Şimdi Ara

Ticaret Bakanlığından e-ticaret platformlarına 'stok bilgisi' uyarısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
2.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ticaret Bakanlığından e-ticaret platformlarına 'stok bilgisi' uyarısı
    E-ticaret platformlarının sınırlı stok bulunan ürünlerde stok sayısı bilgisine yer vermesi zorunlu. Ticaret Bakanlığı, stok bilgisine yer vermeyen platformlar için uyarı yayımladı.

Ticaret Bakanlığı’ndan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna (TESK) gönderilen yazıda üye firmaların “stok bilgisi” eklenmesi konusunda bilgilendirilmesi istendi.

Ayrıca Bkz.Ticaret Bakanlığı'ndan e-ticaret firmalarına 230 milyon TL ceza

Bakanlık; tüketicilerin gerek arama motorları aracılığıyla gerek doğrudan internet sitesi veya uygulamalar üzerinden herhangi bir stok sınırlaması bilgisi olmadan satışta olduğunu görüntülediği veya sepete ekleyebildiği ürünleri daha sonra stokta bulunmadığı gerekçesiyle satın alamadığı veya satın alma işlemi tamamlandıktan sonra teslim alamadığına vurgu yaptı.

Tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi için platformların sınırlı stok bulunan ürünlerde stok bilgisine yer verilmesinin zorunlu olduğunun altı çizildi. Bakanlık ayrıca televizyon, afiş ve internet gibi mecralardan yayımlanan reklamlarda, satışa sunulan ürünle ilgili bir stok sınırı varsa stok adedine ilişkin bilginin tüketicilere açıkça verilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Reklam Kurulu’nun kendisine verilen yetki çerçevesinde denetim yaptığı ve ceza keseceği ifade edildi.

E-ticaret platformlarına 2024'te 230 milyon TL ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı; 2024'ün ilk 6 ayında ürünlerin stokta bulunmadığı gerekçesiyle sipariş iptalleri, satın alınan ürünlerin belirlenen süre içerisinde teslim edilmemesi gibi nedenlerle feshedilen sözleşmelere ilişkin bedel iadesinin süresi içerisinde yapılaması konuları başta olmak üzere tüketiciyi mağdur eden hususlar hakkında 40 e-ticaret firmasına yaklaşık 230 milyon TL idari para cezası kesti.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ticaret-bakanligindan-e-ticaret-firmalarina-stok-bilgisi-uyarisi/3289148

• amazon.com'dan Halı almıştım farklı bir satıcılı. Parayı ödedim bir kaç gün sonra stokta yok diye siparişimi iptal ettiler iademi yaptılar. Sonrasında aynı ürüne baktığımda hala satışı devam etmekteydi ama bir farkla ödediğim paranın üstünde olarak 

amazon.com ile görüşmelerimden bir netice alamadım tüketici hakem heyetine başvuru yaptım oradan da bir sonuç alamadım.

Bazen diyorum ki hakikaten burası muz cumhuriyeti mi ?

• Ya, evet, stok bilgisine ulaşılıyor ama mesela genel aramada belli bir şubenin stokunda var mı yok mu filtrelenemiyor (erişilebiliyor ama her bir ürüne tek tek bakmak zorundasınız). Ben, sürekli mağazayı aramak zorunda olmamalıyım, mesela.

• amazon.com'dan Halı almıştım farklı bir satıcılı. Parayı ödedim bir kaç gün sonra stokta yok diye siparişimi iptal ettiler iademi yaptılar. Sonrasında aynı ürüne baktığımda hala satışı devam etmekteydi ama bir farkla ödediğim paranın üstünde olarakTicaret Bakanlığından e-ticaret platformlarına 'stok bilgisi' uyarısı 

amazon.com ile görüşmelerimden bir netice alamadım tüketici hakem heyetine başvuru yaptım oradan da bir sonuç alamadım.

Bazen diyorum ki hakikaten burası muz cumhuriyeti miTicaret Bakanlığından e-ticaret platformlarına 'stok bilgisi' uyarısı ?

• En sinir edici olanda şu; Mesela HB de satıcı renk seçeneği koymuş ama stok bilgisi yok, mavi istiyorsun kırmızı ya da elinde ne varsa onu yolluyor, ben kırmızı renk isteseydim kırmızı sipariş verirdim değil mi, madem ki rastgele renk yollayacaksın o zaman renk seçeneğini niye koyuyorsun.
    Aliexpress' in gözünü seveyim.

• qarakedi kullanıcısına yanıt
    Bu sorunun sorulması bile insanın kendisine yaptığı bi saygısızlık. Burası tabiki muz cumhuriyetidir.

• Muz cumhuriyeti diyenlere ben muz atıyorum afiyet olsun.

• stok bilgisine gerek olmadan amazon keyfine iptal ediyor.
    cimerden şikayet ediyorsun şikayet bakanlığa gideceğine hakem heyetine gidiyor.
    bu ülkedeki memur kalitesizliği yüzünden mağduriyetin sonu gelmiyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    E-Ticaret Sitesi Önerileri
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • İyi güzel de, satışta olan ve satın alınabilen kadar stok var demek oluyor.

Yani bir üründen 2 tane alabiliyorsam stokda o kadar var demektir bu, stok az olunca zaten sistem izin vermiyor.

Bu durumda alacağım miktardan fazlasının bilgisi benim çokta umrumda olmaz.

Aldığımız ürünler stok yok diye yalandan iptal olmaması lazım.

• Amazon üzerinden Amazon germany siparişim ekol taşımacılık tarafından bulunduğum il ve ilçeye dağıtımları olmadığı gerekçesiyle geri yurtdışına iade edildi. Ürün bedeli bir ay sonra iade edildi. Gümrük depozitosu hala iade edilmedi 180 gün süreleri varmış. Amazon bile şark kırnazı esnaf olmuş, e-ticaret sitelerinde bu aralar bir sıkıntı var, ayarları bozuldu, ticaret bakanlığının idari denetimleri sıkılaştırması lazım, bu iş hakem heyetlerinin sırtına bırakılamaz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel yasal kural ama uyan kaç kişi olacak? Hadi random sayı girecek örneğin stokta sadece 4 adet kaldı bu sayı gerçeği yansıtacak mı? Tabiki hayır yansıtmayacak. Random 3-5 sayı girecekler stokta az kaldı diye millette atlayıp alacak. Ben hiç ama hiç güvenmiyorum ne devlete ne şirketlere hiçbir kurum kuruluşa güvenim kalmadı.

• dagger05 D kullanıcısına yanıt

gümrük müşavirliği mi ne ben pense almıştım 47 liraya profesyonel kullanım diye benden vekalet ve para istedi onlar da dolandırıcı yasada böyle bir şey yok ama kafalarına göre bir tablo yapıp kandırmaya çalışıyorlar kargosu ayrı gümrüğü ayrı ülkede düzgün bir şey yok ki

girdim baktım kerrylogistic şirketiymiş 47 liralık penseye ticari diyen sonra profesyonel diyen g"tünden uydurup başedemeyince iade oldu deyip geri yollamışlardı amazon da böyle leş şirketlerle çalışıyor....

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.