Şimdi Ara

Termal Macun Değişimi Sonrası Performans Düşüklüğü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
6.475
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Windows 7 Ultimate SP1 64 bit
    Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz
    ATi Radeon HD4850 512 MB
    Kingston 4 GB (2x2) RAM
    Seagate 500 GB HDD

Antivirüs: Microsoft Security Essentials

Geçenlerde kasanın içini temizleyeyim dedim. Arada bir yaparım bunu toz biriktiği için. Temizlerken ilk defa işlemcinin fanını söküp iyice temizleyeyim dedim (Yapmaz olaydım. Hayatım kaydı.). Neyse temizledim, yerine taktım. PC'yi açtım her şey normal. Ama oyunlar kasmaya başladı. Bir baktım işlemcinin ısısı 90'larda geziyor. Dedim aman Allah'ım yakacağım işlemciyi. Anladım ki termal macunu bozmuşum. Hemen gittim ertesi gün bir termal macun alıp yeniledim macunu. El atmışken ekran kartının macununu da değiştirdim. İşlemcinin ısı 70'lere kadar düştü yük altındayken ama hala oyunlarda daha önce olmayan kasmalar mevcuttu. Sinirlerim bozuldu. Tekrar yeniledim yine aynı. En az üç kere uğraştım macun işiyle ve sonuncusunda yük altında 50-55 dereceye kadar düşürdüm. Ama hala önceden oyunlarda olmayan kasmalar mevcut. Left 4 Dead 2, Mass Effect 2 ve hatta Portal 2'de bile yer yer kasmalar mevcut. Format bile attım en son çare olarak belki yazılımsal bir şeydir diye ama yok. Hala aynı. Bilgisayarımın eski performansını bir türlü yakalayamadım.

Bu arada macunu değiştirme işlemleri sırasında işlemciyi çıkarıp takmak zorunda kaldığımı da belirteyim. Ayrıca ekran kartının macununu da iki kez değiştirdim.

Velhasıl, ne yaptıysam bir türlü eski haline getiremedim bilgisayarımı. Sorunun işlemciden mi yoksa başka bir parçadan mı kaynaklandığından da emin değilim. Sizce sorun nedir ve ne yapmam gerekir?

• hocam bu sıcaklık işinde sorun sadece termal macun değil işlemci soğutucusunu oturtamamandan kaynaklandığını düşünüyorum. 90 derecedeki işlemci termal macundan sonra 50 dereceye inmez. bence soğutucunun yerleşimi konusunda biraz daha dikkatli ol. Kasma konusunda da sadece oyunları kriter olarak alma, daha önceden benchmark testleri yaptıysan tekrar yaparak sonuçları karşılaştırmanı tavsiye ederim. Yapmadıysan da netten yapanların skorlarını takip edebilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: onursuz

hocam bu sıcaklık işinde sorun sadece termal macun değil işlemci soğutucusunu oturtamamandan kaynaklandığını düşünüyorum. 90 derecedeki işlemci termal macundan sonra 50 dereceye inmez. bence soğutucunun yerleşimi konusunda biraz daha dikkatli ol. Kasma konusunda da sadece oyunları kriter olarak alma, daha önceden benchmark testleri yaptıysan tekrar yaparak sonuçları karşılaştırmanı tavsiye ederim. Yapmadıysan da netten yapanların skorlarını takip edebilirsin.
    775 fanlar geçirtme sistemli olduğundan bacağını tam ayarlayamamışsındır. Muhtemelen takarken nekadar zorlandığını tahmin edebiliyorum :) sorun fanın tam oturmadığından kaynaklanıyor.
  • quote:

hocam bu sıcaklık işinde sorun sadece termal macun değil işlemci soğutucusunu oturtamamandan kaynaklandığını düşünüyorum. 90 derecedeki işlemci termal macundan sonra 50 dereceye inmez. bence soğutucunun yerleşimi konusunda biraz daha dikkatli ol. Kasma konusunda da sadece oyunları kriter olarak alma, daha önceden benchmark testleri yaptıysan tekrar yaparak sonuçları karşılaştırmanı tavsiye ederim. Yapmadıysan da netten yapanların skorlarını takip edebilirsin.

aynen katılıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hülya_umut

quote:

aynen katılıyorum.

Alıntıları Göster
    Teşekkür ederim ilgilendiğiniz için. Yalnız benim sorunum ısıyla ilgili değil. Isı sorununu hallettim. Fanı da Bayraktar1 arkadaşımızın da dediği gibi takarken zorlandığımdan dolayı defalarca kontrol ederek yerleştirdim. O konuda da bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum. İstatistik olarak programlarda her şey normal görünüyor ama oyunlarda daha önce olmayan FPS düşüşleri mevcut. Kafayı yemek üzereyim ne denediysem eski haline getiremedim. :(

• quote:

Orijinalden alıntı: CrAstrum

Teşekkür ederim ilgilendiğiniz için. Yalnız benim sorunum ısıyla ilgili değil. Isı sorununu hallettim. Fanı da Bayraktar1 arkadaşımızın da dediği gibi takarken zorlandığımdan dolayı defalarca kontrol ederek yerleştirdim. O konuda da bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum. İstatistik olarak programlarda her şey normal görünüyor ama oyunlarda daha önce olmayan FPS düşüşleri mevcut. Kafayı yemek üzereyim ne denediysem eski haline getiremedim. :(

Alıntıları Göster
    bazen bu tür sorunların ardından hiç düzelmezmiş gibi gelir. bilgisayarın normalse bile sana tam randıman vermiyor gibi gelir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ZaLiii

Anladığım kadarıyla testlerde sistemin performansı eskisi gibi ama oyunlarda fps düşüşleri yaşıyorsun.. Durum buysa sorun pek donanımsal gözükmüyor.. cpu-z ve gpu-z ile işlemci ve ekran kartını bir kontrol et istersen, olmadı anakartın driverlerini bir daha kurmayı deneyebilirsin..
  • Dikkat ettim de özellikle açık alanlarda FPS düşüşleri yaşanıyor.

Anakartın driverları kurulu en güncel haliyle. CPU-Z veya GPU-Z ile kontrol ettiğimde bir anormallik olduğunu nasıl anlayabilirim?

quote:

Orijinalden alıntı: svxl

bazen bu tür sorunların ardından hiç düzelmezmiş gibi gelir. bilgisayarın normalse bile sana tam randıman vermiyor gibi gelir.

Aynen öyle ya. En ufak kasılmalar bile kafama takılır oldu. :) Ama bazı noktalarda eminim yani. Bu sistemin Portal 2'de FPS düşüşlerine izin vermesine imkan var mı sizce?
  • quote:

Dikkat ettim de özellikle açık alanlarda FPS düşüşleri yaşanıyor.

Anakartın driverları kurulu en güncel haliyle. CPU-Z veya GPU-Z ile kontrol ettiğimde bir anormallik olduğunu nasıl anlayabilirim?

quote:

Orijinalden alıntı: svxl

Aynen öyle ya. En ufak kasılmalar bile kafama takılır oldu. :) Ama bazı noktalarda eminim yani. Bu sistemin Portal 2'de FPS düşüşlerine izin vermesine imkan var mı sizce?

Alıntıları Göster
    Arka planda çalışan ve sistemin yavaşlamasını sağlayacak bir program yoktur heralde değil mi? zor bir ihtimal ama bende sisteme overclock yaptıktan sonra cool'n quite yüzünden buna benzer bir sorunla karşılaşmıştım, sistem oyunlarda ani donmalar kasılmalar yaşatıyordu cool'n quiteyi kapattım düzeldi.. belki sende bir bios ayarlarını kontrol etmelisindir.. aklıma da başka bişey gelmiyor doğrusu..

• quote:

Arka planda çalışan ve sistemin yavaşlamasını sağlayacak bir program yoktur heralde değil mi? zor bir ihtimal ama bende sisteme overclock yaptıktan sonra cool'n quite yüzünden buna benzer bir sorunla karşılaşmıştım, sistem oyunlarda ani donmalar kasılmalar yaşatıyordu cool'n quiteyi kapattım düzeldi.. belki sende bir bios ayarlarını kontrol etmelisindir.. aklıma da başka bişey gelmiyor doğrusu..

Alıntıları Göster
    Valla format attım o yüzden arkaplanda çalışan ve sistemi yoracak bir program olduğunu sanmıyorum ki baktım zaten yok. Bios olayı benim de aklıma geldi. İşlemciyi söküp taktığımdan dolayı bios'ta bazı ayarlar değişmiş olabilir. Yalnız bios'tan da pek anlamıyorum. Yani bozulmuşsa bile hangi ayar yanlış hangisi doğru nasıl anlayacağım ki? :)

Az önce Left 4 Dead 2'den çıktım. Yine yer yer takılmalar ve FPS düşmeleri mevcuttu. Eskiden en ufak bir şey bile yoktu. Moralim bozuldu iyice ya. Nereden de çıkardım şu fanı...

Az önce AIDA64 (Eski adıyla Everest) programıyla CPU'yu yaklaşık 15 dakikalık bir stabilite testine soktum ve çekirdeklerden biri 54'ü diğeri de 51'i geçmedi. Bence çok iyi değerler bunlar. E o zaman niye kasıyorsun hocam?! Çıldırmak üzereyim beyler yardım. :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CrAstrum -- 25 Nisan 2011; 5:27:32 >

• quote:

Valla format attım o yüzden arkaplanda çalışan ve sistemi yoracak bir program olduğunu sanmıyorum ki baktım zaten yok. Bios olayı benim de aklıma geldi. İşlemciyi söküp taktığımdan dolayı bios'ta bazı ayarlar değişmiş olabilir. Yalnız bios'tan da pek anlamıyorum. Yani bozulmuşsa bile hangi ayar yanlış hangisi doğru nasıl anlayacağım ki? :)

Az önce Left 4 Dead 2'den çıktım. Yine yer yer takılmalar ve FPS düşmeleri mevcuttu. Eskiden en ufak bir şey bile yoktu. Moralim bozuldu iyice ya. Nereden de çıkardım şu fanı...

Az önce AIDA64 (Eski adıyla Everest) programıyla CPU'yu yaklaşık 15 dakikalık bir stabilite testine soktum ve çekirdeklerden biri 54'ü diğeri de 51'i geçmedi. Bence çok iyi değerler bunlar. E o zaman niye kasıyorsun hocam?! Çıldırmak üzereyim beyler yardım. :D

Alıntıları Göster
    bütün driverler yerinde değil mi?

• Kesinlikle yerinde. Sanırım bu sorunu hiç çözemeyeceğim.
  • quote:

Kesinlikle yerinde. Sanırım bu sorunu hiç çözemeyeceğim.
    Aynısı benimde başımdan geçmişti... Zannedersem soğutucuyu çıkarırken aynı zamanda ekran kartının termal padini yerinden oynattın. Termal padi kontrol et, ayrıca macun sürmeden önce cpunun üstünü kolonyalı pamuk ile iyice sil. Umarım sorunun çözülr.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hgwxx/7

Aynısı benimde başımdan geçmişti... Zannedersem soğutucuyu çıkarırken aynı zamanda ekran kartının termal padini yerinden oynattın. Termal padi kontrol et, ayrıca macun sürmeden önce cpunun üstünü kolonyalı pamuk ile iyice sil. Umarım sorunun çözülr.

Alıntıları Göster
    Her seferinde iyice kolonyalı pamukla silmiştim zaten. Termal pad nedir? Ben ne işlemcide ne de ekran kartında ekstra bir şey göremedim defalarca söküp takmama rağmen.
  • sende mentollü krem sür geçenlerde bir arkadaşımız öyle yapmıştı
  • quote:

Orijinalden alıntı: furi1923

sende mentollü krem sür geçenlerde bir arkadaşımız öyle yapmıştı
    termal macunda içerik olarak gümüş oranı en fazla olan bu MARKA. biraz diğerlerine göre fiyatı tuzlu ama birde onu dene istersen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kara_Halil -- 25 Nisan 2011; 20:35:33 >

• quote:

Her seferinde iyice kolonyalı pamukla silmiştim zaten. Termal pad nedir? Ben ne işlemcide ne de ekran kartında ekstra bir şey göremedim defalarca söküp takmama rağmen.

TErmal pad ekran kartının üstüne yapışmış beyaz süngerimsi cisimdir. Bu arada sizin laptop ne markaydı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hgwxx/7

quote:

TErmal pad ekran kartının üstüne yapışmış beyaz süngerimsi cisimdir. Bu arada sizin laptop ne markaydı?

Alıntıları Göster
    Laptop demedim ki. Normal bildiğiniz büyük kasa bilgisayar. Ayrıca ekran kartının GPU'sunun üstünde herhangi süngerimsi bir şey yoktu. Kaç kere açtım eminim yani. Sorun ekran kartından mı diyorsunuz yani şimdi? Hangisinden olduğuna tam olarak emin değilim de.

• quote:

Laptop demedim ki. Normal bildiğiniz büyük kasa bilgisayar. Ayrıca ekran kartının GPU'sunun üstünde herhangi süngerimsi bir şey yoktu. Kaç kere açtım eminim yani. Sorun ekran kartından mı diyorsunuz yani şimdi? Hangisinden olduğuna tam olarak emin değilim de.

Alıntıları Göster
    sorunun büyük ihtimal ile ekran kartın pci ex 16 x olarak çalışmıyor, cpu z de ekran kartının hangi modda çalıştığına bak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ıspanak

sorunun büyük ihtimal ile ekran kartın pci ex 16 x olarak çalışmıyor, cpu z de ekran kartının hangi modda çalıştığına bak.

Alıntıları Göster
    Baktım ve herşey gayet normal. Hatta bir de SS alayım siz de bakın.

Not: En son driver olan 11.3 yüklüydü ama belki sorun ondadır diye silip 11.2 yükledim ve sorun hala devam ediyor. Driverın eskiymiş dememeniz için ekleyeyim dedim.

Termal Macun Değişimi Sonrası Performans Düşüklüğü

Bu arada tekrar teşekkürler ilginiz için. Başka forumlarda bir-iki mesajdan fazlası gelmedi.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.