< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Telekom Avcılar yeşilkent mahallesinin problemli altyapısını yenilemiyor.. (5. sayfa)
-
-
15 senedir değişecek olan omurganın AON şebekeden PON şebekeye dönüşüm olacağını zannetmiyorum zira AON ve PON şebekeler erişim şebekeleridir hasılı kelam burada ifade edilen omurga erişim omurgasıdır. Ancak bir de santralleri besleyen asıl omurga şebekesi var. Size 15 sene önce bahsedilen omurga muhtemelen bu omurga olmalı çünkü 2007'de zaten fiber erişim şebekeleri yeni yeni kuruluyordu, eskisi olmayan şey nasıl yenilenme ihtiyacı içerisinde olabilir ki.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Estağfurullah hocam rica ederim. Bahsettiğiniz süre, VDSL için uğraştığım zamanlardan başlamıştım yazıya o sebepten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 12 Ocak 2022; 17:20:40 > -
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 12 Ocak 2022; 17:22:32 > -
Kaçlı olacağı planlamaya bağlı olarak değişir. Çekilen kablonun türü de belirliyor kaçlı olacağını.
Eski saha dolabının yerine yine saha dolabı konulacak tip 7 olur, başka bir şey olur o iptal olmuyor zaten, yenilenmiş oluyor proje ile. Bölgede eve kadar fiber projesi söz konusu ise ama evler müstakil ise OFSD konuluyor.(başka amaçlarla da ofsd konulabilir) Bu ofsd kabinden binaların olduğu sokaklara veya binalara OFDK konuluyor, projeye göre kaç eve gidecekse/konulacaksa kapasitesi de buna göre değişiyor. OFDK dan evlere fiber gidiyor. Bir farkı yok bina dışındakinin bina içindeki gri veya beyaz fiber kutularla.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 12 Ocak 2022; 17:50:26 > -
Teşekkürler hocam.
-
15 yıl önceki omurga ,bahsettiğiniz gibi şebeke besleme omurgası olduğunu farzedelim..Şu an bana ifade edilen mevcut fiber omurgasının değiştirilmesi gerekliliği(15 yıl önce de aynı ifade kullanılıyordu) ıle ne kastediliyor?
fttb geliyorsa AON bir fiber omurgası zaten hali hazırda mevcut.Gpon için AON un PON ile değiştirilmesi gerektiğini ifade ettiniz Peki bu değişim nasıl gerçekleşiyor?
bahsedilen avcılardaki omurganın yenilenmesi AON PON değişimi mi yoksa farklı bir mevzu mudur? düşünceleriniz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pineloop -- 12 Ocak 2022; 19:13:12 > -
hocam , ben su anda mevcut saha dolabın kaldırılıp lokal kablolarımın tip11 e bağlanmasını talep ettim..eğer hurda saha dolabı yeride kalacaksa tip7 ile değiştirilmesi için mi talep oluşturmam gerekiyordu?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pineloop -- 12 Ocak 2022; 19:18:54 > -
Bir denetime tabi olması gerektiğini düşünüyorum..Misal su ,doğalgaz, elektrik şirketleri de özel..Bunların içinden 1 firma ben a mahallesine doğalgaz , b mahallesine elektrik c mahallesine su hizmeti vermek için gereken altyapıyı yapmayacağnı söyleyip bunu yerine getirebilir mi?
merak ediyorum??
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pineloop -- 12 Ocak 2022; 19:25:3 > -
merhaba;
Biraz önce Avcılar telekom Müdürlüğünden A.M Bey telefon ile bana ulaştı,Kendisini ifadesine göre(" hurda saha dolabının kaldırılmasının/değiştirilmesinin maliyeti nedeniyle bu talebimin yerine getirelemeyeceği , mevcut problemleri azaltmak adına dilersem hızımı düşürebileceğimi aktardı"..
-Kabin koymak hem zor hemde maliyetli ise ; Sadece benim lokal kablomu yer altından/yer üstünden kablo ile tip11 e bağlayın önerim ; 70 mt kablo maliyetli diye reddedildi..
-Hızım 35mbs ye kadar düşürmesine rağmen SNR artmadığını kendisine de ifade ederek , en az 90-95 mbs hız ,18-25 SNR beklediğimi ve problemimin hala çözülmediğini kendisine aktardım..Dolayısıyle hız düşürmek benim problemimi çözmedi/çözmeyecektir.
-Tarafıma ftth yatırımı planlandığı bilgisini paylaştı..fakat avcılar ftth planlama birimine göre:FTTH gelmesi için mevcut omurganın değiştirilmesi gerekmekteymiş(bu omurganın AON-PON erişim omurgası olmayacağını düşünmekteyim)Çünkü ilk arızalarımın ve şikayetlerimin başladığı 10-15 yıl öncesin de avcılarda omurga değişmesi gerektiğinden bahsedilmişti..ilk fiberin 2007 yılında ortaya çıktığı varsayılırsa , burada bahsi geçen omurganın şebeke besleme omurgası olduğunu tahmin etmekteyim..
ftth için plan ve proje hazırlanıp , bütçe çıkarılmadığı ; yönetime sunularak onay alınmadığı buna ağmen tarafıma ; Bu yıl ftth gelmesi planlanıyor bilgisi verilerek müşteri güvenini sarsıcı ifadeler ile müşteri yanıltılmaya çalışıldığınıda A.M beye ilettim..
SONUÇ
1-hattımın 435mt uzaktaki saha dolabından dslaminden çekilen hatta bağlandığı , gelen sinyalin zayıf olması nedeniyle problem yaşadığım tespitim , A:M beyin aktardığına göre 71 mt uzaktaki dslame bağlanara çözülmüş(maliyeti olmadığından)
2-hurda saha dolabının kaldırılıp , lokal hattımın tip11 in altına konulacak aktarıcı ekipman yada yakınına konulacak kabine bağlanarak mevcut oksit kaynaklı yaşadığım problemler; kabin koymanın maliyeti ,kablo çekmenin MALİYETİ nedenleriyle KABUL EDİLMEMİŞTİR!!
3-FTTH talabim , Avcılarda mevcut omurganın değiştirilmesi gerekliliği , plan ve bütçenin hazırlanıp yönetimden onay alınmadığı/onay verilmediği gerekçesiyle;
müstakil evde oturmam nedeniyle fiber sonlandırıcı (8 li ofdk,ofsd dolabı) maliyetini kurtarmadığı gerekçesiyle ;
Avcılar yeşilkent mah , hizmet bölgesi olara değerlendirilmeyip , Bazı bölge ve zümreye ayrımcılık yapılması nedeniyle KABUL EDİLMEMİŞTİR!!
4-Oysa ki mevcut AON erişim omurgası PON ile değiştirilip ;Sokağıma konulacak bir ofsk dolabı ve ofdk kutularıyla , bahsi geçen 8 li fiber çıkışının her biri , fiber kablolar ile sokağımdaki her eve aktarılarak çözüm sağlanabilirdi..Şayet amaç bahsi geçen 8 li çıkışın her bir çıkışını bir daireye bağlamak olsa idi..
TALEP
1-hurda saha dolabının kaldırılıp , yerine fiber destekli tip7 veya muadili dolap konulup lokal kablolarımın ona aktarılmasını;
2-yeni dolap maliyet nedeniyle konulmayacak ise lokal kablolarımın , tip11 e direkt aktarılması..
3-FTTH gelecek ise de yalan /yanlış ifadeler yerine plan ve bütçe onayı alındıktan sonra müşterilerde beklenti oluşturulmalı..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pineloop -- 13 Ocak 2022; 20:25:16 >
-
14.01.2022 saat 16.00 da çözüm stratejilerini öğrenmek üzere Avcılar Telekom Müdürlüğüne gittim.
- 4. kattaki altyapı ve planlama birimine çıkarak bölüm sorumlusu E beyle görüşmek istedim fakat kendisi yine ortada yoktu.
- Yan masasında oturan kişiden , e beyin mailini istedim yASAK dedi, Ara geldiğimi haber ver dedim(YASAK) dedi, mesaj ce geldiğimi haber ver dedim (YASAK) dedi..
- Kendisine herşey yasak ise ben ona nasıl ulaşacağım diye sordum?Cevap veremedi(DEMEKKİ E BEYE ULAŞMAM İSTENMİYOR)
- Müdür beyin yanına gittim yerinde yoktu..tel açtılar 15dk sonra geleceğini söylemiş
- 30-40 dk sonra yerine E adlı operasyon müdürünü gönderdi
E ile ola konusmam
ben : konuyu özetle gçmek istiorum.15 yıldır internet(vdsl) hizmeti alıyorum..Ekipler defalarca tarafımageldi poblemi çözmeden gitiler..3 Ay önce 100mbs ineti tekrar aktive ettim.ilk gün 82 mbs hızverildi.Dslam klidinin kaldırılıp hızımın 100ms ye artırılmasını talep ettim..Bundan sonra hızım önce 60 a sonra 35 e arafınızda çekildi..
o:DSLAM klidi ne ilk defa duyuyorum
ben :Mevcut omurganız yetersiz olduğundan kullanıcıların hızını 80e sabitlemenizi sağlayan araç
ben:konumuza dönersek binamdan gelen lokal kablolar önce hurda saha dolabına bağlanmış.hurda saha dolabından irtibat kablosu ile 71mt ilerdeki tip11 e bağlantı sağlanmış..Fakat tip11 in kendi dslam i yerine farklı bir saha dolabının dslaminden besleme hattı çekilmiş..Bu besleme hattının siyali çok düşü olduğundan da problem yaşıyormuşum..Telekomdan aktarılan bilgi bu yönde
o:hurda saha dolabı diyorsun..öyle bir şey yok..bu dolaplar en az 40 yıl kullanılmak için tasarlanıyor
ben: bahsi geçen saha dolabı zaten 15-20 hatta daha eski..konulduğundan itibaren kimse gelip değiştirmedi ki?Hem kabloları, regletleri oksitlenmiş
o: öyle bir şey olmaz.Biz kablolara jel sürüyoruz..Bu şekilde korozyon oksitlenme olmuyor
ben: nasıl olmuyor regletleri değiştirilmiş oksit nedeniyle görmediniz mi?
o:bana tt hizmet numaranızı verin
ben: bir saniye konuyu anlatırken bulamıyorum..tt hizmet numaram xxxx.
o: saha dolabınız 438mt uzakta
ben:evet biliyorum dilekçede yazdığım ve sizede aktardığım 438mt uzaktan hat çekilmesinden dolayı.konumuza dönecek olursak ben mevcut şikayetlerimi cimer,btk,açıkkapı,twitter ,mail vs tüm kanallarda paylaştım..en son telekom callcenter dilekçemi Avcılar telekoma götürmemi söyledi bende 15 gün önce müdür beye teslim ettim
ben:dün beni A.m bey aradı ve hurda saha dolabını maliyet nedeniyle kaldırmayacaklarını ifade etti..Bundan sonraki çözüm yolunuz nedir?
o:peki bu başvurulardan bir sonuç aldın mı?
ben:Hayır henüz telekomun tarafıma sunduğu bir çözüm olmadı
o: belkide iyi olmuştur..Yani yapılacak bir şey yoktur
ben:nasıl yani arızalarla 15 yıl yaşadım hala mı yaşayacağım
0:Arıza dediğin?
ben:Sinyal zayıflaması , CRC/pocket loss hataları, download hız dalgalanmaları
o:modemin 13 saat açık gözüküyor kopma filan olmamış.bizim bilmediğimiz bir problem sizde mevcut olabilir ..crc yaşadığınız saat dk yı kaydedin network biriimine yollayıp bir sorduralım.
ben: kopma olmamsı hattımın stabil olduğunu mu gösteriyor? saha ekiplerinizde söyledi hat stabil değil diye
o: bana onların ağzıyla konuşacaksan..Kendimin onlardan daha bilgili olduğumu düşünüyorum
ben:şimdi ben 8mbs hız ile downloada başlıyorum, hızım 1 mbs ye inip tekrar çıkmaya başlıyor..Sabit 8mbs veya civarında download yapamıyorum
o:sözleşmeyi okudun mu? 100mbs ye kadar diyor yani bu oldukça normal.sabit 8mbs ile download istiyorsan metronet almalısın ki fiyatı oldukça yüksek
ben: bu sizin altyapı problemibi gizlemek için kullandığınız bir arguman..70 mt önümde fiber destekli tip11 in kabiniden tarafıma gelmesi gereken hız ve sinyal kalite değeri ne olmalı?
kablo maksimum %3 kayıp oluştursa 95mbs hız almam hemde SNR min 15-30 arası olması gerekir
o: o iş öyle değil..sem tip11 den 1 kablonun yer altına girdiğini görüyorsun..Fakat yer altında kaça ayrıldığını bilmiyorsun..tip11 ile snin saha dolabın arasında en az 4 bağlantı noktası mevcut
ben:yani download yaparken yaşadığım dalgalanma normal mi?
o:bunun çeşitli nedenleri olabilir..tip11 e gelen fiberin uplink kapasitesi yetersizdir..Aynı anda 10 kişi 100mbs ile indirmeye kalkarsa hızın düşer..Server kaynaklı olabilir dosya indirdiğin yer o hızı veremiyordur vs
ben:karşımda netfllix,steam,microsoft gibi yüksek bant genişliği olan serverlarda test gerçekkleştirdim.Server kaynaklı problem olamaz.Uplink konusuna gelirsek fiber teorik olarak 2,1gbs hızları desteklemiyormu?yani aynı anda 100mbden 21 kişi bağlansa bile hız etkilenmez..Oysa bana söylenen bölgemde 50mbs üzeri hız alan olmadığı yönünde..Hız nasıl dalgalanacak o halde?
o:40 kişi 50 mbs hız alırsa aynı şey..hem o tip11 bakalım kaç kişiyi besliyor..bir sokağa veya eve konulmuş gibi gözüksede yer altından çekilen hatlarla belki daha fazla sokak ve evi besliyor..
ben:CRC ve pocket lose a ne diyeceksiniz?
o: onlar nedir bilmem..Lakin 1,5 ayda x gb download yaptığınızı görüyorum..modem kopmuş olsa bu veriyi indiremezdiniz
ben:modem kopmamış olabilir.
o:modem kopmamışsa problem sizin probleminiz oluyor..Biz sadece modem kopmuş mu diye bakarız
ben: hızım milisaniyelik kopuyor..Otobanda hızla gitmeye başlarken yolda bir an durup tekrar devam ediyorum..Sizin teknik servisiniz hurda saha dolabı ve oksitten dolayı hat zayıflaması olduğunu söyledi
o: bana onların ağzıyla konuşacaksan.kendimin onlardan daha bilgili olduğunu düşünüorum.Ama şöyle bir şey var eğer problem yer altı kablolarından kaynaklıysa hiçbirşey yapmam..Kablo mablo değiştitmem..Yer altındaki kabloları kim tek tek ayırıp kontrol edecek..
ben:<Sustum> şimdi ne olacak
o: söylüyorum ya ..eğer oksit kaynaklı bir problem varsa bakım yaptıttıracağım sonuçta bakım benim görevim
ben:o hurda dolabın kapakları 7/24 açık .sıvı teasında yine oksitlenecek ..her defasında siz oksit bakımı mı yapacaksınız? herkes gibi tip7 olur veya muadili olur yeni kabin koyun kimse içini açıp kurcalamasın
o: o kabinlerde açılıyor
ben: olabilir ama bu dolap gibi basit değildir
ben:hurda dolabın kaldırılması talebim?
o: maliyetine bakacağız..Benimde sınırlı bir bütçem var
ben:arızayı tespit edip bana haber verin o vakit
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pineloop -- 16 Ocak 2022; 18:13:28 >
-
Avcılar operasyon müdürüyle 14.01.2022 16,30 da bir görüşmemiz olmuştu..
Kendisi tarafıma 80mbs hız verildiğini , hat zayıflaması olmadığını yaşadığım problemin uplink yetersizliğinden olduğunu ifade etmişti..
yoğun olmayan saatlerde gerçekleştirilen test sonuçlarına göre tarafıma verilen hız 18-60mbs arası dalgalı, pocket loss lar %40 larda jitterler yüksek ama hattım MUKEMMEL>>
-
-
-
-
Hocam yorum alabilir miyiz? Hattım MÜKEMMEL ve zayıflama yok ise neden modemde tanımlı 80mbs yi ALAMIYORUM? Pocket loss ve jitter değerlerim normal mi?
-
Hocam testler seri şekilde yapılmış. Bu şekilde olası bir uplink sorununu anlayabilmem zor. Günün çok farklı saatlerinde Speedtest.com üzerinden yapacağınız testler daha net fikir verecektir. Örneğin akiam saatlerinde bir test, sabaha karşı veya gece yarısı bir test yaparsanız daha net bir yapabilirim.
-
tama hocam lakin speedtest vb test platformları anlık(peek) değerlerini göstermekte..bahsi geçen test uzun süreli kalite testi(24 saat ve üzeri çalıştırılabilir)..aynı test üzerinden değşik saatlerde ölçüm yapıp foruma ekleyeceğim
-
17.01.2022 saat 12:00 :1 dk test sonucunda 30 sn sonra hızım 25mbs ye düştü... peek(en yüksek) hız değeimde 61mmbs..
Sözleşmeye göre 100mbs ye kadar vermeleri gerekiyorken ;Bahsedildiği gibi 80mbs ye bile ÇIKAMAMKTA!!!
-
Bu konu sizin talebinizle olacak bir şey değil. İlgili planlama biriminin bütçesini ve ellerindeki projenin şeklini bilmiyoruz. Mevcut saha dolabı yerinde kalır ibaresi, örneğin eski bakır saha dolabının emekliye ayrılıp onun yerine tip7 veya başkaca dolapların devreye alınması demektir. Bir bölgede saha dolaplarının tamamını kaldırıp tamamen eve kadar fibere geçildiğini görmedim, varsa da çok nadirdir. Bu ne demektir, o bölgede bakır üzerinden hizmet devam eder, çeşitli yerlere eve kadar fiber verilmeye başlandıkça konulan dolabın yükü azaltılır vs.
Sizin talebinizin şekli çok da önem arz etmiyor aslında. Mevzu ne mesela yüksek hız mı, planlamaya iletilirken bu konu ilgili sahadaki yetersizlik veya saha dolabına uzaklık olarak sisteme işleniyor. (yüksek hızın verilememesi) Mevzu ne eve kadar fiber mi, ilgili bölgedeki fiber hatlarınının durumuna, bütçeye ve ilgili lokasyonun durumuna bakılıyor. Yani "bu saha dolabı kaldırılsın şu gelsin" gibi bir talebimiz şirketin işleyişi açısından olmuyor aslında. Biz dolabı yenileyin, fiberli bir şey gelsin dediğimizde o sisteme neden sonuç ilişkisi içinde işleniyor. Nedir o, "Hız düşük> Sebep: Sahaya uzaklık" gibi. "Hız düşük>Sebep: Saha dolabının yenilenmesi gerektiği" gibi. Son iki cümlem farazidir.
@Ö1f1 Hocam eksiğim yanlışım var ise düzeltir misin?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X