Şimdi Ara

Seagate 1 TB sorun / yardımlarınızı rica ediyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.238
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Geçen sene aldığım Seagate 1tb Expansion Drive bugün itibari ile çalışmaz durumda. İzlenimlerimi anlatırsam durumu daha net anlayabilirsiniz sanıyorum;

+ Ön yüzündeki yeşil ışık yanmıyor.
    + Sürücüden devir sesi geliyor ve ses temiz, herhangi bi aksama ya da çıtırtı yok.
    + Yaklaşık 10 gün kullanılmamıştı.
    + Windows 7 ve Windows XP olmak üzere 2 farklı bilgisayarda denedim. Bilgisayarım kısmında Expansion drive yazan yer artık Yerel Disk olmuş. Açmaya çalıştığımda "F: Erişilemez durumda. Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda" diye hata alıyorum. Windows 7 de XP'ye ek olarak HDD'yi kullanabilmem için diski biçimlendirmem gerektiğini söylüyor. Bunu özellikle yapmadım çünkü içerisindeki bilgilerin silineceğini sanıyorum. Çünkü içerisinde hayati önem taşıyan tez analizleri, görseller vs. bir çok manevi anlamı olan fotoğraf, onlarca izlemekten bıkmadığım filmler var.

Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?

• Akşamdan beri uğraşıyorum. Dos ekranından chkdsk/r :F komutunu verdim baya uğraştı 6-7 saat kadar, artık yerel disk değil expansion drive yazıyor, içerisindeki veri miktarını tam olarak görebiliyordum dos ekranından falan, fakat bilgisayarımdaki ikonundan tıkladığımda halen geçersiz disk hatasını alıyorum. Şimdi de diske sağ tıklayıp güvenlik ayarlarına girdim orada izinler kısmı var hem sistem hem de kullanıcı adı için okuma yazma izinleri işaretli değildi, onları işaretledim, şu an onları uyarlamasını bekliyorum. İşe yararsa haber vereceğim.
  • benim arkadaşta var 1 tb seagate..onunkide calışmıyor... içinde bir sürü veri var önemli..hala çözemedi.. adamlar malı satıyor ama destek vermiyor...seagate bendede var....moralim bozuluyor..yani bişi olsa sap gibi kalcaz ...
  • hocam keşke sorununuzu çözebilseydim. aslında segate de iyidir ama wd ye geçin artık. bir de mutlaka çift kopya sistemi uygulayın. acaba darbe aldı mı sin hdd yahut düştü mü ?
  • bende ilk aldığım seagete freagent vardı aynı sorun olmuştu içinde filmler ve muzıkler vardı ne yapayım dedim filleri nette bulur indiririm mzuıkleride dvd den atmştım tekrar atarım hesabı format çektim sonra formattan sonra veri kurtarma programlarıyla %98 ni kurtardım o gun bugun hdd daha hata vermedi.
  • Garanti süreside varken bence hiç kendim uğraşma derim. Bakarsın yeni HDD verirler.
  • Bi iyi bi kötü haberim var. Kötü haber HDD hala çalışmıyor. İyi haber dataların durduğundan neredeyse eminim. Şöyle ki; izinleri işaretledikten sonra sistem HDD içerisindeki dosyaları tarayıp izinleri uygulamaya çalışırken içerisindeki dosyaları progress bar'da geçerken görebiliyordum. Hepsi de tanıdık dosyalardı. Fakat sonuç olarak içine girmeye çalıştığımda erişim engelleniyor, "access is denied" durumu oluyor. Sanırsam diskin kendisinde sorun yok. Zaten ses temiz geliyor kulağımı dayadığımda anca ışık yanmıyor HDD üzerindeki. Demek ki elektriksel ya da software tarzı bi sorun var. Ama o sorunu da nasıl çözebilirim zerre fikrim yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    6 tb hdd tavsiyesi lütfen
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: gurusha

Bi iyi bi kötü haberim var. Kötü haber HDD hala çalışmıyor. İyi haber dataların durduğundan neredeyse eminim. Şöyle ki; izinleri işaretledikten sonra sistem HDD içerisindeki dosyaları tarayıp izinleri uygulamaya çalışırken içerisindeki dosyaları progress bar'da geçerken görebiliyordum. Hepsi de tanıdık dosyalardı. Fakat sonuç olarak içine girmeye çalıştığımda erişim engelleniyor, "access is denied" durumu oluyor. Sanırsam diskin kendisinde sorun yok. Zaten ses temiz geliyor kulağımı dayadığımda anca ışık yanmıyor HDD üzerindeki. Demek ki elektriksel ya da software tarzı bi sorun var. Ama o sorunu da nasıl çözebilirim zerre fikrim yok.

merhaba sorununu okudum açıkça sinir oldum.hard disklerden nefret ediyorum SSD ler ucuzlasın ilk işim onları paramparça edip videosunu paylaşacağımşaka bir kenara senın sorununa gelelim arkadaşım.taşınabilir hard diskin içindekı sizde biliyorsunuz normal hdd belki hard diskın kutusundaki devre bozuk olabilir.zira bize usb yoluyla verileri aktarmaya yarayan kutunun içindekı arabirim J micron vs chipler kullanılıyor...verilerın çok öenmlisi ise hdd nı servise yolla veya garantisini bilmem ama içindekı hdd yi başka bir hdd kutusuna bağla verilerın çok önemli ise mesela benım verilerım bence pc den daha değerli manevi olarak tabi şansını dene servise yolla ve durumu izah et..kolay gelsin ve geçmiş olsun...

• arkadaşlar bu hdd hepsi sorunlu benimde usb soketi koptu garantisi bitmişti söktüm baktım bildigin kopmuş cok kişiye götürdüm kimse yapamadı herkes kurcalamak istemiyor garantisi varsa yollayın yoksa dahili ye cevirmeye calışın yoksa direk çöp yani zaten eger yurdışına cıkma imkanınız olursa oradan alın getirin garantisine falan bakmayın yurdışından getirdigim herşey çalışıyor taş gibi nazar degmesin ama türkiyeden alınan herşey bozuluyor adamlar adilierini bize kakalıyorlar bu kadar basit
  • Merhaba,

Seagate ST31000333AS modeli olan 7200.11 1TB diskim göçtü :). Bu bir external disk olarak kutuda kullandığım yedeklerimi aldığım diskti. İçinden bazı bilgileri almak için USB den taktığımda sistem görmedi. HDD motoru dönmeye başlıyor daha sonra kafalar park ediyor sesi geliyor motor duruyor ve sonra tekrar dönmeye başlıyor ve aynı işlemi sonsuza kadar tekrar ediyordu. Adaptör bozulmuştur iyimser düşüncesi ile HDD desktop'a taktım ama sonuç değişmedi. Daha önce pek çok sefer arkadaşlarımı diklerini kurtarmıştım (notebooklardan, raid 5 sistem vb şekillerde) ancak bu sefer kendi bilgilerim olduğu için de endişelenmedim değil.

İnternette pek çok makale okuduktan sonra kartta sorun olabileceğini düşünerek sigorta görevi yapan devre elemanını pcb üzerinden değiştirdim ancak sonuç değişmedi. Bende seri bağlantı ile çözmeyi denedim. Aşağıda yapılan işlemler bazı püf noktaları ve sonuç hakkındaki yazımı bulabilirsiniz.

Öncelikle CA-42 kablo satın aldım. 2 tip satılmakta biri orjinal olan diğeri de taklit olanı ancak her ikiside çalışıyor. Orjinalinde 5-6 damar kablo varken taklit olanında 3 adet kablo var.
    Telefona girecek ucu keserek USB bağlanacak tarafındaki uçlara soket bağlantılarını yaptım.

GND (Şase ucunu ohm metre ile kontrol ettim) benim kullandığım kabloda geriye 2 kablo kaldığı için biri TX diğeri Rx olmalıydı. Orjinal kablo alınırsa USB kutuyu açtığınızda hangi kablonun Rx hangisinin Tx olduğu kartın üzerinde yazıyor.
    İnternet araştırmalarımda seri ile işlem yaparken HDD ile kontrol kartı arasında karton koyarak irtibatın kesilmesi ile ilgili bilgiler vardı ancak bu yöntemlerden bazıları motor bağlantısını kesiyordu bazıları da veri akışı sağlayan bölgeyi kapatıyordu.
    Ben data bölümünü devre dışı bıraktım. Vidaları gevşeterek data pinlerinin olduğu bölüme karton koyarak iletişimi kestim.

Bu noktadan sonra HDD enerji verdiğimde kafalar park etmedi bende sorunun kafalar veya plaketlerde olmadığını anladım.
    Vista kullanıyorsanız Hyperterminal içinde artık yok bu nedenle internetten hypertrm.zip araştırarak bir klasöre indirin açınca içindeki hypertrm.exe dosyasını kullanabilirsiniz. Bu noktadan sonra yapılacaklar sırası ile şöyle:

1. CA-42 kablosunu boş olarak USB takın ve gerekli driverları yükleyin işlem bittiğinde aygıtlar altında com port olarak yeni bir cihaz yaratacak bunun yanında yer alan com port numarası önemli bendeki com11 olarak buldu.
    2. Kabloyu USB'den sökün ve CA-42 kablosunun uçlarını HDD üzerindeki seri haberleşme pinlerine takın. Şase zaten belli eğer bilgisayar ile haberleşme sağlanmazsa Rx ve TX yerini değiştirip deneyebilirsiniz.

3. HDD enerji verin motor dönmeye başlayacak daha sonra USB'yi bilgisayara takın.
    4. Hyperterminal için ayarları yapın USB'nin bulduğu com port u seçin bendeki Com11 ve bu port için ayarlar :

Bits per second : 38400
    Data bits : 8
    Parity : N
    Stop bits : 1
    Row control : N

5. Bu noktadan sonra kablo bağlantıları doğru ise Ctrl + Z tuşuna basınca ekrana

ASCII Diag mode
    F3 T>

yazmalı sırası ile yazılacaklar: (Not ekrana verilecek komutlarda küçük harf ve büyük har önemlidir)

F3 T>/2
    F3 2>Z

Eğer sıkıntı yoksa ekrana şu mesaj çıkacaktır.

Spin Down Complete
    Elapsed Time 0.140 msecs

Eğer Z komutundan sonra

LED:000000CC FAddr:0025DDD9 benzeri mesajlar gelirse HDD dinleyin ve motorun durmasını bekleyin. Motor durduktan sonra Ctrl + Z tuşuna başarak işlemi tekrarlayın bu sefer Spin Down Complete yazısı gelecektir.

Şimdi diski çok hareket ettirmeden kartonu çekerek (Bu arada bütün kablolar bağlı USB + Güç kablosu) özellikle pinlerin bulunduğu bölgedeki vidanın sıkılı olduğunu kontrol ederek vidaları sıkıştırın.

Hazırsanız U tuşuna basarak motorun yeniden çalışmasını sağlayın

F3 2>U

Biraz bekledikten sonra şu mesaj gelmeli

Spin Up Complete
    Elapsed Time 8.363 secs

Eğer aşağıdaki gibi bir mesaj alıyorsanız haberleşmede problem vardır. Kart diskin pinlerine doğru şekilde değmiyordur. İşlemlere baştan başlayarak doğruluklarını kontrol edin

DiagError 00006008
    Spin Error
    Elapsed Time 39.083 secs
    R/W Status 2 R/W Error 84150180

Spin Up işlemi sonrasında motor dönmeye devam edecektir.

Yeni komut /1

F3 2>/1

Sonraki N1

F3 1>N1

Ve /T

F3 1>/T

Şimdi USB bağlı iken diskin elektriğini kesin (Diskin power kablosunu çıkarmak yeterli olacaktır) 10-15 sn bekleyin. Enerjiyi yeniden verin disk motoru çalışacaktır.

Ekrana komut giremiyorsanız Ctrl + Z tuşuna basarak komut almasını sağlayın ve şu komutu girin i4,1,22 (büyük/küçük harflere dikkat)

F3 T>i4,1,22

Şimdi can alıcı komutta sıra m0,2,2,,,,,22 (evet 5 tane virgül var)

F3 T>m0,2,2,,,,,22

Bu noktadan sonta işlem biraz uzun sürebilir. Endişelenmeyin bir fincan çay alın ve rahatlayın. Ekrana bir süre sonra şöyle bir mesaj gelmeli. Bizim için önemli olan mesaj "User Partition Format Successful " kısmı bu işlem ile disk erişimi yeniden yapılandırılmış olacaktır.

Max Wr Retries = 00, Max Rd Retries = 00, Max ECC T-Level = 14, Max Certify Rewrite Retries = 00C8

User Partition Format 3% complete, Zone 00, Pass 00, LBA 00004AA5, ErrCode 000
    00080, Elapsed Time 0 mins 30 secs
    User Partition Format Successful - Elapsed Time 0 mins 30 secs
    Zone re-format was skipped.

Bu noktadan sonra herşeyi kapatıp diski normal şekilde bağladığınızda sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabileceksiniz.

Tabii ki yinede önemli bilgilerinizi başka bir medyaya kopyalayaıp yedekte tutmakta fayda var.

Daha kolay bir kullanım için yaptığım konnektör

Eğer kabloların doğruluğundan eminseniz 3lü soketi kullanabilirsiniz

Ayrı soketler ise kablo denemeleri yapabilmek için kullanılabilir.

Bol Şans
    CyberGuy
    www.cyberguy.web.tr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyberguy -- 2 Eylül 2011; 17:50:22 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.