Şimdi Ara

SON SU SOĞUTMA PROJEM (KASA İÇİ FOTOLAR EKLENDİ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
157
Cevap
0
Favori
4.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hertürlü sıvı soğutmayı defalarca kere yaptıktan ve kullandıktan sonra artık odamda daha fazla extra soğutma kutusu vs. istemediğime karar verdim ve CM STACKER 810 kasa aldım. kasanın arkasında 2 tane 12cm lik fan üst üste duruyor egzos fan olarak. onları söküp yerine COOLERMASTER ın mavi LEDLİ olan 12cm liklerini taktım 47CFM hava çekiyorlar. parçaları toparladım bu haftasonu sistemi bağlıyorum kesin ve son kararım gayet derli toplu ve göz önünde olmayacak bir kasa içi su soğutma yapmak oldu. su haznesi tam olarak stacker ın 5,25 yuvalarına girecek şekilde. tabana yerleştiricem hazneyi. yükseliği 24cm. içine pompayı yerleştirdikten sonra tam olarak 3,5 litre su alıyor. radyatör olaraksa AQUA nın 2x12cm lik fana göre olan 240 modelini seçtim. radyatör şu ana kadar gördüklerimin en iyisi. giriş çıkışlarına tabiki hemen kendi klasit pnömatik rekorlarımı taktım. adamlar çok güzel ve temiz bir radyatör tasarlamışlar yan kesitinde gördüğünüz gibi su içinde epey bir dolaşıyor yolları baya uzatmışlar evirip çevirip. blok olaraksa sistemde X1900XTX te ALPHACOOL un büyük su soğutma bloğu ve CPUda da yine ALPHACOOL un NEXXOSS bloğu olacak. blok çift katmandan oluşuyor ve suyun püskürtülmesi prensibi ile çalışıyor. POMPA olarak her tür modelini denediğim ve tam 6 tanesini çöpe attığım ATMAN lardan sonra sonunda aradığımı buldum. EHEIM COMPACT 1000 modeli. ATMAN 2000 den daha fazla su basıyor üstelik sesini duymak mümkün değil
    şimdilik parçaların fotolarını koyuyorum 1-2 gün içinde kasa içindeki fotolarını ekliycem. merak edenler için bu sistemin bana maliyeti:

EHEIM COMPACT 1000 POMPA : 70 YTL
    AQUA 240 RADYATÖR : 110 YTL
    SU HAZNESİ : bana bedavaya geldi atölye var ama dışarda yaptırsanız 30-40 YTL alırlar
    ALPHACOOL CPU BLOK : 100 YTL
    ALPHACOOL X1900XTX BLOK : 200 YTL
    SİSTEMDEKİ PASLANMAZ METAL PNÖMATİK REKORLAR : 45 YTL
    COOLER MASTER MAVİ LEDLİ 47CFM 12cm FANLAR (2 ADET) : 60 YTL

SON HALİ:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi King_Arthur -- 27 Mayıs 2006; 22:48:50 >

• Hakkaten güzele benziyor..Hayırlı olsun.Ama bayağı bi pahalıya çıkmış sanırım..
    Sizin seçtiğiniz bu pompa TT Big Water 735'in pompasının yerine kullanılabilir mi sizce? Borularda problem çıkar mı acaba??
  • kral olmuş gerçi ama bana su soğutma için çok pahalı göründü..güle güle kullan..
  • pahalı olduğuna katılıyorum ama parçaları bi anda almadım.. mesela bloklar zaten epeydir kullandığım parçalar.. yani para cepten bir anda çıkmayınca fazla da pahalı gelmiyor insana

bu pompa kesinlikle TT setlerle kullanılmaz.. çok şiddetli basıyor. TTnin dandik ince hortumları buna bağlanmaz.. bağlansa da pompayı çok zorlar incecik o borular.
  • çok güzel olmuşş.. ya bişey sorucam bende eheim pompayı aldım ama su haznesiz olmıyacak.. ben de 2 cdrom yuvasına girecek şekilde bi hazne düşünüyorum ama bu hazne bendeki aopen h700b de cdrom yuvaları üstte old için yukarda olucak...bu tarz bi hazneyi kaça yaparlar bide radyatörden memnunmusun..deneme fırsatın oldumu ben tek 120lik takılanı gördüm deli bişey ya.. ben 3tane 120lik fan takılanının tekrar stoklara girmesini bekliyorum.. değermi o kadar paraya?
    http://img301.imageshack.us/img301/7466/plexysuhazneleri0sc.jpg
    bunun gibi bişey yapılabilirmiz plexyden?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omseku -- 20 Mayıs 2006; 3:25:44 >
  • King_Arthur, genelde gördüğüm su soğutma sistemlerinde rezervuar kullanıldığı.
    Lakin yabancı forumlarda inline yani rezervuarsız sistemlerin daha performanslı olacağı yönünde yorumlar okumuştum. Zira hazneli bir sistemde pompa durağan bir suyu hızlandırmaya çalışıyor, lakin inline sistemlerde suyun zaten pompaya geldiğinde bir hızı olduğu için pompanın daha rahat ve performanslı çalışması söz konusu.
    Hiç bu şekilde bir sistem kurmayı denedin mi?

Not: inline sistemde radyatörden gelen boru direk olarak pompanın girişine takılıyor. Bu sistemlerin dezavantajı ise sistemin doldurulmasının oldukça zor oluşu. Pompayı soğutma sıvısı olan bir kovaya daldırmak gerekiyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sendorm

King_Arthur, genelde gördüğüm su soğutma sistemlerinde rezervuar kullanıldığı.
    Lakin yabancı forumlarda inline yani rezervuarsız sistemlerin daha performanslı olacağı yönünde yorumlar okumuştum. Zira hazneli bir sistemde pompa durağan bir suyu hızlandırmaya çalışıyor, lakin inline sistemlerde suyun zaten pompaya geldiğinde bir hızı olduğu için pompanın daha rahat ve performanslı çalışması söz konusu.
    Hiç bu şekilde bir sistem kurmayı denedin mi?

Not: inline sistemde radyatörden gelen boru direk olarak pompanın girişine takılıyor. Bu sistemlerin dezavantajı ise sistemin doldurulmasının oldukça zor oluşu. Pompayı soğutma sıvısı olan bir kovaya daldırmak gerekiyor.

Ben de boyle birşeyler okudum biryerlerde. Rezervuarsız sistemin bir diğer avantajı da rezervuardaki su çevreden ısı toplayabilir bunun önlenmiş olması.

Sistemi doldurmak için kovaya daldırılabilir veya pompaya su getiren hortuma bir T takılıyor ve buradan sistem dolana kadar sogutma sıvısı besleniliyor. T nin açık ucuna 15-20 cm bir boru takıp borunun ucuna da bir tıpatakıp ufak bir rezervuar olarak kullanılabilir. Borunun ucu yüksekte durursa sistemdeki hava da oraya toplanır. Böylece hem rezervuar olur hem de Sendorm'un dediği gibi su pompaya bir hızla ulaşır ve pompa daha iyi performans gösterir.

Zaten sistemi kovada doldurup tamamen kapatırsak bilgisayara takıldığı zaman hava kabarcıkları oluşabilir. Çünkü suyun sıcaklığı azaldıkça içinde gaz çözündürme yetenegi artar. Yani sıcak suda daha az hava çözünür soğuk suda daha çok hava çözünür. Sisteme sogutma sıvısı soğuk olarak doldurulursa daha sonra bu sıvı işlemciden ısı aldığında içinde çözünmüş olan bir miktar hava ortaya çıkıcak ve sistemin içinde kalacak. Bunun bir diğer çözümü de sistemi kovada doldururken doldurduğumuz sıvıyı ısıtmış olmak. Sıvıyı ısıtıp doldurursak içinde çözünmüş olan daha sonra sistemin içinde açığa çıkacak olan gazı çıkartmış oluruz.

Edit: "su pompaya bir hızla ulaşır" derken pompanın su giriş ucunda pompanın içine doğru bir su basıncı oluşur ve bu kesinlikle pompaya yardım eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ömerr -- 20 Mayıs 2006; 4:39:52 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • güzel olmuşa benziyor su haznesinin büyük olması güzel ne kadar su okadar soğukluk bence cm stacker önündede oldukça ilginç ve güzel durur o hazne diğer malzemelerde güzele benziyor el yapımı ancak bu kadar güzel yapılabilirdi eline sağlık tebrikler kasa fotolarınıda bekleriz şimdiden güle güle kullan
  • evet her iki arkadaşta çok yararlı bilgiler sunmuş.peki gelelim bu rezervuarsız çözümün sorunlarına

1:kesinlikle su tam doldurulmalı hava kalmadan.
    2:zamanla su eksilecektir bunu tamamlamak ne derecede kolay.
    3:uygun pompanın temini(bu arkadaşın pompası ne derece uyar bilmiyorum).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KRALL -- 20 Mayıs 2006; 11:34:29 >
  • Hayırlı olsun. Hava soğutmadan iyi olacağı kesin ama bloklar maliyeti çok arttırmış, bende yapmak isterdim ama yaklaşık 600ytl gibi bi fiyat çıkmış ortaya, beni fazlasıyla aşıyo.
  • güzel olmuş,
    emeğine sağlık,

edit= sorumun cevabı yukarıda yazıyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MAG -- 20 Mayıs 2006; 10:54:58 >
  • su tamamlama, kolay doldurum gibi problemleri, t-line ile çözüyorlar. Hatta kimisi tam pompa girişine vana koyuyor.
    Hava kabarcıklarının temizlenmesi ki ingilizcesi bleeding (türkçesi ne bilmiyorum) bu sistemlerde oldukça önemli.

şurada arkadaş oldukça güzel reservuarlar yapmış. pompa suyun içinde olmadığından sıcaklığını da aktarmamış oluyor. Ayrıca doldurulması kolay.
    http://www.overclockers.com/tips1089/index02.asp
  • herkese teşekkürler
    inline sistem sorularınızı cevaplıyım..

şimdi 25C ortam sıcaklığımız olduğunu düşünelim. pompadan çıkan su önce radyatmöre girerek soğuyabildiği kadar soğuyor ve işlemciye ordan da ekran kartına girerek dönüşte 45C kadar ısınıyor diyelim (tamamen sallama bir değer). eğer dönüşte büyük bir rezervuarınız varsa (ne kadar büyük o kadar etkili) çok ısınmış olan su geri döndüğünde buradaki daha soğuk olan su ile karışıyor ayrıca bir süre beklemede kalıyor. bu da ortam sıcaklığına soğuması için bir fırsat su için. daha sonra rezervuardaki durduğu yerde soğumakta olan su tekrar radyatöre basılıyor ve bu döngü böyle devam ediyor

ancak eğer bir rezervuarınız yoksa geri dönen 45C lik su direkt olarak radyatöre tekrar gönderiliyor.

radyatöre giren su rezervuarlı sistemde 35-40C olabilir.. böylece radyatörde soğuması ile işlemciye giden soğuk suyun derecesi daha da düşük oluyor.
    ancak rezervuarsız sistemde radyatöre 45C su girdiğ zaman ilk sisteme göre daha yüksek bir derecede çıkacak radyatörden. ve işlemciye rezervuarlı sistemde olduğundan daha sıcak bir su girecek.

yani inline sistemler bu sistemlerden performanslı olamaz.

• quote:

Orjinalden alıntı: sendorm

su tamamlama, kolay doldurum gibi problemleri, t-line ile çözüyorlar. Hatta kimisi tam pompa girişine vana koyuyor.
    Hava kabarcıklarının temizlenmesi ki ingilizcesi bleeding (türkçesi ne bilmiyorum) bu sistemlerde oldukça önemli.

şurada arkadaş oldukça güzel reservuarlar yapmış. pompa suyun içinde olmadığından sıcaklığını da aktarmamış oluyor. Ayrıca doldurulması kolay.
    http://www.overclockers.com/tips1089/index02.asp

bu rezervuar biraz küçük değilmi? benim daha önceki mesajımdaki gibi bi rezervuar yapılabilirmi king arthur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omseku -- 20 Mayıs 2006; 11:51:56 >

• senin gönderidğin rezervuarlar 300-500-1000ml lik ufacık şeyler..
    bendeki 3500ml alıyor.. gözlerin mi bozuk arkadaş
  • King_Arthur BURAK ABİ sen bu işi biliyosunya şu gördügüm en iyi sogutma 10 numaraaa
  • Siz Pompa+ Radyatör+İşlemci Bloğu+ Ekran kartı Bloğu+POmpa..döngüsünü kullanmışsınız..
    Neden Pompa + İşlemci Bloğu + Ekran kartı Bloğu + Radyatör +Pompa döngüsünü kullanmadığınızı sorabilir miyim??
  • quote:

Orjinalden alıntı: sbasol1981

Siz Pompa+ Radyatör+İşlemci Bloğu+ Ekran kartı Bloğu+POmpa..döngüsünü kullanmışsınız..
    Neden Pompa + İşlemci Bloğu + Ekran kartı Bloğu + Radyatör +Pompa döngüsünü kullanmadığınızı sorabilir miyim??

su haznesinden çıktıktan sonra su radyatöre girince radyatörün çıkışında sistem içinde olabileceği en en düşük sıcaklığa ulaşmış oluyor. işlemci bloğuna giren suyun mümkün olduğunca soğuk olmasını istedim
  • quote:

Orjinalden alıntı: owbilo

King_Arthur BURAK ABİ sen bu işi biliyosunya şu gördügüm en iyi sogutma 10 numaraaa

teşekkür ederim

• verdiğim linkteki reservuar daha küçük evet. Gözlerim falan bozuk değil. Bu tip yorumları nasıl yapıyorsunuz anlamıyorum. Neyse, bu şekilde içinde pompa olmadığı için sistem fazladan 10-20 watt soğutmak zorunda kalmıyor.

Ayrıca su soğutma sistemlerinde gpu ve cpu dan geçen su en fazla 2 derece ısınıyor. Yani dönüşteki suyun 45 derece olması gibi birşey mümkün değil.
    Rezervuarın büyük olmasının sisteme etkisi, sistemin denge sıcaklığına geç ulaşmasıdır. Su miktarının fazla olması dengeye 5dk da ulaşılacaksa bu süreyi artan su miktarı ile orantılı olarak arttıracaktır. Lakin aynı şekilde sistemin soğuması da daha uzun süre alacaktır.

Sistemin soğutma kapasitesi tamamen dışarı ne kadar ısı verebildiği ile alakalıdır. Bunu yapan da sistemdeki radyatördür. Eğer reservuarını metalden ve kanatçıklı yapsaydın onu da bir ısı veren sistem haline getirebilirdin elbet. Bu şekilde çalışan sistemler de var zalmanın reserator'u gibi. Ama elbette aktif fanlı bir radyatör sistemi kadar performanslı değil. Özellikle hem gpu hem cpu soğutulan sistemlerde resorator yetersiz kalıyor.

Inline sistemlerin neden daha performanslı olacağı konusunda diğer arkadaşlar da yorum yapmışlar zaten. Benim amacım daha faydalı olduğunu birçok yerde okuduğum bir yöntem hakkında tavsiyede bulunmaktı. Tabi keyif senin istediğini yapabilirsin.
    saygılar.

edit: "ancak eğer bir rezervuarınız yoksa geri dönen 45C lik su direkt olarak radyatöre tekrar gönderiliyor." demişsin lakin aslında bu istenen bir durum. Zira radyatörün sistemden ne kadar ısı atacağı tamamen (radyatör sıcaklığı - ortam sıcaklığı) ile orantılı birşeydir. Aradaki farkında karesi ile orantılı bir ısı transferi olur. Bu yüzden birim zamanda en çok ısıyı atmak için radyatöre giren suyun sistemdeki en sıcak su olması mantıklıdır. Yani radyatörü ısı üreten sistemlerden hemen sonra koymak ve çıkışını da cpuya bağlamak en mantıklısı. Senin yaptığın sistemde uzunca bir süre radyatöre reservuardan geçen soğuk su ile karışan ılık su gireceği için sistemin dışarı vereceği ısı miktarı da o oranda az olacaktır. Ama elbette bir süre sonra sistem dengeye ulaşacaktır ve reservuardaki su sıcaklığı sabitlenecek bu şekilde de radyatör dışarı atabileceği maksimum ısı miktarına ulaşacaktır. Bu yüzden büyük reservuarlar sadece sistemi şişiriyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sendorm -- 20 Mayıs 2006; 13:33:50 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.