Şimdi Ara

Sanayi Esnafı Her Daim Saplamanın Peşinde (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
1
Favori
6.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
98 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bugün ContiPremiumContact 6 lastik için sanayiden fiyat aldım tanesine 550 TL fiyat çekti ve indirimli hali olduğunu söyledi birde nette kargo dahil 430 TL aradaki fark yersen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolkan60 -- 18 Mayıs 2020; 20:20:5 >
  • İnternette her şey daha ucuz. Dükkan kirası yok, elektriği suyu doğalgazı yok, vergi yok, algı yok. e-ticaret boşuna mı gelişti, millet bilmiyor muydu, esnaftan alışveriş yapmayı.
  • Ustanın 800 TL parça fiyatı çıkardığı arka kampana balatası, amortisör takozları ve arka teker bilyasını İnternetten ve dışarıdaki parçacılardan 310 TLye aldım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2018 de heves ettim aracın müzik setini kabinleri iç tesisatı yani kısaca müzik sistemini değiştireyim diye girdim bir firmaya.Az çok anlarım kafamda bir liste yaptım internet üzerinden de baktım tabi.Aynı listeyi verdim adama 2018 de günlük dolar ile hesaplayıp 3490 lira hesap çıkardı(Montaj ücreti filan yok aynı malzeme internette 1700 civarı).Dedim ürünün kutusu üstünde 2014 yazıyor yok mu daha yeni üretim garantisi bitmiştir bunun diye.

Ne dese beğenirsiniz abi ne garantisi aldın gittin dükkandan çıktın bitti olay.Elektirikli ürün bozulur edilir garanti veremem. Dedim manyak bu bu hayırlı işler ben biraz daha düşünüp dönerim diye çıkacakken abi hesapladık o kadar almıyor musun ayıp diye söyleniyor.Başka dükkana girdim verdim listeyi abi elimde o yok daha iyisi var diyerek markasız ürünler gösteriyor.İnanın çinli gelse almaz o ürünü o derece beter.Gezdim ettim baktım olmuyor internetten tek tek sipariş verdim 1 hafta bekledim aldım.Bende esnafım para kazanırsın anlarımda 2 katından fazla fark olamaz ayıptır.

• sahin1001 S kullanıcısına yanıt
    Benzer bir olayıda ben yaşadım.
    N11 den bir cihaz baktım satıcı mall of istanbuldaki bayi aradım bana 500 tl daha fazla fiyat söyledi ee senin sattıgın ürün internette 500 tl daha ucuz diyince onlar kendileri kampanya yapmıştır dedi. Yani kampanya yapsa bile komisyonunu hiç almaz senin sattığın fiyata gelir dedim.
    Yok abi öyle olmuyor o iş dedi.
    Anlam veremedim, n11 den sipariş verdim. Ürünü firma getirdi ve fatura fiyatıda aldığım fiyat idi.

• Why Shy kullanıcısına yanıt
    Nasıl yok ?

Siz nerden alisveris yapiyorsunuz bilmiyorum ama ben eski bir hepsiburada personeli olarak sunu acikca soyleyebilirimki gebze organizede koskoca bir depo var, elektirigi , isitmasi , suyu , personel giderleri , servis hizmetleri , yemekhane , server pclerin calismalari, trump towers daki ofis ve ordaki calisanlar , yan haklar vs yani emin olun sanayi esnafina isin dusunce 1 aile doyarken eticarette yuzlerce insanin ailesi doyuyor..

Yetkili servislerde oyle.. misal sanayide 1 usta 1 cirak var diyelum bunlar ekmek kazaniyor, yetkili serviste musteri hizmetlerinden tut, yedek parca departmanina kadar herkes evine ekmek goturuyor.

Isin birde su boyutu var, bakkali olan , sanayide calisan 4 5 katli apartman dikiyor ama eticarette calisanlar ya da yetkili servistekiler asgari ucretten hallice diyelim (terfiler , primler , performans cekleri vs haric)..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khanstern -- 18 Mayıs 2020; 22:27:21 >
  • Eski arabaları daha çok severim ama bu sanayi illeti yüzünden soğudum hatta arabalardan soğudum.

Sayısız tecrübe ile sabittir. Paramla yaptıramadığımdan mı bahsedim, işin parası az diye yapmadıklarından mı bahsedim, 1-2 günlük iş için arabanın dükkanda 19 gün yattığından mı bahsedim...

İstisna yok ya, hepsinden nefret ediyorum. Birde şey derler, -memleket nere? aynı memleket çıkarsan indirim adı altında biraz daha bindirirler hajskdl
  • Valla ben de parasında değilim ama yaptık oldu dedikleri işlerin çoğu yarım yamalak. Kendim eski bakım onarımcıyım içim sızlıyor bunların çalışmasını izleyip açıklamalarını dinlerken. Youtube da avrupada yapılan araç bakım onarım işlerine bakıyorum adamlar bağlanıyorlar değerleri alıyorlar kamerayla tespit vs çok kaliteli işçilik. para feda olsum çok samimi söylüyorum şurada çoğu insan parasında değildir sanayide araçların mekaniğinden çalışma prensibinden vs anlayan yok. toplanmış üç beş ne idüğü belirsiz tip dalga geçiyorlar. çok kesin aksam hataları varsa yapıyorlar . sistemsel hatalarda berbatlar. adam anlamıyor hangi parça ne işe yarıyor, ecu da oluşan kodu yorumlamıyor öyle kabalama gidiyor. Allah kitap herkes seviyor ama kimse haram helal umursamıyor. kabrin diğer tarafı var ama kimsemin yaptığı yanına kalmaz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 15-20 liralık fark için bu tarz bir ithamda bulunmaya değmez,yüzdelik olarak bakarsanız anlıyorum sizi ama rakam fazla değil bence.Mesela açık açık söylüyorum ben de mesela ofise format atmak için yolladıkları bilgisayara 120 lira fatura kesiyorum kurumsal müşterilerime,bireysellere de 100.Şimdi ben sizin kaşınıza gözünüze hizmet etmek zorunda mıyım,hayır.Benim işim format atmak mı,hayır.Benden görevim olmayan bir hizmet istediklerinde ben de açık fatura dolduruyorum.Nasıl ki esnaftan hizmet beklediğinizde açık fatura doldurduğu gibi.Çözümü yok mu,var.Madem biliyorsunuz tercih edebilirsiniz.
  • tenekekutu kullanıcısına yanıt
    Müşterilerde problemsiz insanlar değil.Bin bir türlü kıl insanı var.Esnafta bazı durumlarda haklı.Ancak benimde tecrübe ettiğim arabasını getiren kişiyi müşteri olarak değil yolunacak kaz olarak görüyorlar.Yoksa internetten parça satanlarda dükkan kirası veriyor.Kargo parası veriyor üstüne vergisini komisyonunu veriyor.Mesele 20 30 metrekare dükkan kirası değil yani.Zihniyet

Halbuki araç sahipleri sanayiciye,sanayicilerde araç sahiplerine muhtaç.Ama bu art niyet olduğu sürece rutin bakımları ve ufak tefek sıkıntılarıda kendim hallediyorum bunlara para kaptırmaktansa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi theblackside -- 18 Mayıs 2020; 23:4:4 >
  • 2013 yılında abimin arabası durduk yere stop ettiği için sanayide iyi usta diye önerilen birinin yanına gittik beyinde sorun olduğu söküp tamir edilmesi gerektiği söylendi.

Usta iyi dendiği için onay verdik. Bir gün sonra 600 tl gibi bir ücret vererek arabayı teslim aldık fakat yine bir gariplik vardı.

Yine belli bir sıcaklığa gelince araba stop etti hatta önceden sadece nadiren ve gaza basmazsan stop eden araba ısınınca çalışmaz hale geldi. Çalıştırmak istediğimizde bile tepki vermez oldu. Ustayı aradık tekrar bakalım dedi.

Bir gün daha durdu uğraştık olmadı beyin değişmesi lazım dediler. Bende araba daha kötü hale geldiği için paramı geri istedim.

Söylendi falan yüzsüz bir şekilde uğraştık falan dedi. Bende yine 50 tl verdim.

Sonra servise gittik yeni beyin sipariş edildi sanırım 1500-2000tl arası bir masraf oldu.

Ama sorun yine aynı bizim tamirciye ilk gittiğimiz hale geldi yani beyinde bir sorun yokmuş.

Sonra arızayı tedbit ettiler motora giden bir sensörde sorun varmış 200-250 tl lik bir parça.

Sonuç olarak toplamda en fazla 300-400 tl lik bir sorun embesil ve kendini usta sanan yavsak yüzünden bize 2500tl den fazla masrafa neden oldu.

Artık bu tarz şeylerde kesinlikle servis tercih ediyorum ve öneriyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet3976 -- 18 Mayıs 2020; 23:5:10 >

• Herkes ustalardan şikayetçi ama kimse ne kendi ne de çocuğu usta olsun istemez. Hep müdür möhendis olsun ister.

Hem hor görür hem de yapılan işçiliği beğenmezük. Herkesten düzgün ahlaklı, seviyeli, bilgili olmasını beklerük. Hem az para alsın hem de bizi bekletmeden işimiz görsün isterük. Adamın borcu, harcı, gideri var mı? Yeterli müşterisi var mı bilmezük sadece fiyat üzerinden insanları değerlendürürük.

Fayans ustası var günlüğü 200, usta var günlüğü 500. Şimdi siz 500 isteyene denk gelseniz bu adam bizi silkelemek istiyor mu dersiniz? Dersiniz. Herkesin işçiliği işi farklı tarifesi de farklı. Beğenmiyorsak fiyatları ki bende beğenmiyorum internetten alırız. Giden gider sevdiğinden 50 verir, mecburdur verir, istemez vermez.

Ben ne internetten satış yapanlar gördüm küçücük el kadar dükkan 500 lira kira masrafı 1000 tl bile yok. Tüm türkiyeye satış yapıyor. Deposu olmadan gelen siparişi, depodan sipariş edip gönderen de var.

Konu çok tartışılır ama sonuç çıkmaz. Çok iyi sanayi ustaları da bilirim fiyatları bir tık yukardadır. 17 yaşında sanayide çalıştım bmc servisinde ne ustalar var. Adam kaputu açmadan teşhis koyuyor sadece sesinden.

Kendi opel corsa gsi arabamı götürdüm açmadan motor bloğunu çatlatmışsındır demişti murat usta. Sonra kafayı sıyırdı gitti sizin gibiler yüzünden :)

Neyse.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-8D107F370

Sanayii geçen gittim normalde , Ford özel servisine giderim

Şarj dinamosu arada sırada şarj etmiyor , arıza ışığı yanıyor , büyük ihtimal konjektör arızalı onunda orjinali 190tl yan sanayii 40-50tl sanayii elektrikçi gittim diyor bobin tamiri 400+500tl , elektrik tesisatı 400tl yada beyni arızalı ise 1500tl olur

Lan şarj dinamosunun sıfırı 900tl zaten adam hakiki saplamaci çıktı sanayii gitmeyin aman
    Aynı durumu 2-3 hafta önce ramazanın başlarında yaşadım. Benim şarj dinamosu değil de onun bağlı olduğu şarj kasnağı denen parça bozuk çıktı. Ben de konjektördür diye tahmin etmiştim. 150 parça parası + 300 lira işçilik sapladılar. Hakkı 250, taş çatlasın 300 liraydı. Benden çıkacağı varmış, çıktı ama haram olsun fazladan aldıkları. Fitil fitil çıksın. Vermeseydin diyene şunu diyeyim normalde kavga bile çıkarırım beni kazıklamak isteyenle ama o günkü halim hiç iyi değildi. Hem niyetliyim, hem hanımla kavgalıyım canım aşırı sıkkın, hem ertesi güne yasak var korku içindeyim akü baya boşalmış arabayı stop etmeye korkuyorum bir daha çalışmayacak diye ve girmiş bulundum o dükkana. Gibi gibi sebeplerden efendi efendi ödedim. Şahıs halimi anlamış olacak ki ne değiştirmeden arızalı parçayı söyledi ne değiştireyim mi diye sordu ne de değiştirirken gördüm. Dedi "abi bu tamam, şarj kasnağı arızalıymış değiştirdik." Hiç münakaşa edecek hatta konuşacak bile durumum yoktu, baya bıkkınım, taktı 300 lira işçiliği. Ama kuruş hakkım geçtiyse haram zıkkım olsun, asla helal etmiyorum aldığı paranın içinde adamına göre muameleden bana geçirdiği fazlalığı ki 300 lira işçilik olamaz. 25 sene okumuş doktora mı yapmışsın ki bir doktor bile senden muayene parası alsa 300 yuh lan dersin. Bu şahıslar lifte çektikleri arabadan iki parçayı (kasnak ve dinamo) söküp geri takma için 300 lira aldı. Arabasına göre ve kişinin haline göre iş yapıyorlar. Bunu yıllar önce de balata değiştirmek istediğimde biri açıkça söyledi. Balatayı aldım taktırıcam, baya fiyat çekiyorlar. Dedim çok değil mi istediğiniz, bana dedi "abi altındaki arabaya bak, tofaş değil ki o". Tofaş olsa balata sök tak sanki farkediyor. Tek fark tofaşlar 4 bijon bizimki 5 bijon. Nerede anadan babadan beddualı adam var hepsi sanayide, ne bekliyorsun ki zaten.

Bir kaç sene önce yarım saatlik bir sök tak için 50 lira vermiştim, helal olsun dedim o ustaya. O adamı bir daha bulamadım, bulsam her arızada ona gidicam ama yok o usta ortada, numarasını alsaydım keşke. Sanayide namuslu düzgün adam bulmak o kadar zor ki, çok çok azlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-1E1FC651D

- Rölanti motoru bozuk derler, rölanti motoru aldırırlar, takarlar, hoşunuza gitmez, başka bir ustaya gidersiniz ve size der ki kardeşim motoru takmışsınız ama fişini takmamışsınız.
    - Ucuz işler için arabanıza bakmak istemezler, en aşağı işçiliği 300 tl tutan bişey isteyeceksiniz ki ilgilensinler. Öyle sinyal ampulunuz patladıysa vay halinize.
    - Arkaya hoparlör taktırırsınız, yuvanın altına koyması gereken pulu koymadığı için hoparlör pandizot sacına vura vura parçalanır, sonra fark edersiniz.
    - Direksiyon kutusunun arızalı olduğunu söylersiniz, bakarlar sağlam derler, götürdüğünüz 3. farklı usta kutunun arızalı olduğunu anca fark eder.
    - Subap ayarı yaptırırsınız, motordan ses kesilmez, başka bir ustaya gidersiniz, motoru dinler, bu araba subap ayarı istiyor der. çıldırırsınız.
    - Yeni Direksiyon kutusu taktırırsınız, orjinalinde olan direksiyon kutusu körüğünü yenisine takmadıklarını 2 hafta sonra fark edersiniz.
    - Arabada yağ kaçağı olduğunu farkedersiniz, bir usta külbütör kapak contası der, başka bi usta hayır krank keçesi der.
    - Koltuk minderlerini değiştirirsiniz, koltuğu sabitleyen kızaklara zarar verirler, koltuk lak lak oynamaya başlar.
    - 40 yıldır türkiyede olan arabaların kaç litre yağ aldığını bilmezler, gider 1 litre daha yağ alırsınız.
    - Filtre kazanı altındaki gaz kelebeğine balata spreyi sıkmak için 150 tl isteyebilirler.
    - Direksiyon sertliğini gidermek için lastiklere 40 (evet kırk) hava basabilirler.
    - Arabanın yüksekliğini değiştirtirsiniz, solunu sağından yüksekte bırakırlar.
    - Fren balatalarını değiştirirsiniz, balata durum fişlerini takmayıp geçerler.
    - Arabanın daha akü ışığının neden yandığını bile tespit edemezler.
    - Cam filmi taktırırsınız, kabarcıklı bırakırlar.
    - Sağlam aküye takviye yerine değiştirtirler.

Allah insanı bir adliyeye iki de sanayiye düşürmesin.
    Hocam öyle bir yazmışsınız ki okurken sinirlendim.

Çünkü durum aynen böyle ne yazık ki, yaşayanlar çok iyi anlar.

Hele o son söz kesinlikle doğru. Allah kimseyi düşürmesin...

• Sanayi her zaman öyledir. Özellikle aksesuarcılar, egzozcular. Bir de işten anlamadığını hissettikleri an geçmiş olsun, çocuğunun sünnet parasını senden çıkarırlar.

Klipsçiler, LPG ayarcılar, karbüratörcüler hele eski model araban varsa iyice açılıyor şemsiye.

Çeki Demir’i kapağı düşmüş aracın 120₺ dedi, boyasız astarlı kapak. Tanıdık birisiyle parça almaya gittim adam yılların kaportacısı fiyat yaklaşık 70 lira oynadı. 50₺ ye işi çözdük.
    Tanıdık olmayınca düşman gözüyle bakıyorlar, geçirin buna muamele bu yönde yani.

Deli deliyi görünce sopasını saklarmış o misal. Pazarlık mi desen soygunculuk mu desen artık sen düşün. Fiş, fatura da yok meydanda.

Sabahın köründe açıp, gecenin karanlığına kadar açık kalıyorlar. Ne malum birisinin aracını parçalamadıkları. BMW aracında NBT varsa uykusuz geceler.. Yine aracı soyan, çalıp satan bu tayfa..

Güzelim LEON’ların gözlerini oyup, LED farlarını çaldılar. Uzun lafın kısası sanayinin yolundan bile geçmeyin mümkünse.

Arkadaşlar tabii ki istisnalar hariçtir, herkes öyle değil fakat tecrübelerim doğrultusunda fikrim bu yönde.

• Yetkili servis uzun vade de maddi ve manevi daha ucuza geliyo sanırım

• quote:

Orijinalden alıntı: nemesis

Yetkili servis uzun vade de maddi ve manevi daha ucuza geliyo sanırım
    En azından aracımızı götürdüğümüz, tamir - bakım vs... yapıp para kazanacağı müşteriye; “ niye geldin lan buraya “ yüz ifadesiyle bakmıyorlar adama.

Sanayi esnafı çok enteresan %90’ı mutsuzlar, uğraşamıyorlar müşteriyle :)

Tabii çok düzgünleri, gerçekten “usta” olanları da var. Onlarda sıra oluyor gün alman gerekiyor genelde.

• İstanbul gibi bir yerde hep böyle kişilere dek gelmeniz ilginç. Kaldı ki küçük bir şehir değil ise çoğu yerde iyi esnaf mevcut,bulunur çok var dürüst esnaf.

Fakat maliyetler konusu o şekilde değil. İnternette bilindik yerler N11, Hepsiburada gibi siteler aracıdır çoğu ürünü harici satıcılardan temin ediyorlar. Kendi aldıkları ürünleri de ciddi sayılarda çektikleri için ciddi indirimde alıyorlar o ürünler ile zaten rekabet şansınız yok.İstediği kadar depo,kargo masrafı olsun bunlar alış fiyatının yanında devede kulak kalır.

Tekrar harici mağazalara gelirsek,esnafın en büyük maliyet kalemi stoktur. Ürünü alırsınız bazen aylarca satılmayı bekler ki çoğu yedek parça özellikle aksesuar ve kaporta parçaları bazen yıllarca stokta durur. Fakat üründe almak zorundasınız çünkü müşteri sorduğu zaman bu ürün yok,şu yok derseniz bir süre sonra rakiplerinize pazarı kaptırırsınız isterse o ürün yılda birkaç defa satılsın stoğa belli başlı kalemleri almanız gerekli. Bu stok maliyetini tüm ürünlerin fiyatlarına yansıtmak zorundasınız ki bu rakam tahmininizden çok daha fazla birim fiyatlara etki eder.Fakat esnaf N11 gibi bir sisteme dahil olunca bir anda pazarı tüm Türkiye oluyor,esnaf tabiri ile sürümden kazanma ile % 5 gibi bir kara bile satarsınız ki genelde tercih edilen % 10 kardır.(%2-3 toptan kar oranıdır).

Ayrıca yine bu sisteme giren parçacı kendide tabi internetten satabilir,o eski stoğunda kalmış ürünleri ki zamanında aldığı fiyat tabi çok düşüktü,daha fazla stokta kalmasın diye aldığı fiyatlara bile satar yeri gelir. Bu da yine çok ciddi indirim demektir. Rakamsal olarak vereyim fiyatı şu anda 4000 TL olan orjinal aksesuarı 500 TL'ye verildiğini bilirim.

Toparlarsak otomobiller için konuşuyorum internet mağazacılığı ile dükkan mağazacılığı çok farklı ekonomisi var. Arada olsun olsun %10-20 diyebileceğimiz rakamların çok daha üstü. Son kullanıcı ekonomisine bakar,nereden hesabına uygun geliyorsa oradan alır ayrı konu tabi.

Not: İnternette çok fazla sahte üründe var,işin içinde olan kişiler bile yeri geliyor anlamıyor. O yüzden mağazanın puanları yüksek gözükebilir ama bu ürünün sahte olamayacağı anlamına de gelmez.

• Ilginç bir anımı paylaşayım. 2 yıl önce kızımın bisikleti için pompa almaya gittim. Bisiklet aksesuarı satan yerde giyo marka ürüne 60tl dedi. Baktım n11 de aynı ürün 20tl ücretsiz kargo. Bende n11 den aldim. Ertesi günü kargo elime ulaştı. Genelde kargolar bana 2 günde ulaşırdı. Bu urun 1 gunde geldi. sanırım yakın bir ilden gönderildi diye dusunerek faturaya baktim. Meger 1 gun once 60tl fiyat isteyen aksesuarcı imiş. Yani aynı ildeymişiz. Artık bunun adına siz ne dersiniz bilemiyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.