2 kulağınız olduğu sürece hi-fi, yani stereo ölmez. Teknolojideki hızlı değişim nedeniyle, kendini geliştiremeyen yeni nesillerde "gerçek müzik" dinleme kültürü gelişmiyor.
Hi-fi (high fidelity-yüksek sadakat) orjinali en az el değmiş şekilde almak değilmidir mantık olarak. Stereo ve hi-fi eşanlamlı olarak anlatılıyor her yerde bence burda temel hata bu. Şu anda stereo egemen muhakkak kayıtlar o şekilde yapılıyor ama ileride gelişen teknolojilerle ileri teknoloji kayıt teknikleri ile bu sefer kaynak stereo olmayacak atıyorum DD-HD++ gibi birşey olursa hi-fi eğer anlam olarak yüksek sadakat demekse en kayıpsız dinleme için stereo sistemlerin pabucu dama atılacak. Ama şuanda stereo kral tabiki.
her ne kadar inkar etsekte artık pc tabanlı sistemler hızla yaygınlaşıyor.bunun farkında olan firmalar bu yüzden dac üretimlerine hızlı bir şekilde devam ediyorlar.üst düzey çeviricilerden bazıları birçok high end cd player dan daha iyi sonuç verebiliyor.ama tabiki plağın yeri ayrı
yenilerin eskilerin yerini tutamamasındaki en büyük etken malzeme ve işçilik eskiden pahalı oldukları için bu cihazları herkes alamıyordu şimdi plastik malzeme ve zayıf işçilik ve seri üretimle ucuz ürünler sundular .
ya valla ben sizlere feci ozeniyorum, lakin ogrenciyz ve maddiyattan dolayi hifi alamiyorum, solo7 ile yetiniyoruz
quote:
Orijinalden alıntı: Prestor
ya valla ben sizlere feci ozeniyorum, lakin ogrenciyz ve maddiyattan dolayi hifi alamiyorum, solo7 ile yetiniyoruz
Arkadaşım inan bana bu bizleri bilhassa mutlu bile eder.En azından bir yerden başlamışsın ve araştırıp öğreniyorsun.Bazı şeylerin farkındasın.Farkında olmadığın bu bile harika birşey aslında
quote:
Orijinalden alıntı: Prestor
İLERDE İNŞALLAH EN İYİLERİNİ ALIRSIN.
quote:
Orijinalden alıntı: quatroxx
Hi-fi (high fidelity-yüksek sadakat) orjinali en az el değmiş şekilde almak değilmidir mantık olarak. Stereo ve hi-fi eşanlamlı olarak anlatılıyor her yerde bence burda temel hata bu. Şu anda stereo egemen muhakkak kayıtlar o şekilde yapılıyor ama ileride gelişen teknolojilerle ileri teknoloji kayıt teknikleri ile bu sefer kaynak stereo olmayacak atıyorum DD-HD++ gibi birşey olursa hi-fi eğer anlam olarak yüksek sadakat demekse en kayıpsız dinleme için stereo sistemlerin pabucu dama atılacak. Ama şuanda stereo kral tabiki.
Stereo, çift kanal dinleme sistemidir..sağ ve sol..yani her kulağımız için bir tane. Bunun tersi tek kanal yani, Mono'dur ve 1950'lere kadarki kayıtlar genelde bu tiptedir. Artık mono kullanılmadığı için Hi-Fi'den kasıt "stereo" tipindeki dinleme sistemleri anlaşılır.
quote:
Orijinalden alıntı: terranigma
quote:
Stereo, çift kanal dinleme sistemidir..sağ ve sol..yani her kulağımız için bir tane. Bunun tersi tek kanal yani, Mono'dur ve 1950'lere kadarki kayıtlar genelde bu tiptedir. Artık mono kullanılmadığı için Hi-Fi'den kasıt "stereo" tipindeki dinleme sistemleri anlaşılır.
@quatroxx birde şöyle örnek verelim;head-fi diye de birşey var yani kulaklık üzerine yoğunlaşmış sesler.Kaliteli kulaklıklar vs.Ama dediğin bu 5.1/7.1 sistemlerin hiçbiri kulaklık üzerinden uygulanamıycak şeyler.Kulaklıkla bir insana en fazla 4 yönlü ses dinletebilirsin.Birazcık düşün anlarsın ne demek istedğimi.
quote:
Orijinalden alıntı: Gökhan K.
quote:
quote:
@quatroxx birde şöyle örnek verelim;head-fi diye de birşey var yani kulaklık üzerine yoğunlaşmış sesler.Kaliteli kulaklıklar vs.Ama dediğin bu 5.1/7.1 sistemlerin hiçbiri kulaklık üzerinden uygulanamıycak şeyler.Kulaklıkla bir insana en fazla 4 yönlü ses dinletebilirsin.Birazcık düşün anlarsın ne demek istedğimi.
Ben yanlış anlaşıldım heralde. Konuyu açan arkadaş hi-fi ölüyor 5.1/7.1 sistemler çoğalıyor demiş bende şuanki medya ile bunun mümkün olmadığını ama ileride değişen kayıt sistemleriyle ve yaygınlaşan yeni format medyalarla böyle bir geçişin olabileceğini söyledim. Yani siz insanların iki kulağı oldukça stereo = hi-fi mı olacaktır diyorsunuz?
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Gökhan K.
quote:
quote:
Ben yanlış anlaşıldım heralde. Konuyu açan arkadaş hi-fi ölüyor 5.1/7.1 sistemler çoğalıyor demiş bende şuanki medya ile bunun mümkün olmadığını ama ileride değişen kayıt sistemleriyle ve yaygınlaşan yeni format medyalarla böyle bir geçişin olabileceğini söyledim. Yani siz insanların iki kulağı oldukça stereo = hi-fi mı olacaktır diyorsunuz?
Evet olacaktır.Ama yaygın değil.Yani zaman içinde ölecektir diyorum ben.Zaten şuan dts medyalar var çoklu kanal olarak.Ama ben bunları süslü oyuncaklar olarak görüyorum nedense.
O insan kulagının aldıgı ve kulaklıkla yapay olarak 5.1 ve 7.1 ses veren bir proje var uygulana bilirse devrim olacak.
quote:
Orijinalden alıntı: samsungx
O insan kulagının aldıgı ve kulaklıkla yapay olarak 5.1 ve 7.1 ses veren bir proje var uygulana bilirse devrim olacak.
Zaten 5.1 ses veriyor diye satılan kulaklıklar piyasada ama.Nasıl birşey tartışılır..
Benim dedigim tam öyle degil kulaklık takıyorsun ama sesi dışarda duyuyorsun 5.1 ve 7.1 olarak ve kolon sistemle aynı özelikte 3d nin ses versiyonu kulak takılan aletle odada 5.1 7.1 dinlemişsin hissi veriyor yakında kolonlar devre dışı kalabilir bunu geliştiren bir türk mühendis gece rahat müzik dinleyebilirsin avr kalitesinde tabi avırlarada bir aparat lazım daha deneme aşamasında.
Bir de anlaşılmayan bir durum var.. 4+1, 5+1,7+1 her neyse bu tür sistemler müzik dinlemek için dizayn edilmiş sistemler değildir. Bu tip kabinler stereo sistemlerdeki özenli hesaplar, sürücü-hoparlör seçimi, malzeme seçimi, kalitesi, detaylı testler gibi kriterlere göre tasarlanıp üretilmezler. Bir daire fiyatına satılan 7+1 komple sistem üretilmezken, bu fiyat seviyesinde stereo kolonlar düzinelercedir. Gelir düzeyi uygun olup da, müzik tutkunu olan insanlar için genelde maliyet önemsenmeyen bir faktör oluyor.
Bunlar sinema avr larıdır hata home sinema diye adlandırılır vasat derecede müzikte dinlenir
Konuyu baştan sonu okudum ve duygulanmadım desem yalan olur , plak ve kasetlerle büyümüş biri olarak üzülerek söylerimki , apartman yaşam tarzı yüzünden evde koyacak yer kalmaması bahanesiyle ve teknolojininde ilerlemesiyle o sıcacık cihazlarımızı , plaklarımızı eskiciye verdik , pc tabanlı 5+1 sistemlerle kendimizi avuttuk . Ama hi-fi virüstür üstadlar daha iyi bilir kanına bulaşmışsa kurtuluş yoktur, yaşında ilerlemesiyle şimdi 1 yılı aşkın süredir yeniden stereo'ya döndüm iyi kötü bir sistem kurdum ve upgrade etmeye devamediyorum pikap bakıyorum bu aralarda , yani hi-fi kürkçü dükkanı gibidir , başka şeyler dinlersin , en iyisinden i-pod alırsın , ses kartlarına çuvalla para verirsin ama birgün yine o sıcacık sesi arar kulağın ben şuan o durumdayım işte . Bu satırları yazarken bir yandanda babamın bir eskiciden aldığı Elektrosan pikaplı radroyu kurcalıyorum (radyo çalışıyo ama pikap kötü durumda) ... Uzun lafın kısası dinlediğimiz gibi dinletelimde , yeni nesilde hayatında bir kez olsun analog cihaz dinlememiş çok insan var. Saygılar.
dip not :) hi-fi'nin neden olduğunu bir türlü anlayamadığım duygusal bir yönüde var , belkide asıl vazgeçilemeyen yönüde budur :)
Bende kendime epeyidir pikap araştırıyorum.
az önce tüm arkadaşların yazdıklarını okudum hepsinede teşekkür ediyorum.çünki hepside kaliteli müzik dinlemenin bir ihtiyaç olduğunda hemfikirler.Buda gösteriyorki ülkemizde hifi asla ölmez hatta bu zevk katlanarak büyür vede yeni nesillere aktarılır saygılarımla
quote:
Orijinalden alıntı: bayipram
az önce tüm arkadaşların yazdıklarını okudum hepsinede teşekkür ediyorum.çünki hepside kaliteli müzik dinlemenin bir ihtiyaç olduğunda hemfikirler.Buda gösteriyorki ülkemizde hifi asla ölmez hatta bu zevk katlanarak büyür vede yeni nesillere aktarılır saygılarımla
Nedense bu dediğine inanmak gerçekten çok güç geliyor bana