Şimdi Ara

Subwoofer <> Port Tune <> Maksimum verim nasıl ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aracıma bazı eklentiler ve kutu tasarımında değişikliğe gitmek istiyorum.. Sistemden genel olarak memnun olduguğumu söyleyemem.
    Sistem setup resimde oldugu gibidir.. Fakat 507c'ler ve Bit one henüz sisteme dahil edilmedi.bu ikisi haricindekiler an itibari ile aracımızda kurulu..
    Memnuniyetsizliğimin baş faktörü subwooferden gelen gürültülü tonlamalar.. Tam emin değilim sanırım alt frekanslarda ciddi rahatsızlık veriyor (gürültülü çalışıyor)

Aracım volkswagen caddy. Bagaja koltuk açısına uygun 60litre uzunlamasına bir kutu yapmayı planlıyorum.. Rock ford fosgate sitesindeki RF box wizard litre ölçümlerinde doğru sonucu veriyormu o konu hakkındada net bilgim yok..
    Litre hesabının yanısıra biliyorsunuz ki en önemli etkenlerden biri port tune ,frekans cevabı ve boyutları.. Bu konunun teknik detaylarında tamamen biliçsizim.

Yeni yapacağım ergonomik kutu üzerine Subwoofer,bit one ve amfimiz yerleştirilicek kutunun bagaja bakan tarafına sub arka tarafına ise diğer uniteleri montajlamayı planlıyorum..

Sizden ricam litre port hesaplamalarında bana yardımcı olmanız.. İyi bir tonlama için önerileriniz. Port olarak Slot mu yoksa dairesel port mu nedir bilmiyorum nasıl uygun olacaksa o yönde kolları sıvamaya hazırım.

İzalasyon ve hertürlü ekipmanı bulma,temin etme konusunda hiçbir sıkıntım yok.. Önerileriniz için peşinen teşekkürler.

Subwoofer <> Port Tune <> Maksimum verim nasıl ?

• Madem bitone var, sistem neden aktif değil?
    Bence kurulum hatalı
    5 kanal amfi ile 3-yol bir sistem yapabilirsiniz, fakat bunun için 1 takım mid ve subwoofer yeterli olur
    Şemadaki haliyle sıradan bir sistem olmuş
  • Ayrıca bitone ile 4-yol aktif bir sistem kurabilirsiniz
    Bunun için 3-yol bir mid takımı ve subwoofer gerekli, toplamda da 7-8 kanal amfi çıkışına ihtiyacınız olacak
    Ne yaptığını bilen, işinin ehli bir montajcıya danışmanız faydalı olacaktır
    5 kanal amfinizin yanına 2 ya da 4 kanal bir amfi yeterli olur
    Bu tür bir sistem 4 tane 2 kanal amfi ile bile kurulabilir
    Farklı konfigürasyon çeşitleri mevcut

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MustangGT39 -- 19 Nisan 2013; 20:34:39 >
  • Ben kendim elektronik işi ile uğraşıyorum.. fakat branşım oto muzik deyil. Bulundugum konum itibari ile bu işi layıkı ile yapabilecek kapasitede kurumlar maalesef yok. Bit one sisteme dahil deyil çünkü henüz tedarik etmiş değilim. bit one veya türevi bir dsp'nin sistemde önemli bir rolu oldugu kanısındayım. Sisteme dsp yi dahil göstermemin sebebi öyle yada böyle bu dsp dahil olucak hal böyle iken kutu tasarımını bu ölçülerde yapıp zemin hazırlamak. dsp audison olur alpine olur o konuda ayrıca bir araştırma içindeyim zaten.

An itibari ile problemim yeni yapılacak subwoofer kutusundan maksimum verim alabilmek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communication.tr -- 19 Nisan 2013; 21:58:37 >
  • Siz kafanıza göre değil sitede yazan değerlere kabin tasarlayın.
    Portu da dairesel yapın.Gürültü tonlamaları engellemek içinde kabinin içine elyaf yerleştiriliyor ve bassdaki tonlamalar daha net ve gürültüsüz çıkıyor.
  • rockford fosgate in sitesindeki hesaplamaya güvenebilirsiniz ben ona göre yaptım harika oldu
  • aracınızın marka ve modeli nedir
  • Arkadaşlar konu hala günceldir.

Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.. Kısacası Focal P30 için 60 litre kutu verimli olurmu ? 50-55 lt arasımı uygundur... Özellikle port tune frekans ve ölçülerinde yardımınıza ihtiyacım var. Dairesel veya slot port hangisi verimli olur.

Araç vw caddy.. Arka koltuk açısına uygun sırtı yatay ve uzunlamasına kutu tasarımı yapmak istiyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communication.tr -- 22 Nisan 2013; 0:27:09 >
  • Öncelikle aktif sisteme girmeyecekseniz Bitone'a o kadar para harcamak yerine o parayı hoparlörler ve kapı yalıtmına harcayın. Çok daha iyi sonuç elde edersiniz.

Ben 2 yıl 4 yol aktif sistem kullandım. Şu anda da 3 yol aktif sistem kurmaktayım. DSP unitesi olarak Bitone kullanıyorum. Dediğim gibi, aktif işlere girmeyecekseniz Bitone ile elde edeceğiniz kalite artışını hoparlör, amfi ve yalıtıma dağıtın derim.

Öncelikle amaç ses kalitesi mi Ses şiddeti mi?

Bass'dan gelen gürültüden şikayetçi iseniz, Portsuz kabin öneririm. Ritim kaçırmayan, geride kalmayan, geç vurmayan, tek bir zırıltı çıkarmayan bir bass sese kavuşursunuz. Ancak ses şiddetine bakıyorsanız ya aynı ses şiddetini elde etmek için daha güçlü bir bass takacaksınız, ya da daha büyük çapta bass takacaksınız. Büyük çap bass tavsiye etmem. Bass sürücüsünün çapı büyüdükçe hızlı ritimlerde ritmin gerisinde kalma problemleri artıyor. Hedef her zaman işini en küçük çaplı sürücü ile görebilmek olmalı. 30cm 350watt bir sürücü ile 25cm 500watt bir sürücü arasında mı kaldın? 25cm al! Her zaman! aşağı yukarı aynı ses şiddetini elde edersin; ama 25cm olan çok daha hızlı tepki verir.

Aynı şekilde portsuz kabin tepki becerisini çok arttırdığı gibi, çok başarılı Kick verir. Uzun soluksuz basslarda performans düşer; ancak ihtiyacınızın üzerinde bir bass sürücüsüne sahipseniz, amfiden basın sesini açar devam edersiniz. Güçlü sürücü ve onun ihtiyacından da güçlü amfi kullanmanın avantajı budur.

Standart müzik setçilerin yaptığı "amfi 200 watt, woofer 300 watt. Amfi wooferı kaldırır" işlerine girmeyin. Distorsiyon denen birşey var. Ben genelde woofer 300 watt ise 400 watt çıkışı olan amfi bakarım. Amfiden sesi kısar, düşük distorsiyonla yoluma bakarım.

Nispeten güçlü işlere girişiyorsanız 8AWG kablo çöp olur. Minimum 4AWG lazım. Ben sıfır AWG kullanıyorum. 1kw ve üzeri toplam güçte isterseniz 0AWG kablo kullanın, kapasitör şart.

Şimdilik söyleyebileceklerim bunlar. Hedefiniz ses kalitesi mi, ses şiddeti mi onu söyleyin, işler ona göre şekillenir.

• İlk olarak aktif sisteme geçip her kanalın görevini,frekans aralıklarını,sub perde gecikmesini delay time vs gibi özellikleri kullanarak engellemek istiyorum. DSPnin fiyatı vs benim için önemli değil. Kapı izalasyonu için hertürlü imkana sahibim, Ziftli plaka materyallarından tutun elyaf ,keçe ve diğer izalasyon malzemeleri açısından hiçbir sıkıntım yok ayrıca dediklerinize harfiyen katılmakla birlikte şu an hsk'lardan verim alamıyor oldugumuda belirteyim .

Elimdeki ekipmanlar doğrultusunda ve buna bir dsp dahil ederek amacım maksimum kaliteye ulaşabilmek güç önemli değil kompact tatlı bir tonlama istiyorum hepsi bu ... Benim için subwoofer kutusunu yapmak sadece yarım saatten ibaret CNC routere sahibim sürerim corel draw'a ölcüleri yaparım.. Fakat yanlış yaparım o ayrı mesele ..Bu sebepten ötürü bu işi yapmış iken bir defa yapmak istiyorum daha önceki mesajlarımda oldugu gibi özellikle subdan verim almak benim için önemli. ve bunun için Litre ,port frekansı ve ölçülerine ihtiyacım var. Litren 55 port çapın 10cm derinliğin 20cm vs gibi hesaplamada tecrübesi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.