Şimdi Ara

sesi data ya cevirmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
448
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Diyelim ki manyetik bir alicinin yakindan sesini kaydettim. Bu ses kaydini bilgisayar ya kaydettim, osciloscope dan gercirdigimde belli bir grafik cikiyor. Bu grafikden ve / veya bir baska sekilde bu sesi kaydettigi data ya ulasmak mumkun mu ?

Ve en onemlisi bu mumkunse nasil onlem alinmali ?

• Sorunu daha anlaşılır bir şekilde tekrar sorarmısın.
  • Bu sorduğunuz eğer doğru anladıysam bir dijital sinyal işleme sorunudur. Şimdi sesin kaydedilip bilgisayara aktarılması aşamasında sizin dediğiniz şey yapılır zaten. Sizin dediğiniz bu çizilen grafik analog sesin grafiğidir. Bilgisayar belli zaman aralıklarında bu sesten (mesela line-in girişine gelen ses işaretinden) örnek seviyeler alıp (ara seviyeleri atarak), daha sonra kaç bit ile örnekleme yapıyorsa o kadar gerilim seviyesinden en yakın olana tamamlar. (Mesela 12 bitlik bir ses kartı genliği --0-5VDC-- arasında değişen bir ses işaretini "2**12=4096" farklı gerilim seviyesine ayırır. Bu da "5V/4096" lık bir hassasiyet demektir). Böylece dış dünyadaki analog ses işareti dijital ortama aktarılmış olur.

Dijital Sinyal İşlemcileri (DSP) bu dediğiniz işi yaparlar...

Bu işlemin geri dönüşünde bilgisayar elindeki dataları ( Bizim mp3,ogg,wma...vb dediğimiz dataları)kullanarak, daha önce aldığı örneklerin arasını da "doğru, düz bir çizgiyle) birleştirerek bir sürekli işaretmiş gibi hoparlöre iletir. Ama kaybedilen verilere ASLA bu datalardan geri ulaşılamaz.

Ayrıca bilgisayarda çizilen grafikler de zaten bu şekilde geri dönüşümle elde edilen grafiklerdir.

Bu konularda daha fazla bilgi bulmak için dijital sinyal işleme şeklinde webte aratıp okuyabilirsiniz. son derece zevkli bir konudur...Kolaylıklar diliyorum...

• raw formatında kayıt yapan herhangi bir programla kaydettiğin sesin sample'larına ulaşabilirsin...
  • ses kaydi yapilan aslinda digital , ve analog olarak kaydediliyor daha sonra tekrar dijital la donebiliyor mu ?

analog kaydi dijital e profesyonel olarak isleme ile ilgili hangi programi tavsiye edersiniz ?
  • İnan cevap vermek istiyorum ama sorduğun soru çok bozuk bir anlatım ifadesi ile yazılmış yine hiç birşey anlamadım .Laf ola berigele cevap tarzı bana göre değil. Lütfen daha güzel bir Türkçe ile yazarsan problemi anlayıp biliyorsam cevaplarım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    En iyi zil sesi olan mp3'ler
    20 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.