Şimdi Ara

Telefon Üretememiz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
1
Favori
130
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2 aydır telefon bakıyorum ancak kamerası iyi bir telefon bulamadım. TR fiyatı ile 6 binden aşağı yok. Yurtdışı da 4000'den aşağı yok ve getirme uğraşı var.

O kadar çok araştırdım ki en son konu kaç para bunun maliyeti? Ben yapamaz mıyım bunu sorusuna geldi.

Aşağıda p30 pro tarzı bir telefonun parçalarının fiyatları var.
    Ram ve Belleklerden en pahalılarının tekli alım fiyatını yazdım. Yani bu fiyatlardan numune olarak 1 adet sipariş edebiliyorsunuz.
    1000 adet alımda fiyatı %40 düşüyor. Daha fazlasında %50 düşüyordur.

Sony'nin sitesinden baktım Huawei p30 prodaki kamera sensörü imx586'nın satış fiyatı 150 tl.
    SD7XX Quora'da yazılana göre 400 tl. SD855 de 700 tl.
    8 GB Micron Marka DDR4 bellek Mouser.com.tr'den baktığımda 150 tl.
    128 GB Micron Marka Bellek 120 tl.
    4000 mah batarya 40 tl.

Anakart seri üretim maliyetlerini raspberry pi gibi tek kart bilgisayarların üzerindeki bileşen maliyetini düşerek tahmin yaparsak rahatlıkla söyleyebiliriz 50 tlden az.
    Üretilen her cihazın en az 10 milyon adet üretildiğini varsayarsak cihazdaki plastik, montaj ve tasarım maliyetini satış sayısına böldüğümüzde cihaz başına maliyet 0'a yakın çıkıyor. Yani nanometre boyutunda üretilen şeyler pahalı olan şeyler zaten, lensmiş oismiş boyutları mm ile ölçülen parçaların maliyetleri seri üretimde 1'tlyi geçmiyor. Çünkü araç motoru gibi büyük ve ağır metal bir şey üretmedikleri için 1000m2'de saatte 5000 adet üretmeleri mümkün.

Ekran satış fiyatı hakkında bilgi bulamadım ama 4k laptop ekranı bile 500tl. Yani biz şu salak telefonu üreten şirket %100 kâr koysa dahi 8/128 olarak en iyi kamera sensörü SD710 ve 4k mah batarya ile 2000 liraya alabilmeliydik. Vergidir aradaki aracıdır bilmem nedir çarşıya gidip 3 bin liradan alabilmeliydim rahat rahat. Ama %100 değil en az %200 kâr ile satıyorlar. Bir sitede de iphone x maliyetinin 370$ olduğunu okumuştum.

Ülkemizde eğitim ve yatırım olsaydı şu an kendi telefonumuzu üretiyor olurduk.

Ama yine de bi üretebilir miyim diye geçirdim içindem.

GM mobile telefonlarını işlemci hariç diğer parçaları en iyi donanımlara upgrade etse maliyeti 500 tl artacak. Yapmıyor ama. Yapmıyor yani. Onlar da aynı diğerleri gibi. Patron kazanıyor.

Ben gidip de en pahalı sensör 150 tl iken 20 liralık sensör koymam.
    İşlemcide kısılabilir çünkü 300 lira fark ediyor. Fark kayda değer. Ama 100 lira daha az olsun diye 6xx koymak ahmaklık.
    8 gb ram 80 tl ve sen bana 2bin tl verdiğim telefona 4 gb koyuyorsun öyle mi? Ağzına kürekle vurayım senin.
    40 mp geçiş olayını daha yeni getiriyorlar bu yüzden lumia 1020 3-4 sene boyunca en iyi kameralı telefon olarak kaldı. Sadece MP olarak değil giriş seviye DSLR kameraları geride bırakmıştı. Ve hatırlarsanız o dönem aşırı pahalı bir telefondu. Yani çoğumuz ona ulaşamadık. Aradan seneler geçti ve daha yeni en pahalı telefonlara gelmeye başladı firmaların cimriliği yüzünden.

Firmaların mal mal tercihleri az değil birsürü var sony hala 3bin küsürlü bataryalar koyuyor telefonlarına. 2 kuruşun derdindeler maliyeti düşürüp ceplerine indirmek için.

Hiçbir zaman yetiyor diye bir şey yoktur. Fazlası olursa ihtiyaç da oluşur. Eğer 10 yıldır max hızı kullanıyor olsaydık şu an kanser gibi hastalıkların çaresi bile bulunmuş olabilirdi. Milenyum çağını yaşama imkanımız varken bu pislikler yüzünden 10 sene boyunca gıdım gıdım güncellenen aynı teknolojiyi kullanıp tonla para ödüyoruz.

Ayrıca apk uygulamaları destekleyen başka işletim sistemleri de geliştirilebilir, tamamen uyumlu olabilir, bu mümkün. Patent de kamuya ait zaten. Java sanal makinesi desteği gelmişti bir ara windows phonea, apklar yükleniyordu. Yapıldı bile yani. Ama üreticiler hiç kuruş harcarlar mı bunun için? Huawei bişi yapıyormuş arkaplanda ama google ile arası bozulmazsa hayata geçirmeyecek. Böyle bir saçmalık olabilir mi?

Kendimiz üretebiliriz ve gerekli çalışma ortamını kamuoyu desteği ile aşabiliriz aşmalıyız bence. Hem kenarda birikmişini koyacak hem de kendisi çalışacak mühendis arkadaşlar varsa ben de varım mesela en baştan söyliyim. O anakart üreten makineleri satın almak zorunda değiliz, gm mobileda var mesela o makineler, veyahut çinde sipariş alan fabrikalar mevcut. Tasarımını argesini yapıp anlaşmaya vararak üretimini sipariş verebiliriz bence.

Bir mühendis olarak kullandığım hiçbir şeyi üretememek o kadar canımı sıkıyor ki. Firmalara yazılım üretiyorum onu da müşteri firma personelleri kullanıyor sadece. Kendimin günlük hayatta kullandığı bir şeyi üretememek ve hergün resmen soyulmak canımı sıkıyor. Bu sırada elon musk şunu yaptı diye bir haber duyuyorum. İntihar edicem artık önümüzdeki 10 sene de bişi yapamamış olursam.

• Cep telefonu üretimi çok yüksek teknoloji ve birikim tecrübe gerektirir, ASELSAN bunu 20 sene önce yaptı ama bazı lisans sorunları yüzünden ömrü kısa oldu, teknoseyir, hwp, gibi sitelerin youtube kanalında general mobile ikitelli fabrikanın videoları var, anakartı üreten makinalar bile fuji firmasının ürünü, hiçbir holding yüzde oranında bile yerli telefon üretmez

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • konuyu okuyunca şaşırdım, bileşen maliyetlerinin bu kadar düşük olduğunu bilmiyordum.
    gm ile casper bir de vestel var milli olarak. (milli diyorum yerli değil çoğu bileşen ithal çünkü.) bunlardan vestel herhalde yavaş yavaş cikacak gibi duruyor piyasadan çünkü yeni model tanitmiyorlar v30 var sadece ama onu da tanıtıldıktan cok sonra satışa sundular model coktan eskidi bile. casper reklamı çok yapıyor ama eski işlemci kullanıyorlar. bir tek gm bu işe gereği kadar önem veriyor gibi ama kullananlar da çok sık arizalandigi yönünde sikayet ediyorlar. gerçekçi baktığımızda yerli firmalar pazar sıkıntısı yaşadıkları için maksimum kârla satış yapmak istiyorlar o yüzden eski islemci, düşük ram, ucuz sensör koyup ne kadar kazanirsa kazanmaya çalışıyor. bir modelden on milyonlarca satabilseler ben eminim daha kaliteli iş yaparlar ama maalesef pazarı domine edecek kapasitede değil hicbiri olamaz da zaten. çünkü cinli, amerikali, koreli global firmalarla rekabet etmek hic kolay değil, adamlarin en kötü modeli 5 milyon satabilecek pazara ulaşabilirken gm'nin tum modelleri geçen sene 7.5 milyon satmis. (hürriyet gazetesinin bir haberi.)

o yuzden ben şu aşamada cok zor görüyorum, telefon sektöründe markalar arasi rekabet çok yüksek seviyelerde olduğu icin parası olan adam gidip daha kolay kazanabileceği baska sektorlere yatirim yapmayı tercih ediyor, haksizlar da diyemem.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bir zamanlar raks telefonlar vardı. İç piyasaya çok az sürdüler. Genel olarak ihracat ağırlıklı yapılıyordu diye hatırlıyorum. Aklımda öyle kalmış. Ancak sayenizde bir araştırma yaptım, hala var mı diye.. Yokmuş. En son telefonunu 2007 yılında çıkarmış. Sorunu neydi bilmiyorum ama, görünüşü baya iyi duruyor. İnternette modelleri var. Çabuk bozulma veya başka nedenlerle, telefon üretimini bitirmişler.

Aslında sorun sadece telefon değil, bir çok alanda üretim yapamıyoruz. Ülkede belirli bir ekonomi programı yok. Ne zaman ne olacağı belli olmuyor. İşyeri açmak bile problem. Daha açarken öyle vergiler ödüyoruz ki... Para kazanmaya fırsat olmadan devlet işyerinizin %80 ini sömürüyor. Tabela vergisi, ticaret odası kaydı, peşin vergi, stopaj, katma değer, sgk...vs vs.

Benim yeterli sermayem olsa, telefon üretebilecek teknik altyapıya sahip olsam; bu işin çalışanı, mühendisi, arge merkezi,deposu, dağıtımı, pazarlaması, teknik servisi,müşteri ilişkileri, muhasebesi,çeki, senedi, devletin vergileri, banka kredi fazileri... Bu pazarda da (Türk tüketicisi sabit fikirlidir. Onun için iphone dan başka telefon, telefon değildir, ya da Samsung dışındakilerin hepsi çöptür.) tutunmanız da oldukça zor görünüyor. Çıkaracağınız telefon Canon EOS 1000 den daha kaliteli(seviyesinde bile değil, daha kaliteli) fotoğraf çekmezse, orada burada kötü reklamını yaparak başkalarına da aldırmaz. Mesela siz de ne özellikler arıyorsunuz bilmiyorum ama 4K-6K bandında telefon baktığınıza göre, pek de mütevazi değilsiniz ve çıkacak bir yerli telefona destek olacağınız muamma. Yani neresinden baksanız risk. Peki ne yapacağız?

Devlet televizyonlarda bas bas reklam yapıyor, devlet tahvili garanti kazançlı, faizden dolardan bile daha iyi getirisi var diye. Kısacası devlet böyle tahviller çıkarmayıp, üretim yapacaklara 2-3 sene ya da para kazanana kadar vergiden muafiyet, faizsiz kredi vs desteklerini vermezse, kimse üretim yapmayı düşünmez. Mevcut üretimler de kapanma seviyesine gelir.

Kısacası 10 koli telefona 10 tır dolusu domates ihracına devam... O da domatesleri kabul ederlerse...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi volkman -- 31 Mart 2019; 18:20:53 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Telefon şarj almıyor
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.