Şimdi Ara

Seri paralel mantar LED için yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
549
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba maket bir şehirin aydınlatmak için elektrik direklerine mantar LED bağlayıp aydınlatma yapmam istendi. Yollar şehrin çevresinde bulunan dış kuşak yani dikenli teller ile korunan sınır hattı ve şehrin ayrı ayrı bölgeleri var 4 bölgeden oluşuyor şehir. Sorum şu bir düğme ile yollar işte diğer sıralı düğmeler ile ayrı ayrı bölgeler dış kuşak aydınlatması yapabilmek için yaklaşık 250 adet mantar led kullanmak gerek bunları 12v bir adaptör ile beslesem 3 ledi seri birbirine bağlayıp sonra grup grup paralel bağlasam sizce olurmu olur ise kullanacağım adaptör kaç amper olmalı ledler 3v 20ma. Yol aydınlatması için 75 adet LED kullanacağım 25 adet 3lü seri grup LED olacak bütün ledler aynı anda yanması için kullanacağım adaptörün amperi atıyorum 20A olursa bütün ledleri yakmadan sadece bir bölgenin ledlerini yakmak istediğimiz de o ledler için 20A çok yüksek bir değer olur mu olumsuzluk yaratır mı çok teşekkür ederim yardımlarınız için.

• Amper değeri güç miktarıdır. Gerekli direnci hesaplarsanız, isterseniz 20A de, akım sınırlayıcı direnç kullanarak, 1 ad. led bile kullanabilirsiniz.

Aydınlatma da kullanacağınız led 'lerin, bütün verileri sizde var.

Ledlere direnç bağlamayı unutmayın. Hesaplama programı ile ledlere gerekli dirençleri bağlayarak, aydınlatmayı yapabilirsiniz.
    https://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/

Kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 2 Eylül 2020; 19:24:38 >
  • Henüz satın almamışsanız şerid LED alıp kese kese kullanabilirsiniz onlar da 3'lü seri halinde ayrıca seri dirençleri de vardır ama nispeten daha fazla akım çekerler.

LEDleri 3'lü seri guruplar halinde bağlayacağım diyorsunuz. Her birine seri direnç atmak zorundasınız. Her bir 3'lü seri için 220 Ohm direnç sanırım yeterli olur. Bol miktarda kablo kullanacaksınız.

Bu iş olur mu olur. Yapabilirsiniz.

Lakin dikkatli çalışmanız gerekiyor. 3 adet seri 20mA yine 20mA çekecektir. Seri direnç voltaj düşümü meydana getirerek ledleri koruma ödevi üstlenirken akımı da bir miktar sınırlar. Şimdi bir hesap yapıp adaptörün amperini hesaplayacaktım ama kafam karıştı. İlk başta 250LED kullanacağım demişsiniz. Sonra 75 adet diyorsunuz. Sanırım serileri toplamı. Ben bu noktada işin içinden çıkamadım. Anlayan bir arkadaş varsa akım hesabını yaparak tavsiye verebilir.

Kolay gelsin.

• Şöyleki yol aydınlatması için 75 adet diş kuşak aydınlatması için 75 adet bazı özel alanları aydınlatmak için falan yani şöyle düşünebilirsiniz bir şehir düşünün ara sokaklar otoban ve futbol sahası gibi yerleri ayrı ayrı düğmeler ile aydınlatacağım.
    Ben 3 tane seri bağlamaktaki amacım şimdi farkettim 4 de olurmuş 4 tanesi 12v yapar seride 12v adaptör ile araya direnç girmeden yani daha çok karmaşa olmadan yapabilirim belki dedim.

Şerit led kulanamam mantar led ile bir elektrik direği görünüşü vermem gerekiyor.
  • Merhabalar. Bölüm bölüm yapacağınız led aydınlatmalar da örneğin 3 seri 10 paralel yaparak, 3 seri direnç görevi yapar gibi ledleri yakmayı düşünmüşsünüz sanırım. Bu mantık doğru ama vereceğiniz güç kaynağına orantılı olarak doğrudur. Bu grup ledlere 5v 500mA adaptör bağlarsınız, Ledler ısındıkça daha çok akım çekeceklerdir ama bağladığınız adaptor buna imkan vermeyip akımı kısıtlayacaktır. Bu mantıkla bütün bölüm ledleri tek bir güç kaynağından örn: 5v 20A ile beslersiniz her grup akımın bolluğundan beslenip ısındıkça tek tek yanacaktır. Her bölüm düğme girişine direnç atmak daha mantıklıdır.
  • Led leri direnç takmadan kullanmayın. Dirençler akımı sınırlar.
    Dirençsiz çalışan led. ısınacaktır, ısınınca fazla akım çekerek bozulacaktir.
    Kurallara uygun bağlantılar yaparsanız, sorunsuz şekilde aydınlatma yaparsınız.
    Kolay gelsin..
  • O halde şöyle mi yapmalıyım problem yaşamamak adına 3 seri LED ve dirençle grup yapıp grupları paralel bağlarsam sorun çıkarmı.
    Toplamda 250 adet LED olacak hepsninin yandığını düşünürsek 5A akım çıkıyor 12v 20A bir güç kaynağı ile bu işin üstesinden gelebilir miyim tüm cevaplar için teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.