Şimdi Ara

Ticaret Bakanı Bolat’tan ek gümrük vergisi açıklaması: “Anlayış bekliyoruz”

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: mustafaos7 Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 7 Misafir (3 Mobil) - 5 Masaüstü3 Mobil
5 sn
133
Cevap
1
Favori
4.239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy şu anda #5
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
7. Sırada  bugün en iyi #2
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ticaret Bakanı Bolat’tan ek gümrük vergisi açıklaması: “Anlayış bekliyoruz”

Son yıllarda yapılan düzenlemelerle birlikte yurt dışından ürün satın almak Türkiye’deki tüketiciler için adeta bir eziyet haline geldi. Son düzenleme ile artık kargo bedelinin de hesaba katılması gerekirken konu hakkında Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıklamalarda bulundu. Bolat, “Anlayış bekliyoruz” dedi.

"Amacımız yerli üreticiyi korumak, tüketiciden anlayış bekliyoruz."

NTV'nin sorularını yanıtlayan Bakan Bolat, yurt dışı alışverişle ilgili yapılan son düzenlemelerin yerli üreticilerin "haksız ticaretten" zarar görmemesi için devreye alındığını söyledi ve "Tüketiciden anlayış bekliyoruz." dedi.

Bolat, ek gümrük vergisi kararına ilişkin: “Uzakdoğu menşeli firmaların hızlı kargo sisteminden faydalanmasının olumsuz etkileri oldu. Esnaf ve KOBİ’lerden gelen şikayetler üzerine 150 Euro sınırını 30 Euro’ya düşürdük. Kargoyu fiyattan çıkararak fiyatı düşük gösterip kargoyu yüksek göstermek suretiyle bu ilave vergiden kaçınma teşebbüsünü görünce geçe hafta yürürlüğe giren bir kara ile de kargo ücretinin de fiyata dahil olduğu mekanizmayı devreye aldık.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bkz.Yurt dışı gümrüksüz alışveriş üst limiti “kargo dahil” 30 Euro’ya düşürüldü

Yurt dışı alışveriş limiti 2009 yılında 1.500 euro seviyesindeyken 2022 yılında 150 euroya ver Ağustos 2024’te de 30 euroya düşürüldü. Geçtiğimiz hafta ise 30 euroya kargo ücreti de dahil edildi. Bakan Bolat, amaçlarının yerli üreticiyi korumak olduğunu söylüyor ancak tüketicinin nasıl korunacağı ise bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

E-Ticarete temsilcilik şartı

Bakan Bolat, dijital hizmetlere yönelik yeni düzenlemeler yapıldığını ve yabancı şirketlerin Nisan 2025’e kadar Türkiye’de temsilcilik açmaları gerektiğini hatırlattı. Amazon ve Temu gibi büyük şirketlerin yöneticileriyle kısa bir süre önce bir araya geldiklerini ifade eden Bolat, “Eğer temsilcilik açmazlarsa Türkiye’de faaliyet gösteremezler, bu kadar net. Hepsi temsilcilik açıyor.” dedi.

Kaynak:https://www.ntv.com.tr/ntvpara/fahis-fiyatla-mucadele-bakan-bolat-belediyeler-sorumlulukalmiyor,NJiKXyDMmEeh1UKsTawqXA

• Hangi yerli üretici sayın bakanım? Neredeyse her ürün Çin'den ithal geliyor. Üreten yok ki zaten. Bu şekilde sadece al-sat yapan kan emici tayfayı besliyorsunuz.

Bir çok kişinin yapacağı geliştirme çalışması için yurt dışından ürün getirtmesi gerekiyor çünkü ülkede bu malzemeleri üreten yok (PCB, LCD ekran vb.)

Bir çok malzeme ülkede resmen fahiş fiyatla satılıyor. Çocuğa bi oyuncak almak istediğimde buradan 1000 liraya alamadığım oyuncaklardan Temu, Alibaba vb. sitelerde 2-3 tane alabiliyorum. Kazıklayandan insaf beklemeyelim ama kazıklanmak istemeyen vatandaş anlayış göstersin öyle mi?

Ortalık fırsatçı, stokçu kaynıyor. Esnaf ve KOBİ'ler dürüst ticaret yaptı da biz tüketiciler mi beğenmedik? İnsanların parası pul olmuş nereden tasarruf etsek diye uğraşıyor siz çıkıp anlayış bekliyoruz diyorsunuz.

Asıl biz anlayış bekliyoruz...
    Mesele sadece fiyat değil. Temudan defalarca alışveriş yaptım. Ne gördüysem, ne beklediysem o geldi. (Bizim sitelerde fotoğraftaki ürün ile gelen farklı oluyor sıklıkla)
    Aldığım ürünün sonradan fiyatı düşünce bana iade ettiler. Bir ürünü tedarik edemediler, bana ekstra bonus verdiler.
    Bir de ürün çeşitliliği ve tasarımı bizde çok zayıf. Üretim ülkesi olmadığımız belli oluyor.
    Her ülke kendi sanayisini, üreticisini, esnafını korumak ister ama %60 vergi bile engel olamıyorsa sorunun detayına girmek lazım, yoksa yasaklayarak birşey çözülmez.
  • Türkiye de üretilen arabalardan bile %200'e varan oranlarda vergi al. Sonra yerli üretimi destekliyoruz de. Hadi oradan.
  • Hangi yerli üretici sayın bakanım? Neredeyse her ürün Çin'den ithal geliyor. Üreten yok ki zaten. Bu şekilde sadece al-sat yapan kan emici tayfayı besliyorsunuz.

Bir çok kişinin yapacağı geliştirme çalışması için yurt dışından ürün getirtmesi gerekiyor çünkü ülkede bu malzemeleri üreten yok (PCB, LCD ekran vb.)

Bir çok malzeme ülkede resmen fahiş fiyatla satılıyor. Çocuğa bi oyuncak almak istediğimde buradan 1000 liraya alamadığım oyuncaklardan Temu, Alibaba vb. sitelerde 2-3 tane alabiliyorum. Kazıklayandan insaf beklemeyelim ama kazıklanmak istemeyen vatandaş anlayış göstersin öyle mi?

Ortalık fırsatçı, stokçu kaynıyor. Esnaf ve KOBİ'ler dürüst ticaret yaptı da biz tüketiciler mi beğenmedik? İnsanların parası pul olmuş nereden tasarruf etsek diye uğraşıyor siz çıkıp anlayış bekliyoruz diyorsunuz.

Asıl biz anlayış bekliyoruz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem552 -- 3 Aralık 2024; 11:25:30 >

• Biz de sizden "anlayış bekliyoruz" artık düşün milletin yakasından. Taksici şikayet eder Uber kapanır, otelci şikayet eder Booking kapanır, bizi kim düşünüyor acaba?

• Esnaf tüketiciye nasıl yüzde 200 saplarım diye size koşuyor sizde bu zalimlerin arkasında duruyorsunuz hükumet bir kere de kendini veya esnafı değil milletini düşünsün bıktık sizden
  • Mesele sadece fiyat değil. Temudan defalarca alışveriş yaptım. Ne gördüysem, ne beklediysem o geldi. (Bizim sitelerde fotoğraftaki ürün ile gelen farklı oluyor sıklıkla)
    Aldığım ürünün sonradan fiyatı düşünce bana iade ettiler. Bir ürünü tedarik edemediler, bana ekstra bonus verdiler.
    Bir de ürün çeşitliliği ve tasarımı bizde çok zayıf. Üretim ülkesi olmadığımız belli oluyor.
    Her ülke kendi sanayisini, üreticisini, esnafını korumak ister ama %60 vergi bile engel olamıyorsa sorunun detayına girmek lazım, yoksa yasaklayarak birşey çözülmez.
  • Allah C.C. ıslah etsin sizi.
  • BOL AT! da civcivler yesin. Yemezler ...

Gerçekte yerli üretiliyorsa hammaddesi Türkiye'de ise kimse gıkını çıkarmaz yerli üreticiyi koruyoruz denir... Ama en basitinden bir tarlada bile yerli tohuma Ata Tohumunu kullanırsan başka tarımsal yardımlar alınmaz ceza misali ... İthal tohumlara boğuldu ülke ... Bir de çakal çiftçi tarım ilaçlarına abandı .... Olanlar ortada ...

Olayı bambaşka bir sektöre el atalım : İşlemci depolama birimi ekran panellerin hammaddeleri vs hepsi yerli üreticiler mi var da destek olunuyor ? Birçok ürün Türkiye de yerlisi bile yok! En absürt örneği : Apple ürünleri. Bunların aynısı Türkiye de zaten olamaz ... İkamesi başka markalarla hatta Android lerle filan sananlar da aymazdır peşinen temel seviyede ...

Bu mesele partiler üstüdür ...

Başka sektörlerde de ikamesi varsın olsun ! Destekleri yok veya satış fiyatlarında çakallık yapıyorlar veya denetimleri sığ veya hilelerle dolu . Vatandaş bunlara mı destek olacak ? Bu yoz düzene destek yerli malı dedirtmez!

Anlayış beklemek suça ortaklık demek olmuş! ...

• Teşekkürler, aynı ürünü ithal edip bana 5-10x fiyata satabilecekler. Sizde o fiyata göre vergi alacağınız için sizde memnunsunuz tabii ama bunun için benden anlayış beklemeyin.
  • Ne yerli üreticisi, çin den 1 e alıp 5-10 katına satan şark kurnazı esnafa bizi öptürmekten başka işe yaramıyor.

Çin den alınan ürünlerin neredeyse tamamı Türkiye de üretimi olmayan ürünler zaten, çocuk kandırıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 3 Aralık 2024; 11:30:31 >
  • Ülkede üretilen katma değerli ne var Allah aşkına? Kıçı kırık 3 katmanlı PCB yi koskoca sanayide ürettiremiyorsun. Abi buna tru olmaz. Aynı dosyayı Çin'de X firmasına yollayınca çatır çatır yapıyor. Biz de kulağımızın arkasına anlayış bekliyoruz bari orası sağlam kalsın diye.
  • Eskiden yalan söyleyince insanların yüzü kızarırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi whyeagle -- 3 Aralık 2024; 11:38:21 >
  • Rezalet bir açıklama, komik bile değil. Yerli üreticiyi koruyormuş..yerli hırsızı, çakalı koruyoruz desene şuna. Malı herkes aynı pazardan alıyor zaten. Yerli ne üretiyormuş ki? üç kuruş tasarruf yapmaya çalışan insanlara sıkıntı dışında birşey üretmiyorlar
  • Madem öyle, sadece yeri üretim yapılan ürünlerden ekstra vergi alınsın. Ülkemizde yok diye ithal edip satan satıcılar, bizim gibi tüketiciler 30 euro sınırından dolayı ürün alamayınca bunu fırsat bilip bize daha çok kitleyecek. Nasıp bir yönetim ise aldıkları tüm kararlar halkın aleyhine kodamanların lehine oluyor.
  • Temudaki ürünler Türkiye'de de aynı Çin malı olarak satılıyor. Ancak 70 liralık bir ürünün aynısı burada 280-300 lira. Temu'dakinin birebir aynısı.

Onlar da Çin'den ithal ediyor. Ben boş yere aradaki adama fazladan para kazandırınca ne oluyor? Öyle de böyle de devlete vergisini veriyoruz zaten.

Şu kötü ekonomide paramızı 3-5 ticaret yapan çakal aracıya vermemize yol açıyor bu düzenleme. Alınan ürün her türlü Çin malı.

Ucuza birşey sahibi olabilmemiz direkt batıyor bence.

Bir de şu sorun var, Türkiyede eşdeğeri olmayan ürünler var. Bunları 30 euro limiti olmadan kendimiz getirebilmemiz lazım. Türkiyede satılmayan bir ürünü neden satın alamayalım?

Örneğin diyelim falanca robot süpürgeniz var ve bataryası arızalandı. Türkiyede bu markanın yedek parçası bulunmuyor ama Çin'de veya Amerika'da var.

Ben bunu neden alamayayım? Mantıklı bir açıklaması yok. Bu durumda yeni robot süpürge alıp ithal ürüne daha büyük boş yere para harcanacak, israf yapılacak. Robot süpürge sadece örnek,

bu araba olur, buzdolabı olur, konsol olur, hava temizleyici filtresi olur vs.. Herşeyin yedek parçası, aksesuarı, modülü vs. ülkemizde bulunmayabiliyor.

Microsofttan, Youtube'dan ödül olarak hediye gelen plaketler bile gümrüğe takılmış şaka gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 3 Aralık 2024; 12:0:40 >

• Türkçe Meali: Yandaşımı koruycam oda size saçma ürünleri saçma fiyata satıp bana da pay verecek anlayışlı olun lütfen..
  • Alıntı

metni:
    "Tüketiciden anlayış bekliyoruz."

Saçmalamayın artık, tüketicinin size göstereceği anlayış mı kaldı? Bir de anlayış bekliyorlarmış...

Siz piyasayı, sektörü ona buna peşkeş çekmeyi bırakın yeter, gerisini tüketici kendisi hallediyor zaten.

Bugüne kadar el attığınız bir tek yerden de tüketici lehine bir sonuç çıksın, bir kere de "tüketiciyi koruyoruz." ayağı yerine gerçekten tüketiciyi koruyun da sonra anlayış beklersiniz.

• Yerli üreticiyi korumak mı? Yerli üretici de çinden getirtip satıyor. Neyi üretiyoruz ki? Bizim ürettiğimiz peynir, fındık bile Avrupa'da daha ucuz satılıyor. Biraz insaf bu millete masal anlatmayı bırakın artık.
  • aynı hassasiyetinizi et ve gıda ithalatında devlet eliyle yapılmasında da bekliyoruz!
    çiftçi, hayvan besicileri can çekişiyor onları koruyalım!
  • Sayın bakanın böyle bir açıklama yapmasına gerek yok. Vardır devletin bir bildiği der geçerler.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.