Şimdi Ara

Samsung NP530U4C-S01TR (i5-3317U, GT 620M) [Oyun Testleri Eklendi] (67. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.327
Cevap
18
Favori
133.710
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Ram bakıyorumda, bazı ram'ler 1.35v bazıları 1,50v bunların arasında ne fark vardır, hangisi uyumludur bizim cihazlara?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kef14 kullanıcısına yanıt

Şu anda benim Samsung'da 1.50V olan ram takılı ve bu şekilde 9 yılı devirdi.

Samsung NP530U4C-S01TR (i5-3317U, GT 620M) [Oyun Testleri Eklendi]
  • NP530U4C S05TR serisi cihazımın işlemcisini yükseltmek istiyorum. Bunu deneyen yada bu konuda bilgisi olan arkadaşlar var mı yardımcı olur musunuz?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar, belirtmeden edemeyeceğim;

Bir performans artışı deneyimi:

Samsung np530-u4c notebook' uma işletim sistemi kurulumu için 2015 yılında Crucial bx-100 250 gb ssd takmıştım, tabii ki eski hdd ye göre hızlıydı, ama sanki yine de tam hızlı değilmiş gibi geliyordu bana.

Yıllardır ssd firmware' ine hiç bakmamış güncellememiştim, 15 gün önce yeni firmware olduğunu görünce (önceden çıkmış ben farkında değildim) hemen güncelleme yaptım, arkasına ssd yönetim programıyla diskin %10 unu over-provisioning işlemine tahsis ettim.

Bu işlemlerden sonra gözlerime inanamadım, bilgisayar hız olarak sanki uçuyor.

Gerek bilg. açılıp kapanması, gerekse de açıldıktan sonra dosyaların, programların, sağ klik işlemlerinin, web sitelerinin açılıp kapanma, sekme değiştirme hızları çok çok hızlandı.

7 yıldır kullandığım ssd nin yaptığım güncellemelerden sonra ki kullandığım kadar hızlandığını hiç görmemiştim. Eskiden hızlıydı, şimdi çok çok çok hızlı.  Samsung NP530U4C-S01TR (i5-3317U, GT 620M) [Oyun Testleri Eklendi] 

Bilgisayarın bu kadar hızlanmasının sebebi; ssd firmware güncellemesi mi, yoksa ssd over-provisioning işlemi mi, yoksa her ikisi birden mi ?, kararı size bırakıyorum.

Not:

Over-provisioning, tüm üreticiler tarafından tercih edilen, sürücünün belli bir bölümünün yönetim işlevleri için ayrılması işlemidir. Bu işlev her ne kadar kapasitede düşüşe neden oluyorsa da, yazma miktarında, dayanımda ve performansta sağladığı artış ile kullanım deneyimini ve sürücü kullanım ömrünü de artırmaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 19 Haziran 2022; 13:56:1 >

• byvolte B kullanıcısına yanıt

Notebook lar da Fabrika çıkışı anakarta gömülü işlemciyi değiştiremezsiniz. Tek yolu anakartı değiştirmek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 20 Haziran 2022; 23:48:29 >
  • Arkadaşlar bios çipini flaşlamam gerekiyor, BIN uzantılı dosyaya ihtiyacım var, elinde olan var mı ?

DÜZELTME:

sonra ki mesajda anlattığım gibi problemi kendim çözdüm.  Samsung NP530U4C-S01TR (i5-3317U, GT 620M) [Oyun Testleri Eklendi] 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 17 Kasım 2024; 17:12:53 >
  • BOZULAN BIOS YAZILIMINI TAMİR ETMENİN BAŞKA BİR YOLU:

Arkadaşlar bilenler bilir; bozulan bios u tamir edebilmenin yolu bios çipine ch341a yazılımı ve aparatıyla orijinal biosu yeniden yazmaktır, bunun için BIN veya ROM uzantılı bios dosyası gerekir. 

Fakat sorun şu ki bu samsung laptop' ların çoğunun bios dosyası bin veya rom uzantılı değil de .exe şeklindedir, exe dosyalarını ch341a yazılımı tanımamaktadır. 

Samsung' un exe uzantılı bios yükleme uygulamasıyla çipe aynı yazılımı tekrar atmaya çalıştığınızda "bios zaten yenidir" diyerek yüklemeyi reddetmektedir. Bu yüzden çipe bios atmak neredeyse imkansız hale gelmektedir. Yüklemesinin tek yolu mevcut bios un eski olmasıdır.

Benim Samsung np530u4c-s01 kodlu laptopumun bios yazılımı bozulunca bu anlattığım sorunla baş başa kaldım. 

Samsung servis bios yüklemesi için 2600 TL istedi, yaptırmadım. Yapabilirsem kendim yapmaya, bir çözüm bulmaya karar verdim.

Aklıma bir cinlik geldi ve bu problemi aşmanın bir yolunu buldum; 

Aklıma gelen yöntem şu;

İnternet de birebir aynısı olmasa da aynı kategoride olan .bin veya .rom uzantılı bir samsung bios dosyası bulmak, bulduğum bu dosyayı çipe yükledikten sonra samsung un bios yükleme uygulamasını çalıştırıp uygulamanın çipteki bios u eski bios gibi görmesini sağlayarak üzerine orijinal yeni bios u yazdırmak.

Arkadaşlar bulduğum yöntem başarılı oldu;

Yarın bir gün aynı sorunla karşılaşan olursa, ya da bu sorundan dolayı laptop u atıl da bekletenler varsa bu anlattığım yöntemi uygulayabilirler. Dosyaları internette bulamayan olursa yardımcı olurum.

Sırayla şu işlemleri yaptım;

1) İnternetten aynısı olmayan ama np530u4c kategorisinde olan bin uzantılı Samsung NP530U4C-A01PL Lotus-14R_INT BA41-02016A.BIN dosyasını buldum. 

2) Laptop tan Bios çipini söktüm, 

3) söktüğüm bios çipine diğer bilgisayarda ch341a yazılımıyla ve aparatıyla geçici bios' u yükledim.

4) geçici bios yüklü çipi tekrar anakarta lehimledim, 

5) rufus uygulamasının "windows to go" ve UEFI seçeneğiyle windows10.ISO dosyasını ön yüklenebilir usb belleğe kurdum (windows usb bellekten açılacak). Ayrıca samsung' un .exe uzantılı resmi bios yükleme uygulamasını da usb belleğe kopyaladım.

Bu laptop modelinin internet de bulabildiğim resmi bios yükleme uygulaması şudur ;

samsung np530u4c BIOSUpdate 1.0.0.3 (2012 yılı).exe

6) F2 ile geçici bios a girip uefi desteğini açtım, boot sırasını bu hazırladığım bootable usb den açılacak şekilde ayarladım. Geçici bios la Windows çalışmasa da F2 ile geçici bios a girebilmem büyük bir şans.

7) Bilgisayarı yeniden başlattım, windows 10 usb bellekten açıldı, internet bağlantısını sağladım (çünkü samsung bios yükleme uygulaması internet bağlantısı istiyor). 

8) Daha önceden usb bellek içine kopyaladığım Samsung laptop' un resmi exe uzantılı bios yükleme dosyasını çalıştırdım ("yönetici olarak çalıştır" demeyi unutmayın). Samsung bios yükleme exe uygulaması çipte yüklü olan geçici bios un eski bios olduğuna karar verip, otomatik olarak internet den samsung server larına bağlanıp en son orijinal bios u indirdi ve başarılı bir şekilde çipe yükledi, aldatma başarılı oldu. 

9) bilgisayarı yeniden başlattım, ve sevindirici sonuç f2 ile bios a girebiliyorum, f2 ile orijinal bios a girip UEFI desteğini açtım (çünkü ssd diskteki windows uefi olarak kurulu), "fast boot: disable" yaptım, ve boot sırasını ssd diskten açılacak şekilde ayarladım.

10) Windows 10 başarıyla açıldı.

NOTLAR:

Bir şeyi tamir etmenin hazzı da başka oluyormuş.  Samsung NP530U4C-S01TR (i5-3317U, GT 620M) [Oyun Testleri Eklendi] 

Normalde bios çipi sökme ve lehimleme işlerinden anlamam, youtube tamirat videoları sağolsun, bir şekilde öğrendik. İlk önce çipi sökmeden ch341 aparatı mandalıyla tutturarak bios yüklemeyi denedim, fakat çip çok alçak olduğundan ne yazık ki mandal tutmadı, mecburen söktüm.

anakartta ki çiplerin hangisinin bios çipi olduğuna dair de bir fikrim yoktu, internet araştırmasıyla çip üzerinde MX25L6406EM2I-12G yazan çipin bios çipi olduğunu öğrendim, ayrıca bu çip bozulursa ve piyasada bulunamazsa onun yerine WINBOND W25Q64FV kodlu çipin kullanılabileceğini öğrendim.

Böylece laptop u çöpe atmaktan kurtardım, şimdilik laptop ssd ve ram ilavesiyle gayet iyi çalışıyor. Yarın bir gün yeni modern bir laptop alsam bile bu laptop u başka amaçlarla da kullanabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 17 Kasım 2024; 17:16:20 >

• 
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.