Şimdi Ara

Samsung, 2nm’de feci çuvalladı: Verim yüzde 10’lar seviyesinde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Samsung, 2nm’de feci çuvalladı: Verim yüzde 10’lar seviyesinde
    Samsung, yarı iletken üretiminde karşılaştığı zorluklar nedeniyle ABD'deki 17 milyar dolarlık Teksas fabrikasında planlanan 2nm üretimini erteledi. Bu tesis 4nm'nin altındaki gelişmiş süreçlerin seri üretimi için bir merkez olarak tasarlanmıştı. Şirketin, 2024 yılı sonunda başlaması beklenen seri üretim tarihini 2026'ya çekmesi, sektörde ciddi soru işaretleri yarattı. Samsung'un, rakibi TSMC karşısında hızla geri düşmesi küresel yarı iletken pazarındaki gücünü kaybetmesine neden olabilir.

Samsung, 2nm'de ciddi sorun yaşıyor

Samsung’un 3nm altı teknolojilerdeki verimlilik oranı şu anda yüzde 50'nin altında, özellikle Gate-All-Around (GAA) teknolojisinde bu oran yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değişiyor. Buna karşılık, TSMC’nin ileri süreçlerdeki üretim verimliliği yüzde 60 ila yüzde 70 aralığında. Samsung’un pazar payı da bu performans farkıyla birlikte azalmaya devam ediyor. TSMC’nin küresel dökümhane pazarındaki payı yüzde 62.3 iken, Samsung’un payı yüzde 11.5’e kadar düştü.

Samsung, 2nm’de feci çuvalladı: Verim yüzde 10’lar seviyesinde
    Samsung, Teksas’taki Taylor fabrikasını 4nm altındaki ileri süreçlerin üretim merkezi olarak konumlandırmayı planlamıştı. Ancak, yaşanan teknik sorunlar ve düşük verimlilik oranları nedeniyle fabrika üretime geçemiyor. Şirket, fabrikada çalışan personeli geri çekerek sadece küçük bir ekip bırakmış durumda. Bu durum, ABD hükümeti ile imzalanan yaklaşık 7 milyar dolarlık CHIPS Yasası teşvik anlaşmasını da riske atıyor. Anlaşmaya göre fabrikanın faaliyete geçmesi şart koşulmuştu.

Ayrıca Bkz.Samsung devasa işten çıkarma dalgasına hazırlanıyor

Samsung’un yaşadığı gecikmelere rağmen TSMC, Arizona’daki yeni fabrikasında başarılı deneme üretimleri gerçekleştirdi. TSMC'nin ilk tesisinin 2025’in ilk yarısında üretime başlaması bekleniyor. Ayrıca, ikinci fabrika 2028 yılında yeni nesil nanosheet transistörlerle 2nm teknolojisi ile üretime geçecek. Bu, Samsung’un geri kalışını daha belirgin hale getiriyor.

Kaynak:https://www.techspot.com/news/104717-2nm-yields-10-20-samsung-delays-production-texas.html

• Samsung için yapılan bir olumsuz algı haberi daha :)) Herifler sadece yeni nesil üretim metodunda bu sorunu yaşıyorlar daha işin başı zaten, üstelik bu geç adapte olma ve düşük verimlilik yıllardır samsung'un aşina olduğu bir sıkıntı, yıllardır bu tip yeni üretim node geçişleri hep gecikmeli oluyor verimlilik sorunları yüzünden de müşteri kaybediyorlar, samsung üretimli yongalar daha patates oluyor.
    Haberin sanki bir yerlerden otomatik olarak yaptırılmış adeta zamanlı çalışan algı haberi formatında olması ilginç geldi.

Keşke bizimde yeni nesil üretim node'ları haricinde sorunu olmayan Samsung gibi bir yerli firmamız olsa da haberlerini okusak :)) bizde bunun zerresi yok :(
  • Düzeltilir. Keşke Türkiyeden de şu oyuncuları TR'de fabrika kurmaya itecek bir yatırım teşvik planlaması gelse. Mesala Samung Tr'de şöyle bir fabrika kursa %30-%40 gibi bir hisse karşılığı 17 milyar usd'nin tamamı hibe edilse. Şu teknolojileri bizde üretebilir ve marka yaratabilir hale gelsek güzel olmaz mı? Elin 15 milyon Surisini besleyeceğimize şöyle işlere yatırım yapsak şimdi TR bambaşka bir ülke olmuştu.

• acr kullanıcısına yanıt

Peki "su"? Yarı iletken döküm tesisleri için çok çok çok yüksek miktarda tatlı suya ihtiyaç var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir firma bu kadar mı beceriksiz olur 10 yılda hiç mi kendini geliştirmez anlamak mümkün değil.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Surface Area S kullanıcısına yanıt
    o fabrikayı kurcaklarsa denizden su arıtmyıda kurarız elbet.

• Bu isler oyle kolay degil. Intel de benzer sorunlar ile ugrasiyor bu sebepten TMSC ile calismak zorunda kaldilar.

• bu neyi kafasa böyle, hiç kimse parayla bile olsa binbir emek ile gelilştirmiş olduğu özellikle strajik değerde olan teknolojilerini paylaşmaz, kaldı ki yatırım yapsa bile kari yatırım yaptığı yerde kalmaz yurt dışına transfer ederler, birkaç siyasi ve onların yalakaları da önlerine attıkları kırıntılardan istifade eder. toplumun geneline hiç bir faydası olmayan, bilakıs, yatırım adı altında ülkenin kaynaklarını, halkını sömürürler, çevreni kirletirler, besledikleri sadık fedailerini ve goygoycularıyla prapagandasını ve reklamını yaptırırlar, milli bilinç oluşmamış, evrimleşememiş birkaç maymun gavaz çıkar gurur duyar ve toplum da gurur duymasını bekler, duymayanı hain ilen ederler

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Senin kafan olmadığı kesin.

• Samsung için yapılan bir olumsuz algı haberi daha :)) Herifler sadece yeni nesil üretim metodunda bu sorunu yaşıyorlar daha işin başı zaten, üstelik bu geç adapte olma ve düşük verimlilik yıllardır samsung'un aşina olduğu bir sıkıntı, yıllardır bu tip yeni üretim node geçişleri hep gecikmeli oluyor verimlilik sorunları yüzünden de müşteri kaybediyorlar, samsung üretimli yongalar daha patates oluyor.
    Haberin sanki bir yerlerden otomatik olarak yaptırılmış adeta zamanlı çalışan algı haberi formatında olması ilginç geldi.

Keşke bizimde yeni nesil üretim node'ları haricinde sorunu olmayan Samsung gibi bir yerli firmamız olsa da haberlerini okusak :)) bizde bunun zerresi yok :(

Eğitim ve hukuk sistemi çok önemli. Özellikle eğitim sisteminin en üst seviyede olması lazım.

Parayı basalım açalım mantığıyla yürüseydi bu işler Arabistan, Norveç gibi çok fazla zengin ülke var.

En son iş ve en kolayı fabrikayı açmak. Öncesinde pişirilmesi gereken çok çiğ ülke alışkanlıklarımız var.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Gerçekler acıdır. Ülkede "yatırım" adı altında yapılan sözle para akışlarının son durağı hep aracılık yapan yandaşların cebi olmuştur. Halka inmeyen hiçbir yatırım yatırım olamaz. Samsung tarafının da böylesi büyük bir yatırımı beklediğini veya isteyeceğini düşünmüyorum. Mantık doğru ama o vizyon bu hükümette yok.

Kalifiye insan gücü...

• gnsnc G kullanıcısına yanıt

Zaten benimde kastettiğim bu. Ne yazık ki o vizyona sahip gibi görünmüyoruz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.