Şimdi Ara

Sapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
0
Favori
2.316
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sapphire rx5700xt nitro+ yük altında 76 derecelere kadar çıkıyor.R5 3600 ise %50 %60 arası kullanılmasına rağmen 75 derece ye kadar çıkmakta.Rx5700xt yük altından çıktıktan sonra 55-60 derecede kalıyor fanlar çalışmadığı için soğutmayıp 60 derece ve altında geziyor.R5 3600de ekran kartından pek farklı olmayıp oda boşta 50 derecelerde gezmekte bu durum bence normal değil.Birde bir şikayetim daha var spec delta rgb kullanıyorum kasa olarak yük altında iken temperli cam aşırı derecede ısınıyor elimi tutamayacak kadar sıcak değil fakat yeteri kadar cam bile ısınıyor havalandırmanın yeterince iyi olduğunu düşünüyorum ama bunun neden kaynaklı olduğunu anlayamadım.Sapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunuSapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunu

• Ekran kartları fan olan yüzeyden havayı çeker, sağdan soldan önden arkadan ısınan havayı "kasanın içine" atar. Ekran kartının totosundan fazla hava çıkmaz blower değilse. Bu durumda kasa içindeki hava ısınır. Bu durumda işlemcin de ısınır.

Yani ekran kartın iyi çalışıyor aslında. Ama kasanın içinde yeter miktarda havalandırma olmadığı için işlemcini ısıtıyor. 0 rpm özelliğinden ötürü sıcak da olsa 60 derecelerde fan çalışmadığı için son söylediğin de normal.

Çözüm? Önde intake en az 2 adet 120mm fan. Altta intake en az 1 adet fan. Üstte ve arkada ise en az birer adet exhaust fan olacak ki ekran kartına sürekli soğuk hava verilebilsin, ekran kartın da bunu alıp ısıtsın, ısıttığını da egzos fanlar ile atabilesin.

Bu nedenle intake fan altta olur, ekran kartın fanına bakar. Oraya hava üfler. Çünkü ekran kartı fanı da intake. Isınan hava yükselir, bu nedenle üst kısımda exhaust fan olur. Ön ve arka opsiyonel. Biri intake ise öbürü exhaust olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 4 Ocak 2020; 13:10:2 >

• L.J kullanıcısına yanıt
    Sapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunuSapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunuSapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunuSapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunuSapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunu kasanın havalandırması bu şekilde ekran kartı attığı havayı geri çekiyor farkındayım fakat bunu nasıl çözebilirim ?

• L.J kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle bu yüzden referans 5700 seviyorum öbür türlü kasa havalandırmanız çok iyi olmalı yada kasa yan kapağı açık kullanın. :)
  • pattesnecmi kullanıcısına yanıt
    O fanlar hanhi devirde çalışıyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C30C46BA4

Aynen öyle bu yüzden referans 5700 seviyorum öbür türlü kasa havalandırmanız çok iyi olmalı yada kasa yan kapağı açık kullanın. :)
    şu kasayı istiyordum gerek yok deyip spec delta rgb yi aldım sizin tavsiyeniz nedir geçeyimmi warcrya

Alta bir tane 120mm 1000 rpm içeri hava alacak sabit bir fan taksan üste de yer varsa aynı şekilde dışarı atacak bir fan taksan ciddi iyileşme sağlar diye düşünüyorum. Fanların aşırı kaliteli olması önemli değil. 1000 rpm de duyman zor olur zaten.

Ama en önemlisi stock cpu fanı. O fanı bir 120mm 4 borulu kule tipi fanla değiştirirsen baya fark yaratır gürültü ve ısınmada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 4 Ocak 2020; 13:24:18 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C30C46BA4

O fanlar hanhi devirde çalışıyor?
    herhangi bir fikrim yok malesef fanları hiçbir program algılamıyor oyüzden hangi rpmde bilemiyorum ne renk ayarını ne fan ayarını yapabiliyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: L.J

Alta bir tane 120mm 1000 rpm içeri hava alacak sabit bir fan taksan üste de yer varsa aynı şekilde dışarı atacak bir fan taksan ciddi iyileşme sağlar diye düşünüyorum. Fanların aşırı kaliteli olması önemli değil. 1000 rpm de duyman zor olur zaten.

Ama en önemlisi stock cpu fanı. O fanı bir 120mm 4 borulu kule tipi fanla değiştirirsen baya fark yaratır gürültü ve ısınmada.
    alt tarafta fan takabileceğim bir bölge bulunmuyor malesef alt tarafa fan takılmıyor
    Ya bu NZXT tarzı Psu ayrı kompartman içinde en altta olan kasalardan dimi. Bunlar kötü bu bağlamda. Ekran kartını havalandıracak bir intake olmuyor onlarda malesef. Ekran kartı kasanın içinde hava sirkülasyonu olmayan o alttaki ufak aralıktan hava çekiyor. Bu yüzden normal o sıcaklıklar.
  • Bir de ince bi gazete kağıdıyla falan kontrol etsen ya bir. Belki tüm fanlar içeri hava üflüyor falan. Belli olmaz bir bak ön taraf içeri, arka taraf dışarı atıyor mu?

Fan rpm nasıl bakarım?
    Hwinfo64'de system fan veya cpu fan diye anakart soketine takılmış fanlar görünür veya bios'ta fan ayarları kısmından görünür. Eğer pwm fan değillerse yani dc fan ise rpm ince kesinliklerle ayarlanamaz. 4 soketli ise pwm'dir zaten. Ama dc olarak ayarlanmışsa onu pwm olarak değiştirmen gerek bios'ta. Bir de fan ayarı çekmen gerek. Ha zaten hızlı dönüyorsa(gürültüden anlarsın) yapacak bişe yok ellemene gerek yok demektir.
  • Işıklı mışıklı yan kapak cam diye rezalet ötesi kasaları alıp sonra forumda sıcaklıktan dert yanıyorsunuz. O kasanın önünde 3 tane fan var ama kimse de demiyor yahu bu 3 fan nereden hava alacak da içeriye verecek

Bu tür rezalet kasaları kullanıyorsanız bileşenlerinizin +15 derece fazla çalışmasına razı olmak zorundasınız bu kadar basit.
  • Msi afterburner yükleyin, rivatuner yüklemesi soracak izin vermeyin, msi afterburner fan ayarindan aşağıda verdiğim fan ayarını yapın, genel ayarlar kısmından açılışta msi afterburner çalışmasına izin verin ekran kartı püfür püfür çalışacak Sapphire rx5700xt nitro+ ısınma sorunu
  • Bu arada belirmek isterim, 2600x kullanıyorum ryzen master kurduktan sonra 30 derece civari bosta çalışan islemcim 50 derece civari caklismaya başlamıştı ve kilitlenmeler olmaya başladı, ayni sekilde riva tuner büyük fps kayıpları ve Windows kitlenmelerine sebep verdi, her makine icin gecerli degil ama ryzen master ve riva tuner kurulmasi taraftari degilim artik bildiğin baş belası oldu bu iki program, yukarıda verdiğim fana ayari ile kullanıyorum herhangi bir problem yok önceden el değmiuordu ekran kartına cunku belirli bir isiya kadar fan dönmüyor ve sonra sogutmaya çalışırken aptal gibi davranıyordu dene derim,
    Klasik "daha çok fan, daha iyi soğutmadır" mantığıyla yapılmış yanlış airflow.

Sen o üste gidip 2 tane ex fan takarsan önden giren hava direk ne ekran kartının 1. fanına ne arka ex fana nede mb vrm vs. ulaşmadan giridği gibi çıkar.

Ayrıca kasa modelini belirtmemişsin ama gitmişsin sadece güzel görünüyor diye önünde cam, plastik, tg gibi içeri hava aldırmayacak maddeyle kapalı bir kasa almışsın böyle yaparsan içeri 3 değil 15 fan koysanda yeterli hava girmez.

Airflow'dan vs. anlamıyorsanız kasaya para vermeyin uzay montaj kurun, hem paranızı sokağa atmazsınız hemde olabilecek en düşük sıcaklığı elde edersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 4 Ocak 2020; 14:54:50 >
  • Bunla alakalı konu açacağım bu tip kasalara çokda ilgi var yarın iş yapan kasa bulmakta zorlukta çekeriz böyle giderse.
  • quote:

Orijinalden alıntı: pattesnecmi

herhangi bir fikrim yok malesef fanları hiçbir program algılamıyor oyüzden hangi rpmde bilemiyorum ne renk ayarını ne fan ayarını yapabiliyorum

Alıntıları Göster
    Büyük ihtimal güçsüz fanlar sırf görüntü olsun diye koymuşlar. Kasa yan kapağı açık deneyin ısılarda ciddi fatk olacakmı.
  • Önü MESH olmayan kasalar hep görüntü kesinlikle almayın. İşlevsellik düşük. Hele birde RX 5700 serisini alıp bu kasalarda kullanmak güzel mantık.
  • hocam haklısınız kasa hakkında hep bir bilgim yoktu izlediğim videolarda gayet yeterli bi kasa olduğundan bahsetmişlerdi benim bilgim yoktu fakat videolardan öğrenmeye çalıştım galiba deneyimleyerek öğrendim nasıl kasa almamız gerektiğini.(yorum biraz azarlar gibi olmuş ama onun dışında yorumunuz için teşekkür ederim.)
  • quote:

Orijinalden alıntı: No Way Out

Klasik "daha çok fan, daha iyi soğutmadır" mantığıyla yapılmış yanlış airflow.

Sen o üste gidip 2 tane ex fan takarsan önden giren hava direk ne ekran kartının 1. fanına ne arka ex fana nede mb vrm vs. ulaşmadan giridği gibi çıkar.

Ayrıca kasa modelini belirtmemişsin ama gitmişsin sadece güzel görünüyor diye önünde cam, plastik, tg gibi içeri hava aldırmayacak maddeyle kapalı bir kasa almışsın böyle yaparsan içeri 3 değil 15 fan koysanda yeterli hava girmez.

Airflow'dan vs. anlamıyorsanız kasaya para vermeyin uzay montaj kurun, hem paranızı sokağa atmazsınız hemde olabilecek en düşük sıcaklığı elde edersiniz.
    kasa modeli Corshair Spec Delta Rgb modeli önde mesh bir panel var aslında ama biraz küçük yeteri kadar hava alabileceği bi alan var bence şuan yan kapağı ve öndeki plastik kapağı söküp bir test yapacağım sonucunu ileteceğim

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.