Şimdi Ara

Seri İletişim ağı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Yapmayı düşündügüm bir sistem var. yaklaşık 100 kadar pic ile bir seri ag kurmayı hedefliyorum yapılacak sistemde picler sürekli seri hat üzerinden bilgi gönderecekler. gönderme işlemleri ve hangi pic in bilgi gönderecegi koşullara baglı yani mesela 8 nolu pic in a1 ucu aktif olursa bilgi gönderecek ama aynı anda 9 nolu pic inde a1 ucu aktif olabilir. o zaman 9 nolu pic gönderme işlemi için 8 nolu pic i beklemek zorunda. yani o an hattın boş olup olmadıgını algılamam gerekiyor.

yaptıgım devrede
    rx --------------------------------------------- 
    | | | Pc
    tx ---------------------------------------------
    | | | | | |
    | | | | | |
    rx tx rx tx rx tx

Pic 1 Pic 2 Pic3

Gibi bir şema kurdum ama bir türlü piclerin aynı anda bilgi gönderdigi an sorunla karşılaştıgımda düzeltemedim
    protokol olarak. (sistem tek bir pic bagladıgımda sorunsuz çalışıyor - iki veya daha fazla oldugunda pcye en yakın olan ( yada ilk çalışan pic) den başka bir pic çalışmıyor)

0000 0000 0000 0000
    No Komut Bilgi zaman

olarak toplam 2 baytlık bir yapı gönderiyorum. rs485 kullandım

şimdi bu tip bir ag için rs485 uygunmudur? acaba hattın dolu oldugunu anlamak için bir tel dahamı kullanmalıyım ?
    yada rs422 yada başka bir teknikmi kullanmalıyım burada..
    bu konuda tavsiyeler öneriler yada methodlar hakkında yardımlarınızı bekliyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smeric -- 2 Şubat 2011; 2:28:18 >

• Veriyi göndermeden önce kontrol yapılamaz mı ?

Yani mesela 8 nolu pic veri göndermek istediğini iletti hosta.
    Host izin verdi.Veriyi almaya başladı.
    HOST yayın yapmaya başladı : "DOLUYUM"

Bu arada 9 nolu pic de veri göndermek istedi ama host doluyum dediği için bekledi.

8 nolu pic in işi bitince HOST mesajı verdi : "GÖNDEREBİLİRSİNİZ"

9 nolu pic de veriyi yolladı.

Bilmiyorum belki de çok saçma, aklıma gelen ilk şeyi yazdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektroniker -- 2 Şubat 2011; 2:58:31 >
  • Bu dediğin karışıklığa yol açar. hat çekişmesi denir mantıklı çözüm şu.

PC master olcak diğer tüm cihazlar slave olcak master çok kısa aralıklarla hepsini tarayacak gönderilecek datan var mı? diye sıralama önemli olandan az önemli olana doğru olabilir. Sonra datası olanı alıp handle edecek.

Bu tür haberleşme için her slave i SS(Slave Select) pinleri ile aktif etmek istiyorsan SPI olabilir, yada Her Slave in Kendi ID si varsa yani slave ID I2C de olabilir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreatestOfAllTime -- 2 Şubat 2011; 8:34:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: GreatestOfAllTime

Bu dediğin karışıklığa yol açar. hat çekişmesi denir mantıklı çözüm şu.

PC master olcak diğer tüm cihazlar slave olcak master çok kısa aralıklarla hepsini tarayacak gönderilecek datan var mı? diye sıralama önemli olandan az önemli olana doğru olabilir. Sonra datası olanı alıp handle edecek.

Bu tür haberleşme için her slave i SS(Slave Select) pinleri ile aktif etmek istiyorsan SPI olabilir, yada Her Slave in Kendi ID si varsa yani slave ID I2C de olabilir...

Şu an için yapabilecegim başka bir metod benimde aklıma gelmiyor dedigin gibi sıra ile tarayıp sözhakkı vermek gerekiyor bu metodda ama bunun yerine kullanabilecegim başka bir haberleşme çesiti varmı ? bana fulldublex ve halfdublex arasındaki farkı ayrıca rs485 ile rs422 arasında ne gibi farklılıklar oldugunu yazarmısınız ?

• Selamlar Half Duplex ve Full Duplex hatta aynı anda iletişimin tek yönlü ve çift yönlü olması denebilir. FULL Duplexte hatta aynı anda iki haberleşme olabilir, HALF te ise tek yönlüdür.

ÖR: HUB : HALF DUPLEX, SWITCH FULL DUPLEX

RS422 ve RS485 arasındaki farkada kısaca değinecek olursak. RS422 RS485 ten daha önce belirlenmiş bir haberleşme protokolüdür. RS485 daha sonra standartlaştırıldığı içinde RS422 yi destekler. Aralarındaki fark ise,

RS422 aynı anda ya gönderme yada alma işlemi yapar ve handshake e ihtiyacı vardır RS485 ise hem gönderme hem alma işlemini aynı anda yapabilir yani TX ve RX pinlerinin olduğunu düşün TX pininden data yollarken RX tende aynı anda data alıp işlemek gibi..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.