Şimdi Ara

STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.907
Cevap
312
Favori
129.620
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
63 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aslinda kirmizi kulplu olani almaya gitmistim ama biraz gozume kucuk gorundu, bende standart olani aldim.
    Fiyati da uygun.
    Bu arada standli olanda vardi 55 TL'ye.


     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak.
    bu tavalardan kullanıyorum.
    Yapışma sorununu nasıl hallediyorsunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kamaka

    quote:

    Orijinalden alıntı: modülatör

    evidea da yine ahşap standlı 26cm model 49 tl+ 7 lira kargo ile satışa çıkmış bende almak istiyordum aldım. ama aynı sitede aynı model farklı fiyata da satılıyor aradaki fark ne onu bilemedim. ama benim tava gelince yorumu yazarım.

    https://guvenli.evidea.com/lava-izgara-tava-ve-ahsap-stand-moe016/p/501539

    Bende sipariş verdim. Fiyat çok iyi duruyor, umarım beklediğimiz ürün gelir.

    Beklediginiz ürün geliyor hocam ben aldın 26*26 ahşap standli orjinal ürün

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Harika bir açıklama olmuş, ilk sayfaya ilk kullanım ve kullanım sonrası temizlik konusundaki bilgilerinizi de aktarır mısınız lütfen?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: c3206


    quote:

    Orijinalden alıntı: kamaka

    quote:

    Orijinalden alıntı: modülatör

    evidea da yine ahşap standlı 26cm model 49 tl+ 7 lira kargo ile satışa çıkmış bende almak istiyordum aldım. ama aynı sitede aynı model farklı fiyata da satılıyor aradaki fark ne onu bilemedim. ama benim tava gelince yorumu yazarım.

    https://guvenli.evidea.com/lava-izgara-tava-ve-ahsap-stand-moe016/p/501539

    Bende sipariş verdim. Fiyat çok iyi duruyor, umarım beklediğimiz ürün gelir.

    Beklediginiz ürün geliyor hocam ben aldın 26*26 ahşap standli orjinal ürün

    Ürün bilgisi için mesaj attım, eğer dediğiniz gibiyse iptal ederim. 26 x 32 istiyorum. Ayrıca ürün fotoğrafı 26 x 32 bakalım ne diyecekler.

    Ayrıca 26 x 32 ahşap standlı model metroda 55 TL miş, gider oradan alırım artık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kamaka -- 10 Ocak 2016; 21:12:42 >




  • Ben antrikotu 1 gün önce tuz karabiber ve zeytin yağı ile bekletiyorum zamanım varsa iyi oluyor. Antrikotu 45 liranın üzerindeyse almıyorum. İndirimde iken alıyorum. 70TL iken yemiyorum. Bir kasap buldum. Hem eti güzel hem 40TL civarında oluyor genelde. Bu da tavam. Metrodan almıştım daha uygun fiyata. Eti tavaya atınca yapışıyor. Etle oynamayın. Mühürlenince kendiliğinden ayrılıyor.

    http://www.lavashops.com/lava-metal-sapli-dokum-demir-izgara-tava-26x32-cm-kirmizi/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CnnRose

    Evet arkadaşlar merhaba. Bu tavanın indirimde olduğu daha önce paylaşılmıştı.

    METRO 39.90 ( DIKKAT BU HYBRID MODELI, BIR KISMI IZGARA BIR KISMI DÜZ) http://catalogues.metro-group.com/metro-promosyonlar/metropost-1-gida-disi-2/page/4-5
    Not: Metroya giden arkadaşlar full grill olanının 39.90 olduğunu söylediler.

    Kendi sitesinde de 59.90, full grill isteyenler için bu fiyat da uygun.http://m.lavashops.com/lava-metal-kulplu-dokum-demir-izgara-tava-26x32-cm/

    Bu da yuvarlak olanı, yine 59.90http://m.lavashops.com/lava-yuvarlak-dokum-demir-izgara-tava/

    Bu kısımdan sonrası da döküm tava sahibi olanlar ve döküm tava almayı düşünenler için gayet faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

    Edit: Baya Steak meraklısı varmış vallahi pm coştu sorusu olanlar buraya ya da pm'ye yazabilirler.


    TV'lerde, Foursquare-INSTAGRAM gibi uygulamalarda gördüğünüz, iş adamlarının-ünlülerin-futbolcuların vazgeçemediği STEAK kültürü üzerine bir bilgilendirme yapmak istedim. Bulunduğu şehirde steakhouse olmayanlar, kişi başı hesabın üç haneli geldiği bu mekanlara para vermek istemeyen et tutkunları ve diğerleri. Eminim bu başlığı okuduktan sonra tavayı almayacak olanlar bile almayı düşüneceklerdir. Emek verdim inşallah faydalı olmuştur. (NOT: Tavanın Lava marka olması şart değil, döküm tava olması yeterli)

    Not: Şu gördüğünüz Antrikotu konu açacağım için az önce yaptım. Bi' bakın beğenirseniz öyle okuyun :)http://i.hizliresim.com/XLdNRO.jpg


    Döküm tavalar Etiler'de gördüğünüz Steakhouse'larda kullanılan döküm ızgaranın tavaya entegre edilmiş halidir. Döküm tavaları ayırteden önemli bir faktör de diğer tavalara göre çok ağır olmasıdır. Özelliği ise eti mühürlemesidir. Mühürleme demek etin suyunu (yani lezzetini) içinde saklamasıdır. Yüksek ısılara çıkabildiği için tercih edilir. Ocağı kapattıktan sonra da 5-10 dakika aynı ısıyı muhafaza eder, elinizi yakmayın dikkat edin.

    Döküm tavalarda yapabileceğiniz etler

    *Dana Pirzola (Rib Eye diye de geçer Macro Center gibi gurme marketlerde, Antrikotun kemiklisidir)http://i.hizliresim.com/7MAGA5.jpg
    *Antrikot (Dananın bonfileyle birlikte en lezzetli kısmıdır)http://i.hizliresim.com/4b0JVq.jpg
    *Bonfile (Antrikottan daha pahalı olmasına rağmen tavada antrikot daha güzel olur, sebebi ise Antrikotun daha yağlı olmasıdır)http://i.hizliresim.com/nLEqj0.jpg not:Sık sık bahsedilen "lokum" isimli steak türü bonfileden yapılmaktadır, nasıl yapılacağını merak edenler pm atabilir.
    *T-Bone Steak (sol kısmında bonfile, sağ kısmında kontrfile bulunur. ülkemizde tam t şeklinde bulunmaz, Amerika gibi yerlerde sığırları boğarak kestikleri için esas t bone orda yediklerimmiş aslında)http://i.hizliresim.com/nLEqMg.jpg
    *New York Steak ve diğerleri (bu gibi biftekleri bulmak zordur, macro center veya gurme kasaplarda bulunur)
    *Kontrfile (genelde antrikottan 3-4 lira daha ucuz olur, antrikota göre daha yağsız bir et olduğu için tercih edilmez.)


    Üstteki etler kolay ulaşılabilecek etler. Kaldı ki T-Bone Real'de, Migros'ta bile satılıyor. 2 sene öncesine kadar bir tek Macro Center'da vardı. Yukarıdaki etlerin hepsini imkan oldukça zamanla denersiniz. Başlangıç için antrikot idealdir. Et alırken dikkat edilecek hususlar ve bazı tüyolar:

    *Etinizi çok iyi tanıdığınız kasaptan ya da bilindik marketlerden alın.
    *Kasap veya marketlerde isimleri biftek olarak geçen etlerden almayın. Bu halkı söğüşleme tekniğidir. Eğer et antrikotsa antrikot yazar, t bone ise t bone. Bunu paket olarak satarken sık yapıyorlar.
    *Bifteğinizi kesinlikle dövdürmeyin. Burası çok önemli. Ete dokundurtmayın. Eti dövdürdüğünüz anda et bi işe yaramaz.
    *Etiniz en az 1 parmak kalınlığında olsun. Az pişmiş ve içi sulu yemek isteyenler daha kalın da kestirebilirler. Bundan kalın da kestirmeyin.http://i.hizliresim.com/1MNolp.jpg
    *Bifteğin yüzeyinde yağ damarlarının çok olmasına dikkat edin, burası da önemli bir husustur, ne kadar yağ damarları çok olursa o kadar lezzetli olur. Dünyadaki en pahalı ve en lezzetli biftek kabul edilen Kobe Beef'in bu ünvanı yağlı olmasından kaynaklıdır. Kasaplar böyle yağlı etleri özel müşterilerine ayırırlar.
    *İmkanınız varsa Dry-Aged biftek alın. Fakat yukarıda saydığımız biftekler zaten hayvanın en yumuşak yerleri. Yani dry-aged olmassa da hiç sıkıntı olmaz, zaten daha pahalı ve zor bulunur. Dry-Aged, eti kuru olarak dinlendirme olayı. Pahalı mekanların hepsi bu sistemi kullanırlar. 28-31 gün arası eti kemik üstünde özel dolabında dinlendirirler. Et bu arada daha lezzetlenir fakat hafiflediği için daha pahalıya satılırlar. Migros'ta bile dry aged satılıyor bazen. http://i.hizliresim.com/VvEJvV.jpg


    *Bu benim bugün Real'den aldığım antrikot.http://i.hizliresim.com/BD8baG.jpg
    Buna benzer alırsanız güzel olur. Mermerimsi yağ damarları çok olsun. Çok ince kestirmeyin tad alamazsınız.



    Evet şimdi eti aldınız. Hazır markette ya da kasaptayken DENIZ TUZU almanız da gerekli. Çok önemlidir, eti mühürlemek ve aroma için olmazsa olmazdır. Himalaya tuzu da olur fakat deniz tuzu alsanız kafi. Migros'ta 5-7 liraydı.

    Evet eti ve deniz tuzunu alıp eve geldiniz. Eti yaparken nelere dikkat edeceksiniz?

    *Et kesinlikle yapmadan önce buzdolabından çıkarılıp dışarıda en az 30 dk bekletilmeli. Etin ısısı oda sıcaklığına gelmeli. Çok önemli.
    *Biftek oda ısısına ulaştı. Tavaya atmadan 20 dk önceden her iki yüzünü de deniz tuzuyla terbiyeliyoruz. Isteğe göre tuzdan sonra karabiber de ekleyebilirsiniz.
    *Tavayı YÜKSEK ATEŞ'te ısıtıyoruz, yaklaşık 10 dk ısıtın. Ve altını hiç kısmayın etleri yapıncaya kadar. Eti yüksek ateşte yapacağız, ateşi kökleyin. Isı düşürmek etin suyunu hapsetmemizi engeller.

    Şimdi pişirme kısmına geldik. Eti tavaya atmadan önce hemen iki yüzüne zeytinyağı sürüyoruz. Çok sürmenize lüzum yok.

    *Kekik sevenler ete kesinlikle pişmeden kekik atmasınlar, kararma yapar. Tabağa aldıktan sonra "havadan" kekik serpebilirler.
    *Eskiden pişmeden ete tuz atarsan et sertleşir denirdi, fakat bu olay deniz tuzu için geçerli değil. İçiniz rahat olsun.

    UYARI: Az sonra tavadan çok fena duman çıkacak. Davlumbazı kökleyin hemen :)

    Pişirme seviyeleri var etin. Az pişmiş, orta-az pişmiş, orta pişmiş ve çok pişmiş.http://i.hizliresim.com/VvEOBB.jpg

    Şimdi şöyle bir açıklama yapayım, et ne kadar çok pişerse o derece lezzetini kaybeder. Onun için ne kadar az pişerse o kadar sulu ve lezzetli olur. Etten çıkan şeyi kan sanıp iğrenenler çıkıyor, o kan değil biyolojik bir ismi vardı fakat unuttum. Kan değil ama onu bilin :) edit: miyoglobinmiş, bilgi veren arkadaşa teşekkürler.

    ***Bu eti mühürleme konusunda yanlış bilinen bir olay var. Eti mühürlemek ayrı pişirmek ayrı bir olay değil. Bazı yerlerde okudum 1er dakika etin her iki yüzünü mühürleyip (!) sonra pişirin yazmışlar. Bu yanlış. 10 dk ısıtılmış döküm tavaya ya da döküm ızgaraya eti atarsanız zaten attığınız yüzeyi mühürlenir. Ekstradan bir işlem yok.

    Et orta az pişmiş olsun derseniz ki ben öyle yerim, 75 saniye bir tarafını, sonra aynı tarafını 90 derece çevirip bir 75 saniye daha pişiriyoruz, mühürlemek için :) sonra etin diğer yüzünü çevirip yine 75 saniye pişirip 90 derece çeviriyoruz 75 saniye daha pişiriyoruz. Bir yüzünü 150 saniye pişirmiş oluyorsunuz yani. Anlamayanlar için aşağıda link paylaştım izleyebilirsiniz.

    Işlem her pişmişlik seviyesinde aynı. Şimdi burayı niye kısa anlattın derseniz her et aynı kalınlıkta olmuyor, her ateş aynı sıcaklıkta olmuyor, onun için ben standart anlatıyorum siz 1-2 denemede kendi standartınızı yakalarsınız. Onun için orta pişmiş için 75 saniye yerine 90, çok az pişmiş için 60 saniye diyelim. Baya pişmiş olsun diyosanız ki ben tavsiye etmiyorum, saniyesini aynı doğrultuda arttırın.

    Eti koyacağınız tabak sıcak olsun. Püf noktadır. Genelde tahtada servis ederler zaten ısısını salmasın diye. Varsa ne alâ :) Ete tavada sakın çatal falan batırmayın. Eti sıcak tabağına aldıktan sonra 60-100 saniye bekleyin ki et kendine gelsin. Bu da önemli bir nokta :)

    Kekik de atabilirsiniz üstüne şimdi :) Ben iki üç dilim kestikten sonra pembe kısımlarına biraz daha deniz tuzu ve kekik serpip yiyorum. Mideye inmeden önce son hali bu gibi oluyor :)http://i.hizliresim.com/RoQqOo.jpg Afiyet olsun.

    Edit: Şu 75 saniye sonrasında 90 derece olayını özelden soranlar oldu. Şu videoda 2:32'te yaptığı çevirme hareketi anlatmak istediğimhttp://youtu.be/B4tpMI5kY4I , ayrıca bu abimiz de pişirme işini doğru anlatmış sadece yaptığı et orta-çok pişmiş, o orta pişmiş diyor oraya takılmayın. Faydalı bir video.

    Edit 2: Zamanı ve merakı olanlara birkaç video paylaşayım, yalnız aç karna izlemenizi tavsiye etmiyorum, benden söylemesi :)

    Vedat Milor-Günaydın Steakhttp://youtu.be/gSDWDG4BpHk
    Vedat Milor-Nusr-Ethttp://youtu.be/-b3ZxYkEJpU

    Hocam kafamı karıştırdın valla et aşeriyorum sayende :) yarın gidip metrodan hangi tavayı alayım ya da lavashoptan hangisini alayım. Bir şey söyle bitsin bu işkence :)




  • Gerçek anlamda kaliteli biftek yemek istiyorsanız et kesinlikle dry aged olmalı. Angus eti daha makbuldur. Et "yağlı" olmalı, yağ homojen dağılmış olmalı. Tabi tam pişmiş yiyeceksen dry aged olmasa da olur. Ben blue rare, medium yediğim için dinlendirme çok fark ediyor. Ayrıca bazıları marinasyonun çok önemli olduğunu söylüyor, tamamen yanlış, et iyi olduktan sonra marine edilmese bile olur.

    Konu başında arkadaş döküm tava demiş ama eksik söylemiş. Demirdöküm tava almalısınız. Alüminyum döküm vs tavalar ile bunları karıştırmayın.


    Konuyu tamamen okumadım, yazdıklarım söylenmiş olabilir. Genel bilgilendirme yapayım dedim :)
  • proteo kullanıcısına yanıt
    eti et balıktan alıyorum. bu yazdıklarınızdan bi tek eti dövdürmemeyi yapmıyordum. dövdürmeyeyim bi daha ki sefere..
    temizlik içinde içinde bikaç defa su kaynatıyorum tuz ile ovuyorum arada da.. deterjan asla kullanılmaz zaten
    teşekkürler
  • CnnRose kullanıcısına yanıt
    et balıktan alıyorum çok pişmiş sevdiğimiz için 3 dk tutuyorum. tariflerde hep öyle diyor. İlk kez burada bu kadar az süre okudum.
    90 sn pişirince içide tam pişiyor mu acaba?
  • İstanbul'u bilmem ama ben Ankara'da büyük marketler dahil kaliteli bonfile ve antrikot bulamıyorum. tbone zaten hiç yok. Danada kaliteli et için özel yöntemler kullanılıyor ülkemizde hayvancılık babadan kalma yöntemlerle yapıldığı için ette kalite düşük. 80 lira verdiğim et yine istediğim gibi olmuyor. Nusret gibi kişi başı 150 liraya soyulduğumuz restoranlar eti özel alıyor bu etler kasaplara gelmiyor ya da ben bulamıyorum.

    Lezzetli et yemek isteyenlere kuzu pirzola öneririm. Kesinlikle danadan çok daha lezzetli oluyor. Ben EBK'dan 45 liraya alıyorum nefis.
  • sedna03 S kullanıcısına yanıt
    Et balıktan hangi etti alıyorsunuz. Bonfile, antrikot ve biftek var bizim burada.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluemoon

    Aslinda kirmizi kulplu olani almaya gitmistim ama biraz gozume kucuk gorundu, bende standart olani aldim.
    Fiyati da uygun.
    Bu arada standli olanda vardi 55 TL'ye.


     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU



    ahşap standlı oolan 26*26 mıydı 26-32miydi?




  • 26x32 'inin ocakta kullanımı rahatmı? ısı her tarafa dağılabiliyor mu?
  • CriticalWave kullanıcısına yanıt
    Hocam 26x26 olmadigi kesin. Sanirim 26x32 ydi.
    Eger ara olcu yoksa kesin 26x32

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: marcelor

    26x32 'inin ocakta kullanımı rahatmı? ısı her tarafa dağılabiliyor mu?

    DemirDöküm'de ısı çok rahat yayılır zaten 5 dakika ısıtmanız gerek komple kızacağı için sıkıntı olmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Escaper

    quote:

    Orijinalden alıntı: kamaka

    http://www.hepsiburada.com/lava-izgara-tava-26x32-cm-metal-kulplu-ve-ahsap-stand-p-MTLVECOGT2632T3K4

    Bu şekil ahsap standlı olanından alabileceğimiz bir yer var mı?

    Metroda satılanın yarısı düz, yarısı tırtıklı. Yarısı farklı almak mantıklı mı?

    Diğer yorumları okumadım cevap verilmişmi bilmiyorum ama ben Carrefour internet sitesinden almıştım 65 liraya ahşap standlı olanından:

    https://www.carrefoursa.com/d/lava-dokum-izgara-tenceresi-26x32cm-standart

    Bugün sipariş verdim, elimizde yok deyip iptal ettiler :(




  • Benim aldigim tavada 2-3 tane boyle ufak delikler var.
    Bu bir sorun mu?

     STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kamaka kullanıcısına yanıt
    E metroda 55 lira , niye uzuluyorsunuz :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluemoon

    E metroda 55 lira , niye uzuluyorsunuz :)

    Çabucak kavuşamayacağım tavama o yüzden :) İş yerim uzakta, akşamları geç geliyorum. Hafta sonunu beklemek gerekir.


    Beklememek için de
    Evidea
    Lava Ahşap Standlı Döküm Izgara Tava - 26x26 cm
    http://www.evidea.com/lava-izgara-tava-ve-ahsap-stand-MOE016/p/501539
    bunu sipariş verdim. Resim 26 x 32, açıklamada sadece 26 yazıyor. Müşteri hizmetlerine mesaj atarak boyutunu sordum, 26x32 değilse iptal edip haftaya metroya gideceğim.




  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.