Şimdi Ara

Ticaret Bakanlığı'ndan e-ticaret firmalarına 230 milyon TL ceza

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ticaret Bakanlığı'ndan e-ticaret firmalarına 230 milyon TL ceza
    Ticaret Bakanlığı bugün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile e-ticaret firmalarına ne kadar ceza kesildiğini duyurdu. 2024’ün ilk 6 ayında 40 e-ticaret firmasına yaklaşık 230 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Ayrıca Bkz.Samsung, küresel telefon satışlarında Apple'ı geride bıraktı

Bakanlık, tüketicilerin ürünleri fiziki olarak görme ve kontrol etme imkanı olmaması nedeniyle tüketicilerin online alışverişte istismara karşı daha zayıf hal geldiğini vurgulayarak tüketicileri korumak için Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile tüketicilerin güvende altına alındığını ifade etti.

Neler incelendi?

2024 yılı içerisinde Ticaret Bakanlığına yapılan tüketici başvuruları doğrultusunda; ürünlerin stokta bulunmadığı gerekçesiyle sipariş iptalleri, satın alınan ürünlerin belirlenen süre içerisinde teslim edilmemesi gibi nedenlerle feshedilen sözleşmelere ilişkin bedel iadesinin süresi içerisinde yapılaması konuları başta olmak üzere tüketiciyi mağdur eden hususlar incelendi. Yapılan denetimler ve incelemeler kapsamında 2024 yılında denetlenen 42 e-ticaret firmasından 40 firmanın mevzuata aykırı uygulamalara yaklaşık 230 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Ayrıca yapılan incelemelerde 7 firmanın faaliyetlerinin, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerinde yer alan dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirildiği belirtilerek soruşturma raporu hazırlandığı Cumhuriyet Başvsavcılıklarına yönlendrldiği ifade edildi.

• O rakam on ile çarpılmalıydı.

• Sahte ürün satanları da inceleseler keşke, ürünü geç göndermekten daha büyük sorun bu.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Halkın cebine ne girdi bu yaşadığı mağduriyetten sonra?

• Trendyol ve Yemeksepeti gibi firmaların yıllardır vergi vermediği ortaya çıktı. Anlamayan varsa yıllardır 0 vergi veriyormuş !

• byJuck kullanıcısına yanıt
    Sıkıntı işte burda. Mağdur olan , mağdur olduğuyla kaldı. Parayı başkaları aldı.

• Pazaramadan aldığım ürünleri iade etmek istediğimde satıcılar daha ürünü geri göndermeden iadeyi red etti ve kargo kodu geçersiz oldu. 2-3 kere başıma geldi. İade etmek yasal hakkım iken bu hakkım zorbalık ile gasp edilmiş oldu. Bu ceza kesenler Pazaramaya da bir değdirmiştir umarım. Pazaramadan artık önemsiz şeyler haricinde bir şey almıyorum. Önemsiz şeyleri de zaruri olmazsa almıyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Cezalar yetersiz, rakamlar komik.
    Zaten aynı tas aynı hamam devam etmesinin sebebi de bu.
    Ayrıca kesilen bir ceza varsa bu mağdurun da bir şekilde mağduriyetini giderme yönünde paylaştırılmalı.

Mahkeme sınırı altında kalan tutardaki alışverişler için Tüketici Hakem Heyetlerine tazminat talep etme yetkisi verilmeli.
    Aksi taktirde tüm süreç boyunca uğraşan tek taraf olan alışverişi yapan kişi mağduriyetinle baş başa kalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lomax. -- 30 Temmuz 2024; 10:9:43 >
  • 42 firma incelenmiş, 40 tanesi mevzuata aykırı davranıştan dolayı ceza kesilmiş.

Ben o 2 delikanlı firmayı merak ettim. Ve tabii dolandırıcı vasfındaki 7 firmayı.

• Hangi firmalar, neden liste yapmıyorsunuz, neden bu rakamlar adamların cirosunun binde 1 mesea avrupa birliği gibi son 10 yıllık kazancının %10unu kitlemiyosunuz da bir daha yapmasın kimse? neden eticaret sitelerinin vergi borçlarını affedip (milyar dolar) 6 maybach parası kadar cezayı layık görüyorsunuz?

• Şu kargo olayına da el atmaları lazım. Sırf kargo fiyatını ucuz göstermek için müşteriye 30 lira kargo ücreti gösterip kalanını satıcıdan alıyorlar. Atıyorum kargo firması 80 lira istiyor diyelim. Pazaryeri sitesi müşteriye 30 lira kargo ücreti gösteriyor, kalan 50 lirayı da satıcıdan kesiyor. Alan kişi prime falan olup kargo ücreti ödemiyorsa, o 80 lirayı komple satıcıdan kesiyorlar.

Satıcılar da haliyle (haklı olarak) bu ücreti de fiyatın içine ekleyip öyle satışa koyuyor. Nihayetinde müşteriye ürün adedi kadar kargo ücreti giriyor. Müşteri de o kadar ürün aldım, 30 lira kargo ödedim, ya da kargo bedava geldi diye seviniyor.

Ürünün kargo bedeli ne ise müşteriden o alınsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 30 Temmuz 2024; 13:43:4 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.