Şimdi Ara

Sivas Gezisi Notlarım (+Bol SS ve Sivas ve Tren Rehberi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
2
Favori
1.878
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçen haftalarda Sivas'a gidiyorum diye konu açmıştım bayağı ilgi görmüştü. Şimdi o geziyi derli toplu halde burada anlatayım.

Öncelikle Sivas'a gitmek istiyorsanız iki seçeneğiniz var Otobüs ya da Tren. Bir de Nuri Demirdağ Havalaanı şehrin dışında mevcut. Ankara-Sivas hızlı tren hattı da yapım aşamasında. Sivasa diğer şehirlerde yaşayan sivaslılardan başkasının pek uğrayacağını sanmıyorum. Sivasın nufusundan çok diğer illerde sivaslı vardır bu arada.

TRENLER

Sivas'a 4 eylül ekspresi gidiyordu onu kaldırmışlar. Sivasa giden tren olmadığı için sivastan geçen trenlerden birine binmek durumundayız. Bunlar da;
    - Doğu Ekspresi
    - Güney Ekspresi
    - Van Gölü Ekspresi (Bu her gün gitmez ama yukarıdaki iki tren hergün işler.)

Bu trenler Ankara'dan çıkıp kırıkkale, yerköy, nevşehir il sınırı derken kayseriye varır oradan da şarkışla ve sivas il merkezi diye devam eder. Toplamda Ankara'dan Sivas'a 10 saat civarında varır.

Ankara Garı banliyö tren ve raylarının yenilenmesinden dolayı YHT hariç seferlere kapalı olduğu için Ankara garı önünde duran otobüslere binip Kırıkkale Irmak köyüne kadar otobüsle yaklaşık 1 saat kadar gitmek gerekiyor. Otobüs için ek bir ücret alınmaz sadece biletinizi göstermeniz yeterli. Eğer çok geç kalmazsanız ırmak istasyonunda bir süre beklemeniz gerekebilir.

Gelelim Trenlere
    Doğu Ekspresi: Yataklı vagonda yer bulmayı hiç denemeyin. Pulmanda ise gece gideceği için koltukta uyumanız gerekiyor. Kuşetlide ileri tarihe bir bilet bulabilirsiniz ama yanınızda 3 yabancının olacağını unutmayın. Böbrek.avi falan olmasa da horlayanı vs. olur rahat edemezsiniz. Pulman koltukları otobüse göre çok rahat geriye yatırabilirsiniz arada bolca boşluk var arkanızdaki adam şikayetçi olmaz. Ben yastık yüksek olsa bile saatlerce uyuyamayan biriyim benden başka herkes uyuyordu. Sizin de kendinize göre değerlendirmeniz gerekir. 19:20 civarı ırmaktan kalkıyor saat 5'e yakın sivasta olursunuz. 5te çorbacı ve kelleciler açık oluyor orada en azından bir çay içebilirsiniz. Başka bir yer açık değil.

Güney Ekspresi:
    Yataklı vagonda yer bulabilirsiniz. Doğu ekspresi gibi 5-6 yataklı vagonu yoktur en arkada 1 adet vardır fakat 1 hafta sonrasına rahatça yer bulacağınızı düşünüyorum. Kuşetlide çok rahat yer bulursunuz ama yukarıda dediğim gibi odada yanlız uyumayacaksınız. Yine pulmanlar boş olduğu için pulmanda gidecekseniz önceden yer ayırmanıza çok gerek yok. Bu tren sivastan çıkıp kangal- hekimhan- malatya- diyarbakır diye gider. Öğleden sonra çıktığı için çevreyi seyrederek yolculuk yapabilirsiniz. Fakat sivasa akşam varacağınız için kalacak yer bulmanız gerekli.

Ben Doğu ekspresinde pulmanda gidip Güney Ekspresinde yataklı vagonda geldim.

Trenlerin Pulman vagonlarında alaturka tuvalet, kuşetli ve yataklı vagonlarda alafranga tuvalet var. Bazı tuvaletler bildiğin çanak gibi sıçrayan sudan kaçamazsınız
    O yüzden ben pulmandaki alaturka tuvaletleri tercih ediyorum. Ama onlarda da sakın sifonu çekeyim demeyin sifon değil fiskiye koymuşlar çanaktan çok çevreye dağıtıyor suyu. Bildiğimiz maşrafa ve musluk da var. Ayrıca kağıt havlu ve tuvalet kağıdını eksik etmiyorlar. Gelirken yataklı vagonda tuvaletler tıkanmış ve ağzına kadar dolmuştu ve gece yemekli vagonu kapattıkları için pulmana da geçemedim. Kayseriye kadar tuttuk. Eğer tuvaletlerin suyu vs. biterse şehirlerde dolduruyorlar. Yine haznesi de oralarda boşaltılıyor. Eskiden doğrudan raya gidiyordu İstasyonda dururken tuvaleti kullanmak yasak.
    Yine de otobüsteki gibi sıkıştığınızda yolculuk zehir olmuyor. En büyük artılarından biri bu.

Trenlerin içi gayet temiz ve yeni. Eskileriyle kıyaslamayın. Tuvatlerler de temiz. Yeter ki bir görgüsüz gelip batırmasın. Lavabodan sıcak su bile akıyor. Trenlerin güvenliği artırılmış. Yataklı ve kuşetli vagonlarda kompartıman kapısını kilitleyebiliyorsunuz. Pulmandakilerin oraya geçmesi yasak. Tren camları çok az açılabiliyor güvenlik için iyi ama ben eski camları tercih ederim.

Yemekli vagonda eskiden aşçı çalışır, lokanta gibi yemek yapılır, gerçek yemekler servis edilirdi. Şimdi ise "bistro" diye tabir ediliyor ve kalitesi oldukça düşük. Özelleştirildikten sonra böyle oldu. Kağıt bardakta poşet çay veriyorlar. Hiç hoşuma gitmedi. Fiyatlar da pahalı. Kağıt bardakta poşet çaya 2 lira vereceğimi hiç düşünmezdim. Ondan başka kahve vs. de var da hepsi hazır kağıt bardağa koyup getiriyorlar. Çok acıkan olursa tost yiyebilir. Keyif alanlar var tabi. Daha iyisini görünce memnun olamıyorsun. Tren vagonu olmasına bakmayın önceden çok iyi ve çeşitli yemekler çıkıyordu. Bistroya ölsem de gitmem diyordum ama yine gitmiş oldum. (Aslında pek sayılmaz )

6 yaşındayken yani 2000 yılında kayseriden istanbula gitmiştim. O dönem yediğim yemeği ve yaptığım kahvaltıyı hala hatırlıyorum. Oldukça özenli, lezzetli ve kaliteliydi. Zaten restoranda gibi hissediyordunuz resmiyet vardı. Kahvaltı tabağında reçel, yağ, bal, peynir, zeytin, yeşil zeytin, salatalık, domates vs. + taze çay ve ekmek veriyorlardı. Şimdi kahvaltıları da ambalajlamışlar. Paket halinde veriyorlar. Bir de tavuk ızgara yanında pilav yemiştim. Ne pilav kötüydü ne tavuk lezzetsizdi. Yemek çeşitleri çoktu 3-5 çeşit değil. Tek beğenmediğim tarafı içki servisinin olmasıydı.

Bilet görevlileri (fransızca kondüktör) biletinizdeki karekodu ellerindeki cihazla okutuyor. Telefon uygulamasından karekodu açıp okutabilirsiniz. O yüzden basılı bilete ihtiyacınız yok. (Eğer internetten alırsanız.) Yine de aldığınız bileti yazdırıp yanınızda bulundurun. Ayrıca indirimli bilet aldıysanız gerekli belgeyi yanınızda bulundurun. Gidiş dönüş biletlerini karıştırmayın. Biletler okunduktan sonra bir daha okunmuyor.

Tren vagonlarında havalandırma var. Bu havalandırma bazen yan odada içilen sigara kokusunu sizin odaya doldurabiliyor. Trende sigara içmek yasak olsa da tuvalette, kompartımanda, vagon aralarında içenler oldukça fazla. Tuvalette camı açıp sigara içen birisi hiçbir yere koku vermez. İnsanlara eziyet vermek istemiyorsanız tuvalette içebilirsiniz. Tuvaletler kokmuyor bu arada ister alaturka ister alafranga. Sigara içsem de başkasının sigara kokusu çok sinir bozucu birşey. Kul hakkı var.

Trenler küçük yerlerde çok kısa süre duruyor o yüzden inmeye kalkmayın. Şehir merkezlerinde 10dk civarı duruyorlar inip dolaşabilirsiniz. Tren kalkmaya yakın düdük çalıyorlar treni kaçıracağım diye de korkmayın. Peronlara yakın yerlerde çeşmeler var su doldurabilir veya büfe varsa birşeyler alabilirsiniz. Yolculuğa çıkmadan önce yiyecek ve su almayı unutmayın. Sofra kurmanıza gerek yok çoğu kişi azığını getirse de yemeyenlere ayıp olmasın. Kimseye birşey ikram etmeyin kimseden de birşey almayın. Siz ikram etseniz de karşıdaki aç olsa dahi büyük ihtimal kabul etmez. Uyutma vakalarını bilmeyen yoktur hiç de az değildi önceleri. Yine telefonunuza, cüzdanınıza sahip çıkın. Trende kamera göremedim.

Koltukların üstlerindeki raflara valizleriniz rahat sığar. Sığmayacak yükünüz varsa belli bir ücretle ön taraftaki bagaj vagonuna (furgon) teslim edebilirsiniz. Bisiklet de götürebilirsiniz. Bu her trende olmuyor bu arada.

Trenler genel olarak sıcak ama bazen kalorifer çalışmayabiliyor. Kuşetli ve yataklı vagonlarda sıcaklık ayarı mevcut ve açıp kapatabiliyorsunuz.

Bazı pulman vagonlarda iki koltukta bir priz mevcut bazılarında yok. Kuşetlide en üstte priz var uzatma kablosuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Yataklı vagonda lavabonun üstünde uzatma kablosuna pek gerek olmaz.

İnternet karayollarında olduğu gibi çekmiyor ancak il veya ilçelerden geçerken kısa bir süreliğine kullanabiliyorsunuz.

Tren rayları kaynaklandığı için eskisi gibi yol boyunca tak-tak sesi yok. Tren dizel olduğu için eğer cam açıksa egzoz kokusu özellikle tünelden geçerken çok hissediliyor.

Görevliler şehir merkezlerine yaklaşmadan önce yolcuları haberdar ediyor.

Trenler hakkında aklıma gelenleri yazdım şimdi yolculuğa gelelim.

YOLCULUK

Öncelikle Ankara garının önünden otobüse binip 1 saat gibi bir sürede kırıkkale ırmak istasyonuna geldim. Otobüs elmadağ'dan geçip kırıkkaleye az kala il sınırında ırmak köyünde duruyor. Irmak istasyonu bekleme salonu, büfe, çeşmesi olan büyük bir yer. Gün batarken oraya vardım ve tren geldikten sonra da kalkmak için bayağı bekledi. 1 saat kadar orada bekledim. Biraz erken gittiğim için fazla beklediğimi belirteyim.

Sonrasında tren kalkınca karnımı doyurdum. Görgüsüzce yemek yiyenler de vardı tabi ki. Akşam 9 a yakın artık çay içmeden duramaz hale geldim. Yemek vagonunu bu yataklıdakiler doldurmuştu tabi ki oturacak yer bulamadım. Saat 10a yakın oturup bir çay içtim. Bu sefer poşet çay değildi ama çay poşet çayı aratacak kadar kötüydü. Bir de şu dikkatimi çekti yemek vagonlarının koltukları bazen oldukça rahat bazen de oldukça rahatsız oluyor. Pulman ile yataklı vagon arasındaki sosyoekonomik uçurumu yemek vagonundan görebilirsiniz. Çok çaysız kaldığım için gittim yine
    Sonrasında kulaklığı takıp telefondaki slamming brutal death metal albümlerini sırasıyla dinlemeye başladım. Gece yarısından sonra herkes uyumaya durdu ama benim gözüm böllük böllük az da olsa kapanmıyor. Arada telefonu cüzdanı yokluyorum tabi. Geri kalan yolculuk karanlıkta ve oldukça sıkıcı geçti. Arada dalar oldum ama kafam düşünce uyandım. Belki bir yastık olsaydı biraz da olsa uyuyabilirdim. Trenin sarsıntısı ve gürültüsü hiç yok değil.

SİVASA VARIŞ
    Sivasa varınca saat 5 civarıydı. Bir kelleciye uğrayıp kellenin tadına baktım ve 2 çay içtim. Kellenin dil ve yanak kısmını yiyip geri kalanı bıraktım. Bu haliyle bile bayağı ağır geldi. Koyun kellesi acayip bir kokuya sahip ama onu yiyen akşama kadar acıkmaz gibi. Kelleyi tırnak pide ile beraber veriyorlar. 16 lira 2 çay içtim (su bardağında) 18 tl verdim.

Fiyat sormamama rağmen ve yabancı olduğum belli iken kazık atma gibi bir şeye kalkışmadılar. Müşteriye ilgileri gayet iyiydi.@Theologist yorumunda anadoludaki esnaf kazık atar vs. diyince kuşkulanmıştım. Bu sivasta geçerli değilmiş. Diyarbakırda dediği gibi olsa da. Fiyatı ben Google yorumlarında okumuştum önceden oradan biliyordum.

Sivas Kelle ve Çorbacısı lokantanın adı.

Akın kelle, Çorbacım gibi yerler de açıktı. Koca poşetle kelle alanlar var o saatte. Yani fırında kuzu kelle sivasın meşhur yemeklerinden biridir.

Daha gün ağarmamıştı yapacak birşey yok sivasın tek parkı olan meydandaki cıbıllar parkına gittim. O ayaz ankaranın ayazına da benzemiyormuş. Banklar kırağı tuttuğundan oturulmuyordu. Hava durumuna bakıp ince giyindim ama ankarada hiç üşümezken orada soğuğu yedim.

Gün ağarsın da artık tarihi eserleri gezeyim diyordum. Gün ağarınca zaten Çifte Minareli Medrese, Şifahiye medresesi ve buriciye medresesi karşımda duruyordu. Hepsi de selçuklu eseri. Çifte minareli medreseyi hastane inşaatı için yıkmışlar 1800lerde. Halk Arasında Timur yıktı diye bir inanış var. Yine evliya çelebi sivasa gittiğinde ahaliden nakille Timur sivasa geldiğinde 70 bin sarıklı alimi kestiğini yazar. Bunun gibi halk arasında çok haksız ithamlar vardır. Ama Ön taraftaki tabelada dediğim gibi yazıyor. Tarihi bir araştırma yapmadım.

Medresenin ön tarafı bir kişinin büyük çabalarıyla kurtarılmış. Bütün güzelliği zaten ön cephede görebilirsiniz. Arka tarafta ise yıkıntılar ve oda duvar kalıntıları var. Orası şimdi çay bahçesi olarak kullanılıyor. Kayseride buna benzer sahabiye medresesini görsem de buradaki işçilik kat kat daha fazla. Çifte minareli medresenin tam karşısında şifahiye medresesi var. Arada bir sokak kadar boşluk bırakılarak yapılmış.
    Hemen yan tarafta buruciye medresesi var.

Sadece bu üçünü görmek için bile gidilir. Sırada gök medrese var. Sivas "Kalesi" var. Kirli Ahmet var. Devamı gelecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arcatera -- 10 Mart 2018; 13:26:4 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Sadece o gördüğün halk otobüsleri var

Bazen şoför canı sıkılınca durakta teksen durmuyor. Zaten paraları direk otobüse binen yolcudan değil de havuzda biriken paradan alıyorlar. O yüzden yolcuya muamele kötü, yaşlılar para vermediği için otobüse alınmıyor bazen. Sürüş şekli desen koskoca otobüsle makas atıyolar.

Güvenli demişsin ama sadece son yıllarda biraz düzelmiş gibi gördüm. Eskiden yolunu kesip para isteyen kekolar kol geziyodu korkardım ara sokaklara girmeye.

Sivasın yemekçiler hariç esnafı berbattır.(İstisnalar olabilir.) Nerden para takayım neyi kötü yapayım diye fırsat kollarlar. Televizyonun ledi bozuldu teknik servis geldi çıkma led taktı. Bakkala gidersin önceki gün aynı bakkaldan aldığın cipsten çıkan promosyonu istersin 'ben cips mips bilmem nerde aldıysan oraa git gardaşım' diye kovalar.

Kirli ahmet ünlüdür ama bu aralar nuri usta daha iyi diyorlar. Gidip tatmak lazım.
  • hoş gelmişsiniz hocam :) Umarım keyif almışsınızdır .

• Opet'in karşısında kilis etli ekmek var, kesinlikle git. Kirli Ahmet'de olur, Kirli Mehmet'de zaten kardeşler ama köfteleri muazzam.

• Kardeş Sivas ta 10 senedir Havaalanı var?

• handsomecihat kullanıcısına yanıt
    Hahaha

• Sivasta havaalani mi yok

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sivas Nuri Demirağ Havalimanı

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Insanlarin birbirini yaktigi yer degil mi orasi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ülkemiz de her şehrin farklı güzelllikleri var. Ülkemiz gerçekten çok güzel. Daha fazla resimlerle konuyu süslemenizi isterim :)

• Yemekli vagon cidden pahalı. Ülker çikolatalı gofret 2 lira

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel anlatmışsınız , devamını bekliyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuujitsu -- 10 Mart 2018; 11:15:6 >
  • Sivas Gezisi Notlarım (+Bol SS ve Sivas ve Tren Rehberi)

• Theo diye girdim. Ters köşe olduk.

• Hava iyice ağarınca iyice uyku bastırmadan Sivas Kalesi'ni ve Gök Medrese'yi göreyim dedim.
    Sivas kalesiyle gök medrese birbirine yakın olup meydandan biraz yürümek gereklidir.

Öncelikle Gök Medrese'ye gideyim dedim o da ne. Çevresini kapatmışlar ve öğrendiğime göre yıllardır tadilattaymış. Önceden yapılan restorasyon çalışmalarında bildiğimiz inşaat tuğlası bile kullanıldığını duydum. Pek inanılır değil ama Türkiyede mümkün.

Sivas Kalesi diyorlar ama ben kale göremedim. Trollendik yani. Bildiğimiz tepe yıkık dökük de olsa kale duvarını göremedim. Tarihini öğrenmek lazım ama şehrin en yüksek tepesi orası ve bütün şehri görmek mümkün.

Ankarada onlarca pavyonların önünden korkarak geçerken, gecekondu mahallelerine yaklaşmak bile istemezken Sivası oldukça güvenli bir şehir olarak gördüm. Sivastan pek haber çıkmaması da bunu destekler nitelikte. Kenar mahallelere hiç gitmedim bu arada sivası bilen birisi bilgi verirse memnun olurum.

Toplu taşımaya gelirsek yok gibi birşey. 2-3 özel halk otobüsü gördüm o da küçük olanlardan. Ne dolmuş ne belediye otobüsü var. Belki cumartesi çalışmayabilirler.

İkinci resimde ise paşa cami var. Onun arkasında sebze hali, şarkütericiler, sakatatçılar ve kasaplar var. Bir tane de AVM açılmış ama tren garının tersine düştüğü için gitmedim. Zaten Ankara AVM dolu.

Gök Medreseden dönerken ulu camiiyi de görüp 2 saatte işaretlediğim bütün yerleri görmüş oldum. Şehir 2 saatte bitti. Yapacak başka birşey de yok aslında. Bir sonraki mesajda lokantalardan bahsedeyim.

• Sivasın eti burada marketten aldığımız saman gibi etlerle kıyaslanamaz. Sivas Köftesi de o etlerden yapılıyor. Siz aynı usulde yapsanız dahi et aynı olmayacağı için o tadı alamazsınız. Çünkü sivas köftesinde et ve tuzdan başka birşey yok. O köfteyi yedikten sonra başka yerde köfte yemek istemezsiniz. Piyasa katkı maddesi en az ve hilesiz hazır köfte et ve süt kurumunun. Onları önceden severek yerken şimdi yiyemiyorum. Ya sivas köftesi yiyeceğim ya hiç. Öyle bir duruma getiriyor insanı.

Kirli Ahmet'in iki şubesi var. Ondan başka da birsürü köfteci var. Kasapların hepsinde hazır köfte bulabilirsiniz. Bu köftede hile yapmak mümkün değil çünkü sadece et ve tuzdan ibaret. Köftenin kalitesini etin kalitesi belirliyor. Önce iri aynada tek çekim yapılıp yoğurulan kıyma ertesi gün dinlendikten sonra bir daha çekiliyor. Top haline getirip avuç ile bastırarak yaprak haline getiriliyor. Diğer çoğu köfte gibi et topağı değil yassı olduğundan içi kolay pişiyor ve sulu sulu size servis ediliyor.

Kirli ahmete gittiğimizde önce masayı donatıp bize çorba getiriyorlar. Sivasta köfte pişene kadar müşteriye çorba ikram edilir. Çorbadan sonra köfteler masanıza geliyor. 7 adet ve gramajı gayet fazla.

Közlenmiş biber ve domatesin yanı sıra soğan salatası, ezme, haydari, salata, tırnak pidesi, biber turşusu da köftenin yanında veriliyor. Burada bir ezme verip onu da kaşığın ucuyla koyanlar gibi değil. Dolu dolu

Köfteyi nasıl yiyoruz? Öyle bıçak, çatal falan yok. Pideyi alıp köfteyi arasına alıp soğanı da ekliyoruz. Diğer mezeleri çatalla yiyebiliriz. Öyle pideyi çatalla bıçakla kesmeye kalkmayın gülerler

Bu sofranın tamamı sadece 20 lira. Eğer dürüm köfte almak isterseniz tırnak pide arasına 4 tane köfte, soğan ve ayran ile 10 liraya alabiliyorsunuz.
    Burada kafeye gidip aynı paraya patates yiyenler var.

Sivasta her lokanta uygun fiyatlıdır ve kaliteye özen gösterir.

Etli pide yemek isterseniz 10 liraya yiyebilirsiniz. Yalnız önceleri etli pidenin üzeri tamamen et kaplıyken şimdi etin gramajını düşürmüşler. Asıl etli pide tamamen et doludur arada boşluk yok ve kıyılmış maydonoz eklenip servis edilir.

Bu arada turşular da orjinali tatlı sarı biber turşusu olmalıydı ama acı biber getirdiler. Sarı biber turşusu ayrı bir tat katıyor fakat şimdi artık var mı bilmiyorum.

Ankara'da olup Sivas yemeklerini tatmak isteyenler Kızılay'daki Sivas Sofrasına Uğrayabilir. Fiyatları gayet uygun geçen gittiğimde aynı sofra + tatlı + çay vs. 18tl idi.
    Törekent Toy Markette sivas köftesi bulabilirsiniz. Sivastan geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: AvriL<3

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı

Bayağı dışarıdaymış o yüzden haritada göremedim.

• Sadece o gördüğün halk otobüsleri var

Bazen şoför canı sıkılınca durakta teksen durmuyor. Zaten paraları direk otobüse binen yolcudan değil de havuzda biriken paradan alıyorlar. O yüzden yolcuya muamele kötü, yaşlılar para vermediği için otobüse alınmıyor bazen. Sürüş şekli desen koskoca otobüsle makas atıyolar.

Güvenli demişsin ama sadece son yıllarda biraz düzelmiş gibi gördüm. Eskiden yolunu kesip para isteyen kekolar kol geziyodu korkardım ara sokaklara girmeye.

Sivasın yemekçiler hariç esnafı berbattır.(İstisnalar olabilir.) Nerden para takayım neyi kötü yapayım diye fırsat kollarlar. Televizyonun ledi bozuldu teknik servis geldi çıkma led taktı. Bakkala gidersin önceki gün aynı bakkaldan aldığın cipsten çıkan promosyonu istersin 'ben cips mips bilmem nerde aldıysan oraa git gardaşım' diye kovalar.

Kirli ahmet ünlüdür ama bu aralar nuri usta daha iyi diyorlar. Gidip tatmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lars Mikael Akerfeldt -- 10 Mart 2018; 12:38:31 >

• Garda uzanıp biraz uyuduktan sonra trenin gelmesini bekledim. Yataklı vagon bir başkaymış

Bu arada boyu 185 yukarısı olanlar yatağa tam uzanamaz. Onun haricinde yataklar gayet rahat ve geniş.

• seni sivaslı yaratmayan tanrı için bugün ne yaptın ?

• quote:

Orijinalden alıntı: The Originals

seni sivaslı yaratmayan tanrı için bugün ne yaptın ?

1800lerdeki dedelerim bile sivaslı

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.