Şimdi Ara

SSD seçimi 3 model arasında kaldım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
623
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar silicon Power US70, Crucial P5 Pro ve Corsair MP600 arasında kaldım. Anakartım ASUS B550M gen 4'e uyumlu. Bunlardan hangisi uzun ömürlü, ısınmayan ve en performanslıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Crucial p5 plus olacaktı galiba pro değil sanırsam. 4.0 destekli olan o model çünkü crucial da yanlış bilmiyorsam. Aralarında crucial p5 veya corsair tercih edilebilir. Corsairin kendi soğutucusu var bu bir avantaj ama okuma yazma hızları az daha düşük crucial a göre.

Ama bu farklar sadece sentetik testlerde ortaya çıkar normal bir ev kullanıcısı için çok önemli değil. 4.0 lar m2 ler ısınır onun için ya m2 slotta soğutucu blok olacak veya direk soğutuculu olan alınmalı.

Slotta soğutucu yoksa galiba 4.0 destekli olan slotta soğutucu blok yok o anakartta , ona göre tercih yapılmalı.

Uzun ömürlülük açısından da kendi kendine bozulma olmazsa şansa, corsair de crucial da iyidir bu işte. Bnm tercihim o anakart için soğutucu blok olmadığından ötürü corsair mp600 olurdu. Ama anakartımda soğutucu blok olsaydı crucial ı alırdım.

Bu tercih meselesi tabi...

• O SSD'lerin ısı değerlerini bilmiyorum fakat SSD'nin boyutu ne kadar büyükse ömrü o kadar uzun olur. Üreticilerin verdikleri transfer hızları göz boyamak içindir gerçekte IOPS değerleri yüksek olanlar daha hızlıdır. Marka olarak en iyisi Samsung'dur fakat Crucial ve Corsair de iyi markalardır.

• Arkadaşlar merhaba. 2 gün önce Crucial P5 Plus aldım. Anakart olarak ta MSI B660M-A DDR4 aldım. Ankartla birlikte soğutucu geldiği için Diskin üzerindeki etiketi kaldırıp montajı yaptım. Bilgisayarı yazılım işlerinde kullandığım için basit işlemci ve ram yük testleri yaptım. Ama 2 veya 3 dakikalık testler. 12400F Max 80. Derece anlık gördü. Disk genelde 50 derecede çalışıyor ve anlık 61'i gördüğü oluyor.

Aşağıdaki resim işletim sistemi kurulu halde yaptığım test.

SSD seçimi 3 model arasında kaldım

• poko001 P kullanıcısına yanıt
    Hocam büyük derken 22110 ölçü mü almak iyidir? Piyasada hep 2280 satılıyor. Çift yönlüler alttan soğutulamıyor muhabbeti de var. Hız konusunda benim kafamı kurcalayan tek şey şu: mesela 1tb lik yeni ssd nin yazma hız testi 5000 çıkıyor, içine 500gb veri doldurunca 450 ye düştü yazanlar var. Gönül ister ki samsung 980 pro 1tb heatsink alalım gerisini düşünmeyelim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Büyük derken kastettiğim veri alanı yani 1 TB SSD 500 GB SSD'den daha dayanıklıdır, ne kadar büyük olursa ömrü o kadar uzun olur çünkü SSD'lerin ömrünü hafıza hücrelerine yapılan yazma işlemi belirler (okuma değil), aynı hafıza hücrelerine veri yazıldıkça zamanla kararsızlaşır ve veri bozmaya başlarlar. SSD'lerdeki hız performansı aslında göründüğü gibi değil. Üreticilerin verdikleri hız sequental read/write tabir edilen büyük boyutlu tek parça dosyalar için geçerli yani 1-10 GB ve üzeri dosyalar fakat SSD'ler daha küçük boyutlu dosyalarda bu performansları veremezler ve bilgisayarlarda GB seviyesinde dosya pek bulunmaz (oyun, film vs. saymazsak) bu yüzden bir SSD'nin asıl hızını IOPS verileri gösterir. Teknik açıdan SSD'ler doldukça aslında hız düşmez fakat yüksek hız sunan NVMe SSD'ler dahili kaşe kullandıklarından ve bunun bir sınırı olduğundan genelde doluluk oranı %70 civarı ve üzeri SSD'lerde yavaşlama görülebilir. Sonuçta bir SSD 1000 MB hızla okusa da 6000 MB hızla okusa da 4-500 kb gibi dosyaları kesinlikle o hızlarda okuyamaz o yüzden 10 GB gibi büyük dosyalarla sürekli işiniz yoksa sequental read/write konusunu dert etmeyin.

Hocam gerçekten çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. Çok teşekkür ederim. Şimdi aynı klasmana konulan rastgele 2 ssd yi inceledim. Şeytan resmen ayrıntıda gizli:
    --------------------------------------
    CORSAIR 1TB MP600 PRO NVMe M.2 SSD (7000MB Okuma /5500MB Yazma)
    Rastgele Okuma Hızı Maks.

360.000 IOPS

Rastgele Yazma Hızı Maks.

780.000 IOPS

Dayanıklılık

700 TBW

Fiyat: 4778 TL
    ---------------------------------------

Samsung 1TB 980 PRO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 7000MB / Yazma Hızı 5000MB)
    Rastgele Okuma Hızı Maks.

1.000.000 IOPS

Rastgele Yazma Hızı Maks.

1.000.000 IOPS

Dayanıklılık

600 TBW

Fiyat: 4109 TL

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    3 LG arasında kaldım.
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Evet, üreticilerin göz boyama taktikleri yüzünden birçok kişi IOPS değerlerinin ne kadar önemli olduğunun farkında değil. Bu arada TBW'ler de tahmini rakamlardır, Samsung'un vaadedilen TBW değerinin çok üzerine çıktığı testler vardır, James Donkey gibilerinin TBW dolmadan bozulduğuna dair testler de vardır.

Soğutma sorunsalı hakkında ne tavsiye edersiniz? Anakartın stok soğutma plakası böyle yüksek performanslı ürünler için yeterli midir yoksa kendi orjinal soğutucusuyla almak şart mıdır? Bazı kullanıcılar termal bantın SSD ye temas etmediğini, ürünün olması gerekenden ince olduğunu yazmış. Bir de çift taraflı SSD lerde alt taraf soğutulamadığı için performans kaybı yaşandığı yazılmış. Bu detayları da bilmek önemli sanırım.

• Bu konuda yorum yapmak biraz zor çünkü ortam, SSD'nin takılacağı bölüm, o bölüme yakın ısı üreten komponentler, fanlara olan uzaklık v.s herşey etkiler. Anormal yüksek ısı seviyelerine çıkılmıyorsa ısının hissedilir performansa pek etkisi olmaz. Örneğin ben kasa fanını bile iptal ettim NVMe SSD 3-5 derece yüksek ısılarda çalışıyor o kadar. Tavsiyem ortalama ısı seviyelerini araştırarak bir ürün almanız ve kasa içi sıcaklığın SSD'yi ne kadar etkileyebileceğini tahmin ederek denemeniz.

• Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

Hocam anakartın 2 tane nvme takma yeri var. 4.0 olan takma yerinde soğutucu var. Bende bu yüzden crucial markasını aldım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi osmandemi2 -- 3 Haziran 2022; 7:8:40 >
  • osmandemi2 kullanıcısına yanıt

Hayırlı olsun iyi marka ve model fakat anaakrtınız asus tuf b 550 m model ise belirtildiği gibi yanlış görmediysem yukardaki soğutucusuz olanı 4.0 gösteriyor aşağıdaki soğutuculu olan 3.0 .

Benmi yanlış biliyorum bir kontrol edin isterseniz. Anakart asus tuf b550m modeli değilmi.

Hocam kart bu

Evet dedim kart bu zaten, sayfada orada aşağı doğru bakın oklarla gösteriyorya anakartın resimlerinde özellikleri, 4.0 olan yukardaki slot soğutucusuz , aşağıdaki kapalı slot 3.0 ,

Orada kendinizde bakın isterseniz teyit edin.

Hocam ben biraz önce bilgisayarcı arkadaşımla konuştum o diyor ki soğutucu 3.0'dan çıkarılıp 4.0 takılabilir gibi gözüküyor. Ayrıca diyor ki biz bilgisayarlara soğutucu olmayanları çok taktık bir şey olmaz ki diyor sizce de öyle midir

Soğutucu çıkartılp takılabiliyorsa takın o slota öyle daha iyi olur. 4.0 lar ısınıyor çünkü yazın ısınır 70 leri görmüyorsa sıkntı olmaz soğutuculu veya soğutucusuz.

Ben kendim denememiştim soğutucu slotu değiştirmeyi oluyorsa takarsanız daha iyi olur. 3.0 lar soğutucusuz kullanılıyor sorun olmuyor, 4.0 kullanacaksanız soğutucusuz deneyip bakmanız lazım ısı durumuna.

Ama bnm tercihim soğutucu takılabiliyorsa 4.0 o şekil kullanmak olur yani soğutucu ile. Isı değerleri 65 - 70 e yaklaşmıyorsa soğutucusuz sorun olmaz. Deneyip bakın ama taktığınız soğutuculu slot aşağıdaki 3.0 ona takmayın boşuna

4.0 ı oraya takmanın anlamı pek yok performans açısından.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.