Şimdi Ara

Silent Hill: Homecoming İnceleme yazım...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
50
Cevap
0
Favori
1.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Oyuna birkez beğenmedim diye oyunun fanlarından dayak yeme kıvamına geldiğim için bu incelemeyi yazma gereği duydum
    Şaka bir yana, umarım hoşunuza gider. Pal bölgeye de geciktikçe geciken oyun hakkında karasız kalanlar içinde ya heyecan olur yada hüsran
    Not: Tamamen kendi incelememdir, oyun hakkında eksi veya artı olarak saydığım herşey puan da dahil kendi görüşümdür. Oyun bititrildikten sonra yazılmıştır ve spoiler içermez. Tüm hakları sakl...

Adventure türünün en iyi örneklerinden biridir Silent Hill. Sadece etrafınızdaki şekilsiz ucubelere karşı hayatta kalma mücadelesi değil, aynı zamanda iliklerinize işleyen korkuyla, psikolojinizle dalga geçen atmosferi, hasta karakterleri ve kafa kırdırtan bulmacalarıyla ünlüdür.
    Acizliğin diğer adıdır Silent Hill. Çaresizliktir. O kadar sağlam bir kurgudur ki, oyunu kapattıktan sonra Toluca gölü ve bu kasabada yaşanan olaylar tamamen gerçek diye düşünürsünüz. Korkmanıza rağmen araştırırsınız. Ne kadar denerseniz deneyin konunun temeline inemezsiniz. Anlaşılmazları, sırlarıyla içine çeker sizi ve bu kasabaya düşen bir daha kurtaramaz kendisini lanetten. Girişe bak be:)
    Hepsinden de öte, oyundaki en büyük korku etkenlerinden biride yönettiğiniz her karakterin sıradan insanlar olmasıdır. Silent Hill gibi bir ortamda doğal olarak gösterdikleri çaresiz ve korkak tavırlardır. Tüm bunlara rağmen hayatta kalma ve sevdiklerini kurtarma çabasıdır.
    Homecoming, rahatsızlığı nedeniyle ordudan ihrac edilmiş ve kasabası Shepherd’s Glen’ e dönüş yolunda olan bir askerin hikayesini konu alıyor. Küçük kardeşi Joshua’ nın gizemli şekilde kayboluşu ve yolunun Silent Hill’ e düşmesi üzerine Alex kendini birden sisin ve karanlığın içinde buluyor ve serinin son oyunu olmasını ümit ettiğim Homecoming böylece başlamış oluyor.

En çok ses getiren sessiz tepe

Yönettiğiniz diğer karakterlerin aksine Alex tüm bu yaşananlara karşı daha metanetli bir karakter. Eğitimli bir asker olmasının getirdiği avantajlar sayesinde hem yakın dövüşte hem de silahlarla gerçekten iyi bir performans sergiliyor. Önceki oyunlardan Heather’ ın, Closer ile ilk karşılaştığında korkudan elleri titreyerek ateşlediği tabancayı hatırlayın. Ve ya James’ in Pyramid head’ i ilk gördüğü sahnede donup kalmasını… İster istemez size de yansıyan bu tedirginlik durumu, son oyunda tamamen ortadan kalkmış. Alex öncelikle yakın dövüşte güçlü ve normal ataklar savurabiliyor. Güçlü atağını bir kere gücünü toplayarak kullandığında, yaratıkları rahatlıkla devirebildiği gibi hızlı ataklarını da üst üste savurarak da bir veya iki sağlam komboyla işi bitirebiliyor. Ayrıca sağ analog kolu kullanarak birden fazla rakiple karşılaştığında, kendisine en yakın tehdidi belirleyip ona göre saldırabiliyor. Alex aynı zamanda taklalar atarak rakiplerinin saldırılarından rahatlıkla sıyrılıp, saldırmak için açık alan yaratabilmekte. Ateşli silahlar içinde durum bundan farklı değil. Çok iyi düşünülmüş fakat oyunu yavaş yavaş aksiyona kaydıran bir hedef sistemi var. Karşısına aldığı rakibini istediği bölgesinden vurabildiği gibi, nişan alırken yürüyebiliyor ve aynı zamanda silahını doldurabiliyor da. Resident Evil 4’ de bile düz bir shooter olmaması için kaçınılmış bu durum maalesef Silent Hill’ de atmosferi kötü yönde etkiliyor. Sadece bunlar mı peki oyunu kolaylaştırıp atmosfere ters etki eden durumlar? Hayır, çok daha komiği, silahlarınızın her birinin güçlendirilmiş versiyonlarını bularak daha da ölümcül olmanız. Dr. Kaufmann’ ın serumlarını da kullanarak yaşam barınızı da çoğaltabiliyorsunuz üstelik. Dövüşler sırasında yaşam barınızı görebilmek ve sağlığınıza anında müdahale edebilmekte bir başka eksi olmuş oyun adına. Zaten oyunda o kadar çok sağlık malzemesi var ki, birçoğunu kullanmanıza izin bile vermeden oyun bitiveriyor. Sağlık ekipmanlarının aksine cephane ve taşıyabilme kapasiteniz kısıtlı. Örneğin shotgun. Ağzında dört ve toplamda dörderden olmak üzere maksimum 12 kurşun taşıyabilmektesiniz. Zaten sadece yakın dövüşle çok rahat ilerleyebileceğiniz için, tüm cephaneyi bölüm sonu düşmanlarına saklayabilirsiniz.
    Ayrıca yapay zekada da bir takım aksaklıklar yok değil. Mesela aynı ekranda birden fazla yaratık olsa dahi size sadece bir tanesi saldırıyor. Bu da, düşmanlarınız ölmek için sırasını beklediğinden oyunu fazlasıyla kolaylaştırıyor. Yaratıklardan konu açılmışken, tasarımlarından bahsetmemek olmaz. Her bir yaratık özgün bir şekilde çizilmiş ve modellenmiş. (özellikle Smog ve Siam 2. ve 3.oyunlardan izler taşıdığı için benim çok hoşuma gitti) Bosslar gerçekten anlatıldığı hikayeye uygun ve yaratıcı. Oyunda sadece iki sahne de ortaya çıkan Pyramid Head ise, bu güne kadar yapılmış oyunlar içinde en çok beğendiğim. Taşıdığı devasa tırtıklı Machet ile en karizması.
    Ayrıca aldıkları darbeler sonucu yaratıklar üzerinde oluşan kesik ve yırtıklar çok iyi yapılmış.

Biri Hostel mi dedi?

Oyun, atmosfer olarak baktığımızda özellikle ilk sahne itibariyle Hostel filmindeki gibi vahşet temalarıyla oyuncuları korkutmaya çalışmakta. Alex’ in çoğu durum karşısında duruşunu bozmaması ve küfürlerle karşılık vermesi oynayanı germek yerine cesaretlendirmekte. Ayrıca hikayenin netlik kazanmasıyla Silent Hill üzerindeki şeytani havanın yok olduğunu, ya da araç olarak anormal insanların kullanıldığını görüyoruz. Her Silent Hill oyununda olduğu gibi alternatif dünya geçişleri çok iyi yapılmış. Atmosfer olarak oyunun en iyi olduğu yerler diyebilirim. Yine de filmiyle çok benzeştiği için, özellikle üçüncü oyundaki kadar görsel ve özgün olamamış. Alışılmışlık ve basitlik hissi uyandırıyor. Sis ve karanlık kullanımında bazı sorunlar var. Fenerinizin aydınlatamadığı bazı alanlar var ki, yolunuzu bulabilmek için sürekli haritadan yardım alıyorsunuz. Bu aynı zamanda karanlığın içinden ne çıkacağını merak etmeden direk hedefinize varma isteği uyandırıyor. Çünkü büyük ölçüde araştırma isteğinizi körelten bir durum.
    Zaten serinin son oyununda hiçbir şekilde kaybolma ihtimaliniz yok ve gideceğiniz yön haritada belirlenerek, o yöne doğru açık tek bir kapı bulunuyor. Bulmacalar, çoğu birden fazla ipucu bile içermeyen ve birbirini tekrarlayan türde. En zor dediğiniz bulmaca da bile orta düzeyde İngilizceniz varsa şayet, takılmayacağınızın garantisini veriyorum.

Grafik olarak Silent Hill genel olarak iyi bir performans sergiliyor. Mekanlar eski havasından pek de uzaklaşmamış. Paslı öteki dünyalardan, diğer oyunlara göre çok farklı resmedilmiş hastanesine kadar pek çoğu başarılı ve detaylı. Seslerde mekanlarla uyum içinde ve atmosfere uygun.
    Bebek ağlamaları, işkence gören insanların çığlıkları, uğultular gibi pek çok başarılı tema mevcut. Yalnız oyunun her bölümünde bu uyumu görebilmek maalesef mümkün değil. Bazı mekanlar çok basit ve bir o kadar da sessiz.
    Sadece alternatif dünyalarda kullanılan ”noise effect” başarılı ve oyuna film tadı katmış.
    Karakter modellemeleri şu ana kadar yapılan oyunlar içinde en başarısızı. Saçlar ve kıyafetlerindeki kaplama ve detay yoksunluğu serinin önceki oyunlarına kıyasla daha kötü.
    Ayrıca bazı mekanlar da PS 1 zamanlarından kalma kötü kaplamalar görmek mümkün.
    Sis efekti, daha çok duman tabakası gibi görünmekte ve özensiz. Çoğu zaman yavaşlamalara yol açmakta. Seslendirmeler de özellikle dudak senkronizasyonunda bariz hatalar var. Bazı karakterlerin ne dediğini anlamakta bile güçlük çekiyorsunuz. O derece kötü ve özensiz.
    Yaratık homurtuları ve çevresel seslerse genelde başarılı bir performans sergilemiş.
    Oyunun en büyük artısıysa şüphesiz Akira Yamaoka’ nın o müthiş müzikleri. Aksiyon durumlarında kendini hissettirmese de, diğer zamanlarda atmosfere en çok etki eden unsur.
    Yine de oyununun müzikleri, özellikle oyun süresinin kısa olması nedeniyle çeşitlilik göstermemekte ve tüm oyun boyunca fonda sadece bir veya iki melodi çalmakta. Zaten oyunun şu an için yayınlanan soundtrackleri,-her ne kadar mükemmel olsa da-tüm seri içinde en az ve en başarısız olanları.
    Bu saatten sonra da oyun için ek albüm çıkartılır mı bilmem ama sadece müzikler oyunu kurtarmaya yetmiyor.

Mühürleyin bu kasabayı.

5 farklı oyun sonu, sonucu etkileyen verdiğiniz kararlar ve yeni silahlar sayesinde belki bir kez daha oynanabilir fakat fazlası değil. Zaten anlık etkenler haricinde korkunun adresi bu oyun değil. Buda bir Silent Hill oyununu birkez denedikten sonra tekrar oynamamak için en büyük etken.
    Sonuç olarak Homecoming, serinin tüm oyunlarını tecrübe etmiş Silent Hill fanları için tam bir hayal kırıklığı. Yine de seriye bu oyunla başlayanlar için farklı ve iyi bir deneyim olacağı şüphesiz. Konami firmasına, yarattığı klasiklere sahip çıkması dileklerimi ileterek huzurlarınızdan ayrılıyorum.
    İyi oyunlar…

Grafik: 7.5
    Ses: 7.5
    Atmosfer: 7
    Oynanabilirlik: 7
    Genel: 7

Oyun Künye:
    Silent Hill: Homecoming
    Yapımcı:Double Helix(lanet olsun sana)
    Dağıtımcı: KONAMI
    Çıkış Tarihi: US Piyasada
    UK 1 Ekim

GAMETOGAME.NET

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evo_4 -- 13 Ekim 2008; 17:38:54 >

• Taş nerede ağırdır?

Taş yerinde ağırdır demişler. SH de Konami'de ağırdır. Siren: Blood Curse tavsiye ederim. Gerçi PS3 oyunu ama olsun, oyundaki kontrollerin zorluğuyla oluşan çaresizlik, atmosfer ve Japon işi olmasıyla çok harika bir oyun.
  • Eline sağlık kardeşim yine döktürmüşsün :)
  • kcet yapmazsa böyle olur işte...

en çok o bizi aşırı geren atmosferini kaybetmesine üzüldüm...

gene de alıp oynayacağım tabii ki o kaçınılmaz...

ama nerde o sh2 ve 3 de yaşadığımız korku ve acizlik durumu dedim yazını okurken,üstelik oyununu oynamama rağmen...

inceleme için teşekkürler dostum...
  • yani alalımmı ,almayalımmı?
  • Çok iyi
  • teşekkürler arkadaşlar:)
    smileyler patlamış ne olduysa.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evo_4 -- 8 Ekim 2008; 13:56:41 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Silent hill 2 remake istek
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: |brave|heart|

yani alalımmı ,almayalımmı?

İndirin :)
  • sanırım ps3 sahibisin yoksa bu soruyu sormazdın:))))

bence; sh nin önceki oyunlarını bitirdiysen mutlaka almanı tavsiye ederim...

hiç oynamadıysan ya da sadece sh 4 ü oynadıysan

dan oyun içi görüntülere çeşitli videolara dahada önemlisi burada ki arkadaşların yorumlarına bakarak karar vermeni öneririm...

ps3 oyunları pahalı malum:)

• alınır da indirilir de.
    7 vermişiz orda, yoksa beni beğenmiyormusunuz
    şaka bi yana kötü bi oyun değil, adı için bile çekilir oynanır
  • quote:

Orjinalden alıntı: evo_4

alınır da indirilir de.
    7 vermişiz orda, yoksa beni beğenmiyormusunuz
    şaka bi yana kötü bi oyun değil, adı için bile çekilir oynanır

yani...

muhahahha:)))))
  • quote:

Orjinalden alıntı: moorsay

sanırım ps3 sahibisin yoksa bu soruyu sormazdın:))))

bence; sh nin önceki oyunlarını bitirdiysen mutlaka almanı tavsiye ederim...

hiç oynamadıysan ya da sadece sh 4 ü oynadıysan

dan oyun içi görüntülere çeşitli videolara dahada önemlisi burada ki arkadaşların yorumlarına bakarak karar vermeni öneririm...

ps3 oyunları pahalı malum:)

evet ps3 var bende :)
    daha önceki oyunları oynadım ,beğendiğimde olduğu beğenmediğimde ama bu baya bir beğeniliyor duyduğum kadarıyla..
    PS3 bölümünde ilgili konu ve oynayan arkadaş bulamadım :p açıkçası..

• daha öncekileri oynadıysan al...

sonuçta silent hill bi efsane dir...
  • bende vıdeolu ınceleme sanmıstım neyse arkadasım ellerıne saglık. bırazdan okuyacagım ıncelemeyı..
  • oda gelir bugün yarınDH inceler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evo_4 -- 8 Ekim 2008; 16:42:39 >
  • Oyunun başka bir incelemesi maalesef başka bir sitede daha önce yapıldı. Yani ilk SH incelemesi bu değil
  • e yok artık lebron james

adam gametrailers editörümü videolu review yapsın

bence gayet güzel olmuş..spoiler da yok...
  • Sağol evo
    Başka incelemenide görmüştüm iyi yapıyosun bu işi.Yeni by_e sen olmayasın
  • @evo_4
    emeğine ,ellerine sağlık,
    çok güzel anlayacağımız dilde derin ayrıntılara girmeden oyunu incelemişsin,
    anlatım ve uslup itibariyle Level yada E.G.M'den daha iyi olduğunu söyleyebilirim,
    Alkışlar @evo_4 Kardeşimize
  • puanlama iyi olmuş
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.