Şimdi Ara

Telefon fiyatları yükselecek: İşte akıllı telefonlardan alınan vergi oranı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
5
Favori
4.340
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Telefon fiyatları yükselecek: İşte akıllı telefonlardan alınan vergi oranı
    Resmi Gazete’de yayınlanan karar kapsamında mal ve hizmetlere uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranları yükseltildi. Kanun kapsamında yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 20’ye ve yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a yükseltildi. Değişiklik sonrasında akıllı telefonlar dahil olmak üzere çoğu ürüne zam gelmesi bekleniyor, buna geçtiğimiz hafta zamlanan iPhone’lar da dahil.

Ayrıca Bkz.Her ürün ve hizmete zam: KDV oranları artırıldı!

Bu KDV değişikliği tüm bilgisayar donanımlarını etkilerken çokça merak edilen akıllı telefon fiyatlarını da etkileyecek. Yeni KDV oranları 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu bağlamda o tarihte neredeyse tüm ürünlerin fiyatı değişecek. Bunu akıllı telefonlar üzerinden göstermek en sağlıklı olanı olacaktır.

Akıllı telefonlardan alınan vergiler neler?

• Kültür Bakanlığı Payı (%1)

• TRT Bandrolü (%12)

• Özel Tüketim Vergisi (%25 /%40 /%50)

• Katma Değer Vergisi (%20) - (Yeni değişiklik)

Akıllı telefonlar Türkiye sınırlarına adım attığında ilk olarak yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV’siz fiyatı 1500 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL’nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV ve son olarak ise artık yüzde 20 oranında KDV alınacak.

Kanunda telefonlardan alınan ÖTV tutarı, telefon fiyatlarına göre farklı oranlarda hesaplanıyor olsa da pratikte gümrük fiyatı 3000 TL’nin altında herhangi bir telefonun ülkemize gelmiyor olması nedeniyle ÖTV oranını yüzde 50 olarak kabul edebiliriz. Zira, 3000 Türk Lirası 114 dolar yapıyor ve bu fiyata bir akıllı telefon ülkemize giriş yapmıyor. Kısaca, pratikte ÖTV oranı yüzde 50.

Bu bağlamda yeni KDV oranı etkisini bir örnekle gösterelim. Farz edelim Meto Phone adında hayali bir akıllı telefonun yurt dışı fiyatı 600 dolar olsun. Bu telefonun gümrük fiyatı 15.669 TL olacaktır.

• Kültür Bakanlığı Payı (%1): 15,825 TL

• TRT Bandrolü (%12): 17,724 TL,

• Özel Tüketim Vergisi (%50): 26.586 TL

• Katma Değer Vergisi (%20): 31.903 TL

Aynı hesaplama eski yüzde 18 KDV ile yapıldığında hayali telefonumuzun fiyatı 31.370 TL olacaktı. Bu örneği bir de iPhone 14 Pro (999 dolar) üzerinden yapalım ve cihazdan ne kadar vergi alınacağını görelim. iPhone 14 Pro’nun gümrük fiyatı an itibariyle 26.092 TL.

• Kültür Bakanlığı Payı (%1): 26.352 TL

• TRT Bandrolü (%12): 29.514 TL

• Özel Tüketim Vergisi (%50): 44.271 TL

• Katma Değer Vergisi (%20): 53.125 TL (Eski oranda 52.239 TL)

Yeni KDV oranının tek etkisi elbette akıllı telefonlarda olmayacak: Otomobiller, beyaz eşyalar, bilgisayar donanımları, mobilya gibi pek çok kategoriden artık yüzde 20 oranında KDV alınacak ve bu da, 10 Temmuz sonrasında fiyatlara yansıyacak.

Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230707-11.pdf

• Ülkeden gidebilecek imkanı olup ta gitmeyenler büyük hata ediyor. İmkanım olsa iş olsa arkama bakmadan gideceğim. Ben birilerinin hatasını gidermek için doğmadım. 40 yaşındayım 21 yıldır ne yaşadım bilmiyorum. Sosyal aktivitem yok, Tostun içine peynir koyarken ufacık kesip koyuyorum...vs. Ben bunu hak etmiyorum. O yüzden vatan dediğin şey bana göre doyduğun yerdir. Sığ kafa ile düşünecek değilim açıkçası. Tatar Türküyüm bu arada o konuda sorgulama yapmasın kimse. Ama bıktım artık. Gelecek kaygısı, düşük maaş... vs bu ülkeden ciddi anlamda bıktım.

O yüzden gidebilen gitsin. Bu ülkede bize rahat yok. Birilerinin anlamsız teorilerini, anlamsız deneylerini çekmesin kimse.

• Şahlandık mı gençler?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Telefon fiyatları yükselecek: İşte akıllı telefonlardan alınan vergi oranı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Eğleniyor muyuz gençler

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Telefon ücreti minimum 25 bin TL olacak diye düşünüyorum.

• Beter olalım İnşAllah. Uyarılmalarına rağmen tuttukları yoldan dönmeyen kavimlerin sonu ne olduysa bizim de başımıza gelecek olan o, bir de Müslüman olup Kur'an okuduklarını söylerler... Neyse söylenecek çok şey var da, Ya Rab sana sığınırız, bu azgın topluluğun şerrinden...

• Harika! :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    Hocam kendine beddua etme lütfen! Bunun dinle alakası yok. Bu ülkenin genel ekonomisi hep böyleydi. Ben şaşırmıyorum aslında. Ülkemizin, dünyada büyük ölçüde sattığı ne var mesela? ama yok'lar çok. telefon, otomobil, uçak, teknoloji, makine sanayi, tarım, kültür ....ama ülke giderleri çok, eyt isteyenler çok, yüksek maaş isteyenler çok.

• "Almayın, kullanmayın, yemeyin, içmeyin"ciler mutlu :)

• mtanhu kullanıcısına yanıt
    Şu an yurtdışından iş teklifi var :) Hatta beni dün yine aradılar, USD üzerinden maaş ve kalacak ev de paketin içerisinde olacak şekilde, ben de acaba mı diye düşünüyordum ama sanırım bunları görünce gideceğim büyük ihtimalle -hafta sonu kesin kararımı vereceğimi söylemiştim-... Ha bu arada ülkede çok küçük(akıllıca/rasyonel düşünebilen) bir azınlık dışında gerisi boş, konu uzun ve geniş ama iki büyük felaket bekliyorum bunların iktidarı döneminde(ilahi adalet gereği; Suriye'nin içini karıştırıp yuvalarına ateş düşürmemiz / ülkedeki yaşanan hukuksuzluklar nedenli), asıl millet o zaman cümbüşü görecek...

• Trt vergisi = reisin reklam parası koyun milletim

• isimsiz55_55 İ kullanıcısına yanıt
    Her seçim aynısı oluyor ama şu koyunlar bir türlü büyüden kurtulamıyor..

hayırlı olsun senin adına. bence gitmelisin. ekonomik kaygılardan ötürü demiyorum. iş, deneyim, yeni mekanlar iyidir her zaman.

ama giderkene, öyle ülkeye kızıp, ekonomiye kızıp da gitmek doğru değil. her ülkenin kendi sorunları farklı. gittiğin yerde de, burda hiç sorun olmayan şeyler orada sorun olarak karşına çıkacaktır. telefon-araba para değil mesela, ama hastaneye gidince çok paralar çıkabilir abd için. ab için de çok bekleyebilirsin mesela. yada evine internet hattı çektirmek istediğinde, irlanda gibi bir yerse eğer evinin çöpünü dökecek çöp tenekesi için bile aylarca beklersin beklersin mesela.

ben de zaman zaman buradan yurtdışına iş yapıyorum.

ülkeler öyle ekonomik olarak iflas etmezler, hiç bir şey olmaz, endişeniz olmasın.

Ülkeden gidebilecek imkanı olup ta gitmeyenler büyük hata ediyor. İmkanım olsa iş olsa arkama bakmadan gideceğim. Ben birilerinin hatasını gidermek için doğmadım. 40 yaşındayım 21 yıldır ne yaşadım bilmiyorum. Sosyal aktivitem yok, Tostun içine peynir koyarken ufacık kesip koyuyorum...vs. Ben bunu hak etmiyorum. O yüzden vatan dediğin şey bana göre doyduğun yerdir. Sığ kafa ile düşünecek değilim açıkçası. Tatar Türküyüm bu arada o konuda sorgulama yapmasın kimse. Ama bıktım artık. Gelecek kaygısı, düşük maaş... vs bu ülkeden ciddi anlamda bıktım.

O yüzden gidebilen gitsin. Bu ülkede bize rahat yok. Birilerinin anlamsız teorilerini, anlamsız deneylerini çekmesin kimse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Midgardian -- 7 Temmuz 2023; 11:20:52 >
  • zamhaber.com olmuşsunuz ama siz :))

• Midgardian kullanıcısına yanıt

Emin olun anlamsız teoriler/deneyler değildi bunlar, bilerek yapıldı ama millete bunu böyle yedirdiler. Şu anki başımızda olan iktidar emin olun şeytandan beter, çünkü şeytani planları(BOP projesi) var ülke için ve bunları hep adım adım yaptılar, aynı zamanda her ne kadar süsleseler de göstere göstere de yaptılar. Konu uzun ama dikkat edin sürekli anketler ile halkın nabzı ölçülüyordu başkanlık sistemi için ama halk hııı ıı bir türlü ikna olmuyordu hooop şansa bak darbe! oldu hooppp adamlar yangından mal kaçırır gibi hazır! atmosfer de oluşmuşken referandumu yaptılar, hacılar aceleniz neydi! Ergenekon, balyoz dönemlerinde bilmiyorlarmıydı durumun ne olduğunu, kullanışlı bir aptal(şimdiki can düşmanları) ve ne deseler heee diyecek bir halk varken şeytani planları üzerinde demoklasin kılıcı gibi sallanacak orduyu çok temiz tasfiye ettirip, bu cinayeti(suçları) de bu kullanışlı aptalların üzerine attılar, iddia ediyorum şu an bir akp il başkanı genelkurmaya gitsin de adamı sıkıysa kapıda bekletsin veya randevu vermesinler, çağrışım yaptı mı Irak'taki Saddam rejimi olan Baas parti yönetim şekli... Kısaca şu an tüm planları tıkır tıkır işledi, sırada rejim değişikliği(sözde laiklik/dinsizliği ortadan kaldırıp Allah'ın şeriatını getireceğiz dersin ortamlarda ne olacak ki) öngörüyorum, ona da ayrı bir film/fırıldak çevirip öyle yedirmeye kalkarlar, bunlarda fikir/senaryo bol, yokkk olmaz diyenler olacaktır yığınla ama inanın hiç umurumda değil...

Adamların cenahından bir yazar bile konuyu oldukça güzel yazmış, misal memlekette tarım yapacak arazi kalmadı, tam da Suriye içi karıştırılmadan önce mayınları temizleyelim, orada organik tarım yapalım, millet yedi mi yedi, daha bunun gibi binlerce örnek var tabii ki anlayana, görene, gerisinin hem kalbi hem göz/kulakları mühürlenmiş...

Mantıklı ekonomistler ekonominin kışın iflas edebileceğini söylüyorlar, ki haklılar çok basit bir matematik hesabı, her ülkenin borcu vardır, parası da vardır, günü gelip de borcunu ödeyemezsen(yoktan para yaratamayacağına ya da abi bi yerden para bekliyorum bana 1-2 ay daha mühlet ver gözünü seveyim diyemeyeceğine göre), ekonomi bal gibi şortingen olur, haaa millet iflas deyince The Walking Dead gibi bir ortam bekliyorlar ama zombiye dönüşülmediği müddetçe o sadece filmlerde olur. Birkaç tane bizim mentalideki ülkeye örnek diye şunları buraya bırakayım;

Alttaki haberden

"Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 1800-2012 yılları arasında gerçekleşen temerrütlere yönelik araştırması, Avrupa kıtasındaki 47 ülkeden 22’sininiflastan kurtulamadığını ortaya koyuyor."

Telefon fiyatları yükselecek: İşte akıllı telefonlardan alınan vergi oranıwww.odatv4.com
    İflası beklenen 3 ülkeden biri Türkiye
    https://www.odatv4.com/guncel/iflasi-beklenen-3-ulkeden-biri-turkiye-03052035-183300

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 7 Temmuz 2023; 11:47:20 >

• Durmak yok yola devam 😀

• Dünya'nın en zengin ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

hocam herkes ülke yeni pahalandı sanıyor ama hiç bişey yeni pahalanmadı yıl 2007 iphone 2 vardı ozman ozamanda benim için almak imkansızdı çevremdede 1-2 kişide vardı şimdide iphone 14 almak imkansız benim için gene alamıyorum

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.