Şimdi Ara

Teleskop ve Işık Hızı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Örnek veriyorum bizden 10 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızı yakından görmem için ışık hızıyla 10 sene gitmem gerekiyor en iyi ihtimalle.Ancak o kadar yolu gitmeden gelişmiş bir teleskopla teorik olarak o yıldızı yanına gitmiş kadar yakın bir mesafeden görebiliyorum.Teleskop bunu nasıl yapıyor.? yani cismi büyütürken nasıl oluyor da ışık hızından kat be kat daha etkili bir şekilde yakından görmemi sağlıyor.?

• Teleskop yakından görmeni sağlamıyor; sadece büyük görmeni sağlıyor. Sonuçta teleskop ile gözüne gelen ışık aynı kaynaktan aynı mesafeden geliyor. Teleskopun optik özelliğinden kaynaklanan bir durum söz konusudur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: metalok

Teleskop yakından görmeni sağlamıyor; sadece büyük görmeni sağlıyor. Sonuçta teleskop ile gözüne gelen ışık aynı kaynaktan aynı mesafeden geliyor. Teleskopun optik özelliğinden kaynaklanan bir durum söz konusudur.
    Zaten hiçbir alet yakından göstermez, sadece daha büyük gösterir. bu mikroskoplar için de geçerli gözlüklerimiz için de geçerli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _fisico_

Zaten hiçbir alet yakından göstermez, sadece daha büyük gösterir. bu mikroskoplar için de geçerli gözlüklerimiz için de geçerli.

Alıntıları Göster
    teleskoplar yıldızları yakından gösteremez malesef çünkü yıldızlar gerçekten uzaktırlar.
    teleskoplarla gezegenleri yakından görürsün çünkü yakındırlar
    nebulaları ve galaksileri görürsün çünkü uzaktırlar ancak büyüktürler.
    teleskobun yakınlaştırmasının nedeni arkadaşların da dediği gibi optikten yararlanıp cismi büyütmesidir. yani 10 ışık yılı uzaktaki bir yıldızı yine nokta kadar ancak daha parlak görürsün, bi de yine 10 yıl önceki halini tabi...

• quote:

ben birşey soracağım, bu elektron mikroskobu var biliyorsundur. daha büyük gösterirken uzaktan mı bakmış oluyoruz acaba bir açıklama ihtiyacı hissettim. yani yakından göstermekle daha büyük göstermek arasındaki fark yoksa o zaman gözlük taktığımızda netlik bozulacaksa neiye gözlük kullanılıyor?

• quote:

Orijinalden alıntı: speakerphone2010

quote:

ben birşey soracağım, bu elektron mikroskobu var biliyorsundur. daha büyük gösterirken uzaktan mı bakmış oluyoruz acaba bir açıklama ihtiyacı hissettim. yani yakından göstermekle daha büyük göstermek arasındaki fark yoksa o zaman gözlük taktığımızda netlik bozulacaksa neiye gözlük kullanılıyor?

Gözlükle ilgili gözlük kullanan biri olarak yanıtlayayım; gözlük büyüteçle aynı görevi görüyor. Ayrıca netliği bozduğunu da nereden çıkardın? Yalnız şöyle bir şey var bunu gözlük takmayan birinin deneyip anlaması çok zor ama benim gibi uzun yıllardır gözlük takan biri daha kolay anlayabilir. Gözlük varken belki bulanık gördüğünüz yer varsa, uzaklardaki yazılar vs. gözlük derecesine göre değişir, onları net görürsünüz fakat gözlüğü çıkardığınızda renkler daha canlı gözükür. Yani gerçek gözün verdiği tadı vermez aslında çoğu zaman, benim gibi ışığı kıran (Anti-reflective) özel camlarınız olsa bile.

Anti-reflective (AR) Kaplama

Yansımaları azaltmak için uygulanır ve bu amaçla mercek magnezyun florür (mineral camlar magnezyum florür, organik camlar quartz) ile kaplanır. Faydaları; gözlük kullanan sürücülerde daha rahat görme, uzun süre gözlük kullanan kişilerde yansımaya bağlı göz yorgunluğunda azalmadır. Işığın yansımasını ve gözü kamaştırmasını önlemek için yapılan bir kaplama türüdür. Anti-reflective kaplama cam yüzeyinde gözenekli bir yüzey yapar o yüzden de cam yağı ve kiri kolay tutar. Bunu engellemek için antrefle yüzey üzerine kolay temizleme özellikleri ilave edilmektedir. Yansımasız cam kullanımı dünyada çok yaygınlaşmıştır. Yüksek kırma indeksli camlarda cam üzerinde meydana gelen yansıma fazladır. Bu nedenle yüksek kırma indeksli camlara mutlaka anti-reflective kaplama yapılmalıdır. Kelime anlamı olarak yansımaya karşı demektir. 1982 yılında ilk defa İngiliz bilim adamı Dennis Taylor tarafından camın ince bir film tabakası ile kaplanmasının prensipleri bulunmuştur. Bütün saydam ve parlak yüzeylerde yansıma meydana gelir. Cisimleri yaydıkları ışınlar sayesinde görürüz. Hava ve gözlük camları farklı kırma indekslerine sahiptirler. Camlar ışığın geçmesini azaltarak cam üzerinde yansımaların oluşmasına sebep olurlar. Yansımalar ise gözlük camını yüzümüzün önünde görmemize sebep olur. Görüntü netliğini azaltır, sisli gösterir ve hayali görüntüler oluşturur. Yansımadan kaynaklanan bu olumsuzluklar, yansımayı önleyen bazı özel kaplamalarla en aza indirgenebilir. Böylece camın saydamlığı ve berraklığı da artırılmış olacaktır. Anti-reflective, özel bir işlemle yansımaz hale getirilme işlemidir. Anti-reflective cama mikroskopla baktığımızda, yüzeyin parlaklığının gittiğini, pürüzlü olduğunu görürüz. Bu sayede:
    § Yansımanın azalması sonucu ışığın geçirgenliği artar ve görüş kabiliyeti yükselir.
    § Daha iyi görüntü sağlandığı için bilgisayar ve tv gibi ekranlı cihazlarda kontraslık sağlar.
    § Otomobil sürücüleri için görüşü daha net yapacağı için seyir emniyetini artırır.
    § Anti-reflective kaplama basit kimyasal solüsyonlara karşı da dayanıklıdır.
    § Yansıması önlediği için estetik bir görünümü vardır.

• quote:

quote:

Yok benim demek istediğim, yakına giden herhangi bir alet yok, sadece gördüğü açı içerisindeki cisimleri büyük gösterirler tüm mercekler. Mercek diziliminden kaynaklandığı için mikroskopların çalışma prensibi diğerlerinden daha farklı ama mantelitede bir teleskoptan farkı yok. Şöyle ki, insan gözü 120 derecelik bir alanı görebiliyor fakat teleskop büyüttüğü görüntü kadar gördüğü alanda da küçülme meydana geliyor ( 2 - 3 derece gibi) Mikroskoplarda bu oran binde milyonda birlere kadar inebiliyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Video Kamera ve Işık Arıyorum
    3 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

Yok benim demek istediğim, yakına giden herhangi bir alet yok, sadece gördüğü açı içerisindeki cisimleri büyük gösterirler tüm mercekler. Mercek diziliminden kaynaklandığı için mikroskopların çalışma prensibi diğerlerinden daha farklı ama mantelitede bir teleskoptan farkı yok. Şöyle ki, insan gözü 120 derecelik bir alanı görebiliyor fakat teleskop büyüttüğü görüntü kadar gördüğü alanda da küçülme meydana geliyor ( 2 - 3 derece gibi) Mikroskoplarda bu oran binde milyonda birlere kadar inebiliyor.

Alıntıları Göster
    büyük göstermekle yakından bakmak arasında ne fark var.?Ben teleskobun nasıl çalıştığını anlatın demedim ki yanlış anlattım kendimi sanırım.

• normal mikroskoplar ışık ile çalışır. cisme ışık gönderilir ve yansımadan cisim incelenir. ancak elektron mikroskoplarında daha ayrıntı görürüz daha yakından bakarız çünkü cisme ışık değil elektronlar fırlatılır ve elektronlar çok daha küçük parçacıklar olduğu için cisim daha ayrıntılı incelenir.
    ışık dalgaları ise belli bir aralığa kadar buna izin verir. elektron mikroskoplarından da gelişmiş mikroskoplar ise parçacık hızlandırıcılarıdır. onunla maddeyi oluşturan temel parçacıklar incelenir.

quote:

quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

normal mikroskoplar ışık ile çalışır. cisme ışık gönderilir ve yansımadan cisim incelenir. ancak elektron mikroskoplarında daha ayrıntı görürüz daha yakından bakarız çünkü cisme ışık değil elektronlar fırlatılır ve elektronlar çok daha küçük parçacıklar olduğu için cisim daha ayrıntılı incelenir.
    ışık dalgaları ise belli bir aralığa kadar buna izin verir. elektron mikroskoplarından da gelişmiş mikroskoplar ise parçacık hızlandırıcılarıdır. onunla maddeyi oluşturan temel parçacıklar incelenir.

quote:

quote:

Alıntıları Göster
    izah ediyim dicektim ama zten etmişler:))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LE10 -- 25 Aralık 2010; 20:22:03 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kemomando

büyük göstermekle yakından bakmak arasında ne fark var.?Ben teleskobun nasıl çalıştığını anlatın demedim ki yanlış anlattım kendimi sanırım.

Fark şudur; yakından bakmak demek mesafe, uzaklık, yol vesairenin azalması demektir.
    -Abi hadi gidip şu yıldıza yakından bakalım.
    -Atla kanka benim Moriut124'de iki hafta sonra yıldızın 150 milyon km açığında oluruz.
    Örnekte de görüldüğü gibi bu iki arkadaş 10 ışık yılı uzaktaki yıldıza yıldızın yanına giderek yakından bakmış oluyorlar.
    Teleskop ile bakarlar ise de mevcut görüntüyü büyütmüş oluyorlar.

Yani teleskop ile baksan da çıplak gözle baksan da yıldızın 10 yıl önceki halini görmüş oluyorsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: metalok

quote:

Orijinalden alıntı: kemomando

Fark şudur; yakından bakmak demek mesafe, uzaklık, yol vesairenin azalması demektir.
    -Abi hadi gidip şu yıldıza yakından bakalım.
    -Atla kanka benim Moriut124'de iki hafta sonra yıldızın 150 milyon km açığında oluruz.
    Örnekte de görüldüğü gibi bu iki arkadaş 10 ışık yılı uzaktaki yıldıza yıldızın yanına giderek yakından bakmış oluyorlar.
    Teleskop ile bakarlar ise de mevcut görüntüyü büyütmüş oluyorlar.

Yani teleskop ile baksan da çıplak gözle baksan da yıldızın 10 yıl önceki halini görmüş oluyorsun.

Alıntıları Göster
    Peki şimdi aklıma şu geldi, bu teleskopların falan büyütmesinin bi sınırı var mı? Yani gerçek görüntülerin çözünürlüğü ne Ne kadar büyütürsek büyütelim büyür mü bozulmaz mı götüntü hiç

• quote:

Orijinalden alıntı: :::Banner:::

Peki şimdi aklıma şu geldi, bu teleskopların falan büyütmesinin bi sınırı var mı? Yani gerçek görüntülerin çözünürlüğü ne Ne kadar büyütürsek büyütelim büyür mü bozulmaz mı götüntü hiç

Bütün teleskopların büyütmesi sınırlıdır, bu sınırı kullanılan mercek/ayna ve oküler belirler. Mercek/ayna 'nın odak uzaklığının oküler 'in odak uzaklığına olan oranı size büyütme oranını verir.

Örnek olarak basitçe: Odak uzaklığı 1500mm olan bir mercek ya da aynaya 25 mm oküler takılırsa
    büyütme = 1500/25
    = 60x olur

Eğer 20 mm oküler takılırsa da büyütme 75x olur fakat görüş mesafesi daralır ve gözünüzü okülere daha çok yaklaştırmanız gerekir.

http://gozlemevi.omu.edu.tr/techizat_aksesuar.html
    http://gokbilim.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=948
    http://amatorteleskopyapimi.blogspot.com/

/>

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _fisico_ -- 30 Aralık 2010; 2:22:06 >

• teleskoplarda ışık toplama kapasitesi , büyütmeden daha önemlidir. cisim büyütüldükçe sönükleşir.

quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

teleskoplarda ışık toplama kapasitesi , büyütmeden daha önemlidir. cisim büyütüldükçe sönükleşir.

quote:

Alıntıları Göster
    Bende teleskop almak istiyorum eğer alırsam ilk teleskopum olacak amacım ayın kraterlerini yıldızları ve jupiter vs.vs görebilmek bunun için bütçem en fazla 100 tl Linkteki teleskop sizce ihtiyaçlarımı karşılarmı?
    http://www.hepsiburada.com/Liste/vivitar-tel-50600-60-120x-600mm-refraktor-teleskop/ProductDetails.aspx?productId=outrptel50600&categoryId=354988

Ayrıca buna yakın fiyatlı daha iyi teleskop önerirmisiniz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Neil deGrasse Tyson

Bende teleskop almak istiyorum eğer alırsam ilk teleskopum olacak amacım ayın kraterlerini yıldızları ve jupiter vs.vs görebilmek bunun için bütçem en fazla 100 tl Linkteki teleskop sizce ihtiyaçlarımı karşılarmı?
    http://www.hepsiburada.com/Liste/vivitar-tel-50600-60-120x-600mm-refraktor-teleskop/ProductDetails.aspx?productId=outrptel50600&categoryId=354988

Ayrıca buna yakın fiyatlı daha iyi teleskop önerirmisiniz?

Alıntıları Göster
    http://gokbilim.com/forum/viewforum.php?f=14

Bu sayfaya üye olup sorunu burada hali hazırda teleskop kullanan gözlemcilere sorman daha doğru olur. Fakat linkteki teleskobu alma.

• quote:

http://gokbilim.com/forum/viewforum.php?f=14

Bu sayfaya üye olup sorunu burada hali hazırda teleskop kullanan gözlemcilere sorman daha doğru olur. Fakat linkteki teleskobu alma.

Alıntıları Göster
    Cevap için teşekkür ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: Neil deGrasse Tyson

Cevap için teşekkür ederim

Alıntıları Göster
    Gözlemciliğe dürbünle bile başlayabilirsin 8-10 büyütmeli dürbünde bile çıplak gözden kat kat iyi görüyorsun ama el titremesi büyük sorun

• quote:

Orijinalden alıntı: Arcatera

Gözlemciliğe dürbünle bile başlayabilirsin 8-10 büyütmeli dürbünde bile çıplak gözden kat kat iyi görüyorsun ama el titremesi büyük sorun

Alıntıları Göster
    El dürbünü ile de aktif olarak Güneş lekesi gözlemi yapabilirsiniz. Dürbün'ün bir gözünü kapatın ve bir yere sabitleyin, kesinlikle Güneş'e doğrudan bakmayın kör olursunuz. Onun yerine, dürbünün 1 - 2 metre kadar arkasına beyaz çizgisiz kağıt yerleştirin ve Güneş'in görüntüsü bu beyaz kağıda düşene kadar yerini belirleyin. Daha sonra odak ayarı ile görüntü netleşene kadar ayar yapın ve karşınızda Güneş. Bu şekilde Güneş 'in önünden geçen Merkür ve Venüs gözlemini de yapabilirsiniz. Ki bunun her gözlemciye nasip olmadığını belirtelim, Venüs veya Merkür'ün Güneş'in önünden geçtiğine canlı şahit olmak ayrıca prestij konusu olabiliyor :)

• quote:

El dürbünü ile de aktif olarak Güneş lekesi gözlemi yapabilirsiniz. Dürbün'ün bir gözünü kapatın ve bir yere sabitleyin, kesinlikle Güneş'e doğrudan bakmayın kör olursunuz. Onun yerine, dürbünün 1 - 2 metre kadar arkasına beyaz çizgisiz kağıt yerleştirin ve Güneş'in görüntüsü bu beyaz kağıda düşene kadar yerini belirleyin. Daha sonra odak ayarı ile görüntü netleşene kadar ayar yapın ve karşınızda Güneş. Bu şekilde Güneş 'in önünden geçen Merkür ve Venüs gözlemini de yapabilirsiniz. Ki bunun her gözlemciye nasip olmadığını belirtelim, Venüs veya Merkür'ün Güneş'in önünden geçtiğine canlı şahit olmak ayrıca prestij konusu olabiliyor :)

Alıntıları Göster
    okula teleskop alacağız 1000 tl bütçemiz var bu fiyata alınabilecek ve bize en iyi performans verecek bir teleskop önerebilir misiniz

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.