Şimdi Ara

SSD'lerin sağlığı neden düşer?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, SSD'lerin sağlığı zamanla neden düşüyor? İkinci el bir disk bakıyorum. Birisi bir yıl kullanmış, sağlık %84 diyor. Sadece işletim sistemi ve bir oyun kurduğunu söyledi. Ben bu diski alsam acaba sağlık düşmeye devam edecek mi? %50'nin altına düştüğünde kullanılmaz hale mi geliyor mesela? Ya da kapasitesi mi düşüyor, ne oluyor?

• SSD'ler hiç bir arıza çıkarmasa bile sınırlı bir yazma kapasitesi vardır. SSD'lerin HDD'lere göre büyük dezavantajlarından birisi de bu yazma sınırırdır. Günlük, yoğun olmayan kullanımda bu sınıra ulaşmak yıllar alırken; çok yoğun şekilde yazma ve silme yapılırsa kısa sürede bu sınıra ulaşılabilir. Örneğin Chia Coin madenciliği ile SSD yoğun şekilde kullanılır ve kısa sürede SSD'nin yazma sınırına ulaşılabilir. Başka örnekler de vermek mümküdür.

SSD piyasaya sürürürken yaklaşık olarak yazma ömrü bellidir. SSD sağlığı gösteren programlar kullanım durumuna göre SSD sağlığını gösterir (Başka herhangi bir arızası olmadığını kabul ediyoruz). Siz de kullandıkça SSD sağlığı düşecektir. SSD'nin yazma sınırı tahmini bir değerdir. Kullanırken belki de o değerlerin çok üzerinde yazma da yapılabilir. Ama ömrünün sonuna yaklaştığının bilincinde olun. Nihayetinde SSD hücrelerinin yazma ömrü bitince artık SSD'ye hiç bir veri yazılamaz duruma gelir. Yazma ömrü dolan SSD o zamana kadar eğer herhangi bir sebepten bozulmadıysa sadece verileri okuyabilirsiniz.

• 1 yıl kullanmayla o SSD o hale geliyorsa ya gerçekten kötü bir SSD'ye denk gelmiş ya da sizin bilmediğiniz başka bir şeyler yapılmış. İmkansız yani 1 yılda öyle bir şey olması.

Çok aşırı, normal kullanıcıyı aşan durumlar olması lazım, yukarıdaki arkadaşın dediği gibi 7/24 madencilik falan varsa anca.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 30 Ocak 2022; 19:16:37 >
  • 1 yıl boyunca çok zor sadece windows ve oyun oynamakla 84 e düşmesi .O işlemlerle ortalama bir marka olsa bile yüzde 2-3 civarı olur düşme, markadan markaya çok az değişebilir. Ürün ancak yorucu işlemlerde kullanıldıysa yazma işlemleri yoğun olarak veya işte madencilik aklınıza ne geliyorsa. Yorucu işlemler tabi sağlık yüzdesini hep düşerecektir bu gerçek bir şey. Normal kullanmlarda sürekli elektirik gitmelerine maruz kalmazsa disk veya şansa bozulmazsa normal bir kullanıcı 10 yıla yakın süre ile çok rahat kullanır bu diskleri. Bnde sistem kingston a 2000 500 gb m2 ye yüklü sistem oyun ve internet amaçlı sistem, düşüş 1 yılın sonunda 99 a düşmüştü sadece ve her gün kullanılan bir bilgisayar. Yukarda iki arkadaşımızında dedikleri doğru şeyler katılıyorum. O bahsettiğiniz diskten de uzak durmakta fayda var, piyasada daha uygun sağlık durumuna sahip olan diskler var 2. elde bulunmaz bir şey değil yani. Veya indirmler de sıfır alırsınız daha rahat olur kafanız.

• O okudugunuz sayilar hep smart verisi, her zaman dogru hesaplanmayabiliyor. Sagligi %100 olan bir ssd de tak diye gidebilir, misal hynix marka gördük forumda, adata nin swordfish modelinden gördük, birde adata su650 den de gördük... Diger yandan bende de crucial mx500 de de %89 gösteriyordu crystaldiskinfo... Ama bir problem yasamadim, düsüyor mu evet düsüyor, bozuldu mu hayir... Ne zaman bozulur, bilmiyorum. Samsunglarin hic birinde bunu yasamadim.. Acikcasi bakmayi da biraktim, nerde trak orda birak. Önemli veri projeler hep harddisklerde...

Diger yandan 7/24 madencilikten bahsedilmis lakin madencilik ssd ile yapilmaz, chia zaten patladi, onda da 1tb alti ssd ile kimse yapamaz, yapilanlarin ssd ler de 2-3 ay sonra pert. Gpu minigde ise gece gündüz pc acik olsun, sorun yok, sadece dag verileri ssd ye yazilir bu da 1kac gb falan yapar, hadi 10gb yapsin... Gpu gibi kesinlikle yipranmaz. Calisma saati, mtbf degeri yazar zaten ürünlerin özelliklerinde, bu sürede az degildir. Ama yine unutulmamasi gereken ssd kontrolcüsünün ne kadar yiprandigidir, bu kalitesine göre degisir, etkileyen bir cok faktör vardir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.