Şimdi Ara

The Lord of the Rings: The Rings of Power (2022 - ) | Amazon (146. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.228
Cevap
55
Favori
110.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 144145146147148
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ama yine de gömerken kitaba girmiyosun dimi?

• Hobaa coluklu cocuklu orclarimiz da gelmis. Sirada gay orc

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tolkien'in ta ne zaman yazdığı şeyler için çok klişe imiş diyen mi dersin, Kitapla bağlantılı bir çok şey olmasına rağmen hiç alakası yok diyen mi dersin yoksa kitapta olan durum diziye konduğu için diziyi eleştiren mi dersin. Beğenmeyebilirsiniz ama gerçekten objektif olun. Nefret ile yazmayın buraya.

Kralın Dönüşü kitabında Sam Frodo'yu ölü sanıp yüzüğü aldıktan sonra peşine düşüp kurtarmaya giderken bazı orkların savaştan sonra ne yapacakları hakkında konuşmaları vardır ama buradaki ulemalara göre orklar nasıl iradesi olan bireyler olur. Bizzat Tolkien insanlar gibi ürediklerini söyler ama yine buradaki ulemalar böyle saçmalık mı olur der. Sauron Huan isimli bir köpeğe yenilmiş ve zor kurtulmuştur ama nasıl olur da Adar arkadan vurduktan sonra onlarca ork tarafından öldürülür denilir. Numenor önünde diz çökünce ya da Son İttifak savaşında kitapta olduğu gibi Gil-Galad ve Elendil ile dövüşünü görünce bakalım ne diyecekler.

Diziye eleştirilerinizi filmlerde gördükleriniz ya da başka evrenlerden aklınızda yer etmiş şeyler üzerinden yapmayın.

• Dikkat edin yine verdiği tüm örnekler kitaplar ve filmler üzerine, Özellikle diziyi övmek veya sevdiklerini anlatmak için filmleri araya katıyor hiç şaşmıyor bu durum.

Bahsedilen ork mevzuları gayet normal izlerken ben rahatsız olmadım mesela ama olan kişiler var ve bu konuda yaptılan savunmalar haklı savunmalar. Olması gereken bu dizide.

Huan isimli bir köpek diyerek geçiştirmek olmaz burada bahsedilen sıradan bir canlı değil, Sauron yenilmez birisi'de değil lakin o sahnede gördüğümüz duruma düşecek biride değil, Sahnenin altı boş sadece görsel olarak etkileyici.

Ar pharazon numenor kralları içinde belkide en güçlü olan kitaplarda, Adanın en güçlü ve iyi olduğu dönemler bu dönemler diye biliyorum, Biz ne gördük bu kral hakkında peki? Kılıcını elinden düşüren korkak bir adam.

Biz en azından dizinin güzel yanlarını söyleyebiliyoruz, Görsel olarak daha iyisinin olmadığını bazı müziklerin çok güzel olduğu gibi, Siz bir kere bile eleştiremiyorsunuz sorun burada neymiş filmler öylemiş tek diyebildiğiniz bu.

Siyahi elf neyse dedik, Siyahi cüceler geldi şimdi görmezden geliyoruz, Döneminin en çok saygı duyulan ve kitaplarda yanlış hatırlamıyorsam sakalı olan tek elf olan Cirdan ilk görüyoruz sakalı var sonra bir bakıyoruz sakallar gitmiş, Neden yani ne oldu durduk yere amaç ne?

Ayrıca nefret edenler olabilir bu ayrı her eleştiren nefret etmiyor bu sebeple yazmıyor, Daha öncede yazdık parasını verip izliyorum ben tabiki eleştireceğim ve öveceğim yeri geldiğinde, Kitaplarını alıp okuduğum ve sevdiğim bu evren ile alakalı şeyleri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Glorfindel1907 -- 31 Ağustos 2024; 10:38:5 >

• 2. sezon ilk 3 bölüm değerlendirme;

Dizi çok şey anlatmaya çalışıyor ama hiç bir şey anlatamıyor. Eğer uydurdukları stranger ve theo karakterleri olmasa rhun ve pelargir göstermeyecek ana karakterlerimize daha fazla zaman kalacak ve karaktleri daha fazla seyirciye geçecekti. Dizi süresinin kısıtlı olması nedeniyle önemli olaylar yüzeysel hızlıca geçiliyor. Zaten dizide karakter enflasyonu var birde amazonun uydurduğu ilgi çekmeyen sıkıcı karakterler(stranger, nori, theo, arondir vs.)screen time'ın yarısını kaplayıp durumu kötüleştiriyor. Diziyi lütfen artık Sauron ve adarlı(uruk) sahnelere geç diyerek izliyorum.

Özetle amazonun kendi yarattığı karakterler kendi dizilerini baltalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 31 Ağustos 2024; 13:5:56 >
  • Siz eleştirirken nerelere giriyorsunuz mesela? Kendi yazdıklarınıza hiç bakıyor musunuz? Hala şu şöyle değildi, bu böyle değildi diye eleştirilerinizi yapmıyor musunuz? Bu eleştirilerinize nasıl cevap verilmesini bekliyorsunuz?

Kitap ve filmlerden kendi bildiğiniz şekilde bu böyle derseniz cevabını da tabi ki kitapta şöyleydi şeklinde alacaksınız. Ama yok sizin tüm işiniz yazılanları işinize gelen yere çekmek başka birşey değil.

Halbrand görünümünü Aragorn çakması olarak yazan kim acaba? Ayrıca kitapta Aragorn nasıl tarif edilmiş biliyor musunuz bilmiyorum ama filmdeki gibi değil mesela. LotR üçlemesi öncesi de bir çok filmde uzun saç ve kirli sakal ile yansıtılmış ana karakterler var. PJ de onlardan mı araklamış kitaptaki tarifinden biraz farklı yapmaya çalışırken?

Kitaplara girmemizi istemiyorsanız önce siz oralara girmeyin. Devamlı kitap ve filmden ayrı tutuyorum demenize rağmen gelen eleştiriler neden hep kitap ve filmler üzerinden acaba bir açıklar mısınız?

• tnuviel37 kullanıcısına yanıt

Boş yapmışsın çok net.

İlk olarak filmler ile karşılaştırmıyorum ben direkt olarak filmlerden alınan sahneler ve benzetilen oyunculardan bahsediyorum, Bu kişiler kitapta zaten yok değilmi o zaman kitapla ilgili birşey demeye gerek yok, Kitapta olmayan karakterler eklenebilir hikayenin doldurulması açısından iyide olabilir.

Lakin eklenen hangi karakter kendine özgü? Halbrand filmdeki aragornun kopyası değil diyebilirmi bana birisi? Bakın kitaptaki demiyorum, Filmdeki karakterle farklı diyebiliyormusunuz diyorum?

Filmi eleştirmiyorum ben diziyi eleştiriyorum, Kitap ve filmlerdeki karakter farklarını biliyoruz ama defalarca yazdık burası dizi konusu, Filmleri eleştirmenin mantığı yok inatla anlamıyorsunuz.

Dizi bir çok sahnede, Olayda, Yeni yaratılan karakterlerde, filmlerdeki karakter ve olayları kopyalıyor olduğu gibi kendine özgü değil diyoruz bunu anlamak bu kadar zor olmamalı.

Hayır sadece diziyi eleştiriyoruz bu sefer sen gelip ama filmler öyle diyorsun diziyi kendi içinde eleştirmeyi beceremeyen inatla savunmaya çalışıyorsun, Hayır sevebilirsin kimse niye sevmiyorsun diyemez, Lakin objektif yorum yapmıyorsun çok net bu. Tek bildiğin filmleri eleştirmek için diziyi kullanman.

Senin yorumlarına bakınca filmler çöp, Dizi harika.

• Glorfindel1907 kullanıcısına yanıt

Filmdeki Aragorn portresi de ilk kez yapılmış bir şey değil diyorum. Ondan önce de benzerleri yapıldı. PJ de onlardan kopyalamış o zaman. Film örneğini sen verirken bu konu dizi konusu olmuyor mu? Niye sen filmleri olaya dahil ediyorsun? Eleştirini filmleri konuya dahil etmeden yapamıyor musun? Sen böyle yapınca biz de filmleri dahil ettiğimizde mi sorun oluyor? Tekrar tekrar kendi myazdıklarını yok sayıp sadece diziyi eleştirdiğinizi de söylemeye kalkıyorsunuz. Neler yazdığınız belli.

Sadece diziyi kendi içinde eleştiren kişiler olsanız asıl siz filmlerden örnekler vemezdiniz. Yeri geliyor kitaptan da örnekler veriyorsunuz güya ama bizim ondan konuşma hakkımız olmadığını iddaa ediyorsunuz. Kitaptan alınmış net yerleri yazmamıza rağmen dizinin kitapla hiç alakası olmadığı gibi bir yanlışı da savunmaktan utanmıyorsunuz. Biraz tutarlı olun.

Bir de devamlı söylediklerimi çarpıtmaya çalışmayın. Daha önceki bir çok mesajımda belirttim. Kontrol edebilirsin ama işine gelmez tabi yanlışını görmek. Ben filmleri kitaba göre değerlendirdiğimde berbat buluyorum. İlk sinemaya geldiğinde izlediğim andan itibarenki düşüncem bu. Ama kitaplardan ayrı değerlendirdiğimde çok seviyorum filmleri ve kaç kez izlediğimi hatırlamıyorum. Dizi için de kitaba göre bakınca aynısını söyledim zaten. Fazla zaman geçmedi yukarıdan bakabilirsin. Ama kitaptan ayrı beğeniyorum. Ayrıca 2. çağ hakkında detaylı bir bilgi olmadığından dolayı da 3lemeye göre kitaba göre daha az değişiklik barındırdığını düşünüyorum. Filmlerdeki değişiklik ellerinde tam detaylı metin olmasına rağmen sayılamayacak miktarda.

Siz de diziyi beğeneceksiniz diye zorlamıyorum ama saçma eleştiriler yerine düzgün ve mantıklı eleştiriler yapın diyorum. Saçma eleştirilere ne zaman cevap verilse boş yapıyorsun cevabı vermenizden belli zaten asıl kimin boş yaptığı.

• tnuviel37 kullanıcısına yanıt

Senin yazdıklarımı anlaman mümkün değil, İki senedir dizi için olumlu konuşmak adına filmleri araya sıkıştıran sensin.

PJ aragorn karakterini kopyalamış veya kopyalamamış bunu tartışmıyoruz diyorumki Halbrand karakteri direkt olarak filmden aragorn karakteri olarak alınmış bunu anlamamak için özellikle diretiyorsun ancak.

Filmleri araya sıkıştırmıyorum diyorumki dizi özgün değil, Yeni eklenen karakterlerin kendilerine has özellikleri yok bunun yerine direkt filmlerdeki karakterlerin yerlerine diziye eklenmiş kişiler, Bu araya filmleri koymak değil dizinin özgün olmadığından bahsediyoruz bunu anlamamak için sarfettiğin çabaya hayran kalmamak mümkün değil..

Yeni eklenmeyen karakterin hepsinin içinden geçilmiş dizide, Bunu diyince yine filmler diyorsun sanki diziyi konuşmuyoruzda genel bir orta dünya tartışması varmış gibi.

Diziyi başından beri kendi içinde eleştirdiğimiz yerlerde oldu her defasında sen ama filmlerde şöyle oldu böyle oldu diyorsun.

Dizi kitap uyarlaması dolayısı ile eleştirilerin çoğunluğu kitaplar üzerinden olacak tabiki, Lakin böyle olunca dizinin elde tutulur tek bir yeri bile yok REZALET. Bu yüzden kitaplardan bağımsız olarak olarak eleştirmeye başlayanlar var bir çok kişi bende dahil.

İlk başta ilk sezondan beri olan hala devam eden Zaman kavramının olmaması, Kim nerede ne yapıyor hangi zamandalar belli değil.

Hiç bir karakterin ağırlığı yok, Kralları kimse takmıyor, herkes kendi halinde takılıyor.

Stranger adlı karakterin amacı nedir kaç bölüm oldu hala iki kelime edemiyor nereye gidiyor belli değil.

Uzar gider yazdıkça, Bunlar bir iki bölüm olsa neyse deriz her izlediğimiz bölüm aynı.

Beğendiğiniz kısımları anlatmak yerine eleştirenlere şunu yazıyorsun birde; Siz de diziyi beğeneceksiniz diye zorlamıyorum ama saçma eleştiriler yerine düzgün ve mantıklı eleştiriler yapın diyorum. Saçma eleştirilere ne zaman cevap verilse boş yapıyorsun cevabı vermenizden belli zaten asıl kimin boş yaptığı.

Savunduğun birşey yok sadece filmler öyle demeyi biliyorsun. Bir daha cevap vermeyeceğim açıkcası çünkü dediğim gibi, Savunduğun hiç birşey göremedim, Eleştirenler haklı veya haksız birşeyler dile getiriyor, Beğenenler sadece ilk sezondan daha iyi gidiyor demekten ileriye gidemiyor. Ne hikaye anlamında birşey diyebiliyorsunuz nede karakterler hakkında.

Filmlerde böyle demeye devam edin siz.

Hala başka yere çekiyorsun. Hem yeni olmayan karakterlerin hepsinin içinden geçilmiş diyorsun hem de bizim kitap üstünden cevap vermemize karşı çıkıyorsun. Filmlerden karakterleri kopyalamış demek filmleri öne sürmek değil mi? Tüm karakterleri filmdekierle nasıl eşleştiriyorsun o da ayrı konu. Adar filmlerde kimle eşdeğer mesela açıklayabilir misin? Diğer oluşturulmuş karakterler için de hepsini belirtebilir misin?

Durin karakterinin neresi bozulmuş? Elrond karakterinde ne sıkıntı var? Ama filmdeki Elrond ile kıyaslamadan tabi sonuçta dizideki toy bir Elrond siz kabul etmesenizde. Daha bir çok şey var genele vurarak geçiştirip herşeyi çöp ilan ettiğiniz. Her karakterin kendi hikayesini hemen bitirmelerini bekliyorsunuz 5 sezon sürecek dizi için. Belki birkaç bölüm sonra açıklanacak şeyler için hemen açıklama bekliyorsunuz. Dizinin hikayesini anlatmasına biraz izin verelim demiyorsunuz.

Daha fragmanlarda Celebrimbor nasıl ağlar diye veryansın eden sizler değil misiniz? Sonra birisi bize yedirmeden böyle yaparlarsa eleştiririm demedi mi? Daha sezon başlamadan olaynı oraya nasıl geleceğini ve bize yeterince yedirilecek mi bilmeden hemen çöp demediniz mi? Daha o kısıma var mesela. Siz hikayenin anlatılmasına izin vermeden daha nereye varacak belli olmayan şeyleri ne olduğu belli değil diye mi eleştireceksiniz?

Kitapta olan şeyler konuluyor onu bile eleştirmiyor musunuz? Yine kitapta olduğunu söyleyince kitap konusu değil burası dizi demek ne oluyor?

Bir de alttaki eleman kendisiyle karıştırmasın beni. Tolkien evrenindeki güçlü kadın karakterler bünyesine ağır gelebilir.

2 yıl önce uzun uzun beraber yazıyorduk bu elemana karşı hocam. Oradan giriyor buradan çıkıyor yine haklı olduğunu sanıyordu kendini. Ben de tövbe etmiştim bu konuya girip bir şey karalamayacağıma dair. Çünkü dizi , hem kitap & film izleyicisini , hem de yeni başlayan - nötr izleyiciyi aptal yerine koyuyor.

Bir taraftan lore'un içinden geçtiler , diğer taraftan kendi yarattıkları hikayenin içinden geçtiler . Kitabı yok sayıp tolkien diye birinin olmadığını varsaymış olsak dahi dizi resmen alay ediyor insanlarla.

Ben bugün itibariyle ilk bölümü izleyip 2 yıllık amazon üyeliğimi de iptal ettim. Açıkçası bu bir tepkidir , 40 lirasında değilim ama lotr evreni benim için kıymetlidir , bu ucube gösterisine de katlanacak durumda değilim.

Diziyi daha izlemem zaten hevesim kaçtı , girip bakayım dedim sen yazmış mısın diye dayanamamışsın sen de :)

• The VIII T kullanıcısına yanıt

Dizinin iyi denilebilecek tek yanı görsel bakımından iyi diğer hiç bir dizi ile kıyaslanamayacak kadar iyi hatta.

Lakin hikaye tahmin ettiğimiz gibi toparlanamaz halde, Kafalarına göre sıfırdan bir dünya kurmuşlar işte.

Yazmayayım diyorum ama arada dayanamıyorum hocam işte  

Merhaba, Hallbrand'ın ve zenci - Hintli elflerin vs. olmadığını biliyorum ancak Adar'ı orijinal hikayede var sanıyordum hocam. Karakter uydurursun da bu kadar marjinal şekilde uydurmazsın o halde değil mi? Enteresanmış.

Ve galiba halen kendi yankı odasından çıkamayan arkadaşa cevap yazıyorsunuz, hala filmlerle falan kıyaslıyor sanırım blokladığım için göremiyorum, bence sende benzerini düşün  . Buradan aklıma geldi sorayım; film üçlemesinde Adar gibi tamamen uydurulmuş bir karakter falan var mı? Bilmediğimden soruyorum.

Birde kitaplarda Sauron öldürülüp kendisine form arıyor mu böyle? Adar diye biri yoksa kim öldürüyor Sauron'u?

---

Bundan sonrası bonus okumasanız da olur  

Ayrıca aynı kişi, her şeyden çok kendine inandığından ''sevdiği diziyi'' eleştirenleri görünce kendisine hakaret biliyor. Tipik orta doğu kompleksliği bu. Hayır gerçekten saygılıysan susarsın konuyu tek başına uzatıp da kendini mesih sanıyormuşsun gibi boş küstahlık yapmazsın.

Ha günümüzde global olarak gün geçtikçe daha da rezilleşen sosyal medyada bahsettiği kanser tipler vardır fakat şuradaki yazılanları dürüstçe okumuş olsa eleştirenlerin hepsinin kitap uyarlamasından bağımsız son derece uyduruk bir dizi olduğunu söylediğini anlayacak. Kitaptan bağımsız. Bende başında kitabı merak edip okumadığımı ancak bu skaladaki edebiyatları tarihlerine kadar bildiğimi, dizide güzel görünen yerler olsun beğenebileceğimi söylediğim halde bana bile film - kitap uyuşmazlığı çıkarımları yaptı...

Dedim ki, ''sandığın gibi bazı 'Elf' gibi kabul görmüş tiplemeler Peter Jackson'nun tiplemeleri sayesinde kabul görmedi, ondan öncede aynı şekilde örnekler vardı, koca koca kült evrenler vardı'' diye adama bir kaç tane külliyatı tarihleriyle attım hala saçmaladı, en son gerzek falan demiş beni alıntılamadan. Halbuki aynı mesaja aynı konular hakkında ekstra bildiklerin varsa yaz demişim. Herifin derdi tartışıp bir konuya varmak değil, inanmış olduğu kendisini körü körüne savunmak.

Tolkien okumadan önce birazda diyalektik falan nedir bunları merak edip okusaymış hayatına belki daha faydalı olabilirmiş. Ki dizinin baştan sona kötü olduğunu söyleyenler ilk bölümlerden beri kitaba falan atıf yapmıyor, dizinin kendisini eleştiriyorlar fakat adam inatla anlamak istemiyor kendinizi yormayın. Bu kadar yazıyorum bende genel olsun diye yazdım aslında  

Dışarıda başkalarıyla bu konuyu konuşmuyor belli ki. internet aleminde diziyi seven herkesin kafasını kesip, derisini yüzmüşler sanıyor herhalde; 'bizi ezemezsiniz biz seviyoruz!!' diye takılıyor. Oysa sevdiği için zekası ile dalga geçen yokken anlamsız diretmeleriyle bunu kendisi zorla dedittiriyor. İlk mesajımda gayet huyuna giderek Elf tasarımı gösterdim herif gerzek diyecek kadar bilendi bana (bunu okuyor ve hala diyordur)  

Misal arkadaşımın eşi diziyi beğeniyor. Hobbit vs. her filmini seviyor. Ben onları falanda hiç izlemedim bilmem. Sevdiğini ama yine de ne kadar basit olduğu konusunda da çok güzel şekilde anlaşıp konuşabiliyoruz aynı konulardan? Kitabı falan geç zaten bilmiyoruz, kendisi de diyor ki ''senaryo yok, art arda dizilmiş skeçler gibi kendi içindeki zaman bile uyuşmuyor sahnelerle ama bağımsız izletiyor'' diye. Bu kadar. Gidip de arkadaşıma ''boşa ulen bunu, bu diziyi beğeniyor öğğ gerzek'' demiyoruz. Aynı şekilde o da benim eleştirilerime (hatta buradakinden daha küfürlüsüne) bir şey demiyor hatta katılıyor.

Hatta kime ne? Böylesi eğlence ürünleri kesinlikle subjektif konulardır. Fakat beğendiğini söyleyip kendince sebepleri söylemek farklı, savunmak çok farklı. Eleştirilerin neticesini görmezden gelerek duygusal cevaplar veriyor kendisini. Sonuçta kendine yapıyor... Yazık.

Neyse kendisini bir çok kişi patlatıyor burada. Nefret söylemi ön plana çıkar demesi bende aklıma geldikçe güleceğim bir şey oldu. Tekrar edeyim, Fallout örneğine baksın ve güzel yapılan işlerin ne kadar çılgınca sevildiğini görsün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi innorvous -- 31 Ağustos 2024; 22:43:16 >

• zenci cüceyi görene kadar 2. sezon iyi gidiyordu

• Off sözde mükemmel güçlü kadın köy muhtarı önceki sezon kelleci brownie kek çıkmış ya la diziden. Ne dedik ? Bunlar oyuncu değil bunlar aktivist. Sağda solda yine ırkçı ya bu lotr fanları diye gezer  

dexerto
    Why did Bronwyn die in Rings of Power? Nazanin Boniadi exit explained - Dexerto
    https://www.dexerto.com/tv-movies/bronwyn-death-rings-of-power-nazanin-boniadi-exit-explained-2881633/

“Despite my passion for acting, I knew it would take a very special project to convince me to once again split my time between my day job and my calling as an activist,” she wrote on Instagram.

• Cüce kralının oğlunu dövüyorlar. - Cüceler dövüyor.
    Numenor Kraliçesini tokatlıyorlar. - Numenorlu tokatlıyor.
    Elf yüce kralına atar gider yapıyorlar. - Elfler yapıyor.
    Sauron'a darbe yapılıyor. - Orklar yapıyor.

Doktor bu ne, orta dünya böyle bir yer değil : D

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben size kitap - film farklarını söyleyeyim.

Filmde hayalet ordusu Umbar korsanların yokettikten sonra Minas Tirith savaşına geliyor. Kitapta sadece Umbar korsanların yokediyorlar gemiyle bir yerlere vb gitmiyorlar.

Filmde Frodo yüzük tayfları tarafından yaralandığında yanlarına Arven geliyor. Frodo'ya ilk yardım uygulayıp o meşhur dereden gelen at sürüsü büyüsünü yapıyor. Fakat kitapta gelen kişi Arven değil çok önemli ve yetenekli bir erkek elf adını anımsamıyorum. Onu Arven ile değiştirmişler.

Filmde Sauron kulenin tepesinde herseyi gören bir göz olarak gösteriliyor. Fakat kitapta bu herseyi gören göz tabiri filmdeki gibi gercek bir göz değilde hepimizi izliyor bağlamında kullanılıyor o soyut bir betimleme. Kitaplarda ise Sauron'un fiziki bedeninin neredeyse oluştuguna yönelik Gollum'un iddiaları var yüzük parmagı dışında Sauron biçimlenmiş halde.

Filmde Aragorn kral olup olmama konusunda tereddütlü olarak resmedilmiş. Fakat kitaplarda Aragorn'un bu tarz iç hesaplamaları yok tam tersine kral olmak isteyen bir kişi. Fakat Aragorn Orklar tarafından saldırıya uğrayıp öldürülmesin diye onu emanet alıp yetiştiren Elfler uzun süre Aragorn'a bile gercekten kim oldugunu söylemiyorlar. O nedenle Aragorn soyunu çok sonraları öğreniyor.

Filmin başında İsildur son bir hamle ile Sauron'un parmağını kesip yüzüğü alarak onu yeniyor. Fakat kitapta Sauron kişileri net anımsamıyorum ama hem elf hem insan kralını savaş sırasında öldürüyor fakat mücadele esnasında o kadar hasar görüyor jki kendisi de bilinçsizce yere yıkılıyor. İsildur o esnada Sauron baygınken parmağından yüzüğü alıyor.

Not : Kitaplarda form oluşma olayının nasıl olduğu yazmıyor. Sadece fiziki bedeni yokedildikten sonra tekrar bedenleşmesi için binlerce yıl gerekiyor .

Not 2 : Sauron kitaplarda Orklar tarafından falan öldürülmüyor böyle saçmasapan birşey yok. Sauron efendisi Melkor - Morgoth diğer Valar ile savaşıp yenildikten sonra kaçıp Orta Dünya'nın derinliklerinde saklanıyor.( Evet Sauron Orta Dünyadaki esas kötü değil. Esas kötü olan Melkor'un yardımcısı bir Maia'dır) Daha sonra kendisini çok güzel ve aydın bir Elf kılığına sokup Annatar adıyla Elfleri kandırıyor. Bildiğimiz güç Yüzüklerini yaptırıyor.

Yüzükler yapılıp Elfler yüzükleri taktığı anda Sauron'un gercek kimliğini farkediyorlar. Bu noktadan sonra Sauron ile Elfler arasında savaş çıkıyor ve Elfler Numenor'dan yardım istiyorlar. Numenorlular Orta dünyaya çok güçlü bir ordu ile gelip Sauron'un güçlerini yokedip onu kalesinde kuşatıyorlar.

Numenor'u kaba kuvvetle yenemeyeceği i anlayan Sauron ise Numenor'u teslim olup adaya gidiyor ( filmlerde gördüğümüz formda değil çok daha güzel görünen bir formda) ve adada geçirdiği çok uzun yuzyıl lar boyunca Numenorlular Annatar kılığında zehirleyerek onları Valar'a karşı doldurup efendisi Melkora tapmalarını hatta Numenor'u bir Melkor tapınağı inşa edilmesini sağlıyor.

O kadar ileri gidiyor ki Numenorluları Valar'ın yasakladığı Ölümsüz Topraklara saldırmaya ikna ediyor. Bu saldırı girişimi ise bardağı taşıran son damla oluyor ve ilahi bir ceza olarak tüm Numenor suların altına gömülüyor. Sauron'a o felaket sırasında fiziki varlığını kaybedip Orta Dünyaya dönüyor. Bu felaket sırasında Sauron'un fiziki bedeni yokolduğu gibi güzel bir sekle bürünebilme yeteneğini de kaybediyor.

Not 3 : Bu felaketten kaçmayı basarabilen ve hala Valar'a inanan Numenorlu İnsanlar Orta Dünyaya gelip burada Arnor ve Gondor adında iki insan krallığı kuruyorlar. Daha sonra daha güçlü olmasına karşın Arnor iç çatışmalar nedeniyle 3e bölünüp her bir krallık Cadı Kral adı verilen yüzük tayflarının lideri tarafından yokediliyor.

Daha sonra ise bundan binlerce yıl sonra, artık hersey efsane, mite dönüştüğü bir çağda yani Yüzüklerin efendisi filmlerinin geçtiği dönemde ise Sauron neredeyse tekrar bedenleşmeye başlıyor.

Not 4 : Bu arada Aragorn Gondor'un kralı değil Arnor'un kralının soyundan geliyor. Fakat Arnor kralı statü olarak Gondor kralının üstünde. Bir nevi Gondor Anirnor'a bağlı. Gondor kralllarının soyu tükenince doğal olarak geçmişte hem Arnor hemde Gondor kralı ( high King - üst kral) olarak kabul edilen Arnor soyu tahta çıkabilecek tek soy olarak kalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 1 Eylül 2024; 2:41:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Aslında uzun uzadıya bir şeyler yazacaktım ama kaynak eserle alakasızlığı modern akımların diziye aktarımını vs bütün bunları geçtim 2. ve 3.bölümdeki Numenor sahnelerindeki oyunculuk akıl alır gibi değil ilk sezonda da oyunculuk anlamında aktivist single-mother hariç en kötü oyunculuklar Numenor sahnelerindeydi daha da kötüye gitmiş oturup hususi bundan daha kötü oyunculuğa sahip ne izlemiş olabilirim diye düşünüyorum aklıma bir şey gelmiyor oraya seremoni diye topladıkları figüranlar, Earien ve Kemen rolündeki akıllara zarar "oyuncu"lar o kadar kötü ki Theo'nun orta-dünya da ergenlik dönemi zor tavırları bile daha iyi duruyor, Pharazon'un bıyık altı gül abi komutunu sürekli uygulaması kartal olayı vs gerçekten bu kadar cringe bir sahne nasıl çekilebilir bilemiyorum.

Bu dizinin yapımına dair herşey hayatında ilk defa bu işi yapan kişilerin şans eseri sınırsız bütçe bulmasıyla meydana gelmiş gibi duruyor bundan 5-10 yıl sonra üzerine sağlam belgesel çekilir.

• Hbo harici uyarlama yapılması yasaklansın.

Spoiler,

mesajı görmek için tıklayın.
    Venom saronda kapattım 20 yılda belki toplasan 2 diziyi yarım bırakmamışımdır helal olsun bunu lotrda yaptıranlara.
  • Çok teşekkürler hocam. : ''Not 2 : Sauron kitaplarda Orklar tarafından falan öldürülmüyor böyle saçmasapan birşey yok. Sauron efendisi Melkor - Morgoth diğer Valar ile savaşıp yenildikten sonra kaçıp Orta Dünya'nın derinliklerinde saklanıyor.( Evet Sauron Orta Dünyadaki esas kötü değil. Esas kötü olan Melkor'un yardımcısı bir Maia'dır) Daha sonra kendisini çok güzel ve aydın bir Elf kılığına sokup Annatar adıyla Elfleri kandırıyor. Bildiğimiz güç Yüzüklerini yaptırıyor)''

Dizide Adar'ın yapımcılar tarafından eklendiğini arkadaş söylediğinde asıl bunu merak etmiştim ve yazdıklarınızla dizide saçma gelen başka şeylerde daha oturaklı hale geldi  

Film için yazdığınız örneklerdekiler gibilerini çok eskiden konuya hakim arkadaşlarımda anlatıyordu. Zaten kitaptaki hikayeyi herhangi bir 'tiyatral' anlatıyla tamamlayıp görselleştirmek çok zor, bunu anlamak için sinema çekmeye bile gerek yok sevilen bir hikayeyi alıp kendince yorumlayıp onu ''hikayeleştirmek'' bile zordur (sevdiğim bir eserin rehberlerini yazıyorum oradan bilirim), kaldı ki bunu çekeceksin, konu aldığın karakterlerin dışına çıkmadan tutarlı bir şekilde yapacaksın. Yazmak kadar zordur. İster istemez illaki eklemeler yapılır. Dizi - film her şey için diyorum.

Mesela filmde Frodo'yu kurtaran kişinin bahsedilen büyücü değil de Arven olması zaten filmde hazırda anlatılmış karakterlere ekleme yapıp dallandırıp budaklandırmak yerine kendi 'hikayesinden' çıkmadan anlatmak için tercih edilebilir (o erkek filmin senaryosunda yoksa). Hatta daha etkileyicisini yapacaksan kendi yorumunu bile katıp sunabilirsin bence. Fakat popüler kültür zırvalarını göze sokup üstüne de saçma sapan sitcom gibi sahneler çekmek akıl işi değil. Günümüzde bu konuyu her halta sokuşturuyorlar o ayrı mesele.

Numenorların Gondor'u kurduğunu anımsıyordum ve zaten dizide de Peter'ın Minas Tirith'ini gördükçe kendimce emin oluyordum  

Uzatmadan, yazdıklarınızı okudukça bu hikayelerin ne kadar etkili olabileceğini ister istemez düşünüp dizinin ilk okul piyes seviyesini hatırlayınca bana bile üzücü geldi.

Amazon yine bir fantezi edebiyatı olan ''Warhammer 40.000'' evrenin dizisini çekecek, bir ara iptal oldu deniyordu ama olmamış galiba. Hala daha figürlerini alıp sabahlara kadar oynadığımız ortamdaki herkes dizinin çekilmemesini istiyor misal. Bu Warhammer 40K, son derece ırkçı, faşist, sapkın, dindar, sadist, insanın zerre kadar değeri olmadığı grimdark denilen kap kara bir evrendir. Daha Lotr'a bunu yapan amerikanyalıların 40K için yapacağı komedileri düşünmüyorum.  

• 
Sayfa: önceki 144145146147148
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.