Selamlar. Geçtiğimiz günlerde açtığım konuda "Niçin Uyuruz?" kitabını okuduğumu ve kafein ile alakalı durumu anlattım. Bugün de "Atomik Alışkanlıklar" kitabı ile ilgili kısa bilgiler vereceğim. Özellikle hala günlük rutininde, çalışma disiplininde sorun yaşayan, sistemli şekilde ilerlediği halde sonuçlarda kendini kandırdığını fark eden arkadaşlar için en önemli tavsiyem kitabı alıp okumalarıdır. Şahsen ben alışkanlıklar ve disiplin konusunda sorun yaşamadığımı düşünürken, kitabı "Acaba yaptığım şeyleri doğru mu yapıyorum?" sağlamasını yapmak için okudum ve çok faydalı buldum. Okuyacak arkadaşlara tavsiyem benim gibi bir not defterine kitabı aşama aşama not çıkararak özet halde okumaları. Çünkü ilerleyen zamanda dönüp bakmak isteyeceksiniz. Tekrardan kitabı baştan sona okumakla zaman kaybetmemek adına elinizin altında özetini bulundurmanız çok faydalı olur. Roman okurmuş gibi değil de sanki bir ders kitabının özetini çıkarırmış gibi, okuma ve not almayı eşzamanlı uygularsanız elinizin altında kıymetli bir kaynak olur. Ben zamanı olmayan ya da kitabı okumaya ihtiyaç duymayan arkadaşlar için kısa öz bilgilerden birkaç tane paylaşacağım. * Alışkanlık edinirken elde edilmek istenen sonuca odaklanmayıp kim olmak istediğimize odaklanmamız, alışkanlığı kimliğimizin bir parçası haline getirir ve bu yönümüzle gurur duymayı da başarırsak o alışkanlığı korumak için her şeyi yaparız. Örneğin diş fırçalama alışkanlığı edinmeye çalışıyorsanız işe "Diş fırçalama alışkanlığı edinmek istiyorum." diye değil de "Ben dişlerini düzenli fırçalayan biri olmak istiyorum ve bununla gurur duyuyorum." cümlesi içsel olarak olaya yaklaşımımızı değiştirir. Gerçekten ben de farkında olmadan sigarayı bu yöntemle bıraktım. Eskiden 5 aylık bir bırakma deneyimim oldu. Soran arkadaşlara "Kanka bana sigara uzatmayın bırakmaya çalışıyorum." derken 2 yıl sonra tekrar bırakmayı kafaya koyduğumda bu sefer sorulduğu zaman "Ben sigara içmiyorum." derdim. Yaklaşık 1 yıl olacak ağzıma sigara sürmedim ve gerçekten bu yönümle de gurur duyarım çünkü hayat kaliten kısa zamanda değişiyor. * Aynı mantıkla yıllarca kendinizi negatif şeylerle bütünleştirirseniz mesela "Fizikten hiç anlamıyorum, sayısal yapamıyorum." gibi, bunu değiştirmeye çalıştığınızda çok zorlanacaksınız çünkü kimliğiniz "Sayısal yapamayan biri." olarak oluşmuş vaziyette. O yüzden böyle cümleler kurmayın ve değişime açık olun. * Alışkanlık edinmede ilk aşama alışkanlıkların mutlak ve net şekilde belirtilmiş olması. Mesela "Yarın Türkçe çalışacağım." niyeti yerine "Yarın kahvaltıdan sonra, çalışma masamda, X konu anlatımlı Türkçe videolarından Y tane izleyeceğim." demek harekete geçmenizi daha olası kılar. Bunu ben de farkında olmadan uyguluyordum. Geçmiş konumda ajandamdan örnek bir günü attım orada da akşamında ne yapacağım net şekilde yazılıdır. Sadece bu kadar detaylı değildi ama bu hali daha çok hoşuma gitti. Rutin oluşturmaya çalışanlar için faydalı olacaktır. * Ortamı alışkanlıklarımızı hatırlatacak şekilde dizayn etmeliyiz. Burada bir örnek çok hoşuma gitti. "Markette pahalı ürünleri göz hizanıza dizerler." diyordu aynı tekniği ders çalışma için kullanabilirsiniz. Mesela göz hizanızda duvar, dolap vs. neyse artık ders programınızı asabilirsiniz. Sabah kalkınca ders çalışacaksanız bir gece öncesi o kaynakları masanızda hazır bulundurup uyuyabilirsiniz. * BENİM KİTAPTA FAVORİM BU BİLGİ OLDU VE BUGÜN BİZZAT DENEDİM. Çalışmada motivasyonu korumak, ve zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız akış haline geçebilmek için mevcut maksimum limitinizin %4 üzerine çıkmanız gerek. Bu sayede çalışırken keyif alabilirsiniz. Bugün soru çözerken denedim. Ortalama dikkat dağınıklığı ve sıkılma durumumun farkına varıp bunun kabaca %5 üzerine koydum gerçekten odaklanırken rahattım. Sırf bu bilgi için kitabı almaya değerdi. Genel olarak bu bilgiler çok az bunun sebebi kitabın hem yazamayacağım kadar çok bilgi içermesi hem de yazarın emeğine saygısızlık etmek istememem. Kitabı kesinlikle öneririm her akşam 20-30 sayfa artık durumunuz ne kadar el veriyorsa okuyup kendinize uygun notlar da çıkarırsanız ömür boyu faydalanabilirsiniz. Ben okuduğum kitapları dağıtmayı sevdiğim için bunu yaparım ama siz isterseniz kitaptan da devam edersiniz keyfinize kalmış. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tam otomatik makina -- 6 Aralık 2023; 20:39:44 > |
Bildirim