Şimdi Ara

Sosyal ortamda alaya maruz kalmak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Fazla sosyal ve konuşkan bir insan değilim, gerektiği yerde konuşurum genelde. Çok sosyal biri olmadığım için sosyal ortamlarda nasıl davranılır bunu çok iyi bilmiyorum. Mesela bazı anlarda yüksek sesle konuşuyorum veya bir cümle kurarken saçma sapan kelimeler kullanıyorum. Bu da komik görünüyor. Bu özelliğimden dolayı zaman zaman ortamlarda alaya maruz kalıyorum. Hemen örneklendireyim.

Yeni bir işe başladım. Yeni işe başlayan herkesi staja gönderdiler, hepimiz bir arada staj gördük. Bu ortamda bulunan 2kişi(tamamı değil) bazı konuşmalarıma kendi aralarında gülmeye, alay etmeye başladılar. Daha sonra ne dersem diyeyim, bunlar arasında mizah konusu oldum. A diyorum gülüyorlar, B diyorum gülüyorlar. Hakaretvari bir dalga geçme değil bu yüzüme karşı sana takılıyoruz, alınmıyorsun değil mi diye soruyorlar. Ama neden ben de diğerleri değil bu takıldıkları kişi ? Senin sayende yüzümüz gülüyor diyorlar. Bunlara canım çok sıkılıyor. Girdiğim her ortamda böyle şeye maruz kalmıyorum ama bir ortamda p*ç biri varsa böyle şeyler yaşayabiliyorum. Ve bu bahsettiğim takılmaca sevdiğiniz bir arkadaşa yapılan takılmadan ibaret değil yani bildiğin eğlenilecek biri oluyorum.

Bu benim kafama takmam gereken bir mesele midir ? Abartıyor muyum ? Her girdiğim ortamda böyle şeyle karşılaşmıyorum ama o ortamda aşırı bi p*ç varsa böyle şeyle karşılaşıyorum. Bu durumdan kurtulmak için ne yapmalıyım ? Gerçekten kafam karışık, sizlerin de fikrini almak istiyorum.

• her insan farkli kendin ol

seni oldugun gibi kabullenmeyen kisilerin zaten sana faydasi olmaz

bu arada yavas yavas abarttigin seyleri duzeltmeye de calis.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İçinde bulunduğunuz durum can sıkıcı bir durum.

Böyle durumlar tolere edilebilir ama biraz ağırlığınızı ve ciddiyetinizi ortaya koymanız lazım. Çünkü başta ipin ucunu kaçırırsanız bu durum öyle devam eder.

''karşı sana takılıyoruz, alınmıyorsun değil mi'' sorusu gıcık bir soru, sürekli böyle yaptıklarından dolayı aslında burada tavrını belli etmen senin yararına olur. Ha tabi bu tavrını belirtmeni de alaya alabilirler ve burada da ciddileşmen, belki de ''yo sorun değil ama merak ediyorum mesela x'e de böyle takılacak mısın?'' türevinden bir soruyla topu karşıya atabilirsin ya da ''Senin sayende yüzümüz gülüyor'' dediklerinde ''insanlara güldürmek güzel ama ben buna gülmüyorum, bu durumu ne yapacağız'' da diyebilirsin. Bu iki durumda karşı tarafı sana karşı tetikleyebilir. Böyle bir durumda geri durmaman gerek yoksa iyice takılmaya başlarlar. Aslında bu dediklerimle seni yönlendirmek istemiyorum ama yine de bir düşün ve nasıl bir yol izleyeceğine karar ver. Bir de şunu sor kendine, bu insanları kaybedersem hayatımda ne eksilir. Çünkü bu tipler genelde karşılık almayı sevmezler. Bundan dolayı da senin böyle bir tavır değişikliğine gitmen onların hoşuna gitmez.

Ortamlarda nasıl davranılır konusu ise tamamen sende bitiyor, ilk olarak insanları çok kafaya takmaman gerek, yüksek sesle konuşma ve saçma kelimeler kullanma durumunu ise evde ayna karşısında çalışabilirsin ve bir şey söylemeden önce de düşün, her konu hakkında illa bir şey söylemek zorunda değilsin, ayrıca evde sesli bir şekilde kitap oku. Bu biraz olsun sana yardımcı olur.

Hatta biraz tuhaf gelebilir ama bazı konular hakkında metinler yaz ya da günlük tut ve bunları sonradan oku, böyle böyle nerede yanlış kelime kullandığını fark edersin ve daha dikkatli olmaya başlarsın.

Ha bu arada ortam p.çlerine karşı kullanacağın en büyük silah mizah ve kendini bilmektir. Kendi zaaflarını bilen ve bunların arkasında duran birine zarar vermezler, çünkü ellerinden o kozu almış olursun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cüheyir -- 5 Haziran 2022; 23:59:36 >

• Cüheyir kullanıcısına yanıt

Öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

Bana takılmaları şöyle başladı. Ortama girdik, tanıştık. Bir süre saygı çerçevesinde sohbetimiz sürdü. Sohbet devam ettikçe bu arkadaşların genel olarak laçka bir tavırlarının olduğunu fark ettim, çok kötü niyetli olmayan ama her şeyi dalgaya vuran bir mizaçları vardı. Ortama ayak uydurmak için ben de espri üretmeye başladım, genel olarak sessiz biri olduğum için tabi ekstra dikkat çekiyor. "Bakın adam sessiz duruyor ama espriyi de patlatıyor" Espri yapmak hoş fakat bunu sessiz biri yapınca 10 kat dikkat çekiyor.

Burada dikkatlerini çekmeye başladım. En başta sorun yoktu fakat onlara garip gelen bazı konuşmalarıma denk gelince onlar tarafından eğlence odağı haline geldim. Bunda benim de payımın(hatam) olduğunu düşünüyorum çünkü sırf ortama uymak için fazla espri kastım. Sessiz biriyim ama biraz olsun sosyal ortamda aktif olmak için gereğinden fazla cümle kurdum. Böylelikle ağırlığımı bozdum. Bana karşı olumsuz davranışlarını daha fazla sergilemelerine neden oldum.

Ben stajım gereği bunlarla geçici süre arkadaşlık kurmak zorunda kaldım yoksa böyle bir ortamda 1 saniye durmazdım. Düşündüğümde 2 hata gördüm kendimde. Fazla samimiyete girdim ve sırf muhabbetlerine ortak olmak için fazla espri kastım.

Son Paragrafına katılıyorum kesinlikle. Kendini bilmeli insan. Ne konuda zaafı var, ne konuda gol yersin ? Bunları bilip o kaleleri korumalısın. Mesela espri yapıyorsun, dalga geçerek gülüyorlarsa bir daha o espriyi yapmayacaksın. Ben belki de ortamda kendimi kanıtlamak için fazla zorladım. Ve çok fazla etraflarında dolaştım. Sırf kendimi kanıtlamak için gereğinden fazla durdum yanlarında. Oysa arada sırada yanlarına gitsem, gereğinden fazla cümle kullanmasam(onların bu kalibrede insan olduklarını fark ettiğim an) ağırlığımı bozmayacaktım, onlara da bu fırsatı vermeyecektim. Acı da olsa bir tecrübe oldu. Diyeceğim şu ki, ağırlığınızı hiçbir ortamda bozmayın. Bırakın sessiz desinler, kendi halinde desinler. Kendini bir başkasına kanıtlamak için maymun olmaya gerek yok.

• Cüheyir kullanıcısına yanıt
    Söylemeyi düşündüğüm her şeyi söylemişsin hocam ellerine sağlık.
    Bu tipler zamanla azalıyor, bu şekilde davrananların altında büyük bir ozguvensizlik yatıyor bence ve seni asagi çekmeye çalışıyorlar. Bana da gülenler oluyordu, şimdi ne gülüyon lan diyorum ortam müsaitse değilse de komik bir şey mi var diyorum.
    Sadece iki kişi olması iyi diğerleri demek ki daha düzgün insanlar genelde böyle diğerlerini de örgütleyip komple alay edilen duruma düşersin (en azından benim öyle de olmuştu)
    Olaya mantıkla da yaklaşmak iyi mesela xxx nedenden gülüyorlar bence komik değil ben de senin yyyy ne gülsem? Falan biraz empati denettirince oluyor.

En en zor durumda hiç yakıştırmasam da “Sen önce kel saçına bi sac ektir MK aynası, buyu de gel koçum” gibi saldırılarla artık, bitirirsin zaten karşındaki de dumur olur. Ortamda önce seninle alay edildiği için zaten mecburdum arkadaşlar dersin bisi olmaz.

Kendine bak kendinde ne eksik görüyorsan mantıklı bir şekilde onun üzerine çalış.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• monte cristo montu M kullanıcısına yanıt
    Aaaa çok güzel öz eleştiri ben de öğrenmiştim benzer şekilde. Isını ciddi yapacaksan bulaşmayacaksın abi. Çizgilerini çiz ve değiştirme yani olduğun gibi olmaya devam et, kısa zamanda belki pek ilgi çekmeyecek ama uzun vadede vay be ne karakterli insan “monte cristo montu” diyecekler. Sonra devran dönecek :)

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Biraz sert çık kendine gelirler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.