Şimdi Ara

sokak kütüphanesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaslar dusunsenize durakta otobus bekliyorsunuz ve otobus gelene kadar karsinizda ucretsiz kitaplardan olusan minik bir kutuphane.beklerken bosa zaman gecirmemek adina elinize herhangi birini aliyor ve okumaya basliyorsunuz.sonra otobusunuz geliyor ayni anda sizi sarmaya baslayan kitapla bir yolculuk yapiyorsunuz gunler geciyor ve kitapla yaptiginiz yolculugun sonuna geldiginizde yine bir otobus duraginda ayriliyor ve onu minik kutuphanesine yerlestiriyorsunuz.

bu sekilde ulkemizde bilhassa insanlarin bekledikleri yahut onunden sık sık gectigi yerlerde ucretsiz minik sokak kutuphanesi olsa insanlar duzgunce okusa sonra bu kitaplari yeniden herhangi bir minik sokak kutuphanesine biraksa ne guzel olur degil mi? burada kutuphaneden kastim belki bir posta kutusu gibi kitap konulacak onu camli bir dolap yahut en kotu ihtimalle bir kutu.

nasil olurdu sizce, boyle seyler olmasi icin ne yapmali?bunun icin neler yapabiliriz?bunlar cok uzak hayaller olmak zorunda degil bence.neler yapilabilir bunun icin? sizlerin de dusuncesini almak istedim.

sokak kütüphanesi sokak kütüphanesi sokak kütüphanesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biravucgokyuzu -- 9 Ocak 2014; 18:00:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bu tarz uygulamalar üniversitlerde yapılıyor ama ülke geneline yaymak zor tabi. Belki 30 yıl sonra o da doğru düzgün eğitim verilirse. Sivil toplum kuruluşları yapar yaparsa ama uzun süreli olur mu bilmem.
  • Bizim ülkede zor. Çok güzel bi uygulama olurdu ama millet alıp evine götürür :D okumasa bile beleş diye alır yani. Hmm bunla soba falan iyi tutuşturulur. bitanede arabaya atayım baharda piknikte yakarız falan derler :)
  • biravucgokyuzu kullanıcısına yanıt
    Hocam ülkemizi kötülemek istemem ama ülke genelinde bunu gerçekleştirmek gerçekten zor. Ücretsiz olacağından millet kafasına göre alır, kitap okumak isteyenler faydalanamaz. En iyisi kütüphaneye üye olup oradan kitap temin etmek ve yanımızda taşıyıp yolculukta okumak, bitince yenisiyle değiştirmek.

Özetle bu dediğin olmaz ama ileride elektronik kütüphane gibi bir şey yapılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: d4rkness

Hocam ülkemizi kötülemek istemem ama ülke genelinde bunu gerçekleştirmek gerçekten zor. Ücretsiz olacağından millet kafasına göre alır, kitap okumak isteyenler faydalanamaz. En iyisi kütüphaneye üye olup oradan kitap temin etmek ve yanımızda taşıyıp yolculukta okumak, bitince yenisiyle değiştirmek.

Özetle bu dediğin olmaz ama ileride elektronik kütüphane gibi bir şey yapılabilir.

evet zor maalesef ve kotuleme degil malesef rasyonel bir tespit.ama bence artik eskiye nazaran daha iyi sayida okuyucu kitlesi var.her yere kurulamasa da sanki ufak ufak bazi yerlerde girisimlerde bulunulabilir kucuk topluluklarca olsa bile.acikcasi bunu bir yerde uygun oldugum zaman destek verecek birileriyle denemek istiyorum lakin korktugum sey herhangi bir idari kolluk memurunun gelip bu ne kaldirin bunu burdan demesi yahut kaldirip goturmesi.cunku bu noktada isin icine yasal duzenlemesi olmadigi halde yasak gorulecek bir sey cikabilir.isin sosyal engelleri de var tabi gerek bilinc duzeyi gerek kamu malina saygi duzeyi bunlar tartisilir ama bir yerden de baslamak gerektigini dusunuyorum. insanlara avmlerin piriltili isiklarindan, vitrinlerin suslu raflarindan baska seylerin de oldugunu gostermek bunlari burunlarinin ucuna kadar getirerek rar. dosyalari haricinde de iki kapak arasina sıkıstırılmıs dunyalarin, bilgilerin oldugunu gostermek, kitaplarin varligini da hatirlatmak adina buyuk bir adim olacagini dusunuyorum.

• Bence bu uygulamanın gerçekleşmesi çok zor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: biravucgokyuzu

quote:

Orijinalden alıntı: d4rkness

evet zor maalesef ve kotuleme degil malesef rasyonel bir tespit.ama bence artik eskiye nazaran daha iyi sayida okuyucu kitlesi var.her yere kurulamasa da sanki ufak ufak bazi yerlerde girisimlerde bulunulabilir kucuk topluluklarca olsa bile.acikcasi bunu bir yerde uygun oldugum zaman destek verecek birileriyle denemek istiyorum lakin korktugum sey herhangi bir idari kolluk memurunun gelip bu ne kaldirin bunu burdan demesi yahut kaldirip goturmesi.cunku bu noktada isin icine yasal duzenlemesi olmadigi halde yasak gorulecek bir sey cikabilir.isin sosyal engelleri de var tabi gerek bilinc duzeyi gerek kamu malina saygi duzeyi bunlar tartisilir ama bir yerden de baslamak gerektigini dusunuyorum. insanlara avmlerin piriltili isiklarindan, vitrinlerin suslu raflarindan baska seylerin de oldugunu gostermek bunlari burunlarinin ucuna kadar getirerek rar. dosyalari haricinde de iki kapak arasina sıkıstırılmıs dunyalarin, bilgilerin oldugunu gostermek, kitaplarin varligini da hatirlatmak adina buyuk bir adim olacagini dusunuyorum.

Okuyucu sayısı artıyor ama bilgilendirilmemiş ya da kitap sevgisi aşılanmamış çok insan var.
    Ben bir kitapçıya girdiğimde bu kitabı okudunuz mu ne düşünüyorsunuz dediğimde hiç akıcı değil ama güzel bir kitap ya da bunu okumadım ama bu kitabı okudum tavsiye ederim diyecek birilerini istiyorum. Kitaplarla iç içe oldukları halde bir kere bire yüzüne bakmamış insanlar var. (Yanlış anlaşılmasın kitapçıların kitap okumak gibi bir zorunluluğu var demiyorum.) Hocam şimdilik otobüs duraklarında zor ama üniversite kampüslerinde başlatılıp daha sonra yaygın hale getirilebilir. Yaygın hale getirmeden insanları bilinçlendirmek ve kitap okumaya yöneltmek gerekli ama bu da günümüzde zor görünüyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Niye buna ihtiyaç duyalım ki? Okumak isteyen gider kütüphaneden alır, otobüste de okur, durakta da okur. Bence çok saçma bir uygulama olurdu.
  • evet zor lakin insanlari bir sekilde kitaplarla tanistirmak gerek.eminim bir cok kisi cokecektir ustune bircoklari arkadasin dedigi gibi belki yakacak gozuyle bakacaktir ama sonucta bir adimdir.

universiteleri isin icine katmak istemiyorum acikcasi zira universitelerin kutuphanelerinden ogrenciler ucretsiz kitap alabiliyor istedikleri zaman okuyabiliyorlar zaten.ben halka acilmak tabana inmek sokaga hayatin kalbinin asil attigi orta yere bir bomba gibi kitaplari birakip en azindan etrafindaki insanlarin bir nebze de olsa etkilenmesini istiyorum. bu binlerce karaya vurmus denizyildizindan birkacini alip denize firlatmak gibi bir sey evet hepsini kurtaramayiz belki tek basimiza cok seyi degistiremeyiz ama kurtardigimiz bir deniz yildizi icinse cok sey degisir.bence bunu denemeyi hak ediyor bu toplum hatta ceplerinde iphone tasiyacak kadar son nokta teknolojiyle icice olan bu toplum bununla da basa cikmali artik.en az iphonela olan samimiyetindeki bilincindeki kadar. belki az ama hic degil.baslangic icin yeter kanaatindeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biravucgokyuzu -- 9 Ocak 2014; 19:33:14 >

• Güzelmiş ama bizim ülkede tutmaz. Zira insanlarımız açgözlü. Beleş bir şey söz konusu oldu mu ihtiyaçları olmasa bile alırlar. Bu uygulama için en az 10-20 yıllık bir gelişme sürecine daha ihtiyacımız var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the right hand of evil -- 9 Ocak 2014; 19:49:25 >
  • Çok güzel bir uygulama olurdu ama işte...
  •  sokak kütüphanesi
  • İyi de niye böyle bir şey yapalım ki? Çok mantıksız.

Kitap okumak isteyen adam zaten ya kitapçıdan ya sahaftan ya internetten ya da kütüphaneden alır okur. Bu kadar seçenek varken güzelim kitapları cühela köylünün eline teslim etmek mantıklı mıdır? Edelim de sobada cayır cayır yaksınlar insan müsveddeleri değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

İyi de niye böyle bir şey yapalım ki? Çok mantıksız.

Kitap okumak isteyen adam zaten ya kitapçıdan ya sahaftan ya internetten ya da kütüphaneden alır okur. Bu kadar seçenek varken güzelim kitapları cühela köylünün eline teslim etmek mantıklı mıdır? Edelim de sobada cayır cayır yaksınlar insan müsveddeleri değil mi?

eger yazdiklarinizda ciddi iseniz bir ironi yapmadiysaniz cevap olarak sunu belirteyim her seyden once evet haklisiniz okumak isteyen adam her turlu bulur okur buna bizzat sahit olan biriyim her turlu.lakin burada daha cok hedef kitle okuyanlar degil okumayanlar,okumayanlara kitaplari hatirlatmak, okuma aliskanligi olmayanlari kitap okumaya tesvik etmek. mesela benim yasadigim yerde birakin kutuphaneyi dogru duzgun kitapci yok kirtasiyecileri saymazsak evet bir kutuphane var yillardir kitaplar ayni bir tek orasi degerlendirilebilir ki yine degerlendiriyorum sahsen lakin yasadigim yer cok kalabalik bir ilce olmasina ragmen insanlarin kitaba ilgisi olmadigindan bir kitapci yok.ilgiyi de en az bir isportaci edasiyla gel abla gel diyerek saglamak gerekiyor bazen birileri kafana toplanmaya gorsun arkasi geliyor onlar kitaba gitmiyorsa biz onlari kitaplarla tanistiralim.hep toplumu yargilamak yerine toplumu biz donusturelim sorunu bulduysak receteyi yazip hastaligi tedavi edelim.elestirmek, tahliller yapmak her zaman en kolayidir yalniz elestiriye temel olan soruna en uygun pratik cozumu sunmak ve bunu hayata gecirmek en zorudur.burada da insanlarimiz kitap okumuyor onlar arz etmiyor diye kenara cekilmek yerine onlar gitmiyorsa biz onlarin ayagina gotururuz onlar kitapla tanismayi bir luks goruyorsa biz onlari kitaplarla tanistiririz siarindan yola cikarak bu uygulamayi dusundum.ozetle okuyanlar zaten okur haklisiniz ancak sadece okumakla da kalmaz okutur kitaba onyargilari olanlarin kitaba luks olarak bakanlarin onyargilarini da kirar kirmalidir.yapar yapmaz o ayri ama olmasi gereken budur kanaatimce.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biravucgokyuzu -- 9 Ocak 2014; 22:47:18 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

İyi de niye böyle bir şey yapalım ki? Çok mantıksız.

eger yazdiklarinizda ciddi iseniz bir ironi yapmadiysaniz cevap olarak sunu belirteyim her seyden once evet haklisiniz okumak isteyen adam her turlu bulur okur buna bizzat sahit olan biriyim her turlu.lakin burada daha cok hedef kitle okuyanlar degil okumayanlar,okumayanlara kitaplari hatirlatmak, okuma aliskanligi olmayanlari kitap okumaya tesvik etmek. mesela benim yasadigim yerde birakin kutuphaneyi dogru duzgun kitapci yok kirtasiyecileri saymazsak evet bir kutuphane var yillardir kitaplar ayni bir tek orasi degerlendirilebilir ki yine degerlendiriyorum sahsen lakin yasadigim yer cok kalabalik bir ilce olmasina ragmen insanlarin kitaba ilgisi olmadigindan bir kitapci yok.ilgiyi de en az bir isportaci edasiyla gel abla gel diyerek saglamak gerekiyor bazen birileri kafana toplanmaya gorsun arkasi geliyor onlar kitaba gitmiyorsa biz onlari kitaplarla tanistiralim.hep toplumu yargilamak yerine toplumu biz donusturelim sorunu bulduysak receteyi yazip hastaligi tedavi edelim.elestirmek, tahliller yapmak her zaman en kolayidir yalniz elestiriye temel olan soruna en uygun pratik cozumu sunmak ve bunu hayata gecirmek en zorudur.burada da insanlarimiz kitap okumuyor onlar arz etmiyor diye kenara cekilmek yerine onlar gitmiyorsa biz onlarin ayagina gotururuz onlar kitapla tanismayi bir luks goruyorsa biz onlari kitaplarla tanistiririz siarindan yola cikarak bu uygulamayi dusundum.ozetle okuyanlar zaten okur haklisiniz ancak sadece okumakla da kalmaz okutur kitaba onyargilari olanlarin kitaba luks olarak bakanlarin onyargilarini da kirar kirmalidir.yapar yapmaz o ayri ama olmasi gereken budur kanaatimce.

Farkındaysan kitap lükstür diye bir şey demedim. Mesele senin dediğin projeyi hayata geçirmek değil. Mesele geçirince ne olacağı. Sen üç durak oluştur. Yüzer de kitap koy, akşamına o kitaplardan eser kalmaz. Sabah kalktıklarında diyecekler ki "hay a.... k.... soğuğa bak. Gene yanmıyor s...... sobası". Sonra da kömürü odunu çalıyı doldurup kitaptan 10-15 sayfa koparıp çıra yerine kullanacak. Ben senelerce köylerde yaşadım, kadının biri kocasının 40 yıl önce aldığı ve Deniz Gezmiş'in idam edilişini anlatan günkü gazeteyi alevi tutuşturacak bir şey bulamayınca cayır cayır yakmış. Deniz Gezmiş'ten nefret ederim ama ben bile üzüldüm duyunca. Ki bu saymayacağım kadar çok örnekten birisi. Dedesinin babasından kalan eski yazılı kitapları yakan mı dersin, okulun verdiği kitabı yakan mı dersin, anlatmakla bitmez.

Fikrin güzel ama ütopik.

• orada luks olarak gorenlerden kastim siz degildiniz toplumumuzdu yanlis anlasilma varsa kusura bakmayin.maalesef toplumumuz kitabi luks olarak gormekte ve sizin dediginiz orneklere ben de cokca sahit oldum.hatta kitap okumasi icin kitaplarimi odunc verdigim kisiler dahi kitabi okumadiklari gibi geri getirme zahmetine katlanmayip kitaplarimi sobalarinda cayir cayir yaktilar.ama onlari temel alip bunu yapmayacak insanlari harcamak istemiyorum.zira kitap okumayip kitaba okuyanlara cok deger verenleri de taniyorum.olabildigince etrafimdakilere okuma aliskanligi kazandirmaya calisiyorum cunku pire icin yorgan yakmak yerine az da olsa bir kor kirintisini aleve cevirmek en azindan isitacak seviyeye getirmye calisiyorum.insanlarimizin evlerine plazma tvler,ceplerine iphoneler girdiyse egitimi,hayat gorusu,butcesi ne olursa olsun artik kitabin da bir ihtiyac olarak ellerininarasina girmesi gerektigini dusunuyorum insanlarin hayat savasinda oncelikleri farkli olabilir,onyargilari olabilir ama bunu yok etmeninen basta biz okurlara kitaplarin buyulu dunyasina girmislere dustugune inaniyorum.bunu okurlardan bekleyemeyeceksek zaten kimseden bekleyemeyiz.bu ulkede kesinlik beklemiyorum kucuk bir olasilik dahi yeter evet malesef birileri yakma niyetiyle alip goturecektir ama suc o kisiye kitabin sadece yakilacak bir sey olarak gormesine neden olan faktorlerde hep sonuc odakli dusunuyoruz surece baktigimizda asil suclunun yakan degil onu bu hale getiren faktorlerde ve buna karsin kitabin bir ihtiyac oldugunu gosteremeyen anlatamayanlarda.
    zor cok zor belki ama zorlugu da icsellestirip bastan havlu atmak da olmaz diye dusunuyorum.
    kitap okurlarindan biraz daha umut isigi bekliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: gotte2bache

bu tarz uygulamalar üniversitlerde yapılıyor ama ülke geneline yaymak zor tabi. Belki 30 yıl sonra o da doğru düzgün eğitim verilirse. Sivil toplum kuruluşları yapar yaparsa ama uzun süreli olur mu bilmem.

30 yıl sonra basım yapılır mı

• quote:

orada luks olarak gorenlerden kastim siz degildiniz toplumumuzdu yanlis anlasilma varsa kusura bakmayin.maalesef toplumumuz kitabi luks olarak gormekte ve sizin dediginiz orneklere ben de cokca sahit oldum.hatta kitap okumasi icin kitaplarimi odunc verdigim kisiler dahi kitabi okumadiklari gibi geri getirme zahmetine katlanmayip kitaplarimi sobalarinda cayir cayir yaktilar.ama onlari temel alip bunu yapmayacak insanlari harcamak istemiyorum.zira kitap okumayip kitaba okuyanlara cok deger verenleri de taniyorum.olabildigince etrafimdakilere okuma aliskanligi kazandirmaya calisiyorum cunku pire icin yorgan yakmak yerine az da olsa bir kor kirintisini aleve cevirmek en azindan isitacak seviyeye getirmye calisiyorum.insanlarimizin evlerine plazma tvler,ceplerine iphoneler girdiyse egitimi,hayat gorusu,butcesi ne olursa olsun artik kitabin da bir ihtiyac olarak ellerininarasina girmesi gerektigini dusunuyorum insanlarin hayat savasinda oncelikleri farkli olabilir,onyargilari olabilir ama bunu yok etmeninen basta biz okurlara kitaplarin buyulu dunyasina girmislere dustugune inaniyorum.bunu okurlardan bekleyemeyeceksek zaten kimseden bekleyemeyiz.bu ulkede kesinlik beklemiyorum kucuk bir olasilik dahi yeter evet malesef birileri yakma niyetiyle alip goturecektir ama suc o kisiye kitabin sadece yakilacak bir sey olarak gormesine neden olan faktorlerde hep sonuc odakli dusunuyoruz surece baktigimizda asil suclunun yakan degil onu bu hale getiren faktorlerde ve buna karsin kitabin bir ihtiyac oldugunu gosteremeyen anlatamayanlarda.
    zor cok zor belki ama zorlugu da icsellestirip bastan havlu atmak da olmaz diye dusunuyorum.
    kitap okurlarindan biraz daha umut isigi bekliyorum.

Haklı olduğunu kabul ediyorum ama ne yazık ki gerçekler bunlar. Onun yerine bulunduğun ili ve ilçeyi söylersen daha olasılıklı bir fikir geliştirebiliriz o sokaklara dökeceğin parayla. Hem bir kütüphane de var demişsin. Sen hele bir bulunduğun ili ve ilçeyi söyle de bir şeyler düşünelim. Belki gerçekten bir faydamız olur.

EK: Bir de şunu belirtmekte fayda var; o evlerinde plazma ceplerinde iphone olan taşralılar sadece diğerlerine hava atmak için alırlar. Yoksa tüm özelliklerinden faydalanacak bilinçli bir kullanıcı oldukları için değil. Kitabı hava atılacak bir şey olarak görmezler taşrada. O yüzden olanı bile yakarlar. Lüzumsuz görürler.

Sen gene de ilini ilçeni bir söyleyiver.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 10 Ocak 2014; 17:38:01 >

• Keşke olma ihtimali olsa. Ama zor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Betax -- 10 Ocak 2014; 18:21:24 >
  • benim bulundugum il ve ilce her sey yonunden bol kitapci haric yillardir burdayim her turlu dukkan aciliyor bir kitapci acildigini gormedim.ankaradayim lakin insanlari okuma aliskanligi yok her taraf dershane dolu ancak bununla sinirli malum egitim sistemi.ve evet dediginiz gibi bilincli degiller kullanim konusunda kitapta da yuksek bir bilinc beklemiyorum baslangic olarak ama en azindan kitapla tanismalari bile buyuk bir baslangic
    olur.ben buradan yola cikarak konusmuyorum lakin bircok yerde bulundum durum cogunlukla ayni.okuyan kesim cok sinirli ancak okumaya ilgisi olmayan insanlar cogunlukta.aslinda bir nevi sosyal proje seklinde de gerceklestirilebilecek bir durum.evet emgellilerin bile yeterince engelleri kaldirilmazken bunun olmasi cok zor kabul ediyorum.ama bunu da yaparsa bizim gibi kitapseverler yapar diye dusunuyorum tabi tek kisi ile olacak bir sey degil organize bir is, her seyden ote gonulluler lazim.uzun bir calisma sonucu yapilabilecek bir durum sonuc ne olur o noktada burada sizin de soylediginiz her turlu olasilik olabilir.ancak adim atmak da onemli.sadece umutsuz olunmamasi gerektigini dusunuyorum.sadece sizin gibi tum kitapseverlerden ricam ne olursa olsun umutsuz ve olumsuz olmamalari tum olumsuz kosullara ragmen.ve ogrenciyim istesem de para akitma durumum yok lakin yine de umutlarim var.umutlarimla bir ara ogrencilikten siyrildigimda yapmak istedigim seylerden biri ama dedigim gibi tek basina olabilecek bir sey degil organize olabilecek bir sey:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biravucgokyuzu -- 10 Ocak 2014; 18:52:30 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.