Şimdi Ara

TERMAL MACUN SÜRME YÖNTEMLERİ VE İŞLEMCİ ZIMPARALAMA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.833
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İşlemcilere termal macun uygulama, soğutma problemleri ve işlemci zımparalama ile ilgili tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Birçok arkadaşımın termal macunu yanlış uyguladığını görüyorum. Kimisi uyarsam da dik kafalılığını sürdürüyor :) kimisi de internetten araştırıp farkı görüp bana hak veriyor.

Biliyorum hemen hemen herkes kredi kartı veya başka bir kartla macunu işlemcinin üstüne yayıp soğutucu yapıştırıyor üstüne. Bilse o kişi halbuki uyguladığı yöntemin bazı tip soğutucularda hiç işe yaramayacağını.Ayrıca işlemciye değil soğutucuya uygulanmasının daha etkili olduğunu.

Evet soğutucudan soğutucuya değişiyor uygulanması gereken yöntem.Mesela;

Direk Boru temaslı soğutucularda, borular boyunca ince, uzun iki veya üç çizgi şeklinde (boru sayısına göre artar);

Düz,zımparalanmış yüzeyli soğutuculardaysa tek nokta, üç küçük nokta veya kart ile tüm soğutucu yüzeyine yayarak uygulama her zaman daha iyi sonuç vererecektir.

Boru temaslı soğutucularda kartla yayma uygulaması çok anlamsız zaten, onu geçtim ancak ben düz yüzeyli soğutucularda kartla yüzeye yayma uygulamasını etkisiz olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine nokta olarak uygulanmalı. Çünkü soğucuyu monte ettiğiniz andaki basınç, akışkan termal macunu uygun delikleri kapatmaya zorlayacaktır.

Ayrıca bilinmesi gereken bir iki şey daha var.

-Asla ne kadar termal macun uygularsanız o kadar iyi soğutmaz. Miktar değil uygulanış yöntemi önemlidir.
    -Termal macunu soğutucuya uygulayıp işlemci üstüne oturttuktan sonra soğutucuyu 1-2 kez sağa sola çevirip hava boşluklarının iyice kaybolmasını sağlamak gerekir.
    -Direk boru temaslı soğutucuları kullanmadan önce borularla alüminyum yüzey arasındaki milimetrik boşuklar termal macunla doldurulmalı. Bu boşuklar doldurulduktan sonra asıl termal macun uygulamasına geçilmeli.

Bazı sistemlerde çok iyi soğutucular ve termal macunlar kullanılmasına rağmen yüksek sıcaklıklarla karşılaşılıyor. Defalarca monte edip sökmenin ardından bile bu sorunun üstesinden gelinemediği oluyor. Eğer benzer bir problemle karşıyaysanız sorunu işlemcinin yüzeyinde aramanızı öneririm. Bir jiletle işlemci yüzeyinin düz olup olmadığı görülebilir. Eğer düz değilse arada kalan boşluk buna sebep oluyordur. Çare işlemciyi zımparalamak.

Zımparalamak garantiyi devre dışı bırakır, o yüzden 2 defa düşünün uygulamadan önce. İşlemciyi zımparalamak için öncelikle mermer veya camdan düz bir yüzey gerekir. Bu yüzey üstünde zımparalama yapılmalı. Daha sonra zımpara kağıdı geliyor. Unutmayın bunlar farklı değerlerde olmalı. Grit olarak adlandırılıyor bu değer. Sanırım üstündeki çıkıntıların büyüklüğüyle alakalı. İşlemci zımparalama için gereken değerde zımpara kağıtları: 220,400,600,1000,1200,1500,2000,2500 Grit. En küçükten başlayarak işlemcinin üzerinde baskı uygulamadan aşağı yukarı,sağa ve sola kaydırarak her zımpara kağıdı kullanılarak zımparalanmalı. Amaç işlemcinin alüminyum yüzeyinden kurtulup altındaki bakıp tabakaya ulaşmak. İşlemci yüzeyi tamamiyle düz, parlak ve pürüzsüz hale gelene kadar zımparalamaya devam edilmeli. İşlemcisini zımparalamak isteyenlere YouTube'da "CPU lapping guide" yazıp çıkan videoları izlemelerini öneririm. Benim verdiğim talimatlar çok yüzeysel. Dolayısıyla nasıl yapıldığını görmeniz lazım.

Alıntıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam iyi günler, benim kullandığım soğutucu Cooler Master T4 ve fotosu aşağıda. Kullandığım işlemci Core i5 4460. Ben macunu işlemci üzerine ince bir tabaka halinde sürüp soğutucuyu üzerine monte ettim. Şimdi sizin yazdığınız bilgiler ışığında benim macun sürme tekniğim yanlış mı olmuş? Tam olarak uygulamayı nasıl yapmam gerekirdi?

Ayrıca işlemci ısım sistem boştayken 28-30 derece oyun esnasında 45-48 derece civarında.İşlemci ve kullandığım soğutucu türüne göre ısı değerleri normal mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lawyerzzz -- 18 Kasım 2014; 14:45:09 >

• @lawyerzzz öncelikle iyi günler,

i5 işlemci için boşta 30 derece gayet normal bu demek oluyor ki eğer performans düşüklüğü yaşamıyorsanız hiçbir sıkıntı yok
  • bilgilendirme içim çok teşekkür ederim
  • @fthyrr1976fy
    yardımım olduysa ne mutlu bana
  • bende cnps12x var işlemci fx 8320 4.0 ghz macun value v1

boşta 10-15 derece işlemci sadece işlemci fanı çalışıyor üstelik
  • boşta 10-15 derece mi ? soğukkanlı bir işlemci
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Senin dediğin gibi yapıcam yarın bakalım fark olacak mı

• quote:

Orijinalden alıntı: AhmetY58

bende cnps12x var işlemci fx 8320 4.0 ghz macun value v1

boşta 10-15 derece işlemci sadece işlemci fanı çalışıyor üstelik

15 derecemi 4 ghzdemi. Ulan dh 15 aldıkkı sogusun bizim 8320 diye.itne 4.5 ghzda 36dan aşagı düşmüyor boşta.Yükte Allaha emanet zaten.DELİRTCEK BU AMD BENI.
  • arkadaş acaba trollüyormu bizi 4ghz aman allahım 15 derece olur mu hiç
  • niye yalan konuşayım güzel kardeşim görüldüğü üzere çalışan tek fan işlemcinin macun kaliteli olmadığı ve yenilenme zamanı geldiği için biraz arttı ama iş görür hala
  • o ısı bende olsun diye az dua etmezdim açıkçası :D ben de yalan söylemeyim
  • AhmetY58 kullanıcısına yanıt
    Odanın içi 10 derece ise görürsünüz, ama her insan gibi 20 derecede yaşıyorsanız termodinamik gereği o iş yaş

• scorn kullanıcısına yanıt
    15-20 derece felan oda kombi açıktı
  • AhmetY58 kullanıcısına yanıt
    Daha önceden de fx işlemcilerdr görüntülemede hata olduğu yazılmıştı.
    Sizin olay kışın elinizi demir bir yüzeye koyup ısınmanızla aynı. Kısaca hava ya da su soğutma ile imkansız.
    Bazı istianai durumlar var, aşırı basınç düşümü gibi ki öyle bir iki fanla olmaz. 20 derecedeki oda havası 12 derecede işlemciyi soğutmaz, ısıtır. Çalışan işlemci de büyücü değilse odayı soğutamaz

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.