Şimdi Ara

Sanırım hi-fi ölüyor.. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
132
Cevap
1
Favori
9.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • canlı kayıt stüdyo kayıdından daha iyi ve detahlar daha tefaruatlı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ULYSES

Üst seviye dacların en öne çıkan özelliği analog ses'e yakın ses vermeleridir. Yani insanlar binlerce doları o plaktan aldıkları ses kalitesine yaklaşabilmek için ödüyorlar. Bu bağlamda sınırlı bir kesimin gücü yetse de (ki hi-fi hiçbir zaman kitlelere hitap eden bir hobi olmamıştır) stereo sistemler her zaman en pahalı ve en iyiyi tercih edenlerin seçimi olacaktır. Herşeyden önce canlı bir performans izlerken sanatçı ve enstrumanlar etrafımıza dağılmaz ve karşımızda bir sahnede dururlar. Bu yüzden 5.1 kayıtlar çoğu insana çekici gelmiyor müzik için. Ayrıca yüksek detaylı bir stereo sistem konumlandırma ve enstruman ayrımında hemen tüm 5.1 lerden daha başarılı, daha 3d dir.

forumu takip eden ancak pek fazla yorum yazmayan büyük çoğunluktan ve hi-fi konusuyla ilgilenen biri olarak yukarıdaki görüşlere kesinlikle katılıyorum. evimde gelişmiş bir stereo sistemim yok ben de pek çok kişi gibi daha çok eğlence amacıyla ev sinema sistemi satın alarak başladım.. sonra bir gün, bir yerde gerçeğine sadık kalınarak ve kaliteli bir sistemden tanıdığım ve bildiğim bir parçayı dinledim. herşey değişti o andan itibaren.

her ne kadar burada hi-fi konusunda söz sahibi olan, çok uzun süre özellikle plak dinleyen bunun yerini muhtemelen hiçbirşeyin almayacağını düşünen (ve yine bence kısmen haklı olan) kişilere pek katılamayacağım. bir kere saklama, arşivleme, erişme ve diğer pek çok avantajları nedeniyle bilgisayar destekli/merkezli hi-fi sistemlerinin gelecekte daha fazla yaygınlaşacağı kanaatindeyim. ülkemiz malesef bu konuda epey geriden takip ediyor ya da şöyle diyelim yukarıda ULYSES'in söylediği gibi 'sınırlı bir kesim' için erişilebilir olsa da özellikle avrupa menşeli pek çok saygın şirket bu alanda çok ciddi yatırımlar yapıyor.

özetle iyi bir lambalı amfi + iyi bir çift speaker + kaliteli bir dac + pc/mac ve düzgün kablolarla binlerce arşivlik kayıpsız ses dosyası artık müzikseverlerin emrine amade. iphone/ipad gibi cihazlar aracılığıyla nas cihazlardaki hazinelere evin herhangi bir yerinden gönül rahatlığı ile ulaşmak artık hayal değil.

:)

• Hiçbirşey ölmedi, sadece ucuza mal edilebilen cihazlar üretildi.Mesela projeksiyon makinası ucuzlamadı, sadece ucuza mal edilebilen cihazlar üretildi.Sinema sistemi de ucuzlamadı, ama sinema sistemi benzeri ürünler çıktı ve çok sattı.İnsanlar kesinlikle evlerinde bulunması gereken bir ürün gibi hissetti. Çok ucuz ürünleri satınalıp kullandı.Üzerinde emek-zaman-malzeme harcanan şeyler her zaman pahalı oldu,şimdi de pahalı. Sadece insanlar 2 kanalı olan amfiyi hi-fi amfi diye,görüntüsü güzel hoparlörü referans diye aldı. Ucuz sistemlerle birlikte insanların kulakları da öldü. Hi-fi pazarının kızışması ile birlikte orta kalite ürün kalmadı. İşini görmek isteyenler ucuzunu, kendini mutlu hissetmek isteyenler pahalısını aldı. Stereo ölmedi, sadece o kadar güzel görünümlü ucuz ürünler çıktı ki; insanlar iyiyi unuttu yada kandırıldı. Bir de bu internetin doğuşundan sonra değerli fikirler paylaşılsa bile çoğu çöp olan fikirler de akılları karıştırdı. Bir çok insan sinema amfisini stereo çalıştırınca performans alacaklarını zannetti. Bir ton para verip hayal kırıklığı yaşayanlar da maalesef dürüst olmadı. Herkes para verdiği şeyi övdü durdu. İnsanlar bilgisayara bağlanan 2+1 sistemleri ballandıra ballandıra anlattı. Hifi kurallarına çok ters olan, çöpten başka birşey olmayan BOSE markası bile göklere çıkarıldı (f/p açısında çöp). 2 adet adam gibi kitaplık tipi hoparlöre 1000 euro para verenler salak yerine konuldu ve bose övüldü durdu. Gerçekten müzik mi dinlemek istiyorsunuz? Küçük bir sistemle mükemmel şekilde oturma odanızda vakit mi geçirmek istiyorsunuz?

işte sistem (birkaç alternatif var ben birini yazdım)

DYNAUDIO FOCUS 110
    BRYSTON B60 SST
    2. EL İYİ BİR CD ÇALAR (çok iyi olmasına gerek yok)

• quote:

Orijinalden alıntı: samsungx

canlı kayıt stüdyo kayıdından daha iyi ve detahlar daha tefaruatlı.

kayıt tabilerinde canlı diye tabir edilen live performans kayıtları ile çok kanallı studio kayıtları arasında kalite ve detay olarak bir sınıflandırma yapılamaz! kanal sistemi ile çalışılmış kayıtlar haliyle her şeye müdehale edilebildiği için daha detaylı ve kalitelidir ayrıca studio ekipmanları daha hassas ve düşük gürültülüdür.

öyle kayıtlar vardırki live performanstır (açık kapalı konser) ama bir çok studio multi track dan daha kaliteli sounda sahiptir

nice studio da yapılmış live performans kayıtları (hücum kayıt denir) bir çok multi track kayıttan daha kaliteli sounda sahiptir

bu işler kayıttan çok çalan müzisyenlerin tuşe ve performansına bağlıdır

fazla detaya girmek istemiyorum konu ile alakası yok çünkü

edit imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 4 Ekim 2010; 14:50:52 >

• hücum kayıt live performans kaydedilmiş demek değildir. Hücum kayıt bütün müzik aletlerinin ve vokallerin aynı anda kaydedilmesidir. Günümüzde her müzik aleti ayrı bir kanal olarak kaydediliyor ve bu kanallar sonradan birleştiriliyor. Bu sayede daha iyi bir ton ve daha çok detay yakalamak amaç ediniliyor. Fotoğraf çekimlerindeki raw formatı gibi yani.Bu arada bazı hücum kayıtların çok kanallılardan iyi olduğu bir gerçek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfa147 -- 4 Ekim 2010; 1:26:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: alfa147

hücum kayıt live performans kaydedilmiş demek değildir. Hücum kayıt bütün müzik aletlerinin ve vokallerin aynı anda kaydedilmesidir. Günümüzde her müzik aleti ayrı bir kanal olarak kaydediliyor ve bu kanallar sonradan birleştiriliyor. Bu sayede daha iyi bir ton ve daha çok detay yakalamak amaç ediniliyor. Fotoğraf çekimlerindeki raw formatı gibi yani.Bu arada bazı hücum kayıtların çok kanallılardan iyi olduğu bir gerçek.

direk hücum kayıt yazacaktım ama bu terim sadece bizim sektörde kullanılır , toplu performans olduğu anlaşılsın istedim (olayın farkındayım)
  • ok.ben de hızlı okumuş olabilirim.
  • merhabalar

son zamanlarda kaliteli müzik dinlemeye ilgim oldukça arttı. bu konuda sıfır bilgiyle araştırmaya başladım. bi çok forum okudum bu başlığı görüncede hemen okudum tabi... ancak tahmin edersiniz ki bu şekilde işin temel işleyişine yani gerçekten kaliteli müzik dinlemek için gereken sistem/donanımlara dair karman çorman bir bilgi yüklemesi oldu..

yani demek istediğim bu kaliteli müziği (yukarıda bahsedilen gerçekten kaliteli müzik) dinlemek için gereken sistem/donanımın temel işleyişine dair bilgileri öğrenmek böylelikle de kendime gücümün yettiğince bir sistem kurmak...

bu amaca yönelik bu genç arkadaşınıza kaliteli müzik tutkusunun hatırına bu bilgileri öğrenebileceğim bi kaynak biliyorsanız paylaşabilir misiniz?

yani bu dac tır veya ampullü veya ampulsüz amfi dir.... hi-end veya hi-fi dır gibi terimleri öğrenmek istiyorum ki bu müziği bana sağlıyacak işleyişi anlayayım...

lafı biraz uzattım galiba...
    teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: logic_179
    yani bu dac tır veya ampullü veya ampulsüz amfi dir.... hi-end veya hi-fi dır gibi terimleri öğrenmek istiyorum ki bu müziği bana sağlıyacak işleyişi anlayayım...

merhaba,

Dinlemek istediğiniz şeyin nasıl olması gerektiğini öngörebiliyorsanız, o sese ulaşmanızı sağlayacak şeyler sadece araç olarak kalıyor. Bu nedenle bu tür kavramalara ve terimlere pek takılmayın derim.
  • maden eski hoplar, vintage hoparlörler topikte yer buluyor, ozaman bu efsanenin günyüzüne çıkma vakti geldi

Sanırım hi-fi ölüyor..
  • ahahahhahahah
  • quote:

Orijinalden alıntı: natbolad

maden eski hoplar, vintage hoparlörler topikte yer buluyor, ozaman bu efsanenin günyüzüne çıkma vakti geldi

Sanırım hi-fi ölüyor..

hifi bu adamla oldu fifi

• Bence ölüyor sebebide toplu yaşama alanları apartman ve siteler.Çevredeki insanlar rahatsız oluyor haklı olarak koca bir apartman seni dinliyor ve bu cihazlar diğer odalara daha güçlü bass veriyorlar.
  • Hi-Fİ (high-fidelity) yuksek guvenirlik kalite ses anlamına geliyor. hi-fi demek çok guclu bas demek diil eger bas bekliyorsanız z-5500 alın bas dinleyin sadece... hi-fi gerçege yakın ses verir. hoparlorler dogru konumlandıgında duvara yapıştırmadan arkadaki duvardan yarım metre ara verilmeli yan duvarlar içinde. dinleyici ise odanın ortasında durmalı. eşyalar dogru yerleşilmeli sesi dagıtmaması için hem hoparlorler yerden yuksek durmalıdır. kendini konserde sanıyorsun çok tatlı tiz ses ve bas verir doyum olmaz. hi-fi keyfi yuksek kaliteli anfi (lambalı) ve kaliteli hifi sistem kurulması gerçekten pahalıdır. ve anfiye mp3 çalar vs baglanılmaz... cd player veya kaliteli kaset çalar baglanılmalıdır. cd olarak orjinal cd kullanılmalı bit ratesi yuksek oldugu için ses çok berraktır. mp3 pc baglantısı müziği boguyor. kablolarda özeldir bakır alimunyum karışımlı özel kablolar bulunuyor.

2002 yılında sevdiğim elektronikçi akrabamız bana dogum hediyesi olarak grundig box sm 3000 hi-fi 1970 yıllarında yapılmış alman malı kasa olarak sert kiraz agacından yapılmış kalınlıgı 2-3 cm dir. hava deliği bulunmaz. aktif ve pasif bass 4 yollu sistemdir. 180 watt guce sahip. bugune kadar sadece bas hoparlorlerin bobinlerini değiştirtim. elbet elin ehli ustalaşmış kişiler tarafında 2005 yılında elle sarıldı. her bas için 40 lira almıştır. ses kalitesi dahada yukseldi içindeki 30 senelik bakır teller ilk gunku gibi olmaz. hoparlorlerin en dikkat çekici özelliği yere temas etmesini sevmez almanlar bunu dusunerek yerden 8cm yukseltilerek plastik ayak takılmış. çalışma frekansı. 25-25000hz dir. crossover ise 1100-4000hz. 25 herz frekanslarda insan kulagı duymaz ama odamın dısındaki mutfaktaki cam bardaklar birbirini vurur. normal volume yuzde 10 yapsan dahi bardaklar dolap kapakları tıkırdar.

grundig box sm-3000
     Sanırım hi-fi ölüyor..

anfi olarak technics su-8077k kullanıyorum. 1980 yılında yapılmış olup mosfetlidir. lambalı almak isterdim gerçekten pahalı piyasada 300 liralık çinmali lambalı anfiler var fakat hiç bir ...ka yaramaz.. kullandıgım anfiden çok memnunum ses frekans aralıgı ve distorsiyonu oldukça düşüktür. stabil ses veriyor. onuda elektronikçi akrabam dogum gunu hediyesi olarak grundiglerle birlikte vermişti.

anfinin on gorunuşu fotograf temsilidir on yuzu çekilmiş bulamadım çünkü anfiyi genel bakım için dagıttım.
     Sanırım hi-fi ölüyor..

şansızlıkmı nedir nazarmı degdi anlamadım gecen sene tam 1 yıl once aniden voltaj dalgalanması yuzunden anfi aniden kapanır ve duman çıkar. artık genel bakım yapayım dedim dagıttım her parçasına kadar. adamlar lehimlerini elle yapmışlar baglantılarını elle sarmışlar. işçilik çok kaliteli şimdiki çin mallarına bakıom igrenç işçiliklere sahip. çatlak lehime rastlamadım adamlar eleman bacaklarını sarmışlar sonradan lehimlemişler. içinde 1 direnç yanmış ve piyasada bulunmuyor çok aradım. bulunsa dahi metal direnç yeşil olan. çin malı dandik dirençler var ve degerleri çok oynak oldugu için almadım. ve anfi 1 yıldır dagınık duruyor. dinlemeyi çok özledim yeni anfi desem onun yerini alacak anfiler yok olsada piyasada 1980 yıllarında uretilen anfiler az var. bakımlı olanlar 1000 lirayı buluyor. bakalım butcem müsait olunca daha kararlı çalışan yine technics marka 1980 ve 1990 yıllarında yapılmış mosfet stereo almayı dusunuyorum tabi dirençi bulamazsam
     Sanırım hi-fi ölüyor..

elektronikçi akraba demişti bunları teslim ederken o aman 15-16 yaşındaydım. bunları kıymetini bilin bi daha bulamazsın. tabi anlamıştım. müzik dinledikçe mest oluyordum hoş hafif baslar ve tizlere. bi sure sonra marketteki sistemleri dinleyince bune la dedim kutu gibi boguk ses veriyor. o zaman degerini çok iyi anladım. grundiglere en son istanbuldan biri 3500 liraya talibim demezmi direkt hayır dedim

• Sanmiyorum.Cunku hi-fi dediginiz olgu zaten elit bir kesime hitap ediyor.Sinema tiyatroya darbe vurdu ama hala tiyatro devam ediyor.
  • Stereo azalabilir ama hi-fi ölmez

Yüksek bitrateli HD ses formatları hi-fi kayıtın zirvesidir
  • birde hifi dergisi çıksa çıkan hemen yok oluyor.
  • en son 3 sene once hifi dergisi gorur gormez kapmıştım. gorsem alacamda gormuomki yok meydanda
  • yerlısi vardı oda marta kayboldu.
  • Hi fi olayı;para + kültür + zevk işidir.

Bende de giriş seviyesi bir sistem var en azından beni tatmin ediyor,gönül ister ki,en azından mid level bir şeyler takılmak ama olmuyor.

Cd playerimi 800 liraya almıştım,amplimi 400,hoparlörlerimi ise 400 küsüre,bir de Eq var 200 kağıt da o.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.