Şimdi Ara

sıfırlama köprüleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
1
Favori
2.094
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veliayhangizemiseviyor -- 9 Haziran 2020; 22:14:0 >

• Merhabalar.

Eski evlerde topraklama hattı çekilmediği için uygulanan bir yöntem. Adı "sıfırlama".

Prizlere temel olarak anlatırsak faz ve nötr gelir. Prizin topraklama klemensinden nötr hattına kablo ile köprü atılır. Herhangi bir elektrik kaçağı olması halinde oluşan kaçak akım,nötr hattından akar.

Ancak elektrik tesisatında bir işlem yapılırsa;

Örneğin sayaç değiştirilirken,dairenizde özellikle dairenin girişinde bir elektriksel tamirat yapılırken vb. eve gelen veya prizlere gelen faz-nötr hattının yeri değiştirilirse prizdeki nötr klemensine faz,faz klemensine nötr gelmiş olur. Bu durumda da topraklama klemensine atılan köprü nötre değil faza atılmış olur ve metal gövdeli cihazlara dokunduğunuzda prizdeki canlı uca direkt olarak dokunmuş gibi elektrik çarpar. Sıfırlama yapılan bir tesisatta kaçak akım rölesi de olmadığı için çarpılmanız halinde elektriği kesecek bir eleman bulunmayacaktır. Bu da hayati tehlike oluşturur.

En iyisi gerçek bir topraklama hattı yapılmasıdır. 1000tl referans olsun. Başka elektrikçilerden de fiyat almanızı tavsiye ederim.

Sıfırlama,elektrik tesisatına herhangi bir müdahale yapılana kadar güvenlidir. Ancak bir müdahaleden sonra faz ile nötrün yeri değişti mi diye işlem bittikten sonra kontrol etmek gerekir.

Hiç topraklama olmaması da iyi değildir. Özellikle elektrikli şofben gibi su ile teması bulunan bir elektrikli cihaz varsa daha da fazla önem arz eder.

Benim tavsiyem başka yerlerden de fiyat almanızdır. Aksi halde tesisatta bir değişiklik yapılana kadar sıfırlama ile idare edilebilir. "Bu sıfırlama güvenlidir anlamına gelmemektedir."

Saygılarımla...

• klima5505 kullanıcısına yanıt
    hocam bu tesisat tam olarak nasıl bir menzili kapsıyor

atıyorum, caddede benzer bir şey yapıldığında da patlar mıyız?
    birkaç elektrikçi ile daha da görüşeceğim. ev sahibi yarı yarıya paylaşmayı kabul etti yaptıracağız gibi can ve mal güvenliği için şart gibi duruyor hocam risk almaya değmez, burası türkiye ne olacağı belli olmaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: veliayhangizemiseviyor

hocam bu tesisat tam olarak nasıl bir menzili kapsıyor

atıyorum, caddede benzer bir şey yapıldığında da patlar mıyız?
    birkaç elektrikçi ile daha da görüşeceğim. ev sahibi yarı yarıya paylaşmayı kabul etti yaptıracağız gibi can ve mal güvenliği için şart gibi duruyor hocam risk almaya değmez, burası türkiye ne olacağı belli olmaz
    Merhabalar. Dağıtım hattı 3 fazlı olduğu için dağıtım hattında(caddede sokakta vb.) yapılan bir işlem sonucu size etkisi olmaz. 3 fazlı sistemde nötr hattı nötr hattı olarak kalır,değiştirilemez. Nötr hattı yerine faz gelirse zaten bu kabul edilemez bir hatadır. Bu ihtimali silelim.

Ancak Binanın ana dağıtım panosundan evinize gelen elektrik hattı kısmında yapılan bir işlemde size etkisi olabilir. Binaya da 3 faz geldiği için,örneğin yan dairenin hattına bir müdahale yapılsa yine sizi etkilemez. Binanın dağıtım panosundan size ait olan ( sayaç,sigorta,kablo vb. ) herhangi bir eleman üzerinde işlem yapılırsa ancak o zaman siz etkilenebilirsiniz. Mutlaka faz-nötr yer değiştirir diyemeyiz. İşinin ehli olan bir elektrikçi dairelerde sıfırlama yapılmış olabileceğini düşünerek tesisata bir müdahalede bulunursa faz hattına ait kablo ile nötr hattına ait kabloyu işaretleyip aynı şekilde takması gerekir. Ancak sorumsuz biri gelip müdahale ederse meçhul...

Önce can güvenliği demişler,topraklama da can güvenliğinin sağlanması adına kesinlikle önemlidir. Mutlaka gerçek topraklama yaptırıp aklınızdaki soru işaretlerini de kaldırarak rahatça kullanım sağlamanız en uygun harekettir.

Saygılarımla...

• seneler once bızım koydekı evımızınde toprak hattı yoktu mutfakta ve banyoda sohben kullanıyorduk buda kkacakların dus alınan suda etkısı olmaya basslkadı zamanla
    ben de hemen ev eskı su borusu tesısatıda metal olanda plastık degıl yanı.. banyo ve mutfaktakı prızlerın toprak hattını cesme borularına baglamıstım ve sudakı elektırık kacagı gıtmıstı bu sekılde baya ıdare ettım bı kac yıl sonra elektırık tesısatını komple yenıledım kendım
    eskı evde 1.5 kaplolar vardı ben 2.5 tek dama tesısat kaplosu ıle hepsını yenıledım daha guvenlı olmustu ....

cesme borusu gecıcı ıs gorur yada kacagın olacagı prıslerı acıl toprak hattı cektır bence yada hepsını daha guvenlı olur ve aklın arkada kalmaz...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.