Şimdi Ara

Tesla’da “sayaç” skandalı: Sahte kilometre verileriyle garantiden kaçmakla suçlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
3.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tesla’da “sayaç” skandalı: Sahte kilometre verileriyle garantiden kaçmakla suçlanıyor
    Elektrikli araç devi Tesla, araçlarının kilometre sayaçlarını manipüle ederek garanti kapsamından kaçmak ve müşterilerine ek maliyet yüklemekle suçlanıyor. Şubat ayında ABD’de açılan toplu dava, şirketin garanti süresini erken sonlandırmak için araçların kat ettiği mesafeleri olduğundan fazla gösterdiğini iddia ediyor. İddiaya göre bu durum yalnızca garanti süresini kısaltmakla kalmıyor, aynı zamanda araçların ikinci el değerini de hızla düşürüyor.

Tesla’da kilometre sayacı krizi

Açılan davaya göre bir Tesla sürücüsü, 2020 model bir Tesla Model Y satın aldıktan sonra, günlük ortalama sürüş mesafesinde "anormal bir artış" fark etti. Oysa sürüş alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik yoktu. Aracı, süspansiyon tamiri için birkaç kez servise de götüren sürücü, 50 bin mil (80 bin km) garanti sınırına normalden çok daha hızlı ulaştı ve garanti süresi sona erdi. İlginçtir ki, garanti sona erdikten sonra aracın günlük ortalama kilometre verileri aniden normale döndü ve sürücünün diğer araçlarının geçmiş verileriyle uyumlu hale geldi.

Dava dosyasına göre, Tesla'nın kullandığı sistemler klasik mekanik ya da elektronik sayaçlara dayanmıyor: "Tesla Inc., Tesla araçları tarafından kat edilen gerçek mesafeyi manipüle eden ve yanlış yansıtan, tahmine dayalı algoritmalar, enerji tüketim metrikleri ve sürücü davranış katsayıları kullanan bir kilometre sayacı sistemi kullanmaktadır.”

İddialara göre bu yöntem, Tesla'nın hem araçların değer kaybını hızlandırmasına hem de garanti sürecinden doğan yükümlülükleri azaltmasına olanak tanıyor. Ayrıca bu taktik, kullanıcıları ek garanti satın almaya yönlendirdiği de öne sürülüyor. Açılan toplu davada aynı durumdan şikayetçi farklı model Tesla sürücüleri de bulunuyor.

Tahmine dayalı kilometre ölçümü?

Tesla’da “sayaç” skandalı: Sahte kilometre verileriyle garantiden kaçmakla suçlanıyor
    İddialar arasında Tesla'nın araçlarında yer alan kilometre göstergesinin doğrudan bir kilometre ölçüm cihazı olmadığı da yer alıyor. Şirkete ait bir patente atıfta bulunulan davada, araçlardaki kilometre hesaplamasının “yola ve trafik durumuna göre dinamik şekilde değişen, elektrik enerjisi tüketimine dayalı bir formül” üzerinden yapıldığı öne sürülüyor.

Açılan davaya göre Tesla’nın bu patentli sistemi ile gerçek veriler arasında bir uçurum bulunuyor. Öyle ki gerçek veriler ile gösterilenler arasındaki farkın yüzde 15 ila 117’ye kadar çıkabildiği belirtiliyor.

Tesla için bir darbe daha

Bu suçlamalar, Tesla için son derece kritik bir dönemde gündeme geliyor. Şirketin dünya genelindeki satışları düşüşe geçmiş durumda. Bu düşüşte, CEO Elon Musk’ın tartışmalı davranışları ve aşırı sağa yakın söylemleri de önemli rol oynadı. Musk'ın yönetimindeki tartışmaların ardından Tesla hisseleri yıl başından bu yana yüzde 34’ten fazla değer kaybetti. Öte yandan, ikinci el Tesla araçların değer kaybı da dikkat çekiyor. Verilere göre, Tesla araçları diğer markalara kıyasla üç kat daha hızlı değer kaybediyor. Şirketin yaklaşan ilk çeyrek mali raporunun da beklentilerin altında kalacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca Bkz.Elon Musk: Tesla’nız bu yıl fabrikadan evinize kendi kendine gelecek

Aslında Tesla kullanıcılarının kilometre verilerine ilişkin şikayetleri yeni değil. Geçmişte birçok kullanıcı, araçlarının gösterdiği kilometre ile gerçek sürüş mesafeleri arasında ciddi farklar olduğunu dile getirmişti. 2023 yılında Reuters tarafından yapılan bir soruşturma ise, Tesla'nın araçlarının menzil göstergelerini olduğundan daha iyimser gösterecek şekilde "ayarlandığını" ortaya koymuştu. Sürücüler, Tesla'nın vadettiği menzil değerlerine ulaşamadıklarını belirtmişti.

Hatta Tesla'nın karbon kredisi konusunda da yanlış hesaplamalar yaptığı geçtiğimiz ay ortaya çıkmıştı. Esasında kilometre sayacındaki hesaplama hatasıyla bu olay ilişkili. Aktarılanlara göre Tesla, karbon kredilerini yüzde 49'a varan bir sapma ile hesaplıyor. Bu da firmanın milyarlarca dolar gelir elde etmesini sağlıyordu.

Kaynak:https://www.carscoops.com/2025/04/lawsuit-claims-tesla-odometers-over-estimate-distances-to-avoid-warranty-repairs/

• Elektrikli araçlara, özellikle Tesla ya mesafeli olmak için bir neden daha. Tesla mesela Kadirov un Cybertruck aracını uzaktan iptal etmişti. Bu demek oluyor ki yarın ülke olarak ABD ile büyük çapta ters düşsek adamlar tüm Tesla ları kilitleyebilir.

Bu konu da ayrı bir sahtekarlık, yapmıştır hiç şaşırmam.
  • Tesla'da sansasyon bitmiyor. Elon Musk'ın siyasi duruşu neticesinde Tesla her yerden darbe yiyor zaten, üzerine Cybertruck rezaletleri, kalite sorunları derken bu da ikinci dolandırıcılık olayı oluyor... Çinliler içlerinden geçecek bence

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 17 Nisan 2025; 11:08:20 >
  • Dünyanın en zengin adamından bir yüzüğe düşüşü izliyoruz :)

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Teslada yolunda babaaa 😁

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Olay yeni degil kirmizi forumdan okudugum kadariyla 9 ay önce abd de bu durum patlak verdi ve 6 ay once toplu dava basvurusu yapildi. Cok hizli haber icin DH ye teşekkürler. Hayret herseyi hizlica aşıryosunuzda buna niye gec kaldiniz

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Elektrikli araçlara, özellikle Tesla ya mesafeli olmak için bir neden daha. Tesla mesela Kadirov un Cybertruck aracını uzaktan iptal etmişti. Bu demek oluyor ki yarın ülke olarak ABD ile büyük çapta ters düşsek adamlar tüm Tesla ları kilitleyebilir.

Bu konu da ayrı bir sahtekarlık, yapmıştır hiç şaşırmam.

• Boşuna svasticar demiyorlarmış.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Deslanın yazılımı çoheyi yeğgenim. Yazılımda iyi olan çakallıkta da iyiymiş demek ki.

• Beyaz batılı katillerin,sahrekarların, hırsızlarınn demokrasi martavallarına tav olanlara diyecek tek bir söz vardır.

Onu burda yazmak doğru olmaz.

• Türkiye'de her türlü km düşürme numaralarını görmüştük ama km ileri alma sahtekârlığını da ilk defa duyduk valla pes.

• Trump başkan olamazsa biterim diye boşuna dememiş demek ki... ırkçı pislik.

• Araçlar garanti kapsamından hızlı çıksın diye mi yaptılar, yoksa aracın menzilini yüksek göstermek için mi manipüle ettiler merak ettim şimdi.

• Tesla demek yazılım demek abi. hiç gitmese bile olur. içine oturup oyun oynarız :)

• Tesla için demiyorum bu anlatılan mantığa göre diyorum .. bu mantığa göre arabadaki pek çok parçanın kullanım ömrünü sürüş tarzına göre belli değerler ve haliyle süreler ataya bilirsin..

Altını kalın kalın çiziyim bunu tesla için demiyorum genel anlamda bu mantık için diyorum .. belkide haber yanlış olabilir çünkü o yüzden mantığa göre konuşuyorum ..
    misal ben de a markası araç var aracı hep %5 de şarj ediyorum hep klima açık müzik açık kökleye kökleye geziyorum 5 sene sonra servise gidicem servis ölçüm yapıcak benim sürüş ve kullanım alışkanlıklarıma göre normalde batarya 170 bin km garanti ömrü varken arabada misal 70 binde.. algoritma diyicek ki sürüş tarzı şarj alışkanlıklarınıza göre batarya 200 bin km de gibi ömrü olmuş garanti dışı falan ..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

Aracın çeyrek fiyatına evine uzay üssü döşersin .. hatta hurdalıktan araç kafası alırsın komple ön göğsü koltulları ile simülasyon bile yaparsın..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bazı insanların eziklikleri gerçekten çok itici. Markaya veya kişiye olan öfkesini dışa vurmak için netleşmemiş bir konu üzerinden bile yargıya varıp cezasını kesiyor. vw dolandırıcılıkta çıtayı arşa çıkardı ama hala tr'de en popüler markalardan birisi. şaka gibisiniz...

• quote:

farkın yüzde 15 ila 117’ye kadar çıkabildiği

Şu sahtekarlık skalasına bak.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elon: Zamanlama manidar!

• Dolandırılmak ne acı birsey. Büyük markalar bunu yapıyorsa diğerleri neler yapar Allah bilir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.