Merhabalar. VA, OLED, Neo fark etmeksizin tüm Odyssey G9 modelleri için tavsiyeler, aklımıza takılanlar ve daha fazlası için bir başlık açmak istedim. Kendim düz VA panel olan G95C modelini kullanıyorum. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak monitörün artıları ve eksilerinden bahsedeceğim. Sizler de kendi tecrübeleriniz ile katkıda bulunursanız, okuyanlar için oldukça faydalı olacaktır. Özellikle G9 adı altında birden fazla model olduğu için bu modeller arasındaki farklar da arayış içindekiler için soru işaretleri oluşturuyor. Monitörün en dikkat çeken özelliği devasa boyutuyla 32:16 en boy oranı. 49"lik ebatı ile çift ekran 2 adet 27" QHD monitörü tek panelde bütünleştiren bir boyuta ve çözünürlüğe (5120x1440) sahip. Düz G9 modeli 1000R ile agresif bir kavise sahipken G9 OLED modeli 1800R ile daha hafif bir kavise sahip. Bu durumda kullanıcıları OLED ile kendine çekerken aynı zamanda da agresif düzeyde kavis arayanları da düz versiyona çekiyor. Monitör özelliklerinden bahsetmeyeceğim. Çünkü kendi sitesinde zaten güzel bir şekilde anlatılıyor. Sadece kutu içeriği olarak 1x HDMI 2.1, 1x DP 1.4, USB3 hub bağlantı kablosu çıkıyor. Muhtemelen bendeki ekran kartının (RX 5700 XT) biraz eski kalmasından dolayı DP 1.4 kablo ile 240 Hz alabilirken, HDMI 2.1 kablo ile sağlıklı bir bağlantı kuramadım. Kendi düşünceme göre monitörün artıları şu şekilde: - 49" boyutu ile 2 adet 27" QHD ekran kullanmış oluyoruz demiştik. Haliyle görüş açısı çok yüksek oluyor. Ofiste 27" çift monitör kullanıyorum ve hiç verim alamıyorum. Sebebi de monitörlerin düz olması ve 2 adet olması :) Haliyle monitörler ayrı olduğu için doğal olarak odağımı monitörlerden birine veriyorum ve diğeri çok kenarda kalmış oluyor. Yan ekrandan bir şey takip etmem gerektiğinde bayağı kafamı çevirmem gerekiyor. Monitörler 24" iken daha rahat ediyordum. G9'da ise çift monitörün verdiği çözünürlüğü aynı ebatta tek panel olarak vermesi çok büyük bir avantaj. Çünkü odağımı direkt monitörün ortasına merkezliyorum ve genelde ekranı 3'e bölerek kullanıyorum. Ayrıca kavisli yapısı sayesinde kenarlara bakmak için kafamı çok fazla çevirmeme gerek kalmıyor. Genelde göz hareketi yetiyor. - Benim için ikinci artısı 1000R olması. Bir önceki monitörüm 24" 1500R'lik bir monitördü. 1000R çok agresif bir kavis ama monitöre de zaten 1 metre mesafeden bakıyorsanız tam olması gereken değer bence. Kavisin tam merkezinde konumlanıyorsanız eğer ekranın neresine bakarsanız bakın her yeri size aynı uzaklıkta olacağı için benim tercih ettiğim kavis yarıçapı ekran ile aramdaki mesafe oluyor. OLED versiyonu için 1800R kavis kullanılmış. Agresif kavis sevmeyenler için daha ideal tabi. OLED olması da cabası. - FOV, field of view, yani görüş alanı çok geniş. Bu monitör ile bazı oyunlar gerçekten aşırı eğlenceli oluyor. - Ve tabi ki de fiyatı. 2024 Kasım'da 20bin₺ fiyat ile oldukça uyguna aldığımı düşünüyorum. Yine kendi düşünceme göre eksi yönleri de şu şekilde: - Çok büyük. Evet almadan boyutlarına bakıp ölçüyoruz, biçiyoruz, yok buraya sığar diyoruz ama iş pratiğe gelince monitör gerçekten de büyük kalıyor. Ranza altı masaya kurduğum için kurarken iki büklüm oldum. Kurulum kısmı tek severlik işkence oldu benim için. Ama küçük bir masa varsa gerçekten problem bence. - Kavis o kadar agresif ki bazı oyunlarda oyun gerçekten düz değil kavisli oluyor. Bu yüzden avantaj dediğim özellik aynı zamanda dezavantaj da oluyor. Özellikle Minecraft oynarken (oğlumla çok fazla oynuyoruz :)) düz duvar bayağı kavisli oluyor. - Dual QHD, yani 5120x1440 çözünürlük her oyunla uyumlu değil. Örneğin; Diablo IV'te yan taraflar siyah olarak kalıyor. Bazı oyunlarda da uyumlu olsa bile çok saçma. Örneğin; Dota 2 ve Fortnite'ta full çözünürlük destekliyor ama yan taraflarda cisimler inanılmaz saçma derecede büyüyor. Aşağıda oyunlara ait görsellerde farkedersiniz. Ama bu durumu da anlayabiliyorum. Sonuçta oyun oynarken sürekli kafamızı sağa sola çevirmemiz çok saçma olur. O yüzden yanlardaki objeler olduğundan daha büyük görünsün ki göz ucuyla baktığımızda bile farkedelim. Bu şekilde düşününce çok da rahatsız olmuyorum. - Monitör ciddi derecede ısı kaynağı oluyor. Monitörün kendisi yanıyor diyemem ama odayı fena ısıtıyor. Şöyle söyleyeyim. Petekler 22 dereceye ayarlı iken monitörün bulunduğu oda 24'ün altına düşmüyor. Havalar soğumuşken aldığım için şu an faydasını görüyorum ama bence yazın çok büyük problem olacak gibi duruyor. Yorumlarda 240 Hz'de çok ısındığını, 120 Hz'de böyle bir problem olmadığını okumuştum. Muhtemelen bendeki model ve ekran kartıyla alakalı sadece 60 ve 240 Hz olarak ayarlanabiliyor. 60 Hz kullanmak da istemediğim için 240 Hz olarak kullanmaya devam ediyorum. Yazın koşullar neyi gerektirir göreceğiz. Gelelim oyun deneyimlerine. Özellikle bu monitörü almaktaki amacım 1000R ve 32:9 oranında olması sebebiyle direksiyonla beraber yarış oyunlarında çok ideal olacağını düşünmemdi. Ki aldıktan sonra ilk denemem doğru bir seçim yaptığıma sevindim. Yarış oyunlarında özellikle direksiyon arkasındaki kamera açısı çok gerçekçi hissiyatı oluşturuyor. Dirt 5 ve F1 23 oyunlarına ait ekran görüntülerini paylaştım. Özellikle dibinden çektim ki nasıl hissettirdiği biraz daha anlaşılır olsun diye. F1'deki kamera açısını sevmiyorum. Direksiyonun arkası, panelin hemen önündeki kamera açısı ortamı çok daha gerçekçi kılıyor Dirt'te olduğu gibi. En fazla oynadığım oyun Dota 2. Oyun 32:9 oranı da destekliyor. Ama öncesinde de bahsettiğim gibi kenarlarda objeler çok büyük. Kenarları kapatıp 16:9 oranında oynayayım dedim ama tekrar 32:9 yapınca vazgeçtim. O kadar geniş görüş açısı oyunu keyfini çok daha artırıyor. CS ise apayrı bir dünya. Normalde hiç oynamıyorum ama bir denemek istedim. Karakteri döndürdüğüm gibi midem kalktı. Çok değişik bir his oluşturdu ama az biraz oynayınca alışmaya başladım. Eski oyunlarda eğer monitör ayarını varsayılan olan wide ayarında bırakırsak ekranı full doldurmaya çalışıp görüntüyü sündürüyor. O yüzden geniş ekran desteği olmaan eski oyunları oynamak için monitör ayarlarından wide yerine otomatik kullanmak gerekiyor. Bu sayede yan kısımlar siyah olarak kalıyor ve 27" monitörde oynuyormuşuz gibi oluyor. Herhangi bir oyun ile ilgili ya da başka merak ettiğiniz bir konu varsa sorabilirsiniz. Çok büyük olmasından çekiniyorsanız aynı fiyata G8 OLED almak daha mantıklı olabilir. OLED çok pahalı diyorsanız benim gibi VA panel de alabilirsiniz. Daha önce OLED deneyimim olmadığı için neyi kaçırdığımı bilmiyorum ve o yüzden de monitörden çok memnunum. Son olarak da bahsetmeyi unuttum. Oyunlarda ve masaüstünde biraz ekranın büyük olmasından dolayı zorlandım. Bu yüzden hem oyunlarda hem de masaüstünde dpi artırıp cursoru da büyütüp kullanıyorum. Bu şekilde daha rahat oluyor, yoksa arada fareyi kaybediyorum :) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trkgncr -- 22 Kasım 2024; 21:54:29 > |
Samsung Odyssey G9 Kullanıcılar Klübü (Tüm Versiyonlar)
-
-
Bende dün aldım G9 OLED serisini. Tam kurcalayamadım ancak ilk izlenimim çok iyi. FIFA oynadım biraz tam sahayı görmek heyecan verici. Assetto Corsa, American Truck ve F1'de deneyeceğim hafta sonu bakalım.
-
Hayırlı olsun. 1800R kavis nasıl? Çok düz gelmiyor değil mi? Bir de özellikle bu monitör ile oynamaktan çok zevk aldığınız bir oyun varsa belirtirseniz sevinirim. Özellikle bu tür konularda paylaşım olsun diye açtım konuyu. Ben Witcher 3 ile GoW son serisini bir deneyeceğim de bakalım ne zaman.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
O kavisle sadece yarış oyunu oynanır. Dota falan denemiş arkadaşımız... Lütfen kızmayın berbat görünüyor.
-
Yok niye kızalım :) 0.5 mm ile çektiğim için özellikle çok kötü çıkıyor ama dediğiniz doğru. Sadece yarış oyunları için ideal. Ben de direksiyon var diye böyle bir şey aldım. VR gözlük ile aradında çok kalmıştım ama seçimimi monitörden yana kullandım.
Bu arada Dota’da geniş ekranı daha çok sevdim. İlk birkaç oyun alışamayıp 16:9’a geri döndüm ama tekrar geniş ekran açınca bu daha bir hoş olduğunu tekrardan farkettim.
Çok kavisli değil. Sizinkinin yanında bu flat ekran kalır 😄. Deneyimleyince ekleyeceğim oynadığım oyunlari
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Selam dostlar. Ben 43 yaşında çoğunuzun abisi yaşında ve yine bi çoğunuz kadar blgisayardan anlamayan bir abinizim
Dün Samsung Odyssey G9 LS49CG954SUXUF 49" 0.03 ms OLED Dual QHD Curved 240 Hz Oyuncu Monitörü aldım (tam model ismi yazdım)
Herkesin bu ekranın rengini överken benim sorunum tam da renkler. Şöyle ki:
Monitöre aynı anda iki cihaz bağlıyorum (windows ve mac)
cihazları tek ve tam erkan yansıttığımda renkler harikayken aynı anda ekranı bölerek iki cihazı yansıttığımda iki görüntü de renkler aşırı parlak, sanki kontras ve renk ayarları köklenmiş gibi gözüküyor. Monitöer ayarlarından düzeltmeye çalışırsam bu sefer tek yansıttığımda ki güzel dediğim görüntüyü bozmuş oluyorum. Saçma sapan bi durum ama şu durumdan şüpheleniyorum;
monitörü iki ye böldüğümüzde örneğin windows bilgisayar onu başka bir monitör olarak görüyor ve farklı renk ayarları uyguluyor olabilir mi? aynı şekilde mac'te öyle. Umarım anlatabilmişimdir ama size aynı görüntüyü tam ekran ve ikiye bölünmüş halini telefonumla çekerek arkını paylaşıyorum. Görüntü kalitesine bakmayın telefonla ekranı çektim. Siz renk farkına, karanlığa ve kırmızı ile mavinin nasıl patladığına bakın.
ilk resim PUBG'nin tam ekranda renklerin normal olduğu, ikinci ve 3. resim ise bölünmüş ekranda ki halleri. ekran kartı ayarıyla mı ilgili yoksa monitör mü bozuk? Ekran kartım RTX 3060 (ama imac yansıtırken de bölünmüş ekranda renkler patlıyor dediğim gibi)
-
Bendeki model VA panel ve böyle bir problem olmadı. Tek pc bağlantı yaptığımda hangi renkleri gösteriyorsa aynı şekilde gösterdi. Tek bir pcden çift bağlantı yapıp deneyin bence. Bu şekilde en azından problem farklı işletim sistemi ayarlarından mı, yoksa monitör ayarlarından mı kaynaklandığı belli olur.
Bilgi için teşekkürler. Bugün şöyle bir gelişme yaşandı;
Monitörü aldığım mediamarkt a gidip hiç bişey söylemeden orada kurulu monitörü ikiye böldüm (tek pc bağlı olmasına rağmen boomm. Orada da renkler patladı. Sonrasında görevli iki arkadaşı çağırıp durumu anlatıp gösterince onlarda çok şaşırdılar ve bunun normal olmadığını isterlerde değişim yada iade yapabileceklerini söylediler. Yarın samsung müşteri hizmetlerini arayıp konuşucam, yazılımsal ise uzaktan bağlanıp düzeltebiliyorlarmış böyle problemleri. Olmuyorsa da iade edicem
-
Bende de bir tane sıkışmış piksel çıktı sonradan. Hatta bir ay bile olmadı. Orta bölgede bir piksel sürekli yeşil yanıyor. Ama ölü olmadığı için de monitörü kapatıp sonraki gün açınca gidiyor. Sonra kullandıkça yine geri geliyor. Amazon'u aradım değiştirelim dediler ama ben monitörü çok beğendiğim için iade etmeyi hiç düşünmediğimden direkt kutusunu attım dedim. Onlar da bir Samsung servisine götürseniz iyi olur dediler :) OLED olsun olmasın bu serilerde bayağı bir problem var gibi. Ama yine de 32:9 ekranda oyun oynamak çok hoşuma gidiyor.
-
Yabancı forumlarda da farklı renk sorunları olduğunu gördüm. Muhtemelen ben yarın iade edicem ve farklı bir markanın yine aynı tip monitörünü alıcam. LG aynı özelliklerde çok pahalı. Phillips buldum ona yönelebilirim.
Ayrıca Kesinlikle katılıyorum inanılmaz bi keyif :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X