Şimdi Ara

SFF / MINI ITX Severler Kulübü (36. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.334
Cevap
152
Favori
213.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3435363738
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: serin_su842

.
    SFX güç kaynağı ile borular kurtarıyor. Bende de SF600 platinum var. Pompa ile PSU arasında kalan boşluk 6 santim. Bu durumda Arctic II 120'nin dikey konumlu boruları SFX güç kaynağında sorun çıkarmaz.

Sıvı soğutucu kullanmak konusunda kararsızdım. Sistemle uğraşmaya başlayınca SG13 için en iyi alternatifin sıvı soğutucu olacağına karar verdim. Seçim noktasında, farklı ürünlerle tecrübe edinmiş bir arkadaşımdan yardım aldım. NZXT X62 kullanmıştı en son. Beni de X42 ye yönlendirdi ama Corsair H60 aldım. Arkadaşımı en çok pompanın sessizliği şaşırttı. NZXT'nin pompasından daha sessiz olduğunu ancak fanın kötü olduğunu söyledi. Radyatör fanı 1200 RPM'in üzerinde çalışmaya başlayınca rahatsız ediyor. Düşük RPM'de etkili radyatör soğutması için Noctua A12x25 aldım. Fan kontrolü için de Argus Monitor uygulamasını kullandım bir süre. Memnun kalınca lisansını da satın aldım. Şu an bu kasada benim için her şey mükemmel diyebilirim. Evin içi 21 derece ve sistemin son hali ile boşta işlemcim 36-38 derece arasında geziyor. Oyunların en hard noktasında işlemciyi 62 derecede gördüm ve anlık değerdi. Genel olarak 57'yi geçmiyor.

Bakım konusu sanırım sorun olmayacak. Tek problem toz ve o da soğutma noktasında radyatörü etkiliyor. Radyatörü temizlemek için hava kullanıyorum. Kasanın geneli için de aynı şey. Eski ürünlerde pompa ömürleri kısa oluyor ve arızaları sık yaşanıyormuş. Ayrıca custom sıvı soğutma işine girenler var. Bakım olayı onlarda büyük dert. Sıvı değişimi vs. Bizim kullandığımız hazır sistemlerde bu yok ama belli bir ömrü var. Forumlarda yeni nesil ürünlerin kullanıcıları ortalama 4-5 yıl kullanılabileceğini söylüyor.

Eğer sıvı soğutucu tercih etmeseydim kesinlikle şunu yapardım;

NH-L9a-AM4 işlemci soğutucusu + kasanın ön tarafına (intake) NF-A12x25 PWM + kasanın arka tarafına (egzaust) NF-A9x14 PWM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dhKARACAN -- 31 Mayıs 2020; 15:50:42 >

• Arkadaşlar ryzen 5 3600 stock fan ile silverstone sg13 te deneyen oldu mu? Yeterli gelir mi? Eğer yeterli olmayacak ise direk 1600af alıp geçeyim. 3-5 sene sonra ryzen 7 3000 serisine geçer biraz daha yoluma devam ederim diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaand12@

Arkadaşlar ryzen 5 3600 stock fan ile silverstone sg13 te deneyen oldu mu? Yeterli gelir mi? Eğer yeterli olmayacak ise direk 1600af alıp geçeyim. 3-5 sene sonra ryzen 7 3000 serisine geçer biraz daha yoluma devam ederim diye düşünüyorum.
    PubG'de 85 dereceyi görüyor.
  • aRiSe* kullanıcısına yanıt
    O kasaya o anakart sığmaz itx anakart almanız lazım ya da matx kasa almanız lazım.
    Not: Everest cubic-252 kullanıcısıyım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jac0B0 -- 31 Mayıs 2020; 19:55:3 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Siz memnun musunuz hocam, ekstra fan almak istemiyorum çünkü, zaten alacağım max ekran kartı 1650 super ~ 1660 super dolayları. 1600af ve 3600 ikiside 1660 super i bile fazlasıyla besliyorlar. Bilemedim ki şimdi.

• Benim güç kaynağı sfx değil sfx-l ama zaten yükseklikleri aynı olup sadece enine biraz daha geniş o yüzden sorun olmaz kullanabilirim diye düşünüyorum hava soğutma benim işimi fazlasıyla görür aslında ama arctic 120 deki vrm soğutması acayip aklımı çeliyor.

Anakart satın alırken çok araştırmıştım ve benim Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac anakart, bir tek VRM hariç MSI B450I Gaming Plus AC den daha özellikli ve kaliteliydi. VRM olayından ötürü Arctic aklımı çeldi ama sanırım hava soğutma olarak upgrade edeceğim.

Be Quiet! Shadow Rock LP en çok arzuladığım ürün aslında, Noctua NH-L9a-AM4 den de performans olarak çok daha başarılı bir ürün olmasına rağmen montaj kısmı oldukça zahmetli.

Noctua NH-L9a-AM4 ise boyut olarak daha kompakt olması ve montajının da daha basit olmasından ötürü cazip geliyor.

Ayrıca bu ürünün üzerinde, kasaya egzos olarak takmayı düşündüğüm A9x14 fan var ve eğer satın alırsam bu fanı üzerinden söküp egzos fan olarak kullanacağım. Bunun yerine ise soğutma bloğuna Be Quiet! Pure Wings Pwm 92 mm takacağım. Pure Wings in performansı bence A9x14 den bile iyi ancak 25 mm kalınlığında olduğu için egzos olarak malesef kullanamıyorum ben de A9x14 yerine soğutma bloğu üzerinde bunu kullanırım diye düşünüyorum.

Sizce nasıl olur ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• kaand12@ kullanıcısına yanıt
    3600'ü ITX sistemde kendi soğutucusu ile ısınma sorunu yaşamadan (yük altında) kullanmanız mümkün değil.
  • quote:

Benim güç kaynağı sfx değil sfx-l ama zaten yükseklikleri aynı olup sadece enine biraz daha geniş o yüzden sorun olmaz kullanabilirim diye düşünüyorum hava soğutma benim işimi fazlasıyla görür aslında ama arctic 120 deki vrm soğutması acayip aklımı çeliyor.

Anakart satın alırken çok araştırmıştım ve benim Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac anakart, bir tek VRM hariç MSI B450I Gaming Plus AC den daha özellikli ve kaliteliydi. VRM olayından ötürü Arctic aklımı çeldi ama sanırım hava soğutma olarak upgrade edeceğim.

Be Quiet! Shadow Rock LP en çok arzuladığım ürün aslında, Noctua NH-L9a-AM4 den de performans olarak çok daha başarılı bir ürün olmasına rağmen montaj kısmı oldukça zahmetli.

Noctua NH-L9a-AM4 ise boyut olarak daha kompakt olması ve montajının da daha basit olmasından ötürü cazip geliyor.

Ayrıca bu ürünün üzerinde, kasaya egzos olarak takmayı düşündüğüm A9x14 fan var ve eğer satın alırsam bu fanı üzerinden söküp egzos fan olarak kullanacağım. Bunun yerine ise soğutma bloğuna Be Quiet! Pure Wings Pwm 92 mm takacağım. Pure Wings in performansı bence A9x14 den bile iyi ancak 25 mm kalınlığında olduğu için egzos olarak malesef kullanamıyorum ben de A9x14 yerine soğutma bloğu üzerinde bunu kullanırım diye düşünüyorum.

Sizce nasıl olur ?
    Sistemimi, egzoz fanı devre dışı bırakıp teste soktuğumda işlemci sıcaklığı sadece 1 derece yukarı oynuyor. Genel anlamda kasa içindeki sıcak havayı tahliye ediyor ama direkt işlemci üzerinde kendimizi paralamaya değecek bir fark olmuyor. Düşük profilli soğutucularda da (bahsettiğiniz fanlı soğutucular) durum böyle mi olur bilmiyorum. Benzer durumu satın almak istediğiniz sıvı soğutucu için de söyleyebilirim. VRM soğutma konusunda çok büyük fark olmayacaktır. Yani sadece buraya odaklanarak ihtiyacınızı öncelemeyin.

Soğutucu kıyaslamalarına bakmadım ama fan konusunda rulman teknolojisi, maksimum dönme hızı/akustik gürültü, hava akımı ve hava basıncı değerlerinde aynı kategorideki ürünlerle mukayese edince Noctua en iyisi.

Eğer bütçe kısıtlaması varsa Be Quiet markasının Silent Wings serisi en iyi alternatif. Fiyatları yine yüksek ama Noctua ile aynı sınıftaki ürünlerinde 70-100 TL oynuyor. Shadow Wings serisi orta seviye. Ayrıca Silent Wings ürünler sanırım High speed ve Normal diye ikiye ayrılıyor. Türkiye'de high speed olan ürün grubuna denk gelmedim. Bir de Schyte'nin ürünlerini tecrübe etmek isterdim. Bu marka da değerlendirilebilir.

Bana kalırsa egzoz fan işini en sona bırakın. Emin olun dert ettiğinize değecek bir fark olmayacak.

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serin_su842 -- 20 Temmuz 2020; 1:24:8 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: jac0B0

O kasaya o anakart sığmaz itx anakart almanız lazım ya da matx kasa almanız lazım.
    Not: Everest cubic-252 kullanıcısıyım.
    Bu adam sığdırmış ama kesip biçmiş tabi.. :) Ben sığar diye düşündüm inceleme videolarını izleyince ama küçük bir yerden ötürü sığmıyormuş. Öneriniz nedir anakart olarak? Veya kasa olarak.

• Çok teşekkürler cevabınız için 3600 almaktan vazgeçtim bu dahil 1-2 sebep yüzünden.

Ayrıca bir soru sormak istiyorum arkadaşlar. Bende dediğim gibi ön tarafı delikli (mesh) sg13 var. Buraya ucuz yollu içeri doğru hava üfleyen bir fan önerebilir misiniz? 1600 af ile kullanılacak. Sesli olup olmaması önemli değil. İşini yapsın yeterli öncelikli olarak.

• aRiSe* kullanıcısına yanıt
    Kesip biçmedi aslında,
    Kolink satelite plus görüntü olarak aynu ama içi başka, önerim itx anakart almanız ya da aerocool cylon mini gibi matx kasa almanız.

• quote:

Orijinalden alıntı: _turco_

Bilgilendirme için teşekkür ederim
    mail attım artık özel ölçü kablo yapmıyolarmış, sadece 30cm dişi erkek kablolar var onlarda bana yaramıyor.
    cablemod sitesi SFF için custom kablolar çıkaracakmış yakında onları bekliyeceğim artık
    https://store.cablemod.com/configurator/
    elinizden biraz geliyosa orjinal kabloyu kolayca modifiye edebilirsiniz. size lazim olan bir adet yuksuk sikma pensesi birde terminaller. hepsi karakoyde var yada internettende bulunur diye tahmin ediyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: aRiSe*

Bu adam sığdırmış ama kesip biçmiş tabi.. :) Ben sığar diye düşündüm inceleme videolarını izleyince ama küçük bir yerden ötürü sığmıyormuş. Öneriniz nedir anakart olarak? Veya kasa olarak.

Alıntıları Göster
    2 kasa aynı ama iç tasarım farklı. Tasarım farkından dolayı iç hacmin kullanım alanı değişiyor.

• quote:

.
    Kullandığım kasanın önü mesh değil. Isınma sorunu yaşıyordum. Arkadaşımın evinde onun elindeki fan ile arkaya egzoz denemesi yaptık ve etkisi oldu. Daha sonra ön paneli söktüm. Yurt dışından çift katmanlı filtre sipariş ettim. Radyatörü çift fanla intake olarak destekledim. Bu şekilde egzoz fanın esprisi kalmadı. Deneyimim bu yönde. Ara sıra öne orjinal pleksiyi takıyorum, sıcaklık ortalama 12 derece artıyor. Dün Prime95 ile iki ayrı test yaptım. Senaryoların birinde 72 diğerinde 85 dereceye çıkıyor sıcaklık. Aida64 ile 66, ön taraf kapalı olunca 75 derece.

Düzeltme: Ayrıca güç kaynağını egzoz olarak kullanıyorum ama sistemi yüke sokacak bir durum olmadığı için fanlar devreye girmiyor. Bu konuda elimdeki Corsair VS550 psu iyi iş görüyordu. Hem çok sessiz hem de fan sürekli pwm olarak çalışıyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dhKARACAN -- 1 Haziran 2020; 2:59:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kaand12@

Çok teşekkürler cevabınız için 3600 almaktan vazgeçtim bu dahil 1-2 sebep yüzünden.

Ayrıca bir soru sormak istiyorum arkadaşlar. Bende dediğim gibi ön tarafı delikli (mesh) sg13 var. Buraya ucuz yollu içeri doğru hava üfleyen bir fan önerebilir misiniz? 1600 af ile kullanılacak. Sesli olup olmaması önemli değil. İşini yapsın yeterli öncelikli olarak.
    Arctic P12 PWM PST 120 mm

Bu fanı önerebilirim.
  • Bilgisi olan arkadaşlara sormak istiyorum. Monitörümü 144 hz de kullandığımda ekran kartı boşta 58-59 derecede çalışıyor. Uygulama ile fanları su ısılarda çalışmayacak şekilde ayarladığımda sıcaklık yükseliyor. Monitörü 100 hz e çektiğimde ekran kartı 44 derecede sabit çalışıyor ve fanlar devreye girmiyor. Böyle olunca oyuna girerken ve normal kullanımda monitörün yenilenme hızlarını sürekli değiştirmek zorunda kalıyorum. Farklı bir çözümde bulamadım. Sistem detaylarım imzamda mevcut.

Bir de termal macun arayışındayım. Cooler Master MasterGel Maker Nano Elmas Partiküllü macunu kullanmak istiyorum ama piyasada sanırım yok. Yurt dışından da ürün getirmek eskisi gibi değil. Vergi ve kargo masrafları inanılmaz uçtu. Denk gelen, elinde olup satmak isteyen varsa yeşillendirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: burcink

Evimde Mini-Itx kasasız psu'suz pc kullanıyorum. çok verimli performanslı çalışıyor

ekran kartını deneme amaçlı taktım. günlük kullanımda bir hayli başarılı,

i3 - 7100 cpu
    16 gb ddr4 2400 ghz hyperx ram
    250gb Nvmw Samsung 960 Evo
    Fansız Psu
    GTX 1050 ekran kartı (kullanmıyorum )

GPU desteğine dikkat, ef-sa-ne

SFF / MINI ITX Severler Kulübü

• orhanyor kullanıcısına yanıt
    Elimden gelir severim ince işçilikli işleri, zaten renkli yanar dönerli istemiyorum kısa olsun yeter.
    Orjinal kabloyu kısaltarak yapabilirm diye düşünüyorum,detaylı videolar mevcut.
    Sadece malzemeyi kaliteli almak lazım onuda dediğin gibi karaköy den görerek alırım.

• sanirim en onemlisi sokette pinlerin yerini karistirmamak oda pinleri tek tek cikarip islem yaparsaniz yanlis yapma olanagini ortadan kaldirir. yani bitane cikardiniz kisalttiniz islemi tamamladiniz yerine sokarsiniz ve bir sonrakine gecersiniz hic bir problem olmaz.
    ben buna benzer konnektorleri devamli yapiyorum, atx in soketindekiler buyuk olduklarindan cok kolay oluyor ama 30 awg kablo ve jst 1.25mm lik konnetorlerinki gercekten zor yada bendeki yuksuk sikma pensesi tam o is icin degil cunku temassizlik oluyor. garanti olsun diye terminale biraz lehim atiyorum pense ile siktiktan sonra ki normalde yapilmamasi gereken bir islem ama dedigim gibi bilgisayarin konnektorunde hic bir sikinti olmaz kablolar kalin, konnektorler buyuk.
  • 
Sayfa: önceki 3435363738
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.