Şimdi Ara

Tıp fakültelerinde ezber

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
1
Favori
11.779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben tıp okumak isteyen bir öğrenciyim. Tüm sayısal dersleri severim. Ama ezberi fazla sevmem ayrıca ezberleme yeteneğim de ortadır. Sizce böyle biri tıpa girmeli mi? Ben çok tıp okumak istiyorum ama tıpta herşey ezber bu yüzden ilerde de sorun yaşamak istemiyorum. Tıp okuyan bir arkadaş yardımcı olursa sevinirim sevinirim.

• Aslında tıpta ezberden ziyade çok fazla okumak elzemdir.Sürekli bıkmadan tekrar tekrar okumak başarıyı getirir.Ama maalesef şu tus denen uzmanlık sınavında ezberi iyi olanlar bir adım önde olacaktır senden.Diğerlerine göre daha fazla tekrar etmen gerekecektir senin azmine kalmış bir durum.
  • Tıp fakültesi sadece okumadır. Ezberi sevmezsen çok zorlanırsın. Ayrıca Türkiye'de uygulamalı eğitim olmadığı için, sürekli teorik teorik ile dersler okuma yazma ile geçiyor. Tıp doktorları 6yıl üniversitede sadece ezber bilgiler ile ayrılıyorlar, tıp fakültesi sonrası uzmanlığa giderlerse 4 yıllık uzmanlıkta düzgün uygulamalı olarak eğitim alıyorlar. TUS sınavı ayrı bir saçmalık, alanın dışı bilgileride ezberlemek zorunda kalıyorsun. Sistem çok kötü kısaca Türkiye'de kafası çalışan insanları değil, ezberi iyi olanları seçiyorlar, genelinin başarısı ortada.

Sayısalı insanlar dört işlem ile karıştırıyor, dört işlemi(toplama, çarpma) kafadan yapsan bile bu seni sayısalcı yapmaz.
    Sayısalı yapabiliyorum demek için integral, diferansiyel, matris, logaritma, limit, olasılık vs. gibi konuları genel anlamda anlayabilmek gerek. Bunları kavrayabiliyorsan sayısalcısındır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .i. -- 29 Mart 2012; 23:37:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: .i.

Tıp fakültesi sadece okumadır. Ezberi sevmezsen çok zorlanırsın. Ayrıca Türkiye'de uygulamalı eğitim olmadığı için, sürekli teorik teorik ile dersler okuma yazma ile geçiyor. Tıp doktorları 6yıl üniversitede sadece ezber bilgiler ile ayrılıyorlar, tıp fakültesi sonrası uzmanlığa giderlerse 4 yıllık uzmanlıkta düzgün uygulamalı olarak eğitim alıyorlar. TUS sınavı ayrı bir saçmalık, alanın dışı bilgileride ezberlemek zorunda kalıyorsun. Sistem çok kötü kısaca Türkiye'de kafası çalışan insanları değil, ezberi iyi olanları seçiyorlar, genelinin başarısı ortada.

Sayısalı insanlar dört işlem ile karıştırıyor, dört işlemi(toplama, çarpma) kafadan yapsan bile bu seni sayısalcı yapmaz.
    Sayısalı yapabiliyorum demek için integral, diferansiyel, matris, logaritma, limit, olasılık vs. gibi konuları genel anlamda anlayabilmek gerek. Bunları kavrayabiliyorsan sayısalcısındır.

Hocam siz de beni ilkokullu yaptınız. :) Yani sayısal derken matematik geometrik kimya vb den bahsediyorum zaten. 11. sınıf sayısalım. Doktorluğu gerçekten seveceğim bir iş olduğu için istiyorum. İnternette okuduğum kadarıyla da zaten bu işi sevdikten sonra her türlü altından kalkılabilir diye düşünüyorum. İnşallah da kazanır, okurum. :)

• İnsanlar dedim, size yazmadın ya, genel olarak söyledim. Sayısal bilgiler özellikle üniversite giriş sınavı için gerekli, fakültede sayısal ile işin olmayacak, şuan üniversite giriş sınavında biyoloji daha yüksek puan veriyor galiba. İstekliysen çok iyi, umarım istediğin gibi olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: snaxyz

Arkadaşlar ben tıp okumak isteyen bir öğrenciyim. Tüm sayısal dersleri severim. Ama ezberi fazla sevmem ayrıca ezberleme yeteneğim de ortadır. Sizce böyle biri tıpa girmeli mi? Ben çok tıp okumak istiyorum ama tıpta herşey ezber bu yüzden ilerde de sorun yaşamak istemiyorum. Tıp okuyan bir arkadaş yardımcı olursa sevinirim sevinirim.

genç arkadaşım öncelikle doktor olmak istiyorum demişsin, umarım he rşey gönlüne göre olur ama doktorluk hakkında detaylı araştırma yapmanı öneririm. sen yaşlarında bende senle benzer şeyleri düşünüyordum, sayısalcıydım. sene 1997 de fakülteye girdim nasipse 3 gün sonra uzmanlık sınavıma girecem.1997-2012 ! 15 yıldır girdiiği sınavın, stresin haddı hesabı yok... bu iş kötü yola düşmek gibidir girersen bir daha çıkamazsın...

fakülteyi bitirmek konusunda sana bir hocamın anfide söylediğini iletiyim gerisini anlarsın."bu sıralara eşşeği bağlasan mezun olur, okulu bitirememek gibi kaygınız olmasın" derdi... ama emin ol çok yıpranacaksın. sağlık sisteminin adaleti yok şu an pratisyen bir hekim profösörden fazla ücretler alabiliyor, hocamın maaş bodrosundan biliyorum. sağlık bakanı olacak adamın dediklerinin çoğu gerçek değil sakın medyada çıkan haberlere inanma...

doktor olmanın avantajı ;
    mezun olunca hemen atanıyorsun(mecburen atanıyorsun, özelde çalışmak için önce devlet hizmetini yapman gerekiyor, askerlik gibi birşey , çoğumuz doğuda görevlendiriliyor).

dezavantajları:
    fiziksel olarak dayanılmaz bir iş yükü
    ruhsal yıkım
    hukuki süreçlerle uğraşlar
    vicdani sorumluluklar ve
    söylendiği gibi ciddi paralar kazanılmıyor.

düşünün doktorlar dışında hiç bir devlet memuru zorunlu mesleki sigorta yaptırmıyor... her hakim yanlış karar verebilir, bi kaç yıl içerde yatarsın ama yanlış karar olduğu anlaşılınca hakimi ilgilendiren bir şey olmaz, devlet suçlu olur ama doktor hata yaparsa yerine göre 200-300 bin liralık tazminatlarla karşı karşıya kalabilir.

iyi düşünüp araştırmanızı tavsiye ederim. umarım senin için hayırlısı olur. sınavda başarılar dilerim...

• quote:

Orijinalden alıntı: beyaz-siyah

quote:

Arkadaşlar ben tıp okumak isteyen bir öğrenciyim. Tüm sayısal dersleri severim. Ama ezberi fazla sevmem ayrıca ezberleme yeteneğim de ortadır. Sizce böyle biri tıpa girmeli mi? Ben çok tıp okumak istiyorum ama tıpta herşey ezber bu yüzden ilerde de sorun yaşamak istemiyorum. Tıp okuyan bir arkadaş yardımcı olursa sevinirim sevinirim.

genç arkadaşım öncelikle doktor olmak istiyorum demişsin, umarım he rşey gönlüne göre olur ama doktorluk hakkında detaylı araştırma yapmanı öneririm. sen yaşlarında bende senle benzer şeyleri düşünüyordum, sayısalcıydım. sene 1997 de fakülteye girdim nasipse 3 gün sonra uzmanlık sınavıma girecem.1997-2012 ! 15 yıldır girdiiği sınavın, stresin haddı hesabı yok... bu iş kötü yola düşmek gibidir girersen bir daha çıkamazsın...

fakülteyi bitirmek konusunda sana bir hocamın anfide söylediğini iletiyim gerisini anlarsın."bu sıralara eşşeği bağlasan mezun olur, okulu bitirememek gibi kaygınız olmasın" derdi... ama emin ol çok yıpranacaksın. sağlık sisteminin adaleti yok şu an pratisyen bir hekim profösörden fazla ücretler alabiliyor, hocamın maaş bodrosundan biliyorum. sağlık bakanı olacak adamın dediklerinin çoğu gerçek değil sakın medyada çıkan haberlere inanma...

doktor olmanın avantajı ;
    mezun olunca hemen atanıyorsun(mecburen atanıyorsun, özelde çalışmak için önce devlet hizmetini yapman gerekiyor, askerlik gibi birşey , çoğumuz doğuda görevlendiriliyor).

dezavantajları:
    fiziksel olarak dayanılmaz bir iş yükü
    ruhsal yıkım
    hukuki süreçlerle uğraşlar
    vicdani sorumluluklar ve
    söylendiği gibi ciddi paralar kazanılmıyor.

düşünün doktorlar dışında hiç bir devlet memuru zorunlu mesleki sigorta yaptırmıyor... her hakim yanlış karar verebilir, bi kaç yıl içerde yatarsın ama yanlış karar olduğu anlaşılınca hakimi ilgilendiren bir şey olmaz, devlet suçlu olur ama doktor hata yaparsa yerine göre 200-300 bin liralık tazminatlarla karşı karşıya kalabilir.

iyi düşünüp araştırmanızı tavsiye ederim. umarım senin için hayırlısı olur. sınavda başarılar dilerim...

Evet. Birkaç gündür araştırıyorum ve inan tıp okumak sözcüğünün geçtiği her yazıyı okudum. Dediğin gibi bu meslekte adam gibi çalışabilmek için en az 17 seneni vermen gerekiyor. Askerliğini uzun yapıyorsun, zorunlu hizmet var. Çok zorlu bir meslek. Ama tanıdığım işinden gayet memnun insanlar da var. Yani internet biraz da herşeyin kötüsünü gösteriyor. Örneğin ekşi sözlüğü ele alalım. Tıp okumak ile ilgili başlıklara baktığımızda "zor, hayatını vermek gerek, sakın okumayın, okuyan aptaldır, arkadaşların aile sahibiyken siz hala test çözüyor olursunuz" vs vs binlerce yorum görürsünüz. Bilgisayar mühendisliğine baksak "Sakın okumayın, iş bulamazsınız, kolay ama sonra kendinizi geliştirmeniz gerekiyor, kaç tane arkadaşım işsiz şuan." Ya da hacettepe tıp fak. yazalım. Yine kötü yorumlar. Cerrahpaşa, Çapa tıp fak. yaz yine kötü yorumlar. Ne yazarsan yaz şikayet var.

Yani demek istediğim herkez mi mutsuz koca türkiyede. O yüzden internete de bağlı kalmamak gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta işinde mutlu biri "çok güzel meslek şuan çok mutluyum" diye yazmaz. Şikayeti olan yazar. Ben de şuanda YGS - LYS'ye hazırlanıyorum ve bize verdikleri bilgilerin kaçını kullanıcaz mesleğimizde. Böyle bilgileri öğrenmeye çalışmak, 4 sene boyunca unutmamak ve bizi sınadıklarında iyi puan almak... En azından tıp fakültesine girdiğimde mesleğim boyunca kullanıcağım (nerdeyse) bilgileri öğrenicem. Bunu bilerek çalışıcam. Bu yüzden ben vermem gereken fedakarlıkların hepsine hazırım. Yeter ki sevdiğim mesleği yapayım.

Buarada merak ettiğim son birşey var. Çalışma saatleri ve maaşlar gerçekten kötü mü? Bir de şu gece nöbeti sistemi nasıl oluyor? Uzman doktorlarda mı nöbete kalıyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snaxyz -- 31 Mart 2012; 17:30:58 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mühendislik > tıp
    3 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Koll gibi ezber aga ne diyorsun özellikle gözünü korkutmamak için ilk sınıf anatominden başlayayım ne kemiği biter, ne kası, ne ligamenti, ne damarı, ne siniri, ne organı her organ süütnde ayrı girinti çıkıntı her organda ayrı oluşum var ezberlemekte olay değil yeri geldiğinde uzun süreçte şap diye hatırlamak işte şu bölgede ağrı var dendiğinde bütün olasılıkları düşünmen demek konuya verilen cevapları komple okumadım belki söylenmiştir ama iyi bir cerrah olmak için bu anatomiyi adından iyi bilmen gerek. Bunun dışında farmakolojiler falan değinmiyorum bile gerçekten sevmiyorsan ve mühendis tarzı bir kafan varsa sevilmeden yapılacak iş değil...

Ama eğer gerçektende doktor olmak istiyorsan bu kadar insana haz verecek mesleğide zor bulursun, gerçekten kutsal ve herkesin yapamayacağı bir meslek...
  • quote:

Sana avantaj ve dezavanatjlarını kısaca özetleyeyim karar senin.

Dezavantaj
    1.Uzun okuma süresi, askerlik,asistanlık derken uzman olman için 10 -15 seneyi gözden çıkarman gerekir.Hayat geç atılırsın bunu en baştan göze al.
    2.Okurken herkes gezip tozarken senin ders çalışmak zorundasın
    3.Nöbetler daha 6. sınıf tıp öğrencisiyken başlar , aylık sayıları asistanlıkta bölümüne göre 3- 15 arasında değişir ,asistanlıkta gece nöbete kalırsın yarın yine akşama kadar çalışmak zorundasın .Acil ve 112de 24 saatlik nöbetler , 2 gün izin.
    4.Asistan olman için össde ilk 10 bine girmiş elemanlarla tekrar sınava girip muhtemelen bu ülkede yapılan en zor sınavda ilk 2000 e girmen gerekir.
    5.Okulu bitirince diplomanı alamazsın , zorunlu hizmete gitmek zorundasın özelde de çalışmak istesen , devlette de çalışmak istesen durum böyle.
    6.Askerliğini 12 ay tabip asteğmen olarak yapak zorundasın , bedelli hariç kaçar yolu yok.
    7.Atandığın yerde hemşireden az para da kazanabilirsin 5-6 bin lira maaşla da başlayabilirsin ama çok nadirdir.Şuan ort asistan maaşı 3500 TL bir çok yerde bu civarda.Uzman maaşları 6000 civarnda.Çok bahtsız bir kura çekersen 2200 lira paraya da talim edebilirsin.Ek ödemesiz pratisyen maaşı 1650 uzman maaşı 2000 TL emekli dr maaşı 1300 TL bu ülkede inanmayan her yerde araştırabilir.
    8.Acile düşersen 400 hasta bakmak zorunda kalabilirsin , muhtmelen bunların bir çoğundan küfür ve hakaret bazende fiziki şiddet göreceksindir , tavisyem bir dövüş sporunu mutlaka öğrenmen yönündedir.
    9.Asistanlıkta cerrahi bir bölüm yazarsan mesai saatleri sabah 6-7 - akşam ne zaman iş bitersedir.Ben nöbetçi olmadığı halde işleri geç bittiği için eve gitmek yerine hastanede yatan bir sürü asistan gördüm.
    10.Cerrahi bölümlerde askerlikteki gibi alt üst ilişkisi olur , disiplin olur.
    11.Büyük sorumluluk altındasın yapacağın hatalar insan sağlığına etki edeceğinden dolayı her zaman baskı hissedersin.Nöbetten çıkıp acaba ben bu hastalarda bir şeyi atladım mı dediğin çok olur.
    12.Gittiğin küçük ilçelerde alanında tek uzmansan eğer her gece hastaneye çağrılabilirsin ve bu işler için ek mesai almazsın.
    13.Yine küçük ilçelerin bir çoğunda kaymakam , savcı , siyasi partilerin temsilcileri gibi elemanlarla çoğunlukla sorun yaşarsın , soruşturmalar vs
    daha bir sürü yazarım

Avantaj
    1.Şuan için iş bulma sıkıntısı yok ancak hükümet değişmezse sizin işiniz zor .Tıp fakültelerinin kontenjanları gittikçe arttırılıyor , dr bolluğu olabilir bundan 10 sene sonra.
    2.Tr şartlarına göre daha yüksek gelir dah yüksek standartlarda bir yaşam
    3.Mssleki tatmin üst seviyede

Çok fazla bir avantajı olmasa da ben her türlü zorluğuna katlanırım açıkçası , Mat öğretmenliğini bırakıp geldim , bazen pişman olsam da başka bir mesleği kendime yakıştıramıyorum .Sevdikten sonra her türlü zorluğa katlanılıyor ama sağlık sektörü bundan 15 sene önceki şaşasından çok uzak artık bilmiş ol.

Benim tavisyem odtü boğaziçi gibi yerlerde mühendislik okuma imkanın varsa tıp tercih etme derim onun haricinde gerçekten istiyorsan her türlü çekilir.

• Eğer doktor olmak istiyorsan fakat motivasyon eksikliğin varsa gaza gelmek için E.R, House M.D gibi dizilere başvurabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oblomòv

quote:

Sana avantaj ve dezavanatjlarını kısaca özetleyeyim karar senin.

Dezavantaj
    1.Uzun okuma süresi, askerlik,asistanlık derken uzman olman için 10 -15 seneyi gözden çıkarman gerekir.Hayat geç atılırsın bunu en baştan göze al.
    2.Okurken herkes gezip tozarken senin ders çalışmak zorundasın
    3.Nöbetler daha 6. sınıf tıp öğrencisiyken başlar , aylık sayıları asistanlıkta bölümüne göre 3- 15 arasında değişir ,asistanlıkta gece nöbete kalırsın yarın yine akşama kadar çalışmak zorundasın .Acil ve 112de 24 saatlik nöbetler , 2 gün izin.
    4.Asistan olman için össde ilk 10 bine girmiş elemanlarla tekrar sınava girip muhtemelen bu ülkede yapılan en zor sınavda ilk 2000 e girmen gerekir.
    5.Okulu bitirince diplomanı alamazsın , zorunlu hizmete gitmek zorundasın özelde de çalışmak istesen , devlette de çalışmak istesen durum böyle.
    6.Askerliğini 12 ay tabip asteğmen olarak yapak zorundasın , bedelli hariç kaçar yolu yok.
    7.Atandığın yerde hemşireden az para da kazanabilirsin 5-6 bin lira maaşla da başlayabilirsin ama çok nadirdir.Şuan ort asistan maaşı 3500 TL bir çok yerde bu civarda.Uzman maaşları 6000 civarnda.Çok bahtsız bir kura çekersen 2200 lira paraya da talim edebilirsin.Ek ödemesiz pratisyen maaşı 1650 uzman maaşı 2000 TL emekli dr maaşı 1300 TL bu ülkede inanmayan her yerde araştırabilir.
    8.Acile düşersen 400 hasta bakmak zorunda kalabilirsin , muhtmelen bunların bir çoğundan küfür ve hakaret bazende fiziki şiddet göreceksindir , tavisyem bir dövüş sporunu mutlaka öğrenmen yönündedir.
    9.Asistanlıkta cerrahi bir bölüm yazarsan mesai saatleri sabah 6-7 - akşam ne zaman iş bitersedir.Ben nöbetçi olmadığı halde işleri geç bittiği için eve gitmek yerine hastanede yatan bir sürü asistan gördüm.
    10.Cerrahi bölümlerde askerlikteki gibi alt üst ilişkisi olur , disiplin olur.
    11.Büyük sorumluluk altındasın yapacağın hatalar insan sağlığına etki edeceğinden dolayı her zaman baskı hissedersin.Nöbetten çıkıp acaba ben bu hastalarda bir şeyi atladım mı dediğin çok olur.
    12.Gittiğin küçük ilçelerde alanında tek uzmansan eğer her gece hastaneye çağrılabilirsin ve bu işler için ek mesai almazsın.
    13.Yine küçük ilçelerin bir çoğunda kaymakam , savcı , siyasi partilerin temsilcileri gibi elemanlarla çoğunlukla sorun yaşarsın , soruşturmalar vs
    daha bir sürü yazarım

Avantaj
    1.Şuan için iş bulma sıkıntısı yok ancak hükümet değişmezse sizin işiniz zor .Tıp fakültelerinin kontenjanları gittikçe arttırılıyor , dr bolluğu olabilir bundan 10 sene sonra.
    2.Tr şartlarına göre daha yüksek gelir dah yüksek standartlarda bir yaşam
    3.Mssleki tatmin üst seviyede

Çok fazla bir avantajı olmasa da ben her türlü zorluğuna katlanırım açıkçası , Mat öğretmenliğini bırakıp geldim , bazen pişman olsam da başka bir mesleği kendime yakıştıramıyorum .Sevdikten sonra her türlü zorluğa katlanılıyor ama sağlık sektörü bundan 15 sene önceki şaşasından çok uzak artık bilmiş ol.

Benim tavisyem odtü boğaziçi gibi yerlerde mühendislik okuma imkanın varsa tıp tercih etme derim onun haricinde gerçekten istiyorsan her türlü çekilir.

Bu kadar kötü mü ya durum. O zaman bu insanlar neden geliyor tıpa? Kontenjanlar niye arttıkça artıyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snaxyz -- 2 Nisan 2012; 1:39:57 >

• quote:

Bu kadar kötü mü ya durum. O zaman bu insanlar neden geliyor tıpa? Kontenjanlar niye arttıkça artıyor?

Durum hakikaten kötü , ben dahil bir çok öğrenci arkadaşım + çalışan doktorlar moral motivasyon olarak eksilerdeyiz.Milletin tıp yazmasının nedeni hala eski şaşalı günlerde olduğumuzu zannetmeleri sağlık bakanın maaş yalanları vs.Kontenjanların artma sebebi hükümet kaynaklı zaten.Yokmu iyi kazanan , memnun dr var tabiki ama artık hepimizin gına geldiği insanların bizlere olan tavırları , her sağlık olayında bakan tarafından halkın önüne günah keçisi olarak sunulmamız.Parasını falan geçiyorum adam akıllı saygı görelim yeter.Eskiden doktorların ketum asık suratlı olduğu , milletin muayenehane sıralarında beklediği dönemde hasta olarak mağdurdum.Şimdi roller değişti bu sefer de doktor olarak mağdur olan benim.

• quote:

quote:

hocam bu dediğiniz kesin mi?
    Kısa dönem askerlik yapan doktor hiç yok mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bakın bakın Ne anlatıcam

quote:

quote:

kesin tabi , 1 ay samsunda acemi birliği tüm sıhhıyeciler oraya gider.bundan sonra kuralar çekilir doguya düşenler birde ıspartada eğitim alırlar.Tabi acemilıkten sonra maaş alıyorsun ve astegmensin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Bakın bakın Ne anlatıcam

quote:

quote:

kesin tabi , 1 ay samsunda acemi birliği tüm sıhhıyeciler oraya gider.bundan sonra kuralar çekilir doguya düşenler birde ıspartada eğitim alırlar.Tabi acemilıkten sonra maaş alıyorsun ve astegmensin

çok ilginç gerçekten.Bu ülkede birilerinin doktorlar ile bir alıp veremediği var sanki.

• Dr.Vertosick 'in kitabı "Beynine bir kez hava değmeye görsün" ü okudum ve tavsiye ederim.

"Tıp fakültesi bir tarikat gibidir, eğitim sürecinde belirli acılardan geçerek yükselirsin.Geriye dönüp baktığında ne kadar değiştiğine hayret edersin."
  • Hocam yıl 2021 ne seçtiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.