ve akıcı. Ama oyuna girip bir vakit geçirince sıcaklık bu şekilde artıyor. Kasa yeni, termal macunu sıfır çekildi.

Kule tipi mi takılsa acaba diye düşünüyorum şu an...

Ama bu sıcaklık bu şekilde iken, asıl sorun onu soğutmak olmamalı, o sıcaklığa ulaşmamasını sağlamak olmalı. Undervolt ayarları mı gerekiyor acaba?

İşlemciniz nedir hocam ?

70+leri görmemek lazım, maşaAllah size.

• Merhabalar cümleten...

Bugün vatan'dan alıp montajını yaptırdığım ZALMAN CNPS16X kule tipi hava soğutucusundan sonra en ağır yükte işlemci sıcaklığım 60'ı bile göremez oldu, yani kabaca 20-25 derecede daha soğuk çalışıyorum elhamdülillah...

Ben eski bir intel kullanıcısıyım, 2008-2010'lardan itibaren o dönemin en yüksek işlemcisi olan Core Two Quad'ın en tepe modelini 2024 yılına kadar kullandım ve asla bu sıcaklıkları görmemiştim, demek ki tekonoloji değişiyor, tak çalıştır devri bitmiş. Mecburen soğutucu alıp durumu çözmüş bulundum. İlgilenen, aynı durumu yaşayan olursa soğutucu ile çözebilir sorununu. İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim ^^

• Malesef teknoloji gelişiyor ama işlemci yada ekran kartları için sıcaklıklar pek öyle eskisi gibi değil. Eskiden bilirsiniz sıvı soğutma diye birşey yoktu bile. Hani varsa da ona işte çok özel kullanıcılar oc yaparlardı zevkine sıvı soğutma sistemi takarlardı. Hortumu radyatörü pompası hepsi ayrıydı. Bu sonraları hazır aio dediğimiz sıvı soğutmalara evrildi. O süreçten sonrada işlemciler çok güç tüketir hale geldi. Bir yandan işlem gücü artarken özellikler eklenirken nm istediği kadar düşsün sonuçta ısınma gene baya bir arttı. İntelde bu kırılma özellikle 9. nesilden sonra olmaya başladı. Bu hele hele 11 12 13 14. nesilde yani stok soğutucu kullanmak çok zor. İ3 falan değilse yani zor. Hele i5 işte sizin örnekte mesela ucu ucuna yetiyor sonra i7 zaten mümkün değil. AMD tarafında ise ryzen evveliyatı ayrı bir dünya onu saymıyorum zaten ama ryzen 1700 2700 lerden sonra bir 3000 serisinde stock fanları yetmemeye başladı. Normalde eskiden şuanki gibi kasalarda 5 tane fan yok 3 tane fan vs yoktu zaten. Bilemediniz 1 veya 2 tane olurdu ki o da ya en önde ya da yan kapak kısmındaydı falan. şimdi önde 3 tane üstte 3 tane altta 3 tane yok arkada 2 tane falan böyle absürd kasalar var. Hatta şey bile gördüm bu önde olan hem de içerde yanda 3 tane daha olan vs. artık yani iş şova dönmüş. :D

• OrcunFix kullanıcısına yanıt

Maalesef...

Ben alışkınım Core serisine, o sıralar zaten amd sorun çıkartır, performanslı görünse de alınan hatalar ve ısınma derecelerinden ötürü tavsiye etmezdim. Zaman içerisinde çok fazla sistem kurdum insanlara, ama genelde laptop kullanıyorlar ve onlarda da aman aman ısı problemi olmuyordu, dediğiniz gibi 11. nesilden sonra bir derece sorunu olmuş intelde de. Halbuki, stok soğutucunun ergonomisini bozmadan daha kuvvetli bir stok soğutucu koysa ve 1000+ tl ekstra dese ben verir alırdım. Gittik zalman taktık :)))

Ucu ucuna yetmesi kesinlikle doğru, yani ben taktırmasam olurdu, ama oyun oynarken sürekli kontrol edip gözeterek kullanacaktım. Her şeyin fiyatı müthiş artarken, hava soğtucuların fanlarının da 50.000 saat ömrü olduğunu görünce almak istedim. Şükür -20 / -25 derecelerde soğuma oldu. Boşta 35 dereceyi dahi görmüyor. Ama işin şova dökülmesi apayrı olay.

Kasamda 4 fan var benim, 11 fana dek takılıyor ama 11 fanı ne yapayım ki :))))

Kullandığım ekran kartı pro-art serisi, 3 fanlı ve hiç ısınmıyor. Isınan bir kart olsa idi belki başvuracaktım ekstra fana. Ama şu an birçok kullanıcı sırf zevkine rgb döşüyor her yere. Bir tek fanda var benim, işlemci, kart, ana kart yahut ram'de rgb yok. Hava soğutucuda rgb var, çünkü rgb olmayan bulamadım Vatan'da :D Olay buraya gelmiş yani, adamlar üretmiyor bile...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cpu Isısı 95 Derece Normal Mi?
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aslında amd de stock soğutucu da 5 türlü modeli vardı.

Kutudan normal ryzen 3 ve 5 lerde stealth olan en basit çözümü veriliyordu. Sonra ryzen 5 sonunda X takısı olanlarda spire olan verildi. Max ve prism olanlar ise ryzen 7 ve 9 da verildi. Ama bunlarda zamanla intel gibi kutuya soğutucu koymaya başladılar. Daha da kötüsü tray cpu olayı patladı gitti. Mesela normalde prism olanı ryzen 5 yada 3 lerde verilse aslında kimse ne sıvı soğutmayı alır ne de kullanır çünkü baya performans farkı var. Prism de falan 4 ısı borusu var altı komple bakır fanı çok daha iyi ve sessiz. Ben senelerce 2600 modelinde prism kullandım. İşlemciye oc bile yaptım ve bu soğutucuyu işlemci 60 dereceye çıkana kadar en düşük devirde çalıştırdım 65 70 lere çıkarsa anca biraz devir yükseliyordu ama onda bile çok nadir oluyordu. Oyunda falan zaten hep devri en düşükteydi. Ama stealth modelini takınca tarayıcıya girerken bile fan anında vu vu vu aragaz verir gibi ani devir artıyordu.

Parasal yahut popüler tekonoloji kültürüne ayak uydurma durumu bu.

Birbirlerini takip ediyorlar intel ve amd...

Ben genel olarak problemsiz oluşundan, daha az ısınması ve woltaj çekmesinden ötürü genelde intel tercih ettim ama al birine vur ötekine eksiklerde.

Sıvı ve hava soğutma kültürü de bu gidişle epey epey popüler olacak gibi duruyor.

Gidişat o yönde...

• Intel gene nispeten daha sorunsuz. Eski programlar eski yazılımlar oyunlar vs ryzen'e göre bir tık iyi. Notebooklardaki güç yönetimi de güzel stabil daha çok. Notebookta ryzen'in iyi modelleri saç baş yoldurabiliyor. Bunların dahili apu dediğimiz grafik birimleri de yazılımsal bazı sıkıntıları da olabiliyor. Gene intel geçmişten gelen bir sorunsuzluk olayı ile notebook tarafında biraz daha iyi. Son dönemde bu 13 ve 14. nesilde yapılan sorunlu işlemcileri iade almayıp millete bizlik birşey yok gidin kimden aldıysanız ona başvurun gibi sorumsuz hareketleri baya bir yaraladı ama intel batacak işte yok oluyor falan onlar tabi işin dalgası. İntel batsın yansın kül olsun diyenler de görürüz bakalım intel batınca o amdnin nasıl bir yerleri kalkıyor. Şuan grafik ekran kartlarında görüyoruz işte, nvidia aldı yürüyor. Amd nerde ? yok, fiyatlara bakıyoruz nvidia kartları uçmuş araba parasına gidiyorlar neredeyse. E rakip yok ki ? adam da haklı rekabet ortamı yok amd uyuyor.

Ben gerçekten kağıt üstündeki o devasa donanımları yansıtmasını isterdim amd'nin, ama durum siz de biliyorsunuz ki öyle değil.

İntel'ler hem sorunsuz, hem de donanımsal olarak düşük görünse de pek geri kalır halde değiller. Eskiden tabi amd daha fazla sorun çıkartıyordu, iyiye gitseler de yetersiz, hakkıyla rekabet etseler keşke, bu intel'in kalitesine de yansır.

Ya tabi ki, ben yeni kasa topladım ve nvidia aldım kartı, hem de eski sapphire kullanıcı olarak. Bundan 10-13 sene önce almışım onu ve bugüne getirmiş ama karşılaştığım sıkıntıları ben bilirim. Şimdi de sorunsuz ve performans veren ürün istedim, ben değil herkes bunu istiyor, talep bu olunca nvdia da işin suyunu çıkartıyor ve 100K'ya kart satmaya kalkıyor. Gerçekten bu fiyatları asla etmez ekran kartları. Sizinle hemfikirim, rekabetten dolayı o da.

• Öyle malesef. Nvidia'nın ama suyu ısındı bir rakebet lazım. Adamlar utanmadan bakın 5070'e diyorlar ki 4090 ayarında falan. Bu resmen seni beni hepimizi enayi yerine koymak oluyor. 5070'in 4090'ı geçtiği senaryo sadece DLSS ile yalandan fps ürettirip 4090'ın ise dlss kapalı haldeyken aldığı fps ile kıyaslaması oluyormuş ki bunu da herkes araştırıp bulamayacak zaten. Ama herifler utanmadan bunun reklamını yapıyorlar. Rekabet olmayınca işte böyle şeyler oluyor.

Aslında problem şu hocam...

Dünyanın her yerinde ve her şeyden acayip derecede tüketim çılgınlığı var.

Şunu anladım, 3xxx serisi ile 4xxx serisi farklı. Arada dlss farkları ayrı olay ama gördüğüm kadarıyla güç tüketimleri ve ısınmaları da farklı. Ben geçen sene bilgisayar toplayacaktım ve bana 3000 serisinin tüketimi fazla geldi. Bit hızları ve fps değerleri harika, ona laf yok ama içime sinmedi. Belki bir şeyler değişir diye bekledim. Elhamdülillah ki, bu sene çıkan 4000 serisi düşük güç tüketimi ve daha stabil, daha yenilikçi ve güzel kartlar oldu. Topladım bilgisayarımı.

Ama firma öyle pohpohlanıyor ki, mutlaka kart çıkartması gerektiği hissettiriliyor ve insanlar delicesine bekliyor ki, firma kart çıkartmak zorunda kalıyor. Ne yaptılar peki ? Aynen dediğiniz gibi maalesef kağıt üstünde anormal farklar olmayan, belki de tasarım ve sıcaklıkta farklılıklar görülebilir bir kart çıkışı oldu ve bu durumda da siz ve benim gibi kimse sonuçtan tatmin olmadı. Kimse şu görüntüde 4000 serisini bırakıp geçmez o seriye.

Suyu ısınıyor, mutlaka sonraki sene yenilik gelecek ama anlatmak istediğim o değil.

2-3 senede bir ana kart güncellemesi olsa, 2-3 senede bir yeni kart serileri çıksa ve adam akıllı çıksa, o zaman inanın bambaşka olur. Ama o olamıyor, çünkü tüketim toplumu firmaları zorluyor :)))) Nvdia zaten tekel olmasa da büyük yükü hakkıyla rakip olmayan karşıdaki firmadan ötürü bugün bu şekilde devam ediyor...

Telefonda da aynı senaryolar oluyor artık, üretilen her şeyde de...

Bu sıkıcı bir tablo, keşke birkaç senede bir ürünler yenilense ama bence hayal artık o durumlar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.