Şimdi Ara

spdif işin içinden çıkamadım... (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
185
Cevap
1
Favori
22.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    sağol da
    s/pdif coaxial ve tos/link optical birbirinin yerine anlam olarak kullanılmaz. ama aynı işi yaptırırız. yapı benzerliği ve hi-end rinde sempatisini kazanan aes/ebu ve s/pdif ortak olarak kullanılabilir. ama toshiba/link ile s/pdif bir değil. ve verdiğin linkte de s/pdif çıkışı optiğe çeviren bir devre gösteriyorlar.

edit:koyu olan taraf eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cantan -- 28 Şubat 2007; 9:20:57 >
  • Yazılanları ciddi olarak ilk mesajdan son mesaja kadar okudum. Gerçekten önemli bir konu (bana göre).

Evde masa üsütü sistemden vestel 5.1 sisteme analog sinyal ile ses çıkıçı alıyorum. Ana kartın üzerinde (ASUS A8V Deluxe) hem optik hemde coaxial çıkış var. Ses sistemi desteklemediği için kullanamıyorum. 10 metrelik (3 adet) kablo ile çalışma odasından salona sesi aktarıyorum. 10 metrelik RBG kablosu ile ekran kartından projeksiyona (Epson TW20) görüntüyü aktarıyorum. Kablolar her seferinte tak çıkar olmuyor.

Şimdi aynı işi bu kadar kablo olmadan ACER 5031 ile yapmak istiyorum. "Kibrit Çöpü Deneyi" ni yaptım. Şimdiye kadar hiç dikkat etmemiştim, kırmızı ışığı gördüm.

Sizlerden önce laptop için kablo ve bu kablo ile gelen sinyali çözerek gerçek 5.1 ses verecek ses sistemi tavsisyesi istiyorum. Umarım yardımcı olanlar olur.

• şimdi son noktayı koyuyorum. takip ediyorsunuz şu topiğide okuyalım.

http://forum.donanimhaber.com/m_12859995/mpage_2/tm.htm

quote:

Orjinalden alıntı: the_cantan

[

quote:

Orjinalden alıntı: sanyo

Şimdi sen bana diceksinki peki creative nın kendi aparatı nasıl o çıkıştan optic çıkış elde edebiliyor? Yukarda sana açıkladım soketin neden 4 centikli olduğunu. Sanırım o üç girişin oldugu yerde birde +5 volt var en dipte ordan voltaj alıp coax sesi o aparat içindeki devre ile optic sekline dönüştürüyor.

. uc : ( - ) Şase
    2. uc : optik/coax IN
    3. uc : optik/coax OUT
    4. uc : ( + ) voltaj (tahminen 3 yada 5 volt ) Ayrıca kutu içinde elektriksel bilgiyi optik kablo için ısıga ceviren devre var....

quote:

Orjinalden alıntı: sanyo

Hımm annadım şimdi. Sen diyorsun ki bu jack niye neden direkt optic değil

Şimdi kardeş dikkat ettiysen kimi anakartların üzerinde direkt oıptic cıkıslar var. Ama bu optic cıkıştan önce gelen elektrik sinyalinin ışığa cevrilmesi için o cıkışın ön tarafında elektronik bir dewre var. Yani ses (data) olarak geliyor o dewre üzerinde işlenip ışığa dönüşüyor.

Bizim X-FI yada ZS lere taktığımızda bracket dediğimiz o aparatın içinde de bu devreden var. Ve ses kartından taktığımız aparatın kablosuyla gelen ses (data), + 5 V ve ( - ) bu aparatın içindeki devre ile ışığa dönüşüyor.

Creative nin kendi orjinal aparatında da aynı durum var. Dijital sesi creavtive bizim aldıgımız yerden değil de ses kartının arkasındaki çıkıştan alıyor. Biz o jacka bir kablo bağladığımızda max 3 çentikli oluyor yani atıyorum 2 cm uzunluğunda bi jack takıyosun. Ama creativenin jackı 4 çentikli ve 3 cm uzunluğunda buda demek oluyorki bizim taktığımız jackın içinde en dip çentikte +5 volt elektrik var ( yukarıda bu kablonun acılımını verdim oraya bak )

Sanırım anlaşılmıştır...

Sanyo yazılarını o kadar beğendim ki. eline sağlık. dostlarım @Sanyo nun yazdıklarına dikkat.
    ve lütfen s/pdif coaxial digital ile optical tos/link farkına varın.

sonuç şu;
    kartta optical dönüşüme istediğinde dönüşebilen destekli devre ve besleme yoksa s/pdif digital çıkıştan optik çıkış almayı(dönüştürmeyi) aklınızdan çıkarın. bu dönüşümü basit bir kablo yapamaz. ancak destekli!! bir devre ile olur!!!
    ve ayrıca bu destekli devre ile optical ın s/pdif dijital sinyale göre kayıplı(kayba uğrattığı ve her ne kadar binary 0 ve 1 kesinliğine rağmen!!) ve sesin kalitesiz ve kayıplı olduğu ifade edilir.neden zaten devre içinde ki dijital elektriksel sinyal kare dalga formunda ki s/pdif coaxial bağlantı RF Demodulator ile Toslink Optical dijital sinyal formuna dönüştürülür ve çıkışa verilir. gerçi PC audio sistemlerde tos/link bağlantı ses kalitesinde ne farkeder ki sadece işe yarar o kadar da yeter ve iyidir.ve bu yüzden HI-FI sistemlerde S/PDIF ve AES/EBU dijital bağlantı daha pratik ve daha kaliteli olması rağbet ve destek görür.

kaldı ki optical sadece hız ve enterferans açısından avantajlı. 10mt.lik optic yada coaxial'ın ne farkı var?(diğer etkenler etkisiz sağlanmış.)
    ama bir kıtanın ucunda ki bağlantı için optical bağlantı hızı iyi. audio sistemde illa optic kullanmak zorunda değiliz ki. ok. ne marifetmiş optic ben hiç sevmem ki.
    saygılar.

• Selam Arkadaşlar,

Bir süredir bu topiği takip ediyorum, bazı tecrübelerimi sizinle paylaşmak istedim.

Kısa bir süre önce ev için Hitachi TX-300 projektör aldım, en büyük keyfim HD film izlemek. Elimde HD formatında 70-80 kadar film var, Blue Ray ya da HD DVD Player cihazım olmadığından filmleri projeksiyon cihazına bağladığım Acer Ferrari 4005 notebook ile izliyorum.

Notebook'da VGA ve DVI çıkış var, görüntüyü DVI-HDMI kablo ile projektöre aktarıyorum. Sonuç hayet başarılı.

Ancak sesi Dolby Digital (veya DTS) olarak aktarmakta sorun yaşadım.

Evde Onkyo receiver ve 5+1 ses sistemi var. Sesi notebook'dan sisteme bir ucu 3.5mm kulaklık jakı diğer tarafı tos jak olan 10 mt uzunluğunda bir kablo ile aktarıyorum. Bağlantı optik veya koaksiyel olmadığından 5+1 ses alamıyorum.

Ferrari notebok'da SPDIF desteği var. Ancak aktifleştirmeme rağmen kulaklık çıkışında laser ışık görünmedi. Bu akşam Güneşlideki Metro'dan 1.5m uzunluğunda optik ara bağlantı kablosu aldım, kablo ile beraber 2 adet de 3.5mm adaptör geldi. Kabloyu adaptör ile kulaklık çıkışına taktığımda kablonun diğer ucundan kırmızı laser ışığı göründü. Yani kulaklıktaki SPDIF optik çıkış adaptör takıldığında aktif hale geliyor, normalde çıkışta ışığın görünmemesi sizi aldatmasın.

Kablo için 15 YTL ödedim. Bence gayet uygun. Modeli "Thomson KHC008", aşağıda linkde fotoğrafı var.

http://www.photo.thomson.com.pl/products/Accessories/Home%20cinema%20cables/KHC008.JPG

Bence aynı iş için forumun başında bahsi geçen bir ucu 3.5mm mono diğer ucu toslink olan kablo da kullanılabilir. Bu defa sesi optik değil coaxial olarak aktarmış olursunuz. Bu tür bir kabloyu hazır olarak bulmak zor olabilir ancak her iki ucu tos jack olan mono bir video kablosunu kesip mono 3.5mm jak lehimleyerek de kolayca yapılabilir. Ama kulaklık çıkışının analog (coaxial) çıkışı desteklediğinden emin olmak lazım.

10m uzunluğunda optik ara kablo bulamadım, muhtemelen ben de coaxial çözüme gideceğim.

Ya da AppleTV gibi bir media center alıp böyle kablolarla falan uğraşmayacağım, ileride bu tür cihazların yaygınlaşacağını düşünüyorum.

http://www.apple.com/appletv/

• bende dreambox 7020 nin optic S/pdif çıkışından sesi alıp 5+1 sony ses sisteminin aynı girişine takmak istiyorum sanıyorum sizin aldıgınız bu kabloyla aynı kablo lazım banada internet üzerinden satın alabileceğim bir yer varmıdır..
    quote:

Kablo için 15 YTL ödedim. Bence gayet uygun. Modeli "Thomson KHC008", aşağıda linkde fotoğrafı var.

http://www.photo.thomson.com.pl/products/Accessories/Home%20cinema%20cables/KHC008.JPG

saygılar

http://www.protel-elektronik.com/asp/listgroup.asp?group=4.9
    bu linkte örnek 2m toslink kablo olarak var işimizi görürmü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umut Ceylan -- 26 Mart 2007; 9:38:41 >

• SP/DIF çıkış Tos çıkış değil şunu öğretemedik ya. s/pdif coaxial ve tos/link aynı dijital sinyali taşır.yapıları farklı sadece.
  • ben tos çıkış demedim zaten dikkat edip linke bakarsan 2 metre Fiberoptik Toslink Ara Kablo yazdıgını ve benimde onu söylediğimi görürsün bu kablo uçları s/pdif gibi görünüyor detaylarında yazmamışlar o yüzden sorduk buraya
  • Dreambox'ın s/pdif optik çıkışı muhtemelen toslinkdir, o yüzden bahsettiğim kabloyu kullanabilirsiniz.
    Ancak net üzerinden satın alabileceğiniz bir yer bulamadım.
    Mesela aşağıdaki linkde benzer bir kablo 10 YTL.
    http://www.teknolojimagazasi.com/index.php?p=show&pid=4502&k_id=802
    Bence bulabileceğiniz en uygun kabloyu alın, bağlantı optik oldugundan kablo kalitesi ses kalitesini etkilemez.

quote:

Orjinalden alıntı: netcommander

bende dreambox 7020 nin optic S/pdif çıkışından sesi alıp 5+1 sony ses sisteminin aynı girişine takmak istiyorum sanıyorum sizin aldıgınız bu kabloyla aynı kablo lazım banada internet üzerinden satın alabileceğim bir yer varmıdır..
    quote:

saygılar

• teşekkürler deneyeceğim bir arkadas bende var dedi risivir için kullanabilirsin dedi bi gelsin bakalım farka değecek mi yorumlar yazarım saygılar
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ataolur

Dreambox'ın s/pdif optik çıkışı muhtemelen toslinkdir, o yüzden bahsettiğim kabloyu kullanabilirsiniz.
    Ancak net üzerinden satın alabileceğiniz bir yer bulamadım.
    Mesela aşağıdaki linkde benzer bir kablo 10 YTL.
    http://www.teknolojimagazasi.com/index.php?p=show&pid=4502&k_id=802
    Bence bulabileceğiniz en uygun kabloyu alın, bağlantı optik oldugundan kablo kalitesi ses kalitesini etkilemez.

quote:

Orjinalden alıntı: netcommander

bende dreambox 7020 nin optic S/pdif çıkışından sesi alıp 5+1 sony ses sisteminin aynı girişine takmak istiyorum sanıyorum sizin aldıgınız bu kabloyla aynı kablo lazım banada internet üzerinden satın alabileceğim bir yer varmıdır..
    quote:

saygılar

İşin aslı Dreambox 7020 in arkasında dijital çıkışa baktım.bakmaya çalıştım. connector yuvasından tos/link optical çıkışa adamlar ''sortie audio optie'' demişler. doğru. Tos/link Optical dijital çıkış. bazı uydu receiver da optic çıkışa özellikle made in china olanlarda optical çıkışa OPTİC yerine S/PDIF yazısı yazmışlar.yanlış.
    optic s/pdif diye çıkış olmaz. tos cak diye bir deyimdir gidiyor. yanlış kullanım. tos cak dediğiniz şeyin doğru ismi RCA tip coaxaial cak. gerçi günlük kullanımda tos denmiş bunu mu değiştreceğiz ama bakıyorum çok yanlış kullanılıyor.
    coaxial kalbo S/PDIF (ışık olmayan, ışık taşımaz.) coax. dijital dinyali ve analog sinyali taşıyabilir.
    ama Tos/link optical (adı üstünde optik ışık.) ışıkla dijital sinyali taşır.
    laptop çıkışında S/PDIF destek varken Optical meyletmeniz anlamsız. ha bağlarsınız S/PDIF olmaz krımızı ışık deyiminize meyledebilirsiniz.yani çözüm için yapılacak her şeyi desteklerim.

• Niye olmasın, Consumer (tüketici) grubu cihazların optik bağlantısı için S/PDIF dışında başka bir protokol var mı?

Bu arada bugün Gold bilgisayarda Hama marka optik bağlantı kablosu gördüm, beraberinde 3.5mm adaptörü de vardı. Fiyatı 10$.

quote:

optic s/pdif diye çıkış olmaz. tos cak diye bir deyimdir gidiyor. yanlış kullanım. tos cak dediğiniz şeyin doğru ismi RCA tip coaxaial cak. gerçi günlük kullanımda tos denmiş bunu mu değiştreceğiz ama bakıyorum çok yanlış kullanılıyor.
  • niye olmasın tabiki de
    ''optic s/pdif çıkış'' doğru mu yanlş mı? tüketici elek.de bile bu hata yapılmaz. optic veya s/pdif çıkış dense ok.
  • Teknik olarak doğru, ama gereksiz, optik ise zaten s/pdif'dan başka birşey olamaz.

Mesela; kıytırık bilgisayar hoparlörlerinin üzerine 300W, 500W yazıyorlar, beslemesine bakıyorsun 10W :-)
    Minik harflerle bir köşeye PMPO yazıp kendilerini kurtarıyorlar...

Aynı aldatmaca hard disklerde de var, 320GB diye satılıyor, aslında 298GB.

Bazı fotoğraf makinaları 5 Mega pixel diye satılıyor, kullanılan CCD 3 MP, neymiş efendim interpolasyonla 5MP'ye çıkartılıyormuş :-)

Büyük markalar dahi bunu yapıyor, Sony T7 fotoğraf makinası aldım, 2.5" Lcd ekranı var. Çözünürlük değerini vermemişler, sadece 230K pixel yazılmış.
    Hesaplıyorum 600x400 gibi bir çözünürlük çıkıyor ama değil, sonra uyandım ekran aslında 320x240 ama renkli diye sonucu 3 ile çarpmışlar...

Örnekler daha da çoğaltılabilir...

Velhasıl yazılanlara güvenmemek lazım, hangi değer işlerine geliyorsa onu kullanıyorlar...

• quote:

Teknik olarak doğru, ama gereksiz, optik ise zaten s/pdif'dan başka birşey olamaz.

burayı anlayamadım? nasıl olamıyormuş?
    s/pdif başka; optical tos/link başka. tos/link toshiba nın icadı, s/pdif sony-philips in icadı.
    ikisi dijital sinyali taşıyor mu? taşıyor ama biri elektriksel kare dalga formuyla s/pdif coaxial kabloyla,
    biri lazer optik optical tos/link fiber oıptik kabloyla.
    ve s/pdif sinyal elektriğin ışığa dönüşebilmesi mantığıyla bir devre ile optiğe dönüştürülüp iletilir.
    ve mesajının geri kalanıyla pek ilgisi yok dostum.olmaz.

quote:

Teknik olarak doğru, ama gereksiz, optik ise zaten s/pdif'dan başka birşey olamaz.

Mesela; kıytırık bilgisayar hoparlörlerinin üzerine 300W, 500W yazıyorlar, beslemesine bakıyorsun 10W :-)
    Minik harflerle bir köşeye PMPO yazıp kendilerini kurtarıyorlar...

Aynı aldatmaca hard disklerde de var, 320GB diye satılıyor, aslında 298GB.

Bazı fotoğraf makinaları 5 Mega pixel diye satılıyor, kullanılan CCD 3 MP, neymiş efendim interpolasyonla 5MP'ye çıkartılıyormuş :-)

Büyük markalar dahi bunu yapıyor, Sony T7 fotoğraf makinası aldım, 2.5" Lcd ekranı var. Çözünürlük değerini vermemişler, sadece 230K pixel yazılmış.
    Hesaplıyorum 600x400 gibi bir çözünürlük çıkıyor ama değil, sonra uyandım ekran aslında 320x240 ama renkli diye sonucu 3 ile çarpmışlar...

Örnekler daha da çoğaltılabilir...

Velhasıl yazılanlara güvenmemek lazım, hangi değer işlerine geliyorsa onu kullanıyorlar...

şimdi burada verdiğin örnek doğru olmamış.
    fotoğraf makinesinden örnek verdin. ben de optik ile s/pdif farkını göstermek için optik CCD olsun, s/pdif te CMOS olsun. sonuçta ikiside görüntü sensörü ama farklı.şimdi ikisine de aynı diyebilir miyiz diyemeyiz.kaba örnek oldu.
    yahu burada bir amfi RMS 50W tır. marka çıkar Peak olarak 200Watts der.doğrudur da bu başka bir şey.görende aldanır halbu ki adamın RMS 200W güce vardır belki.bilmez.neyse... ama bu konumuzda uzaktan yakından pek ilgisi yok dostum.
    PMPO uzakdoğunun bir icadı bilimsellikle de alaksı yok.
    nasıl anlatsak
    çok güzel bir örnek.
    manyetik kaset.üzerinde ki dijital veriler elmas kafa dokunarak vasitasıyla okunsun. s/pdif bu olsun.
    Compact Disk. buda Disk lazer vasıtasıyla okunsa buda optik tos/link olsun. aha fark böyle.

• quote:

burayı anlayamadım? nasıl olamıyormuş?
    s/pdif başka; optical tos/link başka. tos/link toshiba nın icadı, s/pdif sony-philips in icadı.
    ikisi dijital sinyali taşıyor mu? taşıyor ama biri elektriksel kare dalga formuyla s/pdif coaxial kabloyla,
    biri lazer optik optical tos/link fiber oıptik kabloyla.
    ve s/pdif sinyal elektriğin ışığa dönüşebilmesi mantığıyla bir devre ile optiğe dönüştürülüp iletilir.
    ve mesajının geri kalanıyla pek ilgisi yok dostum.olmaz.

Yaa "s/pdif coaxial kabloyla, tos/link fiber optik kabloyla" da ne demek şimdi !!!
    Arkadaşım ne alakası var, s/pdif bir protokoldür, konnektör değil.
    Bağlantı için üreticiler ister RCA firmasının geliştirdiği RCA konnektörünü, ister Toshibanın geliştirdiği tos/link konnektörünü kullanır.
    S/pdif bunların üzerindedir, bir protokoldür, bir dildir. Sen o dili kullanarak ister konuşarak anlaş ister yazarak.

Aşağıdaki linki incelersen göreceksin ;
    Kablo bağlantısı için 75 Ohm coaxial veya optik,
    Konnectörler için ise RCA, BNC veya Toslink yazmış.
    http://en.wikipedia.org/wiki/SPDIF

• coaxial olarak digital dinyal S/pdif RCA ile aktarılabiliyor. CD mücitleri s/pdif hem bağlantı hem red book'ta sample rate belli olarak standartlaştırmış olay bu. amma tos/link bağlantı ve iletim şekline s/pdif denirse orada karışmam.terstir.
  • Neyse şimdi bu Topic'e bir de ben yazmamayım. İyicene uzayacak mevzu sonra.

Herkese Selam ve sevgiler...
  • Abi nimetlenmek isterdim.
  • arkadaşlar benim böyle bir sorunum var

Laptop'umun markası: Monster T72M575U2

Sitesi :http://www.fokusbilgisayar.com/asp/show_stock.asp?product=T72M575U2

Evimde Sony 5+1 ses sistemi var.

Ben S/PDIF çıkışımdan 5+1'in Coaxiel'ine bağlayıp ses almaya çalıştım. Ve bir ucu mini jak diğer ucu RCA olan bir kablo ile iki donanımı bağladım.

Ben Realtek'in HD audio yöneticisinden 6CH hoparlör ayarladım. Ayrıca Ses Ayarlarından 5+1'i seçtim.

5+1'in dijital göstergesinde COAX işareti aldım ve sorunu hallettim sandım ancak.

Realtek'te ben test yaptığım zaman sadece sağ ve soldan (hem 5+1 hemde laptopumun ses çıkışından) ses aldım diğerlerinden ses alamadım. ayrıca laptop'umundanda ses alıyorum. Benim bildiğim kadarıyla sesi S/PDIF'ten aldığım zaman laptop'tan hiç sesin gelmemesi gerekiyor. Bunu çözemedim.

Başka bir sorunum daha var:

DVD'den film izlemeye çalıştığım zaman ne laptopumdan ne de 5+1'den ses alabiliyorum. Bunun sorunu nedir acaba?

Kafayı yememe ramak kaldı. Lütfen yardımcı olun....

• analog bağlantıyla dijital bağlantı karıştırmış görünüyorsun.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.