Şimdi Ara

Seinen mi Shounen mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
1
Favori
3.705
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu konuyu açmamın sebebi forumun bu iki tür hakkındaki düşüncelerini ve forum'un genel olarak hangisini daha iyi bulduğunu merak etmemdir.

Zevkler ve renklerin tartışılabileceğine inanan biri olarak beli bir üslupla yazmanızı rica ediyorum.

Kendi düşüncem Seinen'in daha iyi olduğu yönünde.Shounen türünden nefret ederim.Bir çoğu gereksiz yere uzatılmış animelerdir bana göre.Ya siz ne düşünüyorsunuz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Seinen mi Shounen mi: Animenin İki Büyük Demografisi

Seinen Nedir?

Seinen, genellikle genç erkekleri hedefleyen bir anime ve manga türüdür. Bu tür, karmaşık karakterler, gerçekçi hikaye çizgileri ve olgun temalar ile karakterize edilir. Seinen animesi genellikle şiddet, kan ve küfür içerir.

Shounen Ne Demek?

Shounen, genç erkek çocukları hedefleyen bir anime ve manga türüdür. Bu tür, aksiyon, macera ve komedi ile karakterize edilir. Shounen animesi genellikle daha hafif tonlu ve daha az olgundur.

Seinen ve Shounen Arasındaki Fark

• Hedef Kitle: Seinen genç erkeklere yönelikken, shounen genç erkek çocuklara yöneliktir.
    • Temalar: Seinen olgun temalar işlerken, shounen daha hafif ve daha maceralı temalar işler.
    • Yapım: Seinen animesi daha uzun ve daha karmaşık hikaye çizgilerine sahip olma eğilimindedir, shounen animesi ise daha kısa ve daha basit hikaye çizgilerine sahip olma eğilimindedir.
    • İçerik: Seinen animesi genellikle şiddet, kan ve küfür içerirken, shounen animesi genellikle daha hafiftir.

Özetle:

Seinen ve shounen, anime ve manga'nın iki büyük demografisidir. Seinen, olgun temaları ve karmaşık karakterleri ile genç erkeklere hitap ederken, shounen daha hafif temaları ve daha basit hikaye çizgileri ile genç erkek çocuklara hitap eder.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Demografik ayrımlara çok sıcak bakan biri değilim aslında. Sonuçta insan hangi yaştan olursa olsun beğeniyorsa eğer bu çocuklar içinmiş ya da çok olgunmuş izlemem demez.Her tarzdan izleyen biri olarak söyleyebilirim bu ayrım izleyecek olan kişi açısından karar verme etkeni olmamalı.

Shounen türünden nefretin hakkında ise şunu söyleyeyim. Shounen türünde olup da bölüm sayısı az olan, gereksiz uzatma yapılmamış pek çok anime bulabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Egehanß

Demografik ayrımlara çok sıcak bakan biri değilim aslında. Sonuçta insan hangi yaştan olursa olsun beğeniyorsa eğer bu çocuklar içinmiş ya da çok olgunmuş izlemem demez.Her tarzdan izleyen biri olarak söyleyebilirim bu ayrım izleyecek olan kişi açısından karar verme etkeni olmamalı.

Shounen türünden nefretin hakkında ise şunu söyleyeyim. Shounen türünde olup da bölüm sayısı az olan, gereksiz uzatma yapılmamış pek çok anime bulabilirsin.

Hangisinin daha iyi olduğunu düşündüğünüz türü merak ettiğimden böyle bir konu açtım.Yoksa ikisi birden sevilebilir.Orasına karışmam.

Shounen'den nefret etme konusuna gelirsek.FMA dışında sevdiğim shounen yoktur.Uzun solukludur ama uzatılmamıştır.

O söylediğiniz shounenleri söyleyebilir misiniz?Merak ettim de.

• Shounen

• Fullmetal Alchemist in zaten pek çok insanda ayrı bir yeri vardır. Shounen olarak sadece dövüş sanatları, vurdulu kırdılı, büyülü süper güçlü şeyleri kastetmediğini umuyorum ki ben de o tarz öneriler yapamam. Kendi listemden şu tür örnekler verebilirim.

Hunter x Hunter 2011 (Bölüm sayısı çok gelebilir, izledikçe sarıyor)
    Great Teacher Onizuka
    Bakuman
    Fate Stay Night (shounen olarak kabul görmeyebilir, listeler öyle kabul etmiş.)
    Mirai Nikki
    Noragami

Listemden izlediklerimden örnekler, izlemediğim şeyi önermem şu linke bakabilirsin ayrıca yardımcı olabilir, shounen olarak alınmış animeler:

http://myanimelist.net/anime.php?genre[0]=27&tag=&q=&sy=0&sm=0&sd=0&ey=0&em=0&ed=0&c[0]=a&c[1]=b&c[2]=c&o=3&w=1

Link tıklayınca tam açılmıyor tamamını seçmen gerek sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egehanß -- 18 Nisan 2015; 23:02:32 >

• quote:

Fullmetal Alchemist in zaten pek çok insanda ayrı bir yeri vardır. Shounen olarak sadece dövüş sanatları, vurdulu kırdılı, büyülü süper güçlü şeyleri kastetmediğini umuyorum ki ben de o tarz öneriler yapamam. Kendi listemden şu tür örnekler verebilirim.

Great Teacher Onizuka
    Bakuman
    Mirai Nikki
    Noragami

Listemden izlediklerimden örnekler, izlemediğim şeyi önermem şu linke bakabilirsin ayrıca yardımcı olabilir, shounen olarak alınmış animeler:

http://myanimelist.net/anime.php?genre[0]=27&tag=&q=&sy=0&sm=0&sd=0&ey=0&em=0&ed=0&c[0]=a&c[1]=b&c[2]=c&o=3&w=1

Eğleniyor muyuz gençler?

• quote:

Fullmetal Alchemist in zaten pek çok insanda ayrı bir yeri vardır. Shounen olarak sadece dövüş sanatları, vurdulu kırdılı, büyülü süper güçlü şeyleri kastetmediğini umuyorum ki ben de o tarz öneriler yapamam. Kendi listemden şu tür örnekler verebilirim.

Great Teacher Onizuka
    Bakuman
    Mirai Nikki
    Noragami

Yanlış bilmiyorsam shounen genç erkeklere yönelik aksiyon ve macera serilerine deniyordu.

http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Sh%C5%8Dnen
    https://hilaluka.wordpress.com/tag/shounen-nedir/

Seinen ise 18-30 yaş arası kitleye hitap eden,cinsellik ve kan öğelerini az veya çok kullanan serilere deniyordu.

http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Seinen
    Yani kastettiğim vurdulu kırdılı seriler.Tanımını yanlış biliyorsam lütfen bana doğrusunu anlatın ama baktığım her yerde bu tanım vardı.

Önerdiğin serilere gelirsek shounen Hunter x Hunter ve Norigami hariç diğerlerinin yukarıda yazdığım sebepten dolayı shounen olup olmadıklarından emin değilim.Ama yine de teşekkür ederim.

1)Hunter x Hunter ın Naruto gibi olmasından korkuyordum ama sen öneriyorsan demek ki güzel bir seri tatil dönemi gelince başlayacağım.
    2)Az önce araştırdım ve hoşuma gitti.
    3)Adını duymuştum ama sen söyleyince araştırdım ve hoşuma gitti.
    4)Fate/Zero fanıyımdır.Yani izliyorum ama bu seri seinen kesinlikle shounen değil.
    5)Adını bir kaç kez duymuştum.Sen tavsiye ediyorsun bir göz atarım.
    6)İlk defa sizden duyuyorum ama hoşuma gitti.Büyük ihtimal başlarım.

Link için sağol ama galiba problem var.Söyle bir yazı çıkıyor.

No titles that matched your query were found.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HiMYM Vs Friends Sizce Hangisi?
    4 yıl önce açıldı
    One Piece Güzel Midir ?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Urasawa Gen

quote:

Great Teacher Onizuka
    Bakuman
    Mirai Nikki
    Noragami

Yanlış bilmiyorsam shounen genç erkeklere yönelik aksiyon ve macera serilerine deniyordu.

Seinen ise 18-30 yaş arası kitleye hitap eden,cinsellik ve kan öğelerini az veya çok kullanan serilere deniyordu.

Yani kastettiğim vurdulu kırdılı seriler.Tanımını yanlış biliyorsam lütfen bana doğrusunu anlatın ama baktığım her yerde bu tanım vardı.

Önerdiğin serilere gelirsek shounen Hunter x Hunter ve Norigami hariç diğerlerinin yukarıda yazdığım sebepten dolayı shounen olup olmadıklarından emin değilim.Ama yine de teşekkür ederim.

1)Hunter x Hunter ın Naruto gibi olmasından korkuyordum ama sen öneriyorsan demek ki güzel bir seri tatil dönemi gelince başlayacağım.
    4)Fate/Zero fanıyımdır.Yani izliyorum ama bu seri seinen kesinlikle shounen değil.

Alıntıları Göster
    Bence gereksiz bir ayrım 30 küsur anime izledim hiçbirininde seinen yada shounen olup olmadığına bakmadım. Gerek de yok bence konusuna bakıyorum seversem izliyorum. Bazende öneriler üzerine izliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: qazrfv

Bence gereksiz bir ayrım 30 küsur anime izledim hiçbirininde seinen yada shounen olup olmadığına bakmadım. Gerek de yok bence konusuna bakıyorum seversem izliyorum. Bazende öneriler üzerine izliyorum.

Alıntıları Göster
    En sevdiğim 5 animeyi yazsam hepsi de shounen olacağına göre ben shounenci oluyorum sanırsam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kkratoss

En sevdiğim 5 animeyi yazsam hepsi de shounen olacağına göre ben shounenci oluyorum sanırsam.

Alıntıları Göster
    İkisininde yeri ayrı ama sonuç olarak bakınca Anime diyince benim için türün pek önemi kalmıyor eser sürükleyici olsun o an aktarmak istediği duyguları aktarsın benim için kafi. 200 kadar anime izledim, keyifle vakit geçirdikten sonra Seinen Shounen fark etmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaneki Ken -- 19 Nisan 2015; 4:32:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kaneki Ken

İkisininde yeri ayrı ama sonuç olarak bakınca Anime diyince benim için türün pek önemi kalmıyor eser sürükleyici olsun o an aktarmak istediği duyguları aktarsın benim için kafi. 200 kadar anime izledim, keyifle vakit geçirdikten sonra Seinen Shounen fark etmiyor.

Alıntıları Göster
    Özet geçmem gerekirse, seinen'in de , shounen'in de iyisi ve kötüsü vardır. Bu nedenle "bu tür bundan iyidir" demem bir moderatör olarak doğru olmaz. Öte yandan bir izleyici olarak fikir vemrem gerekirse shounen'lerin ayrılan zamanın karşılığını vermek konusunda pek de başarılı olmadığını düşünüyorum genel manada.

bir de seinen'lerin tek türde olmaması gibi bir husus da vardır. Örneğin Legend of Galactic Heroes seinen'dir ama aynı zamanda bilimkurgudur. City Hunter seinen'dir ama aynı zamanda komedi macera türünde önde sayılır. Özet geçmek gerekirse seinen bir alt başlık olarak değerlendirilmeye daha mütevellit olduğundan shounen dendiğinde kafada türün sınırlarını kesin çizgilerle çizebilen yapımlara göre daha dağınık bir demografiye sahiptir. Birisi galonlarca kan çıkıyor, kelleler kollar havada uçuşuyor diye bir yapımı seinen görüp onu sevebilir ve o yönüyle benimseyerek insanlara önerme gereği duyar. Birileri ise tek damla kan akmayan bir yapımı sadece kaçış edebiyatından uzak duran bir kurguya shaip olduğunu görerek seinen olarak görüp takdir edebilir. Yani birçok konuda olduğu gibi seinen'in nerede başlayıp bittiği aslında izleyicinin kendi öznel görüşünden doğmaktadır shounen formatının aksine.

Sonuca geçersek türe göre kategorizasyonlara girmektense Anime tarihinde açık ve net kırılma noktaları yaratmış yapımların genel tipolojilerini ve bunların bir bayrak yarışı şeklinde misyonlarını yaydığı yapımları özümseyip benimseyerek peşinden gitmek daha doğrudur. Aksi takdirde izleyici eninde sonunda mainstream bataklığına sürüklenmekte gecikmeyecektir, görüşüm kısaca budur.

mizahi olarak kişisel yorumum:

Seinen mi Shounen mi

Siz seinen (?) yada shounen seversiniz ama mezarınıza Gundam gelir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Bir animeyi shounen ya da seinen diye izlenmemesine kesinlikle karşıyım.Ben iki tür hakkındaki genel düşüncelerinizi ve hangisini daha çok sevdiğinizi merak ettiğimden böyle bir konu açtım.PC vs Konsol tartışması gibi değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: Urasawa Gen

Bir animeyi shounen ya da seinen diye izlenmemesine kesinlikle karşıyım.Ben iki tür hakkındaki genel düşüncelerinizi ve hangisini daha çok sevdiğinizi merak ettiğimden böyle bir konu açtım.PC vs Konsol tartışması gibi değil.
    Anime güzelse izlenir değilse izlenmez.Animeyi türüne göre ayırmak saçmanın da ötesi.Konusu iyiyse izle gitsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DDE054007 -- 19 Nisan 2015; 12:00:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: metroid

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Shounenler daha çok hoşuma gidiyor benim. Ama arkadaşların dediği gibi seinen tür olup da iyi olan animeler de güzeldir. Ama mesela shounen tür olup da pek güzel olmasa, biraz güzel olsa bile bana güzel geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ZazaTakırdayan38

quote:

Great Teacher Onizuka
    Bakuman
    Mirai Nikki
    Noragami

Öncelikle Türkçe sitelerde açıklamalarının tam olarak açıklanamamasından kaynaklanıyor aslında sorun.

Seinen, shounen, shoujo, josei bunlar türden çok hitap ettiği kitleyi belirtmek için varlar. Sözlük anlamlarına bakarsan zaten shounen genç çocuk demek ya da josei olgun kadın demek. Yani shounen için aksiyon macera diye kısıtlama yapmak çok doğru olmaz.

Seinen için de genele bakarsan hitap kitlesi üst yaş grubu olunca ister istemez işin içine kan şiddet karışsa da yine böyle bir genelleme yapmak doğru olmaz.

Diğer önerdiğim animeler de bu yüzden shounen olarak değerlendirilebilek türden olmuş oluyor. Fakat bu demek değildir ki çocuk animesi bunu izleme.

Attığım linke gelirsek site tamamını link olarak almamış linkin tamamını seçip kopyalarsan açılır diye düşünüyorum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ZazaTakırdayan38

quote:

Great Teacher Onizuka
    Bakuman
    Mirai Nikki
    Noragami

Öncelikle Türkçe sitelerde açıklamalarının tam olarak açıklanamamasından kaynaklanıyor aslında sorun.

Seinen, shounen, shoujo, josei bunlar türden çok hitap ettiği kitleyi belirtmek için varlar. Sözlük anlamlarına bakarsan zaten shounen genç çocuk demek ya da josei olgun kadın demek. Yani shounen için aksiyon macera diye kısıtlama yapmak çok doğru olmaz.

Seinen için de genele bakarsan hitap kitlesi üst yaş grubu olunca ister istemez işin içine kan şiddet karışsa da yine böyle bir genelleme yapmak doğru olmaz.

Diğer önerdiğim animeler de bu yüzden shounen olarak değerlendirilebilek türden olmuş oluyor. Fakat bu demek değildir ki çocuk animesi bunu izleme.

Attığım linke gelirsek site tamamını link olarak almamış linkin tamamını seçip kopyalarsan açılır diye düşünüyorum.

Alıntıları Göster
    Shounen

• quote:

Orijinalden alıntı: Matt Jeevas

Shounen

Alıntıları Göster
    Sİz seinen ve shounen karşılaştırması yapmadan önce anime ve mangada demografik ve tür farkını öğrenin bence. Keza demografikleri de kafanızda oluşturduğunuz kalıplarla kısıtlamazsanız iyi olur.
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    Bu yazıda o kadar çok hata var ki düzeltmeye nereden başlasam bilemedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: metroid

Bu yazıda o kadar çok hata var ki düzeltmeye nereden başlasam bilemedim.
    Hala "kanlıysa seinendir" diyen insanlar var ya, üzülmemek elde değil.

Tekrar söyleyeyim tek damla kan akmasa da kaçış edebiyatı metodlarından uzaksa seinen'dir, seinen bir alt tür olduğu için bunu tanımlayacak sabit belirteçler de yoktur. Hatta bir metaserinin bir yapımı seinen iken diğer bir yapımı olmayabilir. Örneğin Blackjack OVA'ları seinen'ken TV serisi değildir. Bir başka örnek vermek gerekirse, aslen Gundam The Origin ve Gundam Unicorn 20 yaş üstü kitle için hazırlanmıştır ama Anime'ye geçiş ile birlikte alt izleyici kitlesinden de oldukça fazla takipçi edinmiştir benzer şekilde. Zaten yeterince seri izledikten sonra seinen'in nerede başlayıp nerede bittiği tartışmazsınız bile, öyle diyeyim.

Bu arada, bu gidişle ya konuyu kilitleyeceğim ya yanlış bilgilendirme yapılan mesajları sileceğim. Bildirmiş olayım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Akuma_Blade

Hala "kanlıysa seinendir" diyen insanlar var ya, üzülmemek elde değil.

Tekrar söyleyeyim tek damla kan akmasa da kaçış edebiyatı metodlarından uzaksa seinen'dir, seinen bir alt tür olduğu için bunu tanımlayacak sabit belirteçler de yoktur. Hatta bir metaserinin bir yapımı seinen iken diğer bir yapımı olmayabilir. Örneğin Blackjack OVA'ları seinen'ken TV serisi değildir. Bir başka örnek vermek gerekirse, aslen Gundam The Origin ve Gundam Unicorn 20 yaş üstü kitle için hazırlanmıştır ama Anime'ye geçiş ile birlikte alt izleyici kitlesinden de oldukça fazla takipçi edinmiştir benzer şekilde. Zaten yeterince seri izledikten sonra seinen'in nerede başlayıp nerede bittiği tartışmazsınız bile, öyle diyeyim.

Bu arada, bu gidişle ya konuyu kilitleyeceğim ya yanlış bilgilendirme yapılan mesajları sileceğim. Bildirmiş olayım.

Anladığım kadarıyla sadece yanlış bilgilendirme yapılan mesajları değil ama doğru bilgilendirme yapıldığı halde işinize gelmeyen mesajları da siliyorsunuz. İyiymiş...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.