merhabalar, büyük bir olayı şans eseri küçük kayıplarla atlattım, bunun başkalarına da ders niteliğinde olabileceğini düşündüğüm için paylaşıyorum; psikolojik olarak bazen conta yaktığımız oluyor ve yanlış şeyler yapabiliyoruz... ben dün yanlış bir şey yaptım. genç cahil biriyle laf dalaşına girme hatasında bulundum ve yaşıma yakışır şekilde hareket etmeyip cahil ile cahil oldum. 20 yaşında bir gence silah çektim, bunu yapma sebebim ise benim motosikletimi kaçırıp gezmesi ve geri yerine bırakırken motorun zincirine zarar vermesiydi... maddi olarak 1000 lira civarı bir masraf, dişe dokunur bir şey değil ve bu genç benim iş verenimin oğluydu yani kaz gelecek olan kişinin oğlu diyeyim. kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. neyse işte ben bu arkadaşa silah çektim fakat orada yaklaşık 10 kişi tarafından alıkonuldum ve linç edilmemek adına silahı elimde tuttum ama kaçma imkanımda yok oldu, sonuç olarak polis geldi ve beni götürdü. 1 gün nezarette kaldım, 20 metre kare odanın içinde 24 kişi saatlerce tutulduk adliyede falan, inanın hapishaneler olsun nezaret falan böyle dayanılacak yerler değil, küçücük odalarda düzinelerce insanı bir arada tutuyorlar ve pis kokanından hastalıklısına kadar gerçekten çok kötü bir ortam. ben bir anlık hırsım yüzünden ve gereksiz yere ego yapmam yüzünden az kalsın geleceğimi mahvediyordum... şanslıydım ki kimse bende kasıt aramadı, eli yüzü temiz biriyim ve dün öğle saatinden beri nezarette olsun sonra adliyede olsun polisler bana ve işlediğim suça bakınca şaşırıyorlardı, tipim böyle serseri işlerine müsait değil çünkü... suç işlediğim kişilerde ertesi günün sabahından sonra bana karşı yumuşadılar ve yine düşman sahibi olmadan çok büyük bir olaydan daha kurtuldum... bakın çok büyük bir olay! adliyede diğer şüpheli şahıslar ile sohbet ederken cinayet haberleri konuştular biraz... bir genci öldürmüşler ve bu ölen gencin tanıdıkları karşı tarafın neredeyse bütün sülalesini katletmiş... yani bende benzer bir durum içerisindeydim çünkü ters düştüğüm insanlar çok çevresi olan kişilermiş ve ben bunu bilmiyordum... işin enteresan yanı da şu ki ben ilk defa hırsıma yenik düşüp böyle bir hata yaptım ve dış görünüşüm ve temiz bir insan olmam sayesinde yine hiç kötü bir şey yaşamadan olaydan kurtuldum... ne polisler bana kötü davrandılar nede sorun yaşadığım kişinin akrabaları bana kötü davrandı... yahu adamlara ben silah çektim ama bir süre sonra bana "ne gerek vardı" diye üzülerek baktılar çünkü beni bir görseniz gerçekten serseri olacak en son kişi dersiniz. terbiyeli konuşan ve kimseye kötü söz söylemeyen biriyim ve tek kusurum var oda çabuk sinirlenen biri olmam... biraz uzattım ve okumaya üşenen insanlara özet yazayım; başınıza ne gelirse gelsin soğuk kanlı olmayı ve dürüst olmayı seçin, temiz bir dil ve temiz bir üslup kullanmayı tercih edin ki her zaman krediniz olsun, sizi iyi bir insan bellesinler ki tehlikeli olaylarda başınız derde girmesin ve karşınızdaki kişi ne kadar dengesiz olursa olsun onunla aynı seviyeye asla inmeyin, ben eşkıya gibi silah çektiğim halde milletin bana sonradan böyle iyi davranması sonucu çok utandım, şu anda bile kendi kendime utanç yaşıyorum ve o kişilerden özür diledim ve çaylarını içmeye gideceğim. temiz bir üsluba sahip olmak, beyefendi olmak belki her zaman kazandırmaz ama çoğu zaman kazandırır diye düşünüyorum... yeter ki hırsımıza yenik düşmeyip egomuzu tatmin etmeye çalışmayalım... sinirlenip etrafa nefret kustuğumuz zamanlar olabilir fakat bu o kadar ile kalmalı ve olay kavgaya dönüşmemeli... bu kadar... harbi utanıyorum şu anda. millet beni iyi biri olarak tanımış ama ben neler yaptım. belki birileri okur ve bir şeylere sinirlenmek yerine benim yaşadıklarımı kendi yaşamış gibi düşünüp daha mantıklı hareket eder diye paylaştım bu konuyu. |
tabanca yakalattım, olaylar yaşadım ve bana ders oldu
-
-
neden tabancan var
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Allahtan silahim falan yok, bende asiri agresif biriyim, hele trafikte off off... En son gecenlerde 3 seritli yolda orta seritte gidiyorum, viraj var donuyorum, sag seritte de gecmedim, cunku ilerde saga sapak var, saga donecekler geciyor, zaten sapaktan sonra yol 2 seride dusuyor ve ben yine en sagda kaliyorum hizimda 50, sehir ici bu arada. Ogunde yorulmusum sakin sakin gidiyorum. Arkadan hizla biri geldi, dibime girdi, sellektor yapip sol seride gecti, birde gecerken korna caldi.... Bende salterler atti, aldim arabayi spor moda bastim gaza, bunu takip ediyom. 100m ilerledik, ileride trafim cevirme, ama umurumda degil, bu trafik polislerink gorunce yavasladi, hemen yanina gecip hafif onune kirdim. Dedim hayirdir yol dar geliyor galiba, eee yavas gidiyon kem kum, bu panik yapti 10 mt ilerde polis bize bakiyor, arabadan indim inecem, laf soylemesini bekliyom, iki laf daha soyledim, tabi arkada araclar bu sefer baslasi kornaya, bu basti gitti, polis durdurur dedim ne beni ne onu durdurdu... ulen iki adam birbirine girecek ne oluyor diye bi cek bakalim, yok.. Sonra yine sakin sakin giderken, kendime herzaman soyleyip hic bir zaman uygulamadigim cumleyi kurdum... "Bigun bok yoluna gidecen ama ne zaman" Sonradan cok pisman oluyorum ama insan gozu donuyor, o an gelmis, gecmis umurunda degil...
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Silah boşa çekilirse böyle özür dilettirir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Geçmiş Olsun,
Ülkede Her An Her Zaman Böyle OLay Yaşamaya Müsait 1 Ortam Var,Hiç Üzülmeyin.
Dünyanın Ne Kadar Sıkıntılı,Uğursuz İnsan Görünümlü Yaratıkları Varsa Sanki Hepsi Burada Toplanmış
-
öncelikle silahı çektiğim kişiden özür dilemedim ve dilemem, o tamamen suçlu. ben babasından özür diledim çünkü düzgün insan ve bir babanın önünde oğluna silah çekmek büyük bir iş, buna rağmen adam bana karşı düşmanlık beslemedi ve ben utanç duyup aradım ve özür diledim... böyle adamdan özür dilemez isem o zaman ben adam değilim zaten, bilmem bu sefer açıklayıcı oldu mu?
bu arada silahtan bol bir şey yok, kırsal bölgede yaşıyorum ve bizim burada hırsızlık çok oluyor ve evimizin elektrik kablosunu çaldılar gündüz vakti, hırsızları korkutma amacıyla halen silah bulunduruyoruz ve benim halen silahım var... evde canımızı ve malımızı koruma amacıyla bulunmakta. neden silahın var diye soranlara belirtmiş olayım. öyle kovboyculuk oynamak için bulundurmuyoruz yani.
edit: kimse özür diletmedi, benim içimden geldi, utandım çünkü, hani utanma duygusu sende var mı bilmiyorum ama bazı insanlarda utanma diye bir şey var ve hata yaptıkları zaman rahatsızlık duyup utanırlar ve karşı tarafa mahcubiyetini belirtme amacıyla özür dilerler. özür dilemeyi ne sanıyorsunuz? bu arada aşağılık kompleksi olan insanlar özür dilemeyi ezik bir hareket olarak algılarlar halbuki erdemli bir harekettir bu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikita7404 -- 29 Temmuz 2024; 2:11:2 >
-
bir olay aklıma geldi; geçen sene terbiyesiz bir araba sürücüsü trafikte iken bir başka sürücüye atar gider yaptı ve küfretti, tabi küfrettiği kişi sivil polis çıktı, polis silahını doldurdu ve adama çevirip indirdi araçtan. "dua et ben şu an polisim, eğer bir vatandaş olsam seni burda mahvederdim" diyerek arabaya bindirip götürdü şahsı...
tabi biraz zor oldu, "abi vallaha bilmiyordum abi, abi özür dilerim abi" diye yerlere attı kendini vatandaş, azından köpükler çıktı o dere... yani kıç korkusu olunca abi dayı lafları başlıyor hemen...
ben biraz farklıyım, dün nezarette iken polislere "aileme haber vermem gerekiyor" dedim ve gerçekten bazı polislerde bir gevşeklik var, hayvan muamelesi yapıyorlar bazen... evdekilere haber vermem lazım dedikten sonra bir saati geçti ve aratmıyorlar halen... bende beni dikkate almaları için tüm gücümle demir kapıya yumruk attım, şu anda elim balon gibi şişik durumda ama olayın sonucunda polisler geldi ve telefonumu verdiler ve beni merak etmemeleri için evdekilere arayıp haber verdim. nezarette suriyeli bir arkadaş vardı benle beraber, "ne yapıyorsun sen? kafayı mı yedin? gebertirler seni burada" dedi bana... şok oldu arkadaş, fakat bende adam gibi söylüyorum polislere, evi aramam lazım diyorum laftan anlamıyorlar bazıları. elim 4 yerinden kanamış durumda ve şişik...
aslında cesaretli olmak para etmiyor, cesaretimiz yüzünden böbürlenmenin de bir anlamı yok, ben artık soğuk kanlı insanlara imreniyorum, sağlam psikolojiye sahipler ve afedersiniz öyle ota boka her şeye tetiklenmiyorlar, onlara imreniyorum ben.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikita7404 -- 29 Temmuz 2024; 21:41:2 >
-
Silah evde canını malını korumak için bulunabilir hadi neyse de onu alıp taşımak ve birine çekmek arasında ne kadar fark var sen farkında mısın? Birisine silah çekmek demek canına kast demektir.Özürle geçiştirilebilecek bir olay değil.Bakma seni ciddiye almayıp alttan almışlar ama sıkıntılı insanlara denk gelseydin bugün bu olayı burda anlatamıyor olurdun.Öyle özür diledim erdemli oldum hikayesini geç.Yerinde özür erdemliliktir.Silah çekip yemeyince geri adım atıp pişmanlık ve korkuyla özür dilenmez o özür normalde kabul de edilmez de karşı tarafı pek anlamayamadım.
Asıl silah çektiğin adamdan gidip özür dileyeceksin,korkaklığın kralını yapmışsın üstüne silahla gitmişsin ve icraat gösteremeyip çevrenden özür dilemişsin.Yüreğin yetseydi teke tek kavgaya çağırırdın hesaplaşırdın.Sen sinirlenme mümkünse bir daha yoksa kendini patlatacaksın bu gidişle.Ailene yazık.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sucre Maricruz -- 29 Temmuz 2024; 3:12:47 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Bireysel silahlanma şart diye yazanlar var bir de... Bireysel silahlanma için daha ne olması lazım. Sanchez gibi çift tabanca, mermi kordonlarıyla mı gezecek millet.
-
Türkiye'de yaşıyorsunuz hocam devlet adalet yok muz cumhuriyetine döndük.Bendede ruhsatlı var Antep'te yasiyorum suan Antep Teksas gibi herkeste silah var pompalı var kimse boş gezmiyor.Teror memleketi çeteler aşiretler bir kavgada it sürüsü gibi oluyorlar silah şart.
Kamu davası devam eder ve en iyi ortalama 1 yıl ceza alacak bunları unutmuş konu sahibi
Taşıma ruhsatı almak Türkiye'de çok çok zor, siz nasıl aldınız? Bulundurma ruhsatı diyorsanız onun zaten pek bir anlamı yok, ruhsatsız silah da alsanız aynı şey. Türkiye'nin neresinde olursanız olun silah sahibi olmak şart, ona katılıyorum.
-
Okumayin ben ozet geceyim. Eleman olmayacak olay icin kendini tatar ramazan zannedip karsisindakine silah cekiyor sonra karsinin civarda tanindik oldugunu duyunca laleye donuyor ve buraya konusunu acmaya gelmis.
Sen zaten erdemli oldugum icin ozur diledim falan diyorsan seni o silahla yakinda madam yaparlar haberin olsun sakin tasima yaninda.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Six Feet Under. -- 29 Temmuz 2024; 11:43:8 >
olayı detaylı anlatmadım, haklı olan benim ve kişiye doğrultmadım. önemi yok, yine de olmaması gereken bir şeydi, benden şikayetçi olmazlar ve bende şikayetçi olmam, yediğim silah cezası ile kalacağım ve silahım gitti.
"silah çekip yemeyince" demişsin, sen konuşmayı bilmiyorsun, aynı durumu yaşayıp da birileri tetiği çekmesin, ego yapıp birileri hataya düşmesin diye konu açıyorum ama sen dengesizce konuşuyorsun. ateş etsem iyi mi olurdu? manyak mısınız siz? zaten karşı tarafın akrabalarıyla sonradan konuştuğumuzda iyi ki ateş etmemişsin dediler çünkü o zaman geri dönüşü olmayan yere giderdik ve iki taraf içinde kötü olurdu.
aslında ben haklı iken haksız duruma düştüm, bunu anlatmak için konu açıyorum ama sen konuyu nerelere getiriyorsun. o tetiği çekmek bir anlık iş ve ben iyi ki daha fazla hırsıma yenik düşmeden mantıklı karar verdim ve daha fazla cahilce bir hareket yapmadan olayı manevi kayıp olmadan atlattık... şanslıyız ki şu anda kimsenin canına bir zarar gelmedi ve olay kötü sonuçlanmadı şans eseri...
ben şanslıydım ama başkaları şanslı olmayan bilir... şu kötü durum ibret olsun diye konu açtım ve sen konuyu amacından saptırıyorsun, ben insanları benim gibi hata yapmamaları için uyarıyorum sen ise gelmiş "kıçın yemedi" muhabbetine çekiyorsun konuyu.
herkes "iyi ki kıçı yemedi" diye dua ediyordur şu anda ve bende dahil... çünkü evlat acısı çok kötüdür ve karşı taraf bunu yaşamak istemez ve benim ölümüm de bir evlat acısına sebep olacaktı... senin demen ile "iyi ki kıçım yememiş" diyeyim de sen tatmin ol.
-
yani diyorsun ki karşıdaki eğer arkası sağlam olmasa ben onu yaralayacaktım, öyle mi? motosikletimi çalıp zarar veriyor ve üstüne üstlük beni dövmekle tehdit edip birde küfrediyor bana. ben bunları yaşayıp şikayet etmem gerekirken cahilce bir tavra bürünüyorum ve sen bana "korkusundan laleye döndü" demek için böyle bir yorum yapıyorsun.
halen insanların sinirlerini yanlış yöne çeviriyorsunuz, bakın toplum patlamaya hazır bomba gibi, niye baktın kavgasıyla bir birini vuranlar var... milletin psikolojisi bozulmuş ve bu bozuk psikolojiyi bu şekilde düzeltemeyiz. senin de psikolojin bozuk gördüğüm kadarıyla.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikita7404 -- 29 Temmuz 2024; 11:45:50 > -
Belali yerde buyudum sana abi tavsiyesi bak atarlanma. Oyle silahla gezersen olum kalim meselesi olmadan cekersen yakinda ya kendini mapusta ya da mezarda bulursun. Trafikte gordugun kisilerin yarisi hapli geziyor zaten ulkede meth kullanimini arastir. Iyi adamina denk gelmemissin.
adamına denk gelmemişsin derken? sen benim yazdıklarımı anlamıyorsun galiba? ben zaten millete ego yapmayın cahil ile cahil olmayın diyorum sen gelmiş bana akıl veriyorsun. olayı ben zaten atlattım diyorum ve o tetiği çekecek cesaret bende hayli var zaten fakat niye çekeceksin o tetiği? mesele o, ben polis değilim yada silah kullanan bir görevli değilim.
benim şikayet etmem gerekiyordu cahillik yaptım diyorum. ben haklıyken haksız duruma düştüm diyorum anlamıyor musunuz?
-
Ben neden tatmin olayım biraderim karşı tarafı tanımayız etmeyiz burda forum ortamında sana telkinlerde bulunuyoruz ki aynı şeyi tekrarlama diye.Basite indirgeme bu olayı.
Karşı taraf motorunu çalmış,bilmem ne yapmışsa başka yolları var.Polisi kastetmiyorum.O yolları deneyip sonuç alsaydın veya o yollardan sonra karşı taraf sana silah çekseydi burdaki aklı başında kişiler sana vur bile derdi çünkü bu işin raconu da olması gerekeni de bu şekilde olurdu.Haklıyken haksız duruma düşmen yetmezmiş gibi rezil de olmuşsun.At avrat silah gibi bir namusu kaptırmışsın mesela.Bu bile yeterli bir sebep sana söylediğimiz ancak senin hoşuna gitmeyen şeyler arasında.Aynı zamanda nur topu gibi bir adli sicil halk arasında sabıka kaydın olacak.Şuanda tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmışsındır.Yakında ikametine iddianame gelir.Hem bir şey yapmayıp,hem rezil olup,hem haksız duruma düşüp hem de geleceğini kararttın sabıka sahibi oldun.Gidip teke teke çağırıp dayak yeseydin bile bu kadar rezil rüsva bir duruma düşmezdin.Bak rahatsız oluyorsun bu cümlelerimizden ancak belli ki yaşın yirmili yaşlar.Senin iyiliğin için iyi ki de sıkmamışsın orası ayrı bir hikaye zaten.
Anlayacağın ucuz yırtmışsın.Hayatta olduğuna şükret.HAGB kaldırılmamış olsaydı hakim şu cümlelerine ve pişmanlığına güvenerek HAGB verebilirdi ancak şuan kurtuluşun yok maalesef.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
benim yaşadığım durumun benzerini yaşayan birisi vardı ve karşıdakini vurmuş, 2 kişiyi öldürmüş vurup ve kendisi en son 78 yaşındaydı ve hapishaneden tekerlekli sandalye ile çıkarıp hastaneye götürüyorduk muayene için. adam bir ömrünü hapiste geçirmiş ve hayatı kaymıştı adamın... askerliğimi cezaevinde yaptım ben...
eğer bende karşıdaki insanlardan bazılarını vursaydım en iyi ihtimal ile hapiste yıllarım geçerdi ve daha kötüsü sülale arasında kan davası başlayabilirdi ve çok insan ölebilirdi.. nezarette böyle konuları da konuştuk diğer insanlar ile... benim gibi birisi karşıda bir insanı öldürmüş ve karşı taraf bu adamın sülalesinden baya bir insanı katletmişler...
31 yaşındayım ben, başkalarına ibret olsun diye yazıyorum ama galiba konuyu açmakla hata ettim çünkü millet geyik yapmaya geliyor anca.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikita7404 -- 29 Temmuz 2024; 21:12:27 >
Türkiye'de yaşıyorsunuz hocam devlet adalet yok muz cumhuriyetine döndük.Bendede ruhsatlı var Antep'te yasiyorum suan Antep Teksas gibi herkeste silah var pompalı var kimse boş gezmiyor.Teror memleketi çeteler aşiretler bir kavgada it sürüsü gibi oluyorlar silah şart. |
Silah boşa çekilirse böyle özür dilettirir.
|
neden tabancan var
|
Allahtan silahim falan yok, bende asiri agresif biriyim, hele trafikte off off... En son gecenlerde 3 seritli yolda orta seritte gidiyorum, viraj var donuyorum, sag seritte de gecmedim, cunku ilerde saga sapak var, saga donecekler geciyor, zaten sapaktan sonra yol 2 seride dusuyor ve ben yine en sagda kaliyorum hizimda 50, sehir ici bu arada. Ogunde yorulmusum sakin sakin gidiyorum. Arkadan hizla biri geldi, dibime girdi, sellektor yapip sol seride gecti, birde gecerken korna caldi.... Bende salterler atti, aldim arabayi spor moda bastim gaza, bunu takip ediyom. 100m ilerledik, ileride trafim cevirme, ama umurumda degil, bu trafik polislerink gorunce yavasladi, hemen yanina gecip hafif onune kirdim. Dedim hayirdir yol dar geliyor galiba, eee yavas gidiyon kem kum, bu panik yapti 10 mt ilerde polis bize bakiyor, arabadan indim inecem, laf soylemesini bekliyom, iki laf daha soyledim, tabi arkada araclar bu sefer baslasi kornaya, bu basti gitti, polis durdurur dedim ne beni ne onu durdurdu... ulen iki adam birbirine girecek ne oluyor diye bi cek bakalim, yok.. Sonra yine sakin sakin giderken, kendime herzaman soyleyip hic bir zaman uygulamadigim cumleyi kurdum... "Bigun bok yoluna gidecen ama ne zaman" Sonradan cok pisman oluyorum ama insan gozu donuyor, o an gelmis, gecmis umurunda degil...
|
öncelikle silahı çektiğim kişiden özür dilemedim ve dilemem, o tamamen suçlu. ben babasından özür diledim çünkü düzgün insan ve bir babanın önünde oğluna silah çekmek büyük bir iş, buna rağmen adam bana karşı düşmanlık beslemedi ve ben utanç duyup aradım ve özür diledim... böyle adamdan özür dilemez isem o zaman ben adam değilim zaten, bilmem bu sefer açıklayıcı oldu mu? bu arada silahtan bol bir şey yok, kırsal bölgede yaşıyorum ve bizim burada hırsızlık çok oluyor ve evimizin elektrik kablosunu çaldılar gündüz vakti, hırsızları korkutma amacıyla halen silah bulunduruyoruz ve benim halen silahım var... evde canımızı ve malımızı koruma amacıyla bulunmakta. neden silahın var diye soranlara belirtmiş olayım. öyle kovboyculuk oynamak için bulundurmuyoruz yani. edit: kimse özür diletmedi, benim içimden geldi, utandım çünkü, hani utanma duygusu sende var mı bilmiyorum ama bazı insanlarda utanma diye bir şey var ve hata yaptıkları zaman rahatsızlık duyup utanırlar ve karşı tarafa mahcubiyetini belirtme amacıyla özür dilerler. özür dilemeyi ne sanıyorsunuz? bu arada aşağılık kompleksi olan insanlar özür dilemeyi ezik bir hareket olarak algılarlar halbuki erdemli bir harekettir bu. |
yani diyorsun ki karşıdaki eğer arkası sağlam olmasa ben onu yaralayacaktım, öyle mi? motosikletimi çalıp zarar veriyor ve üstüne üstlük beni dövmekle tehdit edip birde küfrediyor bana. ben bunları yaşayıp şikayet etmem gerekirken cahilce bir tavra bürünüyorum ve sen bana "korkusundan laleye döndü" demek için böyle bir yorum yapıyorsun. halen insanların sinirlerini yanlış yöne çeviriyorsunuz, bakın toplum patlamaya hazır bomba gibi, niye baktın kavgasıyla bir birini vuranlar var... milletin psikolojisi bozulmuş ve bu bozuk psikolojiyi bu şekilde düzeltemeyiz. senin de psikolojin bozuk gördüğüm kadarıyla. |
Benzer içerikler
- suriye"de araba fiyatları
- erlik gerçek adı
- migpack apk
- sözcü tv digiturk"te neden yok
- c40 beton
- fiat 600 fiyat
- togg 800 bin kredi
- bina yıkım kararı sorgulama
- disney plus üyelik iptali
- mahalle mahalle deprem haritası
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X