Şimdi Ara

Sanırım hi-fi ölüyor.. (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
132
Cevap
1
Favori
9.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
    olayı yaş olarak ele almayalım. yaşım öyle 50 falan değil 35 yaşındayım. müziğe 5 yaşında dinlemeye başladım. queen'in radio gaga şarkısını söyleme çalışıyordum. albüm çıkış tarihi 1984'dür.
    hi-fi sistemlere aşığım. günümüzdeki digitallerden bahsetmiyorum onlar bana göre değil. makara band, kaset deckler, pikaplardan bahsediyorum. yabancı forumlara girer okurum resimlerine bakarım ben hobi olarak görüyorum artık kısaca seviyorum mutlu oluyorum. iyi bir deck cihazların verdiği lezzeti şimdiki cihazlarda alamıyorum. bugün hala boş kaset alır cd den kasete kayıt yaparım yada makara banta.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _DIESEL_

Cahilligime verin fakat nedir bu fi-fi dunyasindaki plak ve kaset aski yada dijital kayit karsitligi bu ara forumda surekli rastliyorum Bana tabu gibi geliyor biraz yani boyle 50 yas ustu adamlar bastonla bir bent olmus ve buna itiraz edenin kafasina vuruyor

Yasim da cok genc degil kasetlerin altin cagini yani 90larin ortasi gordum,yasadim,dinledim..

Ortada bir tarihsel karmaşa var sanırım. Sayısal müziğin çıkış tarihi 1982'dir. o dönemde cd formatında çıkmıştır. Aslında kasetin altın çağı 1970'ler 1980'li yıllardır.

Plakları anlatmaya gerek yok, 19 yüzyıldan başlayarak 1930-1980'lere kadar altın çağını yaşadı.

Anlatmaya çalıştığım şu, hani 50'li yaşların üstünde olup, flac dinlemeye çalışan gençlerin kafasına kafasına bastonlarıyla vuran amcalar var ya, digital müzik icat olduğunda 15-18 yaşlarındaki ergendiler.

Bu yaştaki insanlar teknoloji konusunda sizden farklı değiller yani, 1980'lerin sonunda ilk bilgisayarlarını almış olabilirler, ilk cd playerlerini 1990'da alıp, ilk mp3'ünü 1996'da internetten indirmiş olabilir. 5.1 Dolby dijital filmi de 1990larda DVD Playerinden izlemiş olabilir.

Görüldüğü gibi Digital teknoloji, 21. yüzyıla özgü bir şey değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simsek07 -- 15 Mart 2016; 13:19:50 >

• _DIESEL_ kullanıcısına yanıt
    Cahillikle alakası yok demekki bu insanlar böyle bir fi-fi den hoşlanıyor.Yani zevk meselesi sen 320 kayıt seversin ben plak severim bir başkasıda kaset sever ama bir 320 kayıtla plağıda karşılaştırmamak lazım.Velhasılı kelam herkezin fi-fi anlayışı farklı,adam var Logitech dinler fi-fi sistem dinliyorum der,adam var 50k sistemi vardır hala fi-fi düzeyine gelemedim der...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seviyeli cevaplar icin tesekkur ederim oncelikle.

Bu arada fi-fi tamamen imla hatasi yoksa ti ye aldigimdan degil yanlis yazmisim sadece.

88 dogumluyum o yuzden oyle yasini basini almis bir adam de degilim cocuklugumda walkman im vardi yurtdisindan gelme Sony marka o aralar yurt ici zor bulunurdu o aletler o yuzden bir cok kasetle seviyeli iliskim olmustur hala az cok aklimdadir o kasetlerin tinisi,rengi.

Benim verilen cevaplardan cikarimim su ;

-Ya benim dinledigim kaset kayitlari yada kaynaklar kalitesizdi
    -Ya da bu tamamen renk ve zevk meselesi yani olculebilir bir kalitesi yok bu isin

Kotu kulakligim ve mp3 calarimla takip ediyorum sizleri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _DIESEL_ -- 15 Mart 2016; 13:15:17 >
  • Hey be 84 yılında philips 100 cd player gelmişti, evde uzay çağı 2000 aurası oluşmuştu. Cihaz var ama cd yok, cihazla birlikte bir avuç cd gelmiş, dinle babam dinle, birileri yurtdışına gidince, hocam cd varsa al ne olduğu önemli, pop/rock/klasik. 3-5 sene sürünmüştük cd arşiv yapmaya. Hoş plağın sesi o zaman çoook daha güzeldi. cd nin ilk yılları formatta sıkıntılı olsa gerek. Benim plak ile başabaş ilk hatırladığım albüm Dire Straits Money fo Nothing dir, sonik başarımı iyi olan, halende bu albümün ilk basım cd leri aranıyor diye biliyorum. Nedense araçlara cd player girmesi daha uzun sürdü sanki. Pek hatırlamıyorum ama 90 lar öncesi arabaya cd götürmezdik sanki.

Hey gidi günler. İlk mp3 ü ne zaman indirdiğimi bilemiyorum ama indirmenin bayağı vakit aldığını hatırlıyorum. Dial up modemle cazur cuzur sesler, bağlantı sürekli kopar. Bugün gb data indiriyoruz 10 dakika sürmüyor :)

• Yasim 61 her turlu muzigi dinler evimde her turlu ekipmanda mevcuttur .hepsinin yeri ayri turk muzigini anolog dinlemek zevk yabanci olayinda durum daha farkli
    Bu mesaja eklenen görseller:

Sanırım hi-fi ölüyor.. Sanırım hi-fi ölüyor..

• _DIESEL_ kullanıcısına yanıt
    tamamiyle zevk meselesi. evimde plak,, kaset, makara bant da var. ama en çok kaset seviyorum cd den hoşlanmıyorum. eve gittiğimde müzik dolabımı açıp kasetlere bakmak ayrı bir zevk.
    kaset dediğim öyle piyasada satılan orjinal olanlardan değil onların kayıtları kötü zaten. genelde mattır ve hışırtı vardır
    iyi bir cassette deck ile çekilen kayıt başkadır. cd den daha iyi kayıt yapar. tdk ve maxell kullanıyorsan tadındna yenmez
  • progrock kullanıcısına yanıt
    Evet crom olanlar iyidir

• Kağıt üzerindeki teknik özelliklere bakarsak hem dinamik aralık hem stereo ayrımı konularında CD bariz bir biçimde analog kayıtlardan daha üstün çıkmaktadır.
    Fakat kazın ayağı öyle değil bugünkü CD ortamındaki müziklerin neredeyse tamamı bangır bangır çalsın diye dinamik kompresyona uğrar. Böylece müziklerdeki bütün ses dinamikleri bahçıvan makasıyla kırpılmış olur. Plaklardaki kayıtlara kompresyon yapılamadığı için CD lerdeki ses kalitesi plakların yanına bile yaklaşamaz. Fakat SACD olursa o zaman durum tam tersine döner. 1 Bit 2.8Mhz DSD kayıtlar şu çağda zirveyi kimseye kaptırmıyor. Fakat artık mağazalarda SACD bulunmuyor. Ayrıca SACD de dijital çıkış yasak olduğu için insanlar istediği DAC larıda kullanamıyor. Hal böyleyken iyi bir DAC bulunduran SACD playerler 5000TL den başlıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogen

Kağıt üzerindeki teknik özelliklere bakarsak hem dinamik aralık hem stereo ayrımı konularında CD bariz bir biçimde analog kayıtlardan daha üstün çıkmaktadır.
    Fakat kazın ayağı öyle değil bugünkü CD ortamındaki müziklerin neredeyse tamamı bangır bangır çalsın diye dinamik kompresyona uğrar. Böylece müziklerdeki bütün ses dinamikleri bahçıvan makasıyla kırpılmış olur. Plaklardaki kayıtlara kompresyon yapılamadığı için CD lerdeki ses kalitesi plakların yanına bile yaklaşamaz. Fakat SACD olursa o zaman durum tam tersine döner. 1 Bit 2.8Mhz DSD kayıtlar şu çağda zirveyi kimseye kaptırmıyor. Fakat artık mağazalarda SACD bulunmuyor. Ayrıca SACD de dijital çıkış yasak olduğu için insanlar istediği DAC larıda kullanamıyor. Hal böyleyken iyi bir DAC bulunduran SACD playerler 5000TL den başlıyor.

Haklısınız ama cdlerde ses yüksek olsun diye compression yapılsa bile bence hala plağın dinamik range'inden daha yüksektir, bence de plağın sesi cd den çok daha güzeldir,zaten bu ses yükseltmek için dinamik range'i kısmak işi plaklarda başlamış jukebox larda plak dinlerken bazı plakların sesi yüksek çıksın diye bu sıkıştırma uygulanmış sonra compilation albümlerde sanatçılar kendi şarkıları daha çok ses çıkarsın diye bunu istemeye başlamış,
    Dediğim gibi bence de plağın sesi cd'den çok daha güzel, bilmen hatırlar mısınız kaset ve plağın dinamik aralığını yükseltmek için dynamic range expander diye aletler vardı. Örneğin dbx marka,
    kasetten müzik dinlerken sesi bu atletten geçirince dinamik range yükseliyor ve hışırtı azalıyordu.

• İki soru:

Bir dijital kayıtta illa da Dynamic Range Compression denilen uygulama yapılmış olmak zorunda mıdır?
    Bir plak kaydında Dynamic Range Compression kesinlikle yapılmamış mıdır?

Bu soruların her ikisinin de cevabı: HAYIR!

Şöyle cümleler kabul edilebilir:

"Ben analog kayıtları dijital kayıtlara tercih ediyorum."
    "Ben müziği CD'den dinlemektense plaktan dinlemeyi tercih ediyorum; seviyorum"

Bu gibi cümleler kişisel tercihi yansıtır ve kimsenin diyeceği bir şey olamaz.

Şöyle cümleler kurmak etik değil:

"Analog kayıt dijital kayıttan daha sadıktır; iyidir."
    "Plak CD'den daha sadıktır; daha iyidir."

Neden etik değil? Çünkü öncelikle bırakalım DVDlerdeki 192 KHz 24 bit kaydı, CD'lerdeki (ya da .wav veya .flac formatlı dosyalarda) 44,1 KHz 16 bit kaydın içerdiği bilgi plaktakinden fazladır. 16 bit 96 Desibel eder ve insan kulağı da, ancak 20.000 HZ duyabilir (O da çocukken.)

Ayrıca hiç bir kişi bir sesi, müziği vb. diğer kişinin nasıl duyduğunu bilemez. Aslında konunun özü bu. "Bu sistem kapalı çalıyor" diyen kişinin bazı frekanslarda işitme kaybı olmuş olabilir ve öyle algılıyor olabilir. Bu gibi beyanlarda bulunanlardan odyometri raporu istemek lazım; o zaman bir ses kaynağını değerlendirebilebilme yeterlilikleri bakımındann -hiç olmazsa- kulak düzeyinde ne durumda olduklarına dair fikir edinilebilir.

Sonuç: Kimseyi dinlemeyin. Ne duyduğunu çok iyi bilenleri hiç dinlemeyin. Siz ancak kendi duyduğunuzu bilebilirsiniz; başkasınınkini değil. Haliyle, başkasının ne duyduğu sizin işinize yaramaz. Herkes kendi kulağı ile duyar; kendi beyniyle algılar.

Plaklar kopyalanamaz. <-> Her türlü dijital kayıt aynen kopyalanabilir.
    Plaklar yıpranır; kırılır; çizilir. <-> Dijital bilgi kaybolmaz; kolayca yedeklenir. dijital bilgi yıpranmaz.
    Plaklar plastiktir; petrol türevidir <-> Dijital bilgi saf bilgidir; neredeyse medyaya ihtiyaç duymaz; çevrecidir.

İsteyen kaset dinler, isteyen makara, isteyen plak, isteyen cd, isteyen flac, isteyen 320 kbps mp3. Başkasına da önerebilir; gösterebilir. Ancak herkes kendi gözüyle görür ne görülebilecekse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiroRew -- 19 Mart 2016; 4:38:55 >

• Kasetler nasıl diskten daha iyidir anlamadım ama hifi yine de ölmez.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.